Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Bercuti di Langkawi (Part 3): soping pinggan mangkuk, kuali n coklat

assalammualikum...
sambung n3 ke pasal gi soping lak
ecili ni aktiviti aku hari pertama sampai jumaat tu
lepas chekc in hotel, rehat n solat jamak
lepas tu jam 5 kami terus ke kompleks Haji Ismail Group
hubby yg lama xsampai kat sini mmg rasa kagum la...
aku dah jejak thn 2014 lepas ms dtg dgn rombongan UPM naik bas....hihi

ok.... ni la part hubby teman aku masuk jln2 n pilih brg dalam ni
hari yg lain2 masa kat langkawi ni mmg xde part pun mamat ni nak follow or bwk aku gi beli brg
aku lak....sbb dah syok bwk kete msk pulau...
segala order kawan2  opis kirim aku ambik dgn gembira
nak kirim kuali pun xde hal la..haha

utk part soping ni ...mmg hubby ada ckp nak tukar set pinggan mangkuk basahan pakai kat rmh yg baru
walaupun yg kat rmh ok lagi..
tp dia kata dah lama beno....10 thn ko...
patut beli baru ni
n dia ckp boleh la beli sekali sebijik kuali baru....
aku aim deep fry je dari tefal...
msk dlm kompleks HIJ mmg rambang mata la...


utk pakai basahan di rumah mmg aku pakai pinggan melamine je
x melamine aku pakai tupperware original..
plastik mmg xde...
kaca mcm corelle or acopal hnya bila ada mkn2 family or hari raya...
haha...
pinggan kaca weh.... sayang...sayang kalau pecah...

jadi....jom cuci mata tgk set pinggan mangkuk melamine ni
korang tgk bunga dia....
cantik2 kan...??

gambar atas ni set bwah tu semua petak2


ni pun bunga cantik jugak...
10 thn lepas ms beli set ni baru Rm189 seset
sekarang RM259 ko....



lepas penat belek2 pili bunga.,...
aku decided amik design ni..

ni syafiqah yg cadang suruh amik bunga purple besar2 ni...
aku pilih dia pun sbb mangkuk dia sgt besar...
utk senduk, sudu, sudip kena beli asing.....

next..tgk kuali lak..
mmg aim tefal kan..xde kuali lain aku tgk..
haha



ni frying pan...
just tgk2 tp xbeli sbb aim deep fry
cuma yg aku tgk n usha2 lepas aku pergi 3-4 tempat...
ni aku sopng sendiri tau belah mlm...
sbb hari kedua n ketiga hubby mmg xfollow aku gi soping dah..
HIG mmg ada brg baru berbanding tempat lain...
cth utk tefal purechef..
mmg ni product baru tefal..n HIG je ada jual..
aku gi kat wawasan, RAM Duty Free Shopping Sentre dan  the Zon..
mmg diaorg xde produk baru tefal ni...

1lg..kebetulan bln 9 ni mmg bulan promosi tefal sempena 60years..
smua kuali mmg ada diskaun giler2 la

ok... ni deep fry yg aku idamkan


ada jugak wok dgn cover..nyesal lak xbeli aritu...

semua ni ada less Rm20% dari harga..
dah la mmg murah harga kat sini...ada less lagi...

ni kuali akak opis aku order..
saiz 30cm... harga asal Rm144 ada less 40% tinggal RM81 je..
xmeroyan ko dgr harga dia...
sambar 3 bijik terasuk utk aku 1 bijk....hah


ni saiz 36cm baru Rm169 je.. promotion

ada jugak beli stainless steel frying pan utk kawn opis 2 bijik...

pun murah.... 2 brg baru rm200




next kita tgk coklat
mcm kau penggemar almondgold bar..
tgk harga 3 pek Rm29...mmg borong kaw2 la...
utk coklat ni aku borong almost 20 pek....mmg berat giler la

daim lak.... kat 15 bungkus..

ferrero rocher lg lah....pek 16pcs tu baru Rm15.80
murah ko......wajib beli
sofar utk coklat n kuali puasa hati la beli...
sudu xbeli???
itu lg la kena beli weh...
3 pek ada 6 btg setiap pek baru Rm10
beli 1 pek je Rm3.90
aku beli dlm 6 dozen plus senduk nasi 1 dozen





kalau bab soping ni mmg best la
cuma ada part xbest sbb aku sebenarnyer xb=puas soping kuali kisahnyer
kitaorg xsangka yg HIG tutup awal hari ahad sehari b4 raya tu
aku plan mlm tu nak gi soping lg...
sekali diaorg tutup jam 7mlm
n hari isnin raya haji tu mmg semua kedai tutup ko
dgn minyak gamat xdann beli
sib baik masa blik tu ada 1 kedai jual bju ni bukak
dpt la aku beli sehelai t-shirt langkawi (wajib beli every time bercuti di mana2)
dan minyak gamat
tp aku ingat nak bl sikit mangkuk corelle n tefal wok purechef tu mmg terbantutla sbb kedai tutup....

Ni hasil belian aku balik dr langkawi

sudu utk pakai rmh dan bg kat mak

ni coklat utk mkn kat rmh..yg lain 



ok..next n3
island hoping n mangrove tour

lagi kisah bercuti di langkawi:




4 comments:

adeQ said...

post akak menyebabkan saya terrreiingginn nak g shopping kat langkawi... bukan pinggan mangkuk tp coklattt... almond gold tu mmg favourite.. duk beli kat jaya grocer dpulze bar besar tu da 20++ pastu makan sikit2 sebab x mau bagi cepat habesss.. huhuhuhuhu

Iela Fazielah said...

Haha.... itulah pasal..... akak pun bl xbyk... mkn pun sikit2..dulu ms husband keje jauh..dia selalu gi labuan n kirim coklat tu..skrg xdak lg

sumysya said...

banyak jenisnya tefal ni..sya main belasah je beli...tefal wok purechef tu utk guna goreng pe yer? pe beza deep fry ngan tefal frying pan? ce terang skit...hihi tak tau ler jenis² tefal ni..nt nak gi gak shop sane tahun depan kut..

Iela Fazielah said...

sumysya: kuali ni sama je.... cuma deep fryer ada tangkai panjang tu...kalau nak buat goreng ikan besar2 tu cantik sgt pakai deepfryer... wok ni telinga dia kecik mcm kuali biasa n ada tutup...nak buat masak kari ke or apa2 berkuah yg banyak senang la sikit pakai kuali ni.....
selalu setakat ikan masak kari or lemak cili padi yg dlm ikan 3ekor kecik tu kita pakai la periuk biasa je....

nnt ila search sikit pasal penggunaan kuali ni n buat review....hihi

Related Posts with Thumbnails