Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Wedding adik @ Rumah Tamu Datin Halijah

Kisah wedding adik pompuan bongsu aku berlangsung pada 13 Feb 2016 bertempat di rmh tamu Datin Halijah Taman Dato'Senu Sentul...

Alhamdulillah...majlis berjln lancar
Pakej perkahwinan di Rumah Tamu ni complete semua utk tempat, mkn, dj, mc dan event manager...
Juga diberi penginapan sehari semalam  di Rumah Tamu tersebut...
Cuma pelamin dan jurufoto je adik aku amik pakej lain..

Kami pulak sebagai tuan rumah xde byk yg perlu disediakan...
Hanya sediakan goodies dan sediakan bunga pahar je...
Ringkas kan?
Harga utk pakej perkahwinan di rumah tamu ni boleh la tahan...
Nak kata murah pun x..mahal pun x...
Tp boleh la...

Jemputan xramai..dlm 300 x 2 = 600je
Bermula mlm jumaat...
Kami bermlm di rnh tamu tu....
Pengantin berinai kat situ...
Pakai inai segera..mudahnyer..


Pengantin pakai inai...
Syfqah pun nak pakai gak...
Bolehla..buatkan utk sebelah tgn rm5

Then mlm tu pindahkan semua goodies kat rmh...dan bwk bunga pahae
Itu je pun...
Dan kami bermlm di rmh tamu tu..
Ada 2 bilik...
Satu utk pengantin siap ada katil n aircond lg...
Satu lg dia letak katil bujang n ada almari kayu jati..
Sgt cantik rmh ni...
Umor dah 100 thn...tp maish elok dijaga


Mlm tu kami tidur dgn nyenyak n keletihan sbb angkut brg n kisah tayar pancit kan...

Esok tu brlah teroka kwsn rmh tamu kaw2

Ni pintu msk rmh tamu datin halijah ni

Susunan meja mkn utk tetamu...
Weeding adik aku temanyer purple gold

Ini pelamin adik aku...
Cantik sgt.. suka aku tgk...
Pelamin, bj n makeup kata adik aku rm2.5k je kot...
Since adik aku siti kawin ms 2012 tu da amik dgn bridal ni...


Pg tu..kami bgn mandi n bersiap..
Gi sarapan dulu kat rmh mak...
Then dtg blk kat rmh tamu utk susun goodies
Goodies aku sediakan botol isi kacang dan gula2 dlm tin
Semua goodies ni aku buat sendiri...
Jenuh gak la nak tuang kacang dlm botol
Tp ok la..berbaloi...

Siap pun susun...
Ms kenduri tu mmg keje aku jaga part goodies ni...

Jam 10.30 kami dah bersiap dah...
Sbb tetsmu dijangka tiba jam 11pg kan....
N alhamdulillah..perjalanan kenduri smooth...
Makanan cukup n event manager manage dgn baik majlis ni...

Dr makanan ke timing pengantin turun..
Siap ada bacaan doa utk memberkati majlis dan menjemput tetamu dan sedara mara utk merenjis pengantin....
Dj dan mc pun included sekali dlm pakej pengantin ni tau
Makanan pun cukup...
Tp kena tambah lauk ayam sambal sbb abis dulu...
Aku n anak2 tanpa hubby yg jauh nun di seberang... xpe...aku rela... 
N kami ok je

Adik laki aku no.3 bj merah tu...
Akak aku yg beso tu...mak atas wheelchair..
Abah bj kaler pink n adik aku no 5 yg kurus tgh dukung anak dia

Ni setting ruang makan buffet utk tetamu sebelah tepi dewan

Jam 1tghari pengantin masuk...
Xpakai kompang betul just bunyi kompang dari dj radio je
Ms ni mc yg incharge semua

Pengantin dah dok kat pelamin dgn pari2 dia...layankan

Dj yg hensem

Pengacara majlis yg bagus...

akhamdulillah..majlis berjalan dgn lancar dan sempurna
dlm jam 3.30 masih ada lg kawan2 ofis kau yg dtg...
dulu adik aku ni pernah keje dgn PKU UPM
jadi,...wajib la dtg kan
tp dah hujung2...makanan mmg tinggal nas jelah...
huhu

budak2 pun dah keletihan..
berlari sana sini..
siap tetido ko..
pengakhiran..,.
sesi bergmabar bersama keluarga...


gambar aku anak beranak..
syg xde hubby...















Throwback: kisah tayar kete pecah

Ok...aku skrg semakin malas nak update blog
Sian blog...
Serius...dok opis buat keje rencam ni buat aku xde ms nak godek sana sini..haha
Tp fb tu mmg selalu on je...
Nak menaip kat blog tu yg malas
Kalau mlm jgn ckp...
Sibuk uruskan anak..mmg xpegang hp pun
Kang dok pegang hp anak tanya soalan nak buat keje sekolah xfokus lak

Ok..ni kisah 12hb feb yg lepas
Kisah sehari sebelum majlis persandingan adik aku kat rmh tamu datin halijah...
Nnt kisah pasal kenduri kawin aku citer kemudian ek...

Nak jd citer..
Aku cuti jumaat tu sbb nak blk awal rmh mak...
Sekali blk lmbat gak sbb last minit aku gatal dok potong kain n jahit bj melayu anak jantan aku 2 org tu...ko mampu jahit bj melayu teluk belanga?

Aku cabar kemampuan sendiri...
Sbb aku rasa bj melayu tu senang giler nak buat mcm buat bj kurung biasa...
Er serius...leh tahan la senang...
Cuma tang jahit poket tu agak mencabar...
Kiki..part leher lg mencabar...
Aku suruh tailor kedai jahit tlg jahitkan terus ms aku gi jahit tepi baju tu...
.haha

So..settle jahit bj...
Jam 5.30 ptg br aku gerak blk ke sentul ikut mex highway
Hari jumaat ko..jln jemmedt eruk kat area muzium tu sepanjang jln mahameru
Rupanyer ada excident
Lepas dr excident kat susur msk jln duta...
Jln lengang..aku siap pecut 110km/j sbb nak cepat2 sampai rmh mak
Bila msk ke simpang jln sentul kat mrr1..
Aku tgk meter minyak dah nak dekat takuk E
Serius gamble bwk kete xisi minyak dulu..
Haha...
Ok...terus decided nak isi minyak la dulu kat petron jln hj. Salleh sentul
Ms tu hujan lebat.
Elok aku park kete kat petron..turun nak gi kaunter byr minyak...
Ada brother yg berteduh kat petron tu tegur kata tayar belah kiri depan pancit..
Ok. Tq bang....
Segan pun ada...dlm hati pun dah berderau darah...
Tayar pancit ni...
Lepas isi minyak..aku tgk kat petron tu pam angin dia rosak
Pastu kat 20org ada kot mamat2 moto tgh dok berteduh sbb hujan kat petron tu
Terus call hunby tanya nak buat apa
Then dia ckp gi pam tayar kat memana..

Ok..patuh pd arahan.aku tanya gak kat salah sorang brother yg dok tunggu tu...
Kat mana kedai tayar terdekat...?
Dia ckp xtau...
Xpelah.. aku stat enjin n drove the car slow2 sambil bukak hazard light
Sampai kat jln sentul..nak msk simpang dato senu...ada pam petron ..
Terus berhenti kat situ kengkonun nak pam tayar...
Rupanyer hancur terus ko tayar kete aku...
Xsmapai 500meter pun jln ...



Agaknye owner petron tu nampak pemandu wanita terkial2 nak pam tayar dgn anak2 dlm kete..
Terus owner petron tu tlg...
Bila tgk tayar dah pecar...
Dia offer diri utk tlg tukar tayar spare
Kali ni dah siap beli n prepare nut pembuka tayar...dulu dah kena msk kat seremban
alhamdulillah berjaya tukar...


Bila tgk2 tayar sebenarnyer tayar mmg dah nak botak dah..
Budget bln depan ke nak tukar kan..
Sekali dia dah pancit dulu...
Yg tayar lain pun dah stay merekah
kira aku nasib baik la selamat sampai sentul...bila ingst balik aku istigfar byk2 n ucap syukur..
Sbb xjd pape kat aku n anak2...
Aku bwk laju tu..
Alahai...

Then abis kenduri kawin sabtu tu..
Aku xleh nak stay lama kat rmh mak sbb hubby suruh blk rmh jugak...
Lg satu dgn kondisi tayar yg dah xselamat digunakan...dia suruh aku drive je kete kancil next whole week utk gi keje..
Kete livina tu nnt tunggu dia blk utk tukar tayar....

Then dia blk pada 20hb feb. 2016 tu utk gi tukar tayar kete livina..
Sib baik rim x bengkok ko...
Tp boleh pulak penutup còver rim hilang 2 bijik sebelah kiri lepas dia tukar tayar
Katanyer klip pemegang penutup tu patah..
Sah sah la cina yg cabut n tukar tayar tu yg buat...bengong!
Aku lak kena marah...
Sbb ms dia tukar tayar aku xfollow..
Aku ada taklimat fasi dgn pusat koko upm
Dah buruk tayar kete xde penutup rim...
Lantakla...
dan aku masih xfaham nape hubby masih kekal pakai tayar jenama Archilis sedangkan tayar ni xbagus lansung...
Tayar ni botak dlm tempoh xsampai 1thn setengah penggunaan.


Pasal rim tu...
Nnt ada duit bl la rim baru...huhu
Itulah kisahnyer

Nota kaki: aku suka n perlu buat catitan sbb bila nak tau last tukar tayar bila...senang nak rujuk....daaa

CCM 2015 Pulau Pangkor: island tour & day 3

Sambung lg kisah bercuti di pangkor...last n3
Sbb cuti 3hari 2 mlm je kan...
Kena la mengoptimumkan sepenuhnya hari2 yg ada...
Perjalanan pergi  je dah amik ms sehari sbb tolak jam 11am
Blk pun sama lebih kurang sbb check out jam 12 tghari kan..
Jadi hari sabtu 2nd day di pangkor mmg kitaorg nikmati sepenuhnya...

Sbb pangkor ni kecik aktiviti xle byk
Pg dah gi snorkeling n tgk pulau2 sekitar...
Tghari tu bl nasi bungkus n berehat di bilik
Tp budak2 xtido pun...aktif lain mcm...
Kebetulan pulak haritu 1hb jan 2016 boleh ada cerita Khabi Kushi khani Gham kat tv3..
Terlayan la kejap...haha..siap nangis2 la

Ok..abis citer jam 5 kami turun ke lobi resort utk minta staf resort callkan taxi or van
Konun2 niat nak gi pekan pangkor nak bl ikan masin ke...
Sbb bila tanya resort..
Kalau nak booking van utk island tour diaorg caj sampai RM100 sekali trip...
Kalau lebih 4 org kena extra caj rm15 sekepala xsalah...
pastu..time sabtu ahad lg la mahal dicaj.xsalah dalam RM120 katanyer
So..xla amik pakej tu

Xsmapai 6min 
Bila dah naik van kami ckp kat pakcik yg kami nak ke pekan bl brg...
Then terus pakcik van offer kami bwk round pulau dgn byrn rm75 je...
Wah...boleh grab!
N sbb kami berlima..... pakcik suruh top up rm5 jadi rm80 je..
Dan juga sbb kami keluar pun dah ptg sgt jam 5.30 ptg mcm tu...

Hubby setuju je..lg senang...
Ms ni lah br pakcik van ckp...
Kalau nak round island mmg jgn amik dgn resort...
Sbb biasanya diaorg ni call atas call
Then diaorg amik commision...
Tu yg jadi mahal...
Sib baik kami terus tsnya pakcik van ni...

Ok....1st pakcik bwk kami lawat sekitar pulau sambil2 cerita kisah pulau
Tempat pertama tuju adalah tempat bl hasil laut dr nelayan...
Aku bl beberapa bungkus ikan bilis tamban, ikan masin pekasam n tenggiri...
Murah n bersih


beli ikan masin n ikan bilis  tamban halus di persatuan nelayan pangkor...
tempat ni tertutup tau... 
biasanya pemandu teksi van je yg bawa... kalau dtg sendri mmg xtau la


Then br melawat kilang sotong lak
Kakak opis mmg dah siap pesan sorang nak sekilo sotong kering tu...
Mahal betul sotong tu..rm90 sekilo... aku beli 2 kilo
Bl la sikit satay ikan utk sedekah kat opis n mkn2 anak2 semua...

di kilang sotong 



Kemudian kami meneruskan perjalanan ke kota belanda...
Cantik tempat dia...
Snap gmbar sikit...



hasil peninggalan sejarah org belanda masa dtg ke perak dulu....
kat sini ramai betul mat rempit yg dtg dari tanah besar masuk pangkor bwk motor naik feri....


Then seterusnya melawat ke tokong..
nama dia taman FU Ling kung....
Kat sini ada jual byk fm dgn harga yg sgt murah....








Dlm jam 7.30 mlm kami pun pulang blk ke resort... 
kesimpulan...
Seronok...
Berpeluh2 tp puas hati...
Akhirnya dpt gak tgk satu pulau pangkor....


mlm tu kami mkn di gerai fav...utk dinner n balik ke bilik utk berehat...
barulah budak2 betul2 lena tido...
cuma imran je asyik mengingau...
sepanjang malam aku lak xleh tido sbb terpaksa tepuk imran n bukak bacaan yasin...
xtaula sbb pergi kota belanda ke atau terlalu penat sepanjang siang kan....

esok pg....hari terakhir..
pg2 anak2 turun mandi laut unutk kali terakhir dan kemudian mandi kolam resort
aku xfollow sbb sibuk kemas brg n brg2 termasuk ikan bilis n sotong kering yg berkilo2 aku beli...
pada aku utk dapatkan kualiti ikan bilis yang cantik better beli di pulau pangkor sendiri berbanding beli di jeti lumut
harga mmg lebih kurang sama..
tp jeti lumut punyer nmpak xberapa segar...

oh ye... last jugak aku round2 disemua kedai di sepanjang pantai utk beli souvenior baju tshirt pangkor...
tp mahal2 belaka...jadi aku decided utk bl tshirt di kedai di pekan pulau pangkor sbb kat sana lebih murah harganyer berbanding beli di area teluk nipah 
last but not least...
ajak anak2 jln2 tepi pantai sebelum blk jam 12nnt





jam 12.00 tghari kami check out n bergamabr dilobi hotel sebelum van tiba

Perjalanan balik kami pulak smooth 
N utk balik kami ikut jln lumut n masuk ke kuala selangor...
Then terus masuk highway LATAR dgn byaran tol cuma rm10 je xsalah
Highway latar keluar di persimpangan rawang n kami balik ke seri kembangan ikut guthrie highway semula
Beza milage ikut plus dgn Latar dlm 30km n masa lebih kurang sama dlm 5jam

Dan laat sekali...
Ms pergi haritu di area lumut kami nampka ada sebuah gerai LAKSA IKAN SEKOQ
mmg jln slow sbb blk tu mmg kami ckp nak pekena laksa ikan sekoq tu
Alhamdulillah..mmg jumpa n dpt mkn..
Serius mmg sedap laksa dia...
Cuma sayur dia timun jelah...ikan sekor atas tu
Pekena lak dgn cendol..terangkat weh..tgh2 panas terik...







N xlupa ms lalu kat sabak bernam...
Nampak org jual jambu loceng, ciku n jagung...
Wajib beli jugak...
Penuh 1 kete ko...

budak2 kepenatan..
siap tukar baju lepas beli tshirt di pekan pangkor...
dpt serendah RM18sehelai berbanding bl di kwsan resort yg caj smapai RM35sehelai...

Ending 2015 percutian yg sgt menyeronokkan...

CCM Pulau Pangkor Day 2: snorkeling dan jln2 pulau

ok...sambng n3...
kisah hari kedua di pulau pangkor...
anak2 jgn cerita teruja nak mandi kolam n laut...
jadi kami pg2 dah siap2 nak gi mandi laut n gi snorkeling
mcm aku ckp dlm n3 b4...
kami bl pakej di tepi pantai terus pada pengusaha boat n snorkeling
pakej lengkap termasuk round pulau n peralatan snorkeling RM75 sahaja...
dan brother tu pesan suruh pegi pagi2 sbb cuaca xpanas n org xramai...





so...pg tu jam 8am kami dah siap2 jln kaki dari hotel utk sarapan dulu..
siap2 pakai bj mandi dah....
ada kedai ni mmg dicadangkan pergi n mkn la..
sbb sepanjang kat pangkor mmg smapai hari blk mkn kat sini je,,
sedap n murah,,
n pagi2 biasanyer mmg kedai dia je yg bukak..kedia lain bukak lambat





Lepas mkn terus bwk budak2 mandi laut jap sementara org bwk boat snorkeling lom beroperasi


Jam 9.30 am 
Ready bersiap utk pergi snorkeling....

kami naik bot besar utk ke Pulau Giam...
boleh je naik bot laju yg kecil...harga pun lebih murah RM50 je utk 1 bot..
tp hubby risau kang anak jatuh laut lak nnt..
tu yg amik boat besar

perjalanan menuju pulau giam


eceli ni 1st time aku snorkeling
sib baik pernah belajar bereang last 2 years dulu..
tau la basic nak terapung (walaupun tau..dah pakai life jacket..compom terapung)..hihi
tp nak kawal pernafasan tu yg agak mencabar... 


tgk muka imran....sgt teruja ko...


kami di pulau Giam...
kawasan snorkeling pg2 mmg best..
ada org tanya x sejuk ke menyelam pagi2..
seriau xseju pun..air suam je...
tp lg tengahari lagi sejuk...
n pg2 org xramai... n xpanas...
aritu ms kami menyelam hampir 2 jam lbh... smapai jam 11pg xhitam pun kulit


Sib baik ada gopro..leh snap gmbar dlm air..
Tp aku xdpt nak ketengah sbb kaki dah terkena batu karang...
Abis luka teruk...part ni mmg nyesal xpakai kasut.. kelemahan pakej snorkeling kat pangkor ni xdibekalkan sekali kaki itik...huhu

Dlm jam 11.30 kami call boat utk bwk kami plk ke darat....
Ms ni baru diaorg bwk kami island tour melawat sekitar pulau di pangkor...
Ada 1 pulau ni cantik tp kawasan situ xsesuai utk snorkeling sbb ada byk obor2 dan landak laut....

island tour...eh betul ke...??
ye la kot...jln2 sekitar pulau
tgk batu rupa kepala buaya
tgk yg rupa ikan paus...
lepas pusing seound..kami pun balik...

pic 1 naik boat


sebelum bali bilik..
kasi budak2 main kat pool hotel lak...
suka dorang...




kesimpulan utk aktiviti snorkeling aritu mmg best la..
budak2 main air smapai kecut2 tgn
yg best..xde sorang pun takut..
xde sorang pun yg nangis2..
siap xcukup ms lak...
xde limit time..tp lama2 penat la kan..
aku dah sakit kaki...
kena air laut lg rasa sakit ya amat...haha
 ptg tu kami smabung dgn aktiviti round sekitar pangkor lak....

sambung another n3...daa


Related Posts with Thumbnails