Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Aktiviti soping di ho chi mint vietnam

Ok...sambung kisah nak bersoping lak..
Sebelum kami msk ke pasar bent tant...
Kami decided jln2 ke kedai telekung ni dulu
Kebetulan borak dgn salah sorang dr org rombongan yg mkn lunch kat restorrn daun tu...
Dia kata nak bl telekung gi la ke kedai ni

nama kedai ni hong anh...
penat berjalan kaki ke san kemari...
dlm ni kami beli telekung je...
nak bl kain pun ada...nama pun butik...
mmg kain yg dijual mmg berkualiti la..
tp xbl pun

lepas tu br kami ke pasar bnet tan ni..
apa au leh ckp....
org sini mmg pandai ckp melayu..tp ada slang vietnam tu la
n suka memaksa org beli brg dia..siap tarik tangan ko
tp kalau kita berdiri depan kedai diorg..n xbeli...
dia marah
kawasan dia sgt sempit nak lalu
letak tgn atas kain baju dia pun xboleh
ada jugak tempat yg kalau tanya harga je pun xboleh
nak tau harga kena beli...apakah??

kira2 mcm kat mana ye???
entah la...
byk jual tshirt n beg
ada jugak jual kain ela...tp cotton dia nipis2..
disebabkan aku xminat,,xterfikir lak nak snap gmabar...haha



suasana time geng aku tgh tawr menawar nak beli beg
mmg dia tawar abis-abisan

aku lak menanti dgn penuh sabar...
sambil2 tu tgk la sarung bantal n pashmina yg dijual...
tp dah tgk kena beli tau..
so...,akak lg satu yg beli..
sbb dia yg usik2 alas meja tu..muahaha

lepas hmpir 2jam kami dok dlm tu..
kami keluar dr pasar tu n jalan straigt
rupanyer..itulah jalan malaysia
mmg area situ jual semua baju kurung, jubah, telekong, tudung neelofa semua ada kat sini

n kami mmg borong kaw2 tudung neelopa kat sini
murah giler uolls...
serendah rm20 Ssehelai
kebetulan mmg sorang budak opis aku si najmi ni mmg selalu bl neelofa...
bkn dia beli...laki dia belikan
jadi..dia la yg ckp..
mmg mcm ori..
tag dia... bunga dia....hapalagi..
setiap org borong berbelas2...

utk makluman...
hotel yg betul2 ada kat jalan malaysia ni...
aku xtau nama jaln betul dia apa..
aku baca blog org panggil jln malaysia..
aku ckp jln malaysia jugak la
adalah sepeti gmbar di bawah...
next time nak dtg...leh tempah hotel ni

sebab apa....
ko turun je hotel terus leh soping...
kedai makanan halal yg popular lg murah pun ada kat sini....
seperti restoren hajah basiroh...

dlm jam 4 ptg mcm tu baru kami balik ke hotel utk check in
rehat, solat n tgk balik apa brg yg kami beli....

utk ptg tu kami mkn apa yg ada kami bwk mcm megi, roti n coklat
nak bl mknn lain xberbaloi sbb mahal sgt...huhu

ok....mlm tu..disebaban masing2 dah try tudung neelofa masing2
ada lg nak smabung soping tudung n xketinggalkan
aku pun nak tambah bl tudung n tukar tudung xberkenan..
ok je brother ni





kat kedai ni pun byk tudung neelofa design baru
lus..telkung dia murah2...
jenis kain lycra boleh dapat serendah 4helai RM100

oh ye...tips lg satu kalau soping kat vietnam ni..
kalau kita tawar menawar dlm RM..byr je duit RM
jgn tawar dlm duit RM..then byr duit dong..
mmg kena tipu la...cth la kan..
telekung tu 4helai Rm100 je.
kalau byr duit dong jadi VND 520000
kalau kira balik dah jadi RM108 lak

lepas tu kami berjalan di pasar malam di sini
ada sorang kaka ni bwk anak..
kata dia skrg tgh femes baju underamour....
dah beli kat 40helai nak buat berniaga lak...
layan kan..nak tawar menawar bkn kejap ok..
lama


mlm tu....
kami dinner dlam jam 11.00 mlm waktu vietnam
menas..waktu malaysia jan 12tgh malam
mmg rasa nak pitam la aku...
mkn lmbat n jalah jauh berpeluh2

kami mkn di restoren hajah basiroh
boleh dikatakan di restoren ini harga dia murah berbanding di restoren daun
tp rasa ok-ok la...kat daun lg sedap...



aku order keowtiow sup ni atau nama vietnam dia pho bo...
aku baca blog org kata kena cuba mkn pho ni
serius sedap giler....
mkn lak dgn daun selasih...
ko tgk daun dia...penuh sepinggan...
tp xbiasa mkn...rasa len mcm lak...pedas2
tp mmg sedap la....

kesimpulan..utk seharian dari aku tiba ke tgh mlm hari pertama kami di vietnam..
mmg kami guna sepenuhnya utk shopping....
mlm tu mmg tido dgn lena la


Kisah short vacation plus soping di ho chi mint vietnam

Salam utk semua
Alahai..lama betul xupdate blog
Last week bizi betul..
Byk sgt program minggu lepas...
Mmg aku sgt kepenatan...
Hujung minggu lepas melepek terus sbb selsema teruk n deman....

Ok...cerita percutian ringkas ke ho chi mint
cuti ke vietnam ni bkn aku beriya pun nak ikut...kakak2 opis yg beriya nak pergi
Diaorg mmg ada ajak pergi tp aku tgk masa tu dah nak abis cuti sekolah...
Dgn hubby xde...aku xrasa aku leh ikut...
N kebetulan dgn kenduri adik aku bertandang ke rmh lelaki lak ke rengit sehari sebelum bertolak tu...
So aku mmg tolak la pelawaan dorang....

Sekali entah apa yg buat aku ubah fikiran pun xtau..
Kebetulan termasuk ke web air asia...
Tertanya kat akak opis yg nak gi vietnam ni...
Diaorg dah lama book n booking tru air asia go... ke ho chi mint termasuk pakej hotel n perjalanan pergi balik 3 hari 2 malam baru rm260 seorg...
Tp lom included mknn, insurans n beg
Aku lak saje tgk harga...tgk2 ada tiket murah serendah rm95 sehala pergi n blk rm125 sehala...
N flight yg sama pergi dgn dorang ada kosong
Eh...mcm best je pergi..
Call hubby n pujuk dia suruh cuti jaga anak sbb aku plan nak gi 2hari semlm je
Tgk2 hubby setuju walaupun dia suruh senaraikan sbb kenapa aku sibuk nak bercuti dgn kwn2 opis beriya2 ni

Jadi...antara senarai aku adalah kasi can aku released tension sbb since bln 10 thn lepas aku sorang bertungkus lumus jg anak..
Lagi... aku teringin nak bercuti dgn kwn2 opis
Ke3...sebelum passport aku expired bln 5 ni...
Then kesian punyer pasal kot...tu yg dpt pergi dgn ijin tu..haha...
Tq en suami....

Ok... hari yg ditunggu tiba
Aku amik luggage balik je sbb aku target nak bl telekung.. kain cotton xsure lg..tgk jenis dulu
Lepas subuh dah sampai klia2 hubby hntr sbb flight jam 9.15pg n check in jam 8.15am


Giler cam jakun aku sbb ni 3rd time aku keluar negara..sadisnyer..sian aku...huhu
Oh ye
Aku ke vietnam ni ber6 dgn akak opismate

Jam 10.45pg kami selamat mendarat di ho chi mint
Ingat..ni trip soping bkn jln2 lawat vietnam ye

Sampai je terus nak amik cab...
Boleh hmpir2 kami kena tipu n pow dgn drebar van...masa akak opis kau setuju nak naik 1 van ni..aku dah tegur dah sbb itu bkn taxi vinasun...tp akak opis aku kata xpe...
Sekali terkejut kitaorg dia mintak sorang vnd120000...total 6org termasuk beg dia mintak vnd800000 ko....nilai dlm rm160 ok
Sib baik van xjln lg...n kami ckp baik2 nak cancell terus dia ckp ok...
Selamat ko...

Mmg betul la ckp org yg dah pernah pergi ho chi mint ni...nak gi ben that market naik teksi vinasun je..
Ok...kami bl tiket dr airport ke hotel guna taxi vinasun baru 250000 dong je = rm42 je

Dlm teksi vinasun


Kami tiba di hotel kami dlm hmpir sejam gak perjlnn
Akak opis aku  dah terambil hotel agak jauh dari ben that market..sbb dia pun xtau...
Hotel kami menginap di holiday hotel
Disebabkan masa di vietnam sejam lewat dari malaysia..
Kami tiba jam 11 dihotel n xboleh check in lg..so kami decided utk gi lunch dulu n terus jln2 soping then br check in..beg n luggage tinggal gi lobi hotel je

Kami jumpa restoren daun dan terus terjah nak mkn..janji halal...
Ramai gak ckp restoren ni ok bila bc dlm blog..
Serius mskn sgt enak tp hrga agak mahal


 Harga sepinggan nasi goreng vnd99,000 dong bersamaan rm20 sepinggan..amik kau
Layankanlah...nak makan nasi punyer pasal
Air lak secawan stat dari vnd45,000 ke vnd55,000 lebih kurang rm12 la segelas

Mmg dah spare duit mkn je rm200...
Mknn halal mmg mahal... 
Alhamdulillah...kenyang..then br kami meneruskan perjalanan utk mulakan soping....

Aku sambung next n3.. ye...daaa




Cuti2 pendek ke ho chi mint

Salam utk semua...
Masih x berkesempatan nak taip n3 pasal ho chi mint....
Best sgt ....



Nape Orang x Beli Emas....???

Assalammualikum wbt..

lama x cerita pasal emas dgn korang kan....
jom kita borak2 sikit...


πŸ˜ͺSEBAB APA MEREKA TAK BELI EMASπŸ™…πŸ™… 

πŸ˜€Jawapan kepada alasan² mereka😎⤵ . . 

1⃣ Mereka dok fikirkan harganya, kaji sana sini...last² x beli pun... 
πŸ‘‰ Biasa terjadi... 24jam layan prospek sorang yg byk tanya, last² diam.. MASA KAN EMAS πŸ˜‰ . 

2⃣ Duk kaji pasal spread... tapi x nak timba ilmu emas yg lain. 
πŸ‘‰ Kalau hanya bertanya, tiada kajian mendalam tentang emas, x rajin nak study tentang kebaikan simpan emas.... minda pun x kan positif terima. . 

3⃣ Duk teragak² mcm mana nak jual balik emas²... 
πŸ‘‰ Emas bukan mcm brg lain dek non...emas laku di mana². Sebaiknya jual semula kat dealer/company...dpt harga tinggi..itu gunanya ilmu dalam no 2 tu.. . .

 4⃣ Macam mana nak buat untung dgn emas?...
πŸ‘‰ Banyak cara nak untung, asalkan emas tu ada kat tangan, bukan atas kertas atau alam maya.. . 

5⃣ Takut pulak BNM serbu company yg mereka joint... 
πŸ‘‰ Kita bukan skim cepat kaya. Kita punya plan simpan emas fizikal dan bertindak sbg kedai emas online.... selagi mana namanya kedai emas, BNM x keluarkan arahan tutup kedai emas..dan selagi ada emas di tangan, apa nak runsing... . . 

6⃣ Takut rugi sebab harga emas jatuh... 
πŸ‘‰ Beli emas bukan utk dijual esok lusa. Kita simpan utk jangka masa yg panjang..rugi je kalau jual kan..so, simpanlah. Andai terdesak sangat, barulah pajak. Itulah fungsi Ar Rahnu, bukan utk memanipulasi skill. ✌ 

7⃣ Pelik, kenapa org kata emas tu duit???? 
πŸ‘‰ Kena tau apa maksud wang sebenar, kena kaji sejarah. Dulu² org guna apa sbg emas, dan wang kertas yg kita dok guna sekarang ni cuma ciptaan yahudi utk menindas dan berkuasa di dunia ini. 

8⃣ Tak faham kenapa perlu simpan emas... 
πŸ‘‰ Kajila dulu, selidik la dulu, cuba simpan satu! πŸ˜‰ 

9⃣ Tak nak membazir....
 πŸ‘‰ Satu masa dulu, harga emas RM30+/g, sekarang dah hampir RM200/g.. errr kat mana yg membazir tu ye... . . 

10 Takut nak simpan emas, takut kena rompak, hilang dan sebagainya....
 πŸ‘‰ Kalau kena curi, hilang, bukan emas je. Apa² pun boleh dicuri..so pandai²la nak elakkan. pandai²la sorokkan. . . 


jom....mulakan simpanan emas...
bila dah mula beli dan simpan...
kita akan faham fungsi emas ni...

call or wassup saya
0126098480
Ilah Fazilah

Tgk movie ola bola pulak

Jumaat lepas...saje cuti
Penutup utk cuti sekolah
Kesian pulak xkemana...
Kebosanan budak2
Jadi..saje bwk diaorg tgk wayang lg
Tanya dorang nak tgk kungfu panda or zootopia or olabola?
Ok...semua ckp nak tgk olabola
Orait..xde mslh
Terus order online gsc di ioi mall putrajaya


Tp kelakar sbb terlebih semangat nak kuar...
Jam 12tghari kami dah dok terpacak di ioi mall putrajaya
Movie jam 4.40pm
Bygkan bape jam dok dlm mall?

Xpela...jln2 dulu
Gi mkn kfc dulu
Gi solat n sempat urut kaki kat kedai ogawa..haha

Jam 4.15 dah terpacak kat pawagam
Budak2 seronok je



Tgk citer olabola mmg best
Aku siap nangis la touching oo
1980 aku br nak lahir oo
Tgk vespa..tgk funfair dulu2
Best....
Jln cerira yg sgt baik...



Cuma lepas 30minit pertama irfan n imran dah bosan
Diaorg jln2 n usik org depan smapai kena marah
Dah kena marah dgn acik dok kerusi depan br nak behave n tgk wayang sampai abis..
Aku gak yg malu...

Ptg tu kami kuar dari ioi lepas hmpir 7jam dok dlm tu..kena byr pun rm7 parking

Blk tu terus ke rmh nenek di sg. Besi sbb ada mkn2 n lawat atuk mus yg br operatr hernia
Jam 10.30mlm gerak dr sg. Besi terus tunggu depan putrajaya central tunggu papa don sampai dr miri
Jam 12.30 mlm kami br tiba di rmh...
Mmg 12 jam sehari suntuk kami di luar..
Penat sungguh..
Tp still seronok sbb dpt buat mcm2


wayang Boboiboy The Movie & komik Boboiboy

salam isnin uolls...
hmm...
sabtu ahad lepas hari yg memenatkan rasanyer...
melayan kerenah anak2 dgn aktiviti sendiri...
tp budak2 suka la sbb dapat gak tgk movie Boboiboy tu...
kalau org kata cerita dia best giler..5 or 10 bintang org bagi..
pada aku so..so.. je...
3 bintang ok kot..
mcm tgk citer kat tv biasa je....
siap tetido lg aku ..haha....

yg paling teruja dlm panggung adalah si Imran...
terjerit2 bila si boboiboy tu bertukar...
dgn dia2 pun jerit gak...
popcorn pun xdann mkn sbb sgt agum tgk wayang mata xberkelip ko..
hihi...





cuma mlm tu syfqah n irfan cakap...
mama... kakak xteringat pun cerita tadi mama..
mcm kakak xrasa apa pun...best x.. xbest pun x...
sbb biasanyer budak2 ni kalau teringat2 dia akan sebut sepanjang hari lepas tgk wayang...
bgn tido siap cerita balik...
n mcm biasa..hanya imran yg teruja..smaapi sebelum tido dok cerita boboiboy ada 5 kuasa...

smlm... gi wangsa walk..
ada kedai buku popular buat book fair...
sekali ada komik boboiboy sfera kuasa tu..
dah peluk kuat2 siap jerit nak gak buku tu...
nak xnak...kena bl jugak...
RM19.90 nett price xde diskaun....adeh...sabar jelah...
Jadi..terpaksa la beli utk budak2 ni...



Jom tgk boboiboy the movie

Alhamdulillah...
Settle booking n byr utk tgk movie boboiboy sabtu ni...
korang dah tgk ke belum???
kami br terhegeh nak tgk....
Ahad lepas ke alamanda...
Konun nak tgk movie ni...
Sekali..penuh ko...
Sian budak2...
Arini booking pun dah tinggal seat depan2 je...
Xpela...amik jugak...
Dpt seat 5dari depan...
Amik tepi sekali...

tp ms gi alamanda ahad lepas ada buat promosi air yeos yogurt tu..
aku bl la jugak....
beli 2 pek besar dapat patung boboiboy sebijik..
memasing dah hampa xdpt tgk wayang...
dpt minum air ada muka boboiboy pun dah ok..haha

nak tgk kat ioimall putrajaya leh thn...
dah nak penuh dah...
tu yg amik kat alamanda je

Dah dok ber4 ni...
Aktiviti hujug minggu kami mmg berjln je...
Tp kena pastikan keje rmh settle dulu...
Kasut sekolah dah basuh semua...
Ptg bole la jln2...





tukar baju baru 2016

lama x tukar baju utk backgroud blog..
kali ni kita amik hitam putih lak...
gambar owl.... nampak fresh sikit kan...

ok...
tu je...


Happy 10th Birthday my lovely daughter

to my princess.....

mama sayang kakak Syafiqah....
doa mama utk semua anak2 mama semoga semua anak2 mama cemerlang dlm apa sahaj yang diceburi....
dunia dan akhirat....
hidup dalam keberkatan Allah dan mama papa....


selamat ulangtahun ke10 sayang ku....
nnt kita potong kek ramai2 dgn abang Irfan dan adik Imran ye....




Lukisan pertama imran

Salam jumaat semua...
Smlm...imran sibuk menulis...
Selalu dia suka tulis huruf...
N conteng kertas...

Sekali dia panggil aku
N tunjukkan lukisan dia..
Siap tanya..mama..cantik x wan lukis...
Aku tanya dia...wan lukis apa ni?
Ni orang kata dia...




Alolo..comel...
Ada muka n kaki terus..
Badan xde..tgn xde...
Xpela... janji dia tau apa dia lukis
Lepas ni leh baiki lg...
Pandai wan..

vlefrog

aku ni bg tajuk senang je
bln lepas n3 ada 9 dari 29 hari..
teruk naw2 xpernah bukak n hapdate blog
kalau aku bukak internet lebih tumpu pada fb prelove n swap pandora 916..haha
ko mampu??
menghabiskan duit beribu kat emas...
serius... kemaruk tahap dewa dewi tahap langit ke 7
aku soping abis abis-abisan charm2 yg aku suka sebelum harga melambung naik bulan ni
terus this month aku jadi baik balik
xde soping emas dah.....emas mahal...
masa bila emas makin murah kan>>>hihi
dah xsibuk tgk page pandora 916
tu yg sibuk nak update blog pulak...kiki


ok..berbalik pada tajuk...
sib baik aku n suami decided utk langgan unifi...
tu pun jenis nak tunggu kontrak astro abis 16 feb 2016 yg lepas
tutup astro n masuk unifi...
salah 1 je kena pilih kata hubby
kena jimat cermat....since dia yg byr bil kan
aku lak suka surf internet then tgk tv
so..berbaloi la amik unifi
nak skype dgn si dia yg dok jauh tu pun senang kan
ni data 1G....5hari dah abis....
stress tau tak....

then kebetulan dah masuk unifi
boleh pulak sekolah stat suruh buat keje sekolah n quiz guna VLEFROG ni
dah tiap2 mlm kena on lappy utk syfqah buat keje
tp ari ahad lepas ada mesyuarat PIBG aku xpergi
xdann ko...
nnt aku citer..
dah aku xtau camne nak guna VLEFROG ni selain nak tgk syfqah buat quiz
nampaknyer kena borak dgn cikgu syafqah la ni...huhu



anak2 sekarang dah advancekan...
mcm2...kita pun kena seiring dgn diaorg

ok nak tanya...
sapa tau pasal VLEFROG ni...
aku xpaham nak buat apa...ok bye...

ICE CREAM SUMI....

nampaknyer gejala buat ais krim sumi di sna sini ye
aku ni xla beriya nak buat...
tp tgk2 ada byk la sumi kat rmh ni...
kebetulan.
stok susu cair n susu pekat manis mmg snetiasa ada
boleh la buat

tp plastik ais krim malaysia tu xle pulak beli....
bila mood rajin dtg..
terus nak buat..
jadi...menggunakan apa yg ada..
aku keluarkan bekas ice cream tupperware ni..
mmg xguna pun...
beli utk buat koleksi..
nak buat ais krim selalu takut kang anak2 batuk teruk..
tu yg simpan je..



jadi..
lepas siap...
budak2 xsabar nak mkn...
tunggu semalam....
esok tu dpt mkn...memasing suka
hebat benar kalau dpt jumpa sumi tu...
hai la anak...
sekali sekala boleh la...
bekas ais krim ni xbyk....ada 8 bijik je..
jadi....aku buat jugak la ais krim dlm cwn tuperware kecik2 tu...
tp kena mkn dgn sudu lakan....

imran mlm smlm nak mkn ais krim
berguling2 nangis nak mkn...
ak lak....selagi dia xmkn nasi aku xmau bg..
dah pujuk2 baru nak mkn nasi tu....



lepas tu tuntut janji ko...
kasi mkn...
lepas mkn badan dah penat kot.... sbb nangis tadikan...
terus tertido...
xsmapai sejam muntah... n batuk2
tu yg malas kasi diaorg mkn ais krim tu...
sib baik irfan n syfqah ok...
cara nak abiskan cepat eskim tu mmg aku la kena pulun kaw2...haha

 ok dahhh

Welcome march

Assalammualaikum...

Selamat hati rabu...
Kejapnyer ms berlalu..
Dah mac....
Bln bday anak2...

Xde planning nak buat bdayparty
Tp anak2 nak kek bday bwk gi sekolah
This month hubby xblk lnsung
Nnt hujung bln br blk..
Aku agak xterurus kat rmh...
dgn anak2 nak exam...

Adeh....
Tgkla..kalau mood baik aku buat la goodies n tempah kek...

Ok daa...
Related Posts with Thumbnails