Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Bercuti di Langkawi (part4) : Aktiviti hari ke2 Island hopping

hi semua....
harini nak kongsi part hari ke2 n ketiga kami di langkawi
mmg hubby kalau ckp nak spend masa kat pulau...
mmg betulla dia ckp..xde ubah2
kami dok 4hari kat sini mmg bergi pulau je...
cuma tulah...mmg best makan angin laut...
siap mandi manda bagai...
tp bila dah 5 jam dok naik boat blk tu masing2 mmg keletihan....

so..kita mulakan dgn aktiviti island hoping dulu...
oh ye...b4 tu kat mana kitaorg beli pakej ni???
ok..kitaorg beli dari AB Travel..
ni pun aku dok search dlm internet n blog..ada sorang mamat ni yg sarankan
dia tulis..AB Travel ni mmg antara termurah dari tempat lain...
so...masa on d way ke langkawi jumaat tu..
aku dah siap2 msg owner AB Tavel ni utk booking pakej..
sbb posedur dia mmg kena tempah sehari sebelum..


ni pejabat AB Travel Station betul2 di motel AB ni di pantai chenang....
serius aku ckp..pantai cenang xmcm dulu...
kalau korang dtg sini..smeuanya kedai n hotel je...
pantai pun korang xanmpak dah..
nak tgk pantai kat blkg hotel or bangunan...membangun sungguh langkawi skrg..
samung cerita pasal nak beli pakej island
sebelum hubby gi bayar pakej dgn AB Travel ni pun, sebenarnyer hubby round jugak dari hujung ke hujung utk tgk harga..
mmg xleh main dgn harga yg AB travel offer..
untuk Island Hopping baru Rm25 perhead adult n RM15 utk child
Manakala Mangrove river safari tour baru Rm50 perhead n child RM40 xsalah







ok..kita mulakan dgn Island hopping dulu ok...
utk aktiviti ni mmg digalakkan terus pakai bj mandi or trackbottom ke kalau korang ada plan nak mandi laut or mandi di tasik dayang bunting...
so..mcm kitaorg sefamily aritu mmg hubby dah pesan awal2..
pakai je bj 2 lapis..budak2 tu siap2 suruh pakai bj mandi...
kat luar kita pakai tshirt buat cover..
brg bj persalinan n sabun bedak towel bagai isi dlm beg kalis air tu...

ok..jam 9 am kami dah kena ada kat pejabat AB travel ni...
sape drive kete boleh je parking kat AB motel or chalet dia..ada tempat parking
lepas sarapan kat hotel drive ke sini...dari sini..kami naik van pulak then dia hntar ke tempat berkumpul utk naik boat



mana yg dok hotel dekat2 area cenang nnt van akan jemput dr depan hotel..
mcm kami dok jauh kat pekan kuah mmg la kena drive ke pantai cenang ni

sementara tunggu turn....selfie dulu 




ok...kami boat yg ke berapa ntah...tp semua travel agency sama je..
berkumpul kat sini jugak..
kena beratur utk naik boat
dlm jam 9.30 am kot br kami naik boat


dah naik boat

hai...

terangkat rambut n kemek2 tudung naik boat laju

1st gi pulau dayang bunting
nampak x rupa dayang bunting tu tu

kami diturunkan  di jeti..kena jalan jauh la jugak
kat pulau dayang bunting ni kalau nak mandi kena sewa jeket RM5 sahaja
kami amik dr boat...
the best part..kat boat beriya ckp harga kat atau pulau nnt lifejacket Rm10..rupanya sama je



n kat pulau ni jugak kena bayar tiket entrance ok..dewasa RM3 n kanak2 Rm1...
so..gi island hoping jgn lupa bwk duit ok..
sib baik aku bwk duit dlm Rm50
sewa life jacket dah Rm25 n msk pulau dah RM9
oh ye..nak gi toilet Rm1 per entry
giler la..... bayar je semua

ok...1 lg..rupanya nak gi tasik dayang bunting ni kena memanjat bukit ko...
smapi lelah2 kami ni....ok..tipu di situ..
mengah je... tp efek naik bukit ni..selama 4hari aku sakit betis ok...
bgn pagi esok tu aku ingat aku cramp betis...
cerita kat hubby....rupanyer diapun sama sakit kat betis...
seksa oo...hihi


dah smapai atas kena turun bukit balik....hoho...mana x sakit kaki lepas tu

kami dah tiba di pelantar tasik.
tgk air dia hijau...pikir 100x nak mandi ke tak.

sib baik utk budak2 ada dia buatkan kolam...air dari luar tp bawah dia letak pelantar..
tp berlumut2...
irfan dah turun naik balik sbb dia geli..
aku pun sama....
end up pakai selipar crocs n turun semula...baru rasa selesa...

ni kami kat tasik sebenar...
jatuhkan kaki je..nak mandi xlalu tgk air hijau
lg pun tasik dlm...aku takut walaupun dah pakai life jacket
kata kawan2 opis..dulu ada ikan kecik2 gigit kaki..
nape aritu ms dtg ni xde ikan pun...???huhu

ok.... ni kepingin nak terjun dlm air tasik ni..
kita terjun dlm kolam dewasa yg siap pelantar ni...

masa diberi cuma sejam ..
dah puas berendam,,,
masa utk mendaki bukit semula....
ho mai gad....azab ko....


lepas gi pulau tasik bunting...
kita naik boat n tgk eagle pulak di Pulau Singa Besar...
utk island hoping ni... burung helang dia besar2...
warna hitam..
cara utk tarik perhatian burung dtg dekat adalah dgn menaburkan kulit ayam atas laut..
nnt burung akan dtg menyambar...
kata pemandu pelancung...burung2 ni habit mkn dia mmg dah berubah
sbb mereka diberi mkn dan burung2 ni xcari mkn sendiri dah


byk tu burung2 ni.,....kat sini kami stay dlm 3-4 minit je
then meneruskan perjalanan ke Pulau Beras Basah..
kat sini kami ambil kesempatan untuk mandi laut
tapi bayangkan korang dok kat tgh laut jam 12tghari tu
mmg budak2 ni kaw2 mandi smapai merah padam muka n kaki badan mcm kena panggang


aku mandi kejap je sbb takut hitam legam...
ahaha
1 lg kat pulau ni byk monyet....
beg xleh letak kat tepi or bawah pokok..
abis di curinyer beg ko bwk masuk hutan
masa aku dok tepi tu tetiba ada org belah tepi jeti tu dok kejar monyet2 ramai2 dgn anak2 dia
rupanya monyet tu curi t-shirt yg dia gantung kat tepi jeti tu...ahaha

pulau sgt cantik..kat sini sejam je kami duduk sebelum kami gerak balik...
jam 1.30 gerak balik  n kami tiba di pantai cenang semula jam 2.15 ptg kot..
kat situ ada org jual cenderamata gambar yg disnap sebelum kami naik boat pg td..
biasala..cenderamata kat langkawi ni piring ada gambar kita..
Rm10 sebijik...

penat lak taip n3 panjang2..nnt sambung kisah mangrove tour kat n3 lain..
daaa

2 comments:

sumysya said...

wah bestnya..x nah gi dayang bunting...baca cam tk sanggup je gi,,,byk no tangga nak kena menapak tu...hihi

Iela Fazielah said...

ECELI OK JE SUMYSYA..KALAU STAMINA KUAT..KIA NI DAH LA BESO...TU YG SAKIT KAKI...HIHI...budak2 ok je..xmengeluh sikit pun.....

Related Posts with Thumbnails