Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Kisah short vacation plus soping di ho chi mint vietnam

Salam utk semua
Alahai..lama betul xupdate blog
Last week bizi betul..
Byk sgt program minggu lepas...
Mmg aku sgt kepenatan...
Hujung minggu lepas melepek terus sbb selsema teruk n deman....

Ok...cerita percutian ringkas ke ho chi mint
cuti ke vietnam ni bkn aku beriya pun nak ikut...kakak2 opis yg beriya nak pergi
Diaorg mmg ada ajak pergi tp aku tgk masa tu dah nak abis cuti sekolah...
Dgn hubby xde...aku xrasa aku leh ikut...
N kebetulan dgn kenduri adik aku bertandang ke rmh lelaki lak ke rengit sehari sebelum bertolak tu...
So aku mmg tolak la pelawaan dorang....

Sekali entah apa yg buat aku ubah fikiran pun xtau..
Kebetulan termasuk ke web air asia...
Tertanya kat akak opis yg nak gi vietnam ni...
Diaorg dah lama book n booking tru air asia go... ke ho chi mint termasuk pakej hotel n perjalanan pergi balik 3 hari 2 malam baru rm260 seorg...
Tp lom included mknn, insurans n beg
Aku lak saje tgk harga...tgk2 ada tiket murah serendah rm95 sehala pergi n blk rm125 sehala...
N flight yg sama pergi dgn dorang ada kosong
Eh...mcm best je pergi..
Call hubby n pujuk dia suruh cuti jaga anak sbb aku plan nak gi 2hari semlm je
Tgk2 hubby setuju walaupun dia suruh senaraikan sbb kenapa aku sibuk nak bercuti dgn kwn2 opis beriya2 ni

Jadi...antara senarai aku adalah kasi can aku released tension sbb since bln 10 thn lepas aku sorang bertungkus lumus jg anak..
Lagi... aku teringin nak bercuti dgn kwn2 opis
Ke3...sebelum passport aku expired bln 5 ni...
Then kesian punyer pasal kot...tu yg dpt pergi dgn ijin tu..haha...
Tq en suami....

Ok... hari yg ditunggu tiba
Aku amik luggage balik je sbb aku target nak bl telekung.. kain cotton xsure lg..tgk jenis dulu
Lepas subuh dah sampai klia2 hubby hntr sbb flight jam 9.15pg n check in jam 8.15am


Giler cam jakun aku sbb ni 3rd time aku keluar negara..sadisnyer..sian aku...huhu
Oh ye
Aku ke vietnam ni ber6 dgn akak opismate

Jam 10.45pg kami selamat mendarat di ho chi mint
Ingat..ni trip soping bkn jln2 lawat vietnam ye

Sampai je terus nak amik cab...
Boleh hmpir2 kami kena tipu n pow dgn drebar van...masa akak opis kau setuju nak naik 1 van ni..aku dah tegur dah sbb itu bkn taxi vinasun...tp akak opis aku kata xpe...
Sekali terkejut kitaorg dia mintak sorang vnd120000...total 6org termasuk beg dia mintak vnd800000 ko....nilai dlm rm160 ok
Sib baik van xjln lg...n kami ckp baik2 nak cancell terus dia ckp ok...
Selamat ko...

Mmg betul la ckp org yg dah pernah pergi ho chi mint ni...nak gi ben that market naik teksi vinasun je..
Ok...kami bl tiket dr airport ke hotel guna taxi vinasun baru 250000 dong je = rm42 je

Dlm teksi vinasun


Kami tiba di hotel kami dlm hmpir sejam gak perjlnn
Akak opis aku  dah terambil hotel agak jauh dari ben that market..sbb dia pun xtau...
Hotel kami menginap di holiday hotel
Disebabkan masa di vietnam sejam lewat dari malaysia..
Kami tiba jam 11 dihotel n xboleh check in lg..so kami decided utk gi lunch dulu n terus jln2 soping then br check in..beg n luggage tinggal gi lobi hotel je

Kami jumpa restoren daun dan terus terjah nak mkn..janji halal...
Ramai gak ckp restoren ni ok bila bc dlm blog..
Serius mskn sgt enak tp hrga agak mahal


 Harga sepinggan nasi goreng vnd99,000 dong bersamaan rm20 sepinggan..amik kau
Layankanlah...nak makan nasi punyer pasal
Air lak secawan stat dari vnd45,000 ke vnd55,000 lebih kurang rm12 la segelas

Mmg dah spare duit mkn je rm200...
Mknn halal mmg mahal... 
Alhamdulillah...kenyang..then br kami meneruskan perjalanan utk mulakan soping....

Aku sambung next n3.. ye...daaa




2 comments:

Chekgu Azrine said...

memang ramai yg cakap makanan halal kat vietnam mmg mahal..
belum pernah sampai lagi sana..
\teringin jugak nak pegi...

Iela Fazielah said...

betul tu azrine...sgt2 mahal.....huhu

Related Posts with Thumbnails