Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah bercuti di langkawi (part1) :kisah perjalanan pergi & Feri Roro

assalammualaikum...
ok...... baru berkesemptan nak taip n3 sikit
kisah bercuti di langkawi minggu lepas...
plan last minute hubby....
kisahnyer dia ada sebut nak bwk anak2 bercuti...
aku punyer cadangan mcm2 tempat aku bg idea..
dari krabi, downgrade ke kuala terengganu..
last2 jadi langkawi

tu pun sbb aku sebut....budak opis aku bday dia suami dia belanja ke langkawi
terus hubby cakap...jom pegi langkawi...
then... bila tanya part nak pergi naik apa....
tetiba mamat ni cadang nak bawak kete...
memandangkan dia beriya sebut..aku pun malas nak ckp byk..
sbb selalunya mamat ni suka cakap tp xjadi...
jadi..malas nak menaruh harapan...
aku redho je apa yg hubby plan...

2 minggu b4 pergi tu..hubby dok rikki hotel dulu...
search dlm agoda...
then dia call aku nak pilih hotel mana
memandangkan kami bercuti anak 2 dah beso2
hubby pulak jenis kalau bercuti nak anak2 dia selesa tido atas katil...
budged belakang kira katanya....
so...lepas search dlm agoda....
kami tgk 1 resort ni Dayang Bay Service Apartment & Resort nampak sgt menarik
aku tgk review dari blog n agoda pun mcm ok je....
harga leh tahan gak la...nnt aku buat review pasal apartment ni

ok...then settle part penginapan...
hubby settlekan pulak pasal feri...
sbb kami plan nak ke langkawi drive n bwk kereta masuk pulau..
so....kami decided amik je perkhidmatan Feri Roro dari kuala perlis....
prosedur sgt mudah....
harga pun berpatutan.....dalam Rm440 termasuk bayaran penumpang
eceli bayaran harga adalah mengikut jenis kenderaan dan CC kenderaan dan harga termasuk pemandu
kalau bw penumpang mcm kami kena byr asing la


manakala prosedur untuk bawa bawa kenderaan pun mudah...
cuma perlu booking online dalam web www.langkawiroro.com
emelkan salinan geran dan ic pemandu
bank in bayaran kenderaan dan settle
cuma kalau boleh seminggu sebelum pergi kena daftar dulu utk booking tempat
mcm kami haritu...sbb ms pergi peak time org balik raya kan...
kalau lambat mmg xdpt la bwk kereta pada tarikh yg dihajati....


then...tibalah masa yg dinanti utk pergi
kata hubby..plan kali ni nak round2 pulau je...
shopping semua xmasuk buku
tp..ada plan nak beli kuali baru dan set pinggan mangkuk baru kat sana...

mcm aku dah penah pergi 2 thn  lepas rasa ok je..
hubby la dah lama xjejak..
since kami pergi thn 2006 dulu masa syafiqah kecik dulu..tu pun naik flight
disebabkan kami bercuti dari 09 - 12 September 2016..
ngam2 hari raya haji baru balik...
jadi aku yg risau takut jalan jemmed je..
almaklumla cuti sekolah kan...

lg satu....management Feri Roro dah siap call..
maklumkan jam 2ptg dah kena ada kat jeti kuala Perlis...
jadi.... lepas kira2 masa...hubby kata kami perlu bertolak dari seri kembangan jam 6 pagi

jadi...jam 6 gerak kami ikut guthrie highway...
ngam2 jam 8am sampai dia slim river...
tp perjalanan agak slow sbb sepanjang pg tu hujan..kejap lebat...kejap renyai

then hubby berhenti kejap utk nab kat rnr sg.perak x salah...
dlaam 10 minit
then terus meneruskan perjalanan kami terus smapai kuala perlis...
alhamdulillah jam 1.30 tghari kami tiba di kuala perlis..
siap singgah ke McD Arau utk tapau mkn tghari
hubby sempat solat jumaat kat masjid di jeti kuala perlis tu...
dlm jam 2.30 ptg baru kami stat mengikut giliran naik ke feri roro...

masa drive masuk dlm feri

lepas je parking masing2 sibuk nak naik atas....layankan lah


kami dlm feri..... tgk muka aku dah keletihan.... dari jam 4 pg bangun samapi ke jam 4 ptg...

suasana dlm feri roro dibahagian penumpang..
blkg sekali ada kantin yg menjual makanan seperi megi cup dan nugget
air pun ada...air tin dan air panas 3 in 1

kami lepak2 kat luar


kereta kami dari pandangan atas

masa ni faeri dah jalan.... angin bayu laut.... membuatkan baju n tudung kembang2..haha

layankan budak2 ni...

suasana dlm feri...selesa... ada tv lg kalau xmau dok dlm kete
perjalanan naik feri ni dalam 2 jam ok
tp xterasa kalau korang tido or korang layan citer dvd yg dorang pasang tu...
feri bergerak jam 3ptg dari jeti kuala perlis

alhamdulillah... lepas 2 jam dalam jam 5.10 kami selamat tiba di jeti kuala lembung langkawi
berbeza dgn jeti penunmpang di pekan kuah
kalau naik feri penumpang 45min je dah samapi....

kenderaan keluar ikut arahan.....
kat sini xde papa pun peneriksaan

ok...semua dah gembira...
perjalanan diteruskan ke hotel yg kami booking iaitu di Dayang Bay Service Apartment n Resort di pekan kuah..


we r arrive....



sementara papa register..
kami jln2 tgk kolam..
budak2 xsabar nak mandi

lobi besar

aku siap selfie..

ok....sambungan cerita part 2 nnt ye..
acik nak blk dah...babai






No comments:

Related Posts with Thumbnails