Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

ulangtahun perkahwinan ke 11 tahun

pejam celik...pejam celik
dah msk tahun ke 11 aku kahwin dgn pakwe yg aku jumpa kat UPM dulu ni
alhamdulillah....
5thn pertama mmg sgt sukar nak tempuh...
dgn gaji xbape mantop...
dgn peel yg cuba dihadam....
dgn anak yg lahir masa tu nak msk 3org....
mmg mcm2 dugaan....

tp lepas irfan lahir tahun ke-4 kahwin..
alhamdulillah.... rezeki makin bertambah...
kami dah berjaya bl rmh teres sendiri...
dah ada kereta sendiri...
kerjaya suami semakin stabil
ditambah pulak dgn kelahiran imran pada tahun ke 7 perkahwinan
semakin murah rezei kami sekeluarga



tp byk dugaan yg perlu ditempuhi
mmg org cakap.,..isteri diuji disaat suami xde apa2...
dan suami pulak diuji disaat dia ada2...
tp ujian kami bknla org ketiga ke..
tp kami diuji dgn jarak masa dan pekerjaan...
yela..bkn senang nak senang...
pengorbanan itu perlu....
since imran dlm perut tahun 2011 suami dah stat keje offshore...
dan berterusan hingga kini...

dan diusia perkahwinan menginjak ke angka 11...
lg besar dugaan bilamana kami mmg kena duduk berjauhan utk tempoh yg lama
tp..pengorbanan itu perlu....
terima kasih pada suami yg sentiasa memberikan yg terbaik utk aku n anak2....
dan sentiasa memahami si isteri ni...
dia sorang bertukar kerja sana sini utk tingkatkan taraf hidup...
aku masih sama ditempat yg sama...
berkorban utk menjaga anak2 pulak...
sama2 give n take...



utk 11 thn perkahwinan....alhamdulillah...
kehidupan kami semakin ceria...
terima kasih Allah...
kerna menemukan dgn suami pada tahun 1998...
aturan Allah itu sungguh cantik.
semoga hubungan ini berkekalan sepanjang hayat kami,
diberikan kesihatan yg baik dan anak2 yg sihat, cerdik serta membanggkan kami sebagai ibu bapa...
amin....


Happy 11th Anniversary to my hubby n me


Imran di serang chikenpox

Bismillah...

Dugaan sblm puasa...
Well.. Nak buat camne...
Tetiba imran mengadu kata sakit kat pinggang dia.. 
Then aku ckp nnt aku letakkan ubat...
Mamat ni punyer peel kalau sakit mesti letak ubat or nak mkn ubat
So.... Ms letak aku perasan byk pulak kesan mcm kena gigit lipas...
Sekali tgk.. Bkn kesan kena gigit  lipas...
Tp bintik2 merah akibat chicken pox...

2 ke 3 hari sblm selasa lepas, sebelam  aku kesan dia kena chickenlpox ni..
Imran ada mengadu gatal2 kat kepala
N dlm ms yg sama dia deman on off
Aku ingat xde pape ..
Mamat ni mmg rajin kena allergik..kejap2 kan gatal...
kejap2 kang bengkak satu badan

Rupanyer dalam dia bising2 gatal tu
Dah nak kena....
So, terus aku  kena amik el start selasa lepas...
bawak ke PKU UPM untuk amik ubat
dah le cuti cukup2 makan...xpela...demi anak
asalkan mereka sihat.....

kat taska rupanyer ramai yg dah kena 
adala tu pembawanyer....
tp xpe..biar kecik2 kena...
dah beso kang xkena lg kan...

ni ms hari kedua imran kena.....
kat muka, kepala n belakang badan paling byk...
kat kaki xbyk sgt...
sampai dlm mulut n telinga pun ada...sian imran

ni gmabar pg rabu lepas (hari kedua)
pg2... hantar kakak n abf ke sekolah..
depan sek. agama kakak ada tmn menan...tu yg layan kejap

ni hari ke3....
cikgu taska imran beriya carikan daun semambu ni
ecli since 1st day dah dpt daun semambu ni...
tp dah kering pun
dpt yg baru..ni buat main ulek mayang diulek ..
suka si imran...

mknn fav dia hari2 mintak mkn roti canai kosong ni je....
yg lain xmau...
kalau tanya dia jwb kenyang je...

oh ye....
utk ubat chicken pox ni...
aku bg imran makan Zovirax syrup...
tp sehari kena mkn 5kali ye sbyk 5ml


mmg sgt bagus...
dlm tempoh 4hari semua virus ni keluar n mana br nak tumbuh terus mati ko...
lg bagus kalau sapukan sekali zovirax cream.....

tp kat PKU ubat cream dah abis...
n makesure yg original la.....dari GSK...
sbb ada gak yg tiruan...hihi

so....dlm tempoh seminggu (hingga harini Selasa 31.5.16) 
chicken pox dah pun kering penuh ok..lega
n ubat utk tahan gatal aku bg dia anti-histamine Aereus
n badan dia aku sapukan dgn calamine lotion
alhamdulillah...imran beransur pulih dah....

utk kakak n abg dia lak...
rasanyer dah pernah kena chicken pox ni...
tp aku still suruh diaorg xpeluk2 adik ni..bahaya...
ecan tido pun aku alaskan dgn comforter utk imran...
daaaa



Mkn2 di the everly hotel putrajaya dan movie Ada Apa Dengan Cinta 2

tarikh hari ibu yg lepas..08 Mei 2016..
kelab jururawat dan paramedik PKU UPM menganjurkan hari jururawat....
eceli sambutan hari Jururawat adalah pada 15 Mei
tapi...byk sgt ada hal....dgn standby sukannyer...
last2 mereka pilih tarikh 8 mei..
kebetulan hari ibu tarikh ni....
kami buat di the everly hotel putrajaya....
mmg haritu mknn sgt mewah....
sempena sambutan hai ibu...dpt la spesel punyer harga n mknn
aku xbyk snap gmbar mkanan pun
asyik snap gmbar sendiri
even gmbar nurses semua tu pun aku x snap...haha



bergmbar dng imran
tudung ariani square ni mmg aku fall in love betul
tudung stok raya en laki belikan aku dah pulun pakai dulu...haha
tp xpe....ada 3 helai..br pakai 1..ada lg 2..haha


hari tu mkn mmg smapai senak perut la...
dgn selamba ponteng kelas teakwando....
blk tu siap topau makanan lagi...
kebetulan lak dpt menang hadiah games...


dgn anak dara aku lak...
tema nurses day aritu jeans...




utk budak2 byk gak games...
tp majlis stat lambat sbb siap buat medical talk sejam...
imran dah kelaparan sbb aku xmasak n mkn dr rmh....
dah aku byr smapai RM150 utk 3 org org..so simpan perut la... sib baik imran free..
ms dah boleh mkn...imran lalu mkm kopok lekor 3 ketul n terus dia tido smapai jam 5 ok



ni hadiah aktviti teka lagu...
dpt bekas mknn...
nak blk tu bukak bekas terus tapau yong tau fu, meehoon dan chicken wing bwk blk buat mkn mlm..haha
bughuk peragai mkn hotel siap tapau...kiki


ni gmbar tghari b4 ke The Everly..aku ke aeon ekuin dulu
ada photobooth ni...
terus suruh syfqah snap gmbar

n jgn tak tau....\
blk dr sambutan nurses day kat the everly...
imran sudah mengamuk ajak jln2 sbb kami dah sampai sebelah je alamanda
bila aku ckp nak blik habis dia haruk dlm kete ajak tgk wayang...
dah xlarat nak dgr dia teriak2....
aku terus driv ke ioi city mall putrajaya n bwk diaorg tgk wayang cerita Ada Apa Dengan cinta 2 ok.....
haaa hamik ko... bosan2 memasing layan citer indon...
irfan dah siap tetido kuar air lior basi..sib baik kakak layan....
tgk wayang jam 7.30 pm...nak dptkan solat magrib dulu...
lepas bl tiket wayang jam 6,...kami kami solat asar n dok teleku dlm surau smapai magrib 
then cepat ke cinema utk tgk citer ni..
lepas selesai solat... terus msk panggung..lama gak citer ni....dlm 2jam lebih...
jam 10.30 mlm br smapai rmh..
esok sekolah...haha









kesimpulan...penat tp seronok..
n kesimpulan movie AADC2 ni mmg sgt best...
masih teringat2 citer ni....korang mmg kena tgk...xrugi lah..
n aku keje membayar duit parking hmpir RM20 utk 2 tmepat....hmm membazir betul...
daaaaaa

Ke pesta buku maeps 2016

Salam 1 malaysia..salam sejahtera semua
Lama xbersiaran
Aku skrg sibuk kalah yb... Haha

Ok.. Sikit coretan ke pesta buku antarabangsa yg diadakan di maeps awal bln 5 yg lepas...
Serius xplan pun nak pergi..


Entah mcmmana... Dlm sibuk2 prepare bl brg untuk projek mega aku dgn kumpulan Bakti Siswa upm yg aku kelolakan..
Dlm checklist aku kena dptkan beberapa buah buku rujukan utk sekolah nnt...
Pihak sekolah memohon buku2 rujukan unutk diletakkan dalam perpustakaan sekolah..
jadi..kami decided utk berikan buku2 rujukan UPSR je nnt

Jadi.. Kebetulan ada pesta buku tu..
Aku pun terjah kot ada byk pilihan buku rujukan di sana...
N kalau nak tau.. Ini 2nd time aku jejak maeps ni....
1st dulu masa pesta apantah.... berpeluh2 berjalan..
 Serius jauh giler weh nak jln..kena naik tangga punyerlah tinggi bertingkat2
Kalau parking jauh mmg ada tram la utk hntr n jemput ke bangunan maeps


Ke pesta buku di maeps ni mmg uji stamina kaki okkk...
So far pada penilaian aku byk gak penerbit yg join .. 
Larat x larat nak jln je utk jelajar semua tmepat..aku cuma masuk 2 hall je...
1 hall pn dah penat....
Focus aku cr buku rujukan dan latihan anak je dan buku rujukan utk sumbangan sekolah
Kalau tanya harga buku.. Xbyk sale pun...
Baik gi bl kat kedai buku popular / MPH je
Dpt potongan 10% ke 20% je
tapi kalau novel byk sale


Ni ms tgh belek buku2 bacaan di both karangkraf lak... Byk novel
Tp aku xde mood nak bc novel sgt.. 
So beli pun cuma 1 buah je...
kebetulan kaki novel jual RM10 sebuah....



Jumpa maskot.. Layankan jelah

Kami jln sini dlm 2jam lebih gak
Tercabut lutut gak la.. Haha

Sebelum blk... Snap la gmbar sendiri sekeping dua.. Haha

Kat rmh... Bila tgk apa yg dibeli... 
Byk beli buku rujukan utk anak2... 
Sbb diaorg nak exam... 
Kesimpulan. Ok - ok je la pesta buku di maeps ni.. Hihi
daaa


Mahligai Impiana: tukar meja makan baru...

giler lama punyer wishlist..since last year..
aku pernah buat n3 dulu...
ms tu nak raya...
dok round2 kat kedai2 perabut area rmh...
tp belinyer idak...

tp kali ni mmg hati xleh menahan dah...
kaki meja yg dah tercabut sebelah tu selalu terjatuh sendiri
kerusi lak.... bila dok lama sikit bertaburan kain hitam tu...
aku pun xpandai nak citer mcmmana
tp nampak xkemas la....

then..hati berbolak balik nak bl jenis glass tempered ke or nak marble
tp mmg nak sgt pakai marble sbb nampak cantik sgt n nampak elegen gitew....hihi
kalau x..aku nak yg tempred glass kaki stainless steel jugak...

lepas byk2 kali fikir n byk tempat aku usha...
aku xjumpa jenis tempered glasss stainless steel below rm2k..
sbb itu je budged aku.....
n aku beralih pada marble top tp dgn syarat kaki dia bkn marble jugak
sbb..lepas aku selidik2 n tanya2...
kalau kaki jenis kayu...meja still boleh ditolak atau dialihkan...
kalau kaki marble/batu still boleh dialih2kan jugak..
tp dgn syarat.... jgn letak karpet or tikat or watever bwh meja tu..
alamatnyer...
mmg meja mkn anda akan mati terpegun kat tempat tu smapai bila2 ok...
tp.kalau bl meja marble kaki batu/marble jugak...
ongkosnya lebih Rm2k...

so.... kesimpulannya..lepas round2 aku jumpa meja marble kaki kayu di valencia kat area rmh ni je..
tu pun jenuh tgk catalog n pilih kerusi...
inilah hasil pilihan


gambar bawah tu..
bkn atas tu..atas kaki batu ...
8 seater kat 4k lebih..huhu

jenuh bargain dgn si bangla valencia ni mintak diskaun...
ikut hati nak kaki meja solid kayu ukir..
tp dah jadi kat rm2.7k...
ini patern kaki kayu 

abaikan kerusi...sebb kerusi boleh pilih2


boleh la.... simple yet elegent
janji meja marble n kerusi pun selesa...

meja ni aku dpt hari khamis lepas...
puas hati la....
meja mkn dah tukar baru...
xyah tunggu raya...hari2 hari raya aku rasa kalau dpt benda aku suka..haha

ms sampai...tgk adik imran...semangat tgk cina n bangla tu bwk turun brg


ni kaki meja dia...
kayu yg dibalut PVC.... ok la... pilih hitam je...
aku amik meja saiz 6kaki...
kalau nak pakai 8kerusi pun boleh..tp sempit..
sbb standart meja kerusi lapan ni panjang meja dia dlm 7kaki...
tapi sbb rmh aku comelsssss..
xyah la nak kerusi 8 bagai....
anak kecik2 lg pun...bkn ada menantu..haha

bak kata apek yg dtg hntr meja ni...
"u aaa...xmau pakai lor ini meja lg 5 thn....
u mesti mau bl itu banglo.....mau tukar meja mkn balu maaaaa!"
haha...betulla apek...
ini br pakai 5 thn sudah tukar balu...
xkan mau pakai ini meja smapai 10 -15 thn lg kan???
logiknyerrr...haha

lepas siap disusun...


boleh lah ek???
warna meja putih susu sikit...
simple je...harga RM2k
lepas diskaun..


ok...mak muka senyum je ni..
tp lepas seminggu pakai aku ckp kat syfiqah...
apasal mama rasa rmh kita penuh giler...
dulu meja mkn kita kecik saiz 5kaki je....
kerusi pun kecik...
mcm rimas lak....haha

kakak ckp ok je ma... cantik dah ni...
ok..mak dgr cakap anak mak...
dahhhh

Shimmering Bouquet Ring Pandora 925 v Pandora Inspired 916 Gold

owh.. serius jatuh cinta dgn ring bunga2 an ni
nama dia shimmering bouquet...
aku dok pikir next month kot kalau cukup duit nak bl la nnt ring pandora silver ni...


harga dia RM 329.00

sekali....
keluar ring ni 916 punyer...
xke ko meroyan tgk???
haha
serius lawa....
korang kalau suka emas 916 inspired pandora..
korang leh follow FB Jom Emas GDORA
ni close group tau...
emas dia dari kumpulan Geliga Gold...semua cantik2...

so..bila dia dah buat sebijik cincin ni..harus kena order emas punyer..
mmg cincin raya ni..haha
anggaran berat dlm 3g..lebih kurang Rm600 la sebentuk
lagi worth berbanding bl pandora silver kan...


see...sebijikkan...
emas 916 dengan batu zubic zirconia...
ok...xsabar nak tunggu hujung bulan...
leh claim as anniversary gift ni...
krik..krik...
so..korang yg peminat barang kemas..
leh request join group Jom Emas Gdora..
pembelian hanya menerusi pengedar Geliga Gold yg sah sahaja....
ok... daaa


Ulang soping tudung ariani

Ok.... Saje nak citer...
Aritu soping tudung ariani boleh aku rasa xpuas....
Haha.. Tipu je...😜😜😝

 Sebenarnyer aritu lepas beli kain kat jakel..
Aku bl yg bercorak tu.. Aku nak la bl tudung yg matching...
N skrg ada keluar tudung baru jebis plain..
Nama dia.. Instant erina.... Serius aku jatuh hati


Ok.... Nak jadi citer... 
Lepas bl kain tu aku msk blk kat ariani sblah jakel... 
Wajib tanya pasal tudug free tu... 
Tp dah abis... 
Sbb tudung free boleh dpt dgn pembelian rm100 keatas... 
So... Xjd la bl kat ariani shah alam tu.. 

So esoknyer... Ahad... Pepagi aku siap2 n rasmi tudung br bl smlm... 
Stat kete n pecut ke ariani bangi... 
Biasala... Bwk syfqah.. 
Dia perunding imej aku.. Haha
 Sedap betul tudug ni... 
Senang bentuk pun ye... 

Ok samapi ariani.. Aku target terus tudung instant ni... 
N free gift ada 3 warna.. Boleh la. 
Nnt nak byr br pilih warna tudung free tu.. 
So.. Mencuba la tudung nyer

Kakak tlgsnap gmabr mama.. Haha


Agak2 pyas hsti... Aku amik 2 helai.. 
Tgh offer utk instant erina ni rm140 utk 2pcs

N dpt tudung free instant elvira.. Aku pilihkaler pink tu


Puas hatila... 

So.. Abis kisah soping bj nak raya nnt.. 
Kain pun dah hntr tempah... 
Bj riau je as usual.. Aku xpandai nak pakai bj byk gaya.... 😗😗😄

Sape yg nak soping tudung ariani...   
Tunggu offer la... Murah... 
Xoffer rugi la bl... Mahal kot... 
Time offer br best bl... Daaa



Masak masak : Herb-Roasted Lobster and Steak

Ok sambung n3 kisah masak lobter dgn kasih sayang.... 😄😄😄😍

Aku ni sebenarnyer skrg kalau hubby blkjarang memasak sbnrnyer...
Selalu mkn kat luar je...

Kalau msk pun sarapan pagi je....
Ni dahdia bwk blk lobster..
Mmg kena masak la....
Mknn yg jarang2 aku mkn nimmg xtau la nak msk...
So.. Mmg google resepi dr internetla jwbnyer...
N hubby jugak ada order daging tenderloin dr kwn dia si penjual daging kat pasar borong tu...
Ada jygak kelebihan jd kaki pancing ni kan...
Sbb dpt jumpa n kenal ramai kwn2 dr pelbagai background...

Ok... Sambung kisah nak msk lobster n steak tu...
Google resepi amik yg satu ni mmg nmpk menyelerakan... Byk pakai herbs..

So.. Tghari tu kami ke alamanda utk bl herbs ni di cold storage...

Ok.... Blk tu stat aktiviti masak memasak...
Jom tgk resepi




Ni lobsternyer.. 
Lepas basuh kami celur duludlm air panas

Dah celur baru potong dua
Theb semua mixherb tu aku cincang2 bersama perahan lemon aku taburkan atas lobster


Then kita bakar dlm 10min

Siap!!! 

Ok.. Daging lak hubby gunakan ramuan yg sama
Cuma hubbg letak minyakzaiton n grill dlm kuali ni... Cepat sikit


Oh ye.. Aku mkn daging spesel... 
Daging waghyu ... 1st time mkn daging mahal ko
Eceli adik ipar belanja mkn last month.. Haha 
Tp ms tu aku gi vietnam... 
So aku mintk diaorg tinggalkan sikit utk aku... Xtaulak rupanyer dia simpan utk aku daging seketulx masak lagi
Kira daging simpan lama gak la... Tp rasa ok lg... Sbb daging ni xdi frozenkan.. 
Just simpan dlm chiller

Utk waghyu ni aku cuma perap dgn garam n pepper je.. 
Then panggang letak sikit olive oil... 
Terbaik ko.. 

So... Lunch kami aritu mknwestern... 
Kuah sos tu bl instant je.. Tp xsedap
Mkn daging n lobster mcm tuje dah sedap sbb ada rasa lemon masam2 kan
Bl sekali garden salad


Utk anak2.. Diaorg mkn steak n lobster dgn nasi... 
Tq hubby belanja mkn lobster homemade.. 



ada apa dengan lobster ?

ok..... 
tgk gambar lobter....

hubby bwk blk dari miri...
kebetulan katanyer ada nelayan dpt 6kg lobster...
terus diborongnyer semua....
alhamdulillah...
2nd time aku mkn lobter n msk sendiri...

xsalah ada 14 ekor semunyer...
kami amik 3ekor je...
bakinyer dia bg kat mak dia utk dimasak n mkn sama2 dgn adik beradik yg lain
moga hubby sentiasa dimurahkan rezeki...

apa aku msk dgn lobster ni??
nnt aku cerita...


Related Posts with Thumbnails