Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Bercuti di Langkawi (Part 5): hari ketiga Mangrove Tour & tempat makan murah

selamat petang....
amik masa jap utk share pengalaman seterusnya
untuk hari ke3 kami di Langkawi 
ok....aku nak share sikit pasal tempat makan b4 cerita pasal mangrove tour
terima kasih pada blogger2 yang sudi share tips n tempat mkn korang terjah kat Langkawi utk jadikan panduan...
kata dah lama xdtg kan...mmg byk berubah
jadi...aku mmg refer n3 korang2 yg mana dah dtg mkn kat sini
bila hubby tanya...ni nak mkn mlm kat mana??
dah mana aku tau...
terus taip tajuk tempat makan best n murah di Lankawi
amik ko..xle byk..tp adalah..mana dann aku terjah tu ni jelah aku dpt...

eceli lepas kami blk dr Islan hoping masa ari sabtu tu dah msk jam 3 lebih..budak2 dah penat..
terus tido dlm kete ko...so kami mkn kat laksa Ikan Sekoq Airport tu
nnt aku share apa ada situ dlm n3 lain
then blk apartment n relex....n biar budak tido
kata mandi laut...mana xletih
ptg tu br kitaorg keluar utk gi jln2 kat Dataran Lang n snap gmabar


tp dah nak senja dah masa ni...tu yang gamabr kaler kuning je semua

ok....blk tu kami terus gi makan...
tempat yg dituju nama dia
yup..Restoren Sajian Murni berdepan dengan Langkawi Parade..
kedai kaler kuning...
tq cik na...mmg murah lg sedap...


mmg berbaloi la mkn kat sini..
kami order tomyam ayam putih, tlur dadar, kailan goreng belacan, daging goreng halia, sotong goreng tepug dan ikan jenahak (500g) bakar serta nasi putih 5 pinggan
air pulak milo ais 3 gelas dan 2 gelas air buah




ikan bakar mmg sedap giler...pes ikan bakar dia mmg terasa


guess berapa harga dia???
RM78 sahaja ok....
serius... dah la dekat dengan Apartment kitaorg...
mlm tu budak tido lena ko

aku sgt suggest kan korang kalau nak mkn mlm dtg sini...siang tutup ye...
oh ye mlm pertama eceli nak mkn kat kedai yg cik naa suggest..
tp xdpt cari tempat lg pun parking xde kat pantai cenang
jadi....kami mkn di telaga Seafood

tempat mmg cantik la...
ada mkn western n masak2 semua...
tp serius mahal....tp sbb 1st day samapi kami mmg betul2 kelaparan sbb dah sepanjang hari dok dlm ketekan
dpt mknnan xsnap gmabar terus ngap ok...
rasa sedap tp harga mahal..xrecommended la...
kami order tomyam ayam putih 1, kailan ikan masin n kangkung goreng belacan, nasi putih 3, nasi goreng kampung 1 n nasi pattaya, air milo 3 n teh o ice limau 2 semuanya RM 89..
bayar jelah...

hari ke 3 kami mkn megi cup dlm bilik sbb kepenatan...haha...
xmkn mlm...lg pun stok biskut n roti sgt byk dlm bilik...

so...abis part makanan
kita teruskan ke mangrove tour
serius aktiviti paling best'sesuai dgn harga RM50 sekepala...
utk pakej ni hubby byr tolal RM220



utk mangrove sama mcm island hopping
kena tunggu kat lobi AM motel ./travel
cuma tempat jauh nak pergi iaitu di tanjung rhu
jadi semua org naik bas kesana....kami xmau naik bas tp kami drive follow bas ke sana
pakaian...santai je sbb xde aktiviti air ye...
cuma perjalanan mmg lama...
dr pantai chenang ke tanjung rhu mmg kat 40minit ok

kami follow bas

samapi kat tanjung rhu...terus ikut ketua rombongan untuk naik bot.. 

satu bot dalam 22 orang
nak amik private boat pun boleh... rm250 ke rm300 kot

kami dlm boat ready utk mangove safari tour

anak2 dok depan sekali

so..perjalanan menyusuri sungai ..
lalu hutan paya bakau
sejuk je...
terangkat rambut imran...haha

1st temapt eagle feeding
kalini eagle kat sini beza dgn helang kat pulau smlm
helang sini kecil2 n warna coklat
apa bezanyer..lupa..helang laut dgn sini kot xsalah
n helang coklat ni lah yg diaorg buat sbg ikon langkawi yg ada kat dataran lang tu


mcm biasa...tabur kulit ayam

then perjalanan diteruskan dgn menyusuri sungai n bakau...
samapai 1 kawasan semua bwk bot slow n kami berhenti utk tgk moyet
pemandu bot siap pesan supaya simpan semua mknn nnt monyet ni akan rampas

monyet naik atas bot
xtakut pun ko

siap panjat lg atas bot...terkejut irfan...haha
dalam 10 minit
kami teruskan perjalanan lagi..jauh gak la


then kami tiba n masuk dlm gua buaya
kebetulan air surut... dptla masuk n tgk dlm gua ni



ni rupa dari luar lepas kami keluar dr gua ni.... rupa dia mcm mulut buaya

next... kami ke gua kelawar

kat sini kami turun n diberi masa 40 minit utk teroka gua kelawar
ada bayaran masuk dikenakan
RM1 utk dewasa dan 50sen utk kanak2
tp kalau nak sewa lampu picit..tambah lg rm1
tp aritu dia bg disakun kami bayar rm3 siap lampu picit


sebelum masuk gua

dlm gua xbape nampak n xleh pakai flash kalau snap gmabar
tp hebat gak camera hp aku
leh gak nampak benda yg disuluh tu

nampak x? kelawar bergantungan

dlm gua lg ni...ada cahaya matahari sikit.... adala gambarnyer

dah kaur gua

ada monyet byk kat sini

mmg jalan pusing gua ni mcm ni...
dalm 25minit setlle lawat
rehat kat jeti b4 bot samapi
ada jual makanan n minuman kat sini
berpeluh gak ooo


then...kami teruskan perjalanan tgk kilim geoforest

belakang aku tu ada perkataan dia
seronok sbb boat berlumba2 n menyusuri arus sungai..
melompat2 kami dlm boat ko

last b4 akhir kami ke Foating Fish Farm
kat sini ada restoren sekali
diaorg bg penerangan jenis ikan yg ada
diternak dlm sangkar kat sini



sape nak pegang ikan pari pun boleh
aku amik kesempatan utk pegang
yg lain boleh tgk je




losbster, ketam n siput pun ada
harga siap masak 100g RM10..nak makn boleh je....haha mahal dowh

aku pegang siput harimau

dlm 40 minit kat sini
ramai yg sempat mkn tghari kat sini sbb dah jam 1tghari
tp hubby ckp xmau mkn sini sbb mahal weh

dah abis kami pun balik semuala ke tanjung rhu
perjalanan 45 minit... jauh gak...
no wonder amik masa hampir 4jam
sblm balik dia tunjuk bukit king kong....



smapai kat jeti..
mcm biasa ada souveniour
aku bl gmabar n pinggan bergambr lg
blk tu kami singgah di makam mahsuri sbb searah dari tanjung rhu
tp sampai kat makam mahsuri anak2 tido ko
kejut xmau bangn
last2 xjadi masuk makam mahsuri
kami ke pantai chenang utk mkn lunch..
tp hari ahad tu byk kedai dah stat tutup sebb esok raya hajikan
last2 kami mkn KFC kat chenang mall

then kami ke Underwater wold
ok...sambung n3 akhir nnt...daaaz

No comments:

Related Posts with Thumbnails