Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

projek kuih raya 2016 : biskut lidah kucing

bismillah....
bertemu kita di hari ini...
chewah..
mcm sesi masak2 kat tv lak..

ok..tihs year aku mencuba resepi biskut lidah kucing pelangi ni
dr last year nak cubabuat tapi  x terbuat2
tp kali ni gigih nak masak jugak biskut lidah kucing...
amik resepi dr blog citarasawan.....
nampak  sgt mudah..
so...mari kita mulakan sesi masak2....haha

cuma apa aku boleh cakap utk buat biskut ni mmg tangan kena xde penyakit ketar2 ye...
memula nak tekan mmg payah rasa...
lama2 ok je..
n kalau ada budget lebih...
belilah tray tu 2 ke...
sbb kalau harap 1 tray je mmg kat 3 jam br abis bako....

ok..tqk resepi dulu ye...

BISKUT LIDAH KUCING PELANGI

250gm mentega
175gm gula caster
100ml putih telur (dlm 3 biji gred AA)
200gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex (Perangup Biskut)



keperluan lain

Loyang biskut lidah kucing - digris dengan mentega
pewara ungu, biru, hijau, kuning dan merah (aku ada 4 je warna)

ok...
CARA-CARA MEMASAK:

1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan emlex. Ketepikan

2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.

syafiqah tlg putarkan mentega dan gula 

3. Masukkan tepung dan kaup balikkan dengan spatula hingga rata.


4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letak dengan pewarna berlainan .(aku bahagikan 4 je...sbb pewarna ada 4 je)



5. Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozzle bulat dan picit lurus mendatar ke dalam loyang lidah kucing mengikut susuan warna pelangi..
aku pakai plastik bag biasa je.... then ikat getah... xde piping bag ni...
nak tekan tu guntng je hujung tu...
n aku xsusun pun ikut warna pelangi..picit ikut suka je...haha


6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dahlu pada suhu 150C selama 15 minit.
Jangan biarkan permukaan atas keperangan kerana meneggelamknan warna pelangi tu..


7. Biarkan biskut suan-suam kuku dan terus simpan di dalam bekas kedap udara. Biskut ini cepat lemau jika dibiarkan terdedah pada udara. Biskut yang lemau boleh diapanaskan semuala selama 5-8 minit dalam oven yang dipanskan dahlu dan kaan rangup kembali...

inilah hasil biskut aku
sbb 1st time buatkan..
bengkang bengkok aku paipkan...
tp xpe....janji rasa sedap..itu yang penting...

oh ye...macam aku bgtau awal td...
kalau boleh spare la dua tray ke....cepat n senang nak buat
mcm aku aritu ada 1 je acuan ni...
lepas keluarkan biskut dah masak kena sejukkan dulu tray...
kalau x.... adunan mengembang ko..butterkan....
jadi amik masa lama la kat sini...

ok...itulah cerita biskut raya ke 5 aku utk thn ni

projek biskut raya 2016

salam hari jumaat semua

seronok tgk fb memasing dah stat buat projek biskut raya ye..
happening..tgk fb mummy ayu lagi la meriah 
siap cuti...

so..this year mcm nak meneruskan tradisi sejak 2-3 thn ni bakar kuih raya
best la pulak....
thn lepas la byk kuih aku berjaya buat
so this year nak teruskan 
cuti nuzul quran rabu aritu aku gi soping brg nak msk biskut raya kat bagus bakery
xsemua ada...
selebihnyer ke Giant la bl cornflakes, madu, gula n tepung2 yg lain...



so....berkesempatan buat 2 kuih raya 
buat cornflakes madu dan red pearl cookies je
tu pun semangat buat n concentrate ajar syafiqah buat
xde la snap gmabr
masa buat red pearl choclate cookies tu lg la..
aku buat berdua dgn syafiqah xkecoh2 pun
lebih2 lagi xleh bgtau imran
itu budak hantu coklat n cookies ooo
ms buat cookies tu biar je dia layan youtube dlm h/p aku
tu yg xdpt snap gmabr

sampai dah nak habis masak baru imran perasan....
tu pun dia siap jerit....
"sedapnyer bauuuuu....macam ada coklat laaaa..."
haha.... lepas tu dia dtg..abis kat 10 keping dia mkn sorang..




part paling happening masa buat conflakes madu...
mmg buat ramai2 la...
imran tlg bukak kan cawan kertas tu
irfan n syafqah tlg aku sudukan cornflkes dlm cawan tu...
byk weh!!! stengah kilo punyer conflakes...
tp dapat byk.... puas la...





insyaallah...esok sambung buat biskut sugi arab n almond landon lak....
till next e3...daaa

Misi membeli hadiah birthday si suami

salam selasa semua...
harini aku pulun  taip n abiskan story tentang gamabr2 yang ada dlm hp aku...
ni mood tgh rajin mari...
ambil gamabr n edit pakai photogrid..
pastu masukkan dlm n3 kosong...
free2...boleh la edit mcm skrg ni...

gambar banyak tp nak masukkan cerita....
masyaallah..malas nak taip..hihi

n3 pasal hadiah bday aku mmg suka taip.
bkn sbb nak show off
tp aku suka abadikan apa yg aku bl ni
nnt next2 year kalau tanya...
aritu bday awak sy bagi hadiah x??
kalau setakat dlm otak aku ni..aku mmg ingat sgt apa aku bg
tp laki aku ni memanjang xingat
kang kalau aku ckp....sekian2 aku bg pada sekian2 tahun
mati2 tetap xcaya....
nah.... aku bukak blog suruh dia baca..
siap tarikh semua...
baru dia caya...

ok....pasal hadiah bday suami utk this year....umur dia 36 tahun....
aku delay beli hadiah dia smapai bln 6 ni
bday dia bulan januari yang lepas
bkn sbb saje nak delay...
tp sbb dia byk cekadak xmau amik hadiah yg aku cadangkan nak bg
dia sibuk nakkan mode vape baru...
tiap2 hari dia dok hntr gamabr....
entah apa2 jenis ntah....
n aku xlayan...
sbb aku serius xsuka dia vape bagai...
aku rela bg benda lain.....
so......berbulan2 dia tetap tolak cadangan aku nak bl brg lain
asyik la sebut nak vape....
lastly....

last month dia dok complain kata purse dah rosak n nak purse baru
terus aku ckp....xyah beli n aku akan g dia hadiah purse tu sebagai hadiah birthday or anniversary
n plus lagi..dia sebut nak spek oakley baru..
spek oakley lama yg aku pernah bg hadiah tahun 2014 dia nak tukar kanta ke cermin mata biasa...
ala aku xpandai nak sebut...
eceli laki aku ni rabun jauh..tp xteruk...
power dlm 100 ke 120 je...
tp selalu bising xnampak...
kalau drive malam or hujan dia akan pakai spek

jadi.... disebabkan dia sgt suka dng frame oakley twoface tu..
dia sibuk nak buat spek baru....
tp nak guna frame sediaada....
cermin mata lama dia dah calar kot....

jadi.....aku setuju jelah dgn idea dia tu....
maka bermulakah misi beli hadiah dia...
memula beli purse dulu
misi survey purse bermula....
tu pun dia request ko...nak purse bonia....hi..sabar jelah
xpela..bini dia ni pun demand gak dulu masa nak mintak bl handbag baru...kiki
tapi syaratnyer mesti ada poket syiling dlm tu.....
dia siap search dlm web n forward aku gamabr purse yg dia suka...
tp camne pun kena ke butik gak sbb nak kena tgk ada x poket syiling dlm tu....
itu pun...ajak ke butik.....masyaallah..susahnyer....



entah camne.... sabtu lepas...ajak punya ajak..punyer pujuk...
nak ko dia gi IOI mall putrajaya
lepas pilih2....inilah pursenyer...

then.....misi diteruskan lg keesokkan harinyer pulak..
sbb utk hadiah kedua spek oakley tu....
hanya di Midvalley je ada warna violet irradium seperti yg dia nak
kat ioi mall aku dah round penuh...
mmg xde warna violet ni.....tu pun dia pernah nampak ada jual kat Midvalley



sampai kat midvalley xsangka lak dah ada butik oakley ko...
bagus sgt la sbb boleh beli sekali hardcase dia
kebetulan ada sales skrg.. ada potongan kat situ..
sayang cuma dia bg 15% je...
so aku ckp hold dulu n round2 kot ada tempat lain yg murah...

then kami ke focus point sbb kebetulan nak tanya pasal nak convert cermin mata lama oakley grey dia ke power lens..
n kat focus point pun ada jual twoface ni dgn less 20%
jimat hampir RM40 kat situ...
ape lagi...beli kat focuspoint jelah..
twoface lama (grey irradium) v baru (violet irradium)
babai grey...sedih...sbb kena bukak lens dia..

n hubby pn terus check mata utk buat lens baru

jgn tanya aku apa jenis sbb aku xpro pasal spek..tp jenis transition la jugak


muka petak mmg seswai pakai spek petak gak...
suka la tu...

ok..settle bayar..
kami ke butik Oakley semula utk bl hardcase
kalau dulu hubby kena beli online sbb susah nak jumpa butik ni


\pilih punyer pilih....
semua cantik...
aku cadangkan amik yg warna kelabu tu


sempat kami posing jap...

so.... inilah hasilnyer

spek lama v baru dgn hardcase sekali



spek baru serius cun...
tp aku suka bingkai lama sbb bwh dia aluminium

hardcase lama warna biru tu...

n last but not least..
hadiah tahun ni utk suami tercinta...
lega....



happy anniversary n belated birthday pressie utk awak...
rasa gembira sbb dpt bagi bkn sbb paksa or apa..
tp sebagai kenangan sepanjang hubungan kami...
saling mengingati hari2 bahagia
mampu je nak beli sendiri...tp bila brg yg kita terima dari org yang kita sayang...
value dia sgt tinggi...
org panggil sentimental value kan....
ok daaa






rantai emas ukir nama

lama dah mengidam nak ada rantai ukir nama
alhamdulillah....dapat pun seutus 
aku join kutu bawah group trading powergold
since bulan 9tahun lepas..
dah nak abis dah pun sbb aku dpt turn ke 8...kutu 10 bulan
selalu gak dulu pikir n tercari-cari...
mana la nk tempah nama ni.....
mcm best je...
sejak join powergold ni....nak buat apa2 semua ada...
n rasa nak bl emas pun xle rasa kedekut dah...
kalau x..memanjang rasa..mahalnyer emas....
dah masa bila pulak emas makin murahkan...
ni setakat nak campak bang seratus dua sebulan utk spare beli emas tu mcm pejam mata n xterasa...
sedar2 eh.... dah ada kumpul sikit2...




ni aku tempahkan untuk syafiqah dulu...
nnt lepas ni aku aim utk aku lak..hihi...
tp aku nak tempah gelang nama....
budged dlm below 15g je kot...
cincin ukir nama pun dah on d way....
pun join kutu gak...
untuk nama syafiqah ni dalam 8g.... saje je aku tempah nama tu selang seli letak crome..
n aku tempah jenis pahat mata ikan...
ada crome barulah naik seri sikit kan... :D

kalau ada yg minat nak tempah nama..
aku kelolakan group kutu ukir nama
boleh pilih nak cincin, gelang or emas.....
tp kalau ramai yg nak la ye....
ok daa

jalan2 IKEA: make up living room

ha....
post last 2 week..
this week br nak citer..haha
lama dah nak gi terjah ikea..
dari sheari ke sehari...
tp malasnyer...
dah ada ikea dekat pun malas nak pergi...
kebetulan berbuka rmh mak minggu pertama puasa haritu...
tido terus kat sentul semalam...
then hari ahad pg2 tu terus ke IKEA...


jalan di ikea...suka snap2 gamabr dlm ni

ok....aku beriya nak ke ikea ni sbb nak bl meja kopi baru...
kebetulan ada offer utk members
meja vittsjo ni tinggal RM119 sahaja dari harga asal RM179
giler murah weh..jimat RM60
meja kopi lack aku tu dah mengelembung2 ko..
asyik tumpah air atas tu...
lg pun dah 5 tahun..
boleh la tukar baru...

aku nak beli warna putih
tp dah habis...ada hitam je..huhu

kalau budak berdua ni..
mmg suka kalau jumpa bunkbed ni....
papanyer janji nak bl katil double decker ni smapai ke sudah xdpt2
bukan apa....
aku nak stat asingkan imran tido dari aku...
dia dah besar kan...thn depan dah msuk 5 thn
still nak tido bawah ketiak..
eii xseswai lansung 


satu part aku akan beli gak satu hari nanti adalah wing chair ni
aritu dah tgk kat SSF decor...
ni tgk lak kat IKEA...murah lg kat ikea br RM699 harga STRANDMON wingchair ni
tp xde tempat nak letak lak....aduhai....
geram giler kat wingchair ni


aku suka dgn deco meja mkn ni ha
ikut hati...mcm nak tiru ikea ni punyer idea...
tp ko nak tau part mana...
tu part konun2 ada tingkap tu...
letak frame berlampu n pasangkan langsir...
rmh intermediete tetiba ada tingkap kat area dining...
hebat ooo....hihi


lastly..lepas kat 3jam round dlm ni
bl la brgnyer......

beli pasu bunga baru ganti yg dah pecah...
n kitchen utensil satu...
kali ni aku beli IKEA 365+HJALTE Ballon Whisk
fav aku....every time dtg mesti beli satu jenis...
xyah kalut beli byk2 terus...
kang xde purpose dtg ikea...kan...
sbb tiap kali dtg IKEA blk mesti ada buah tangan punye...hihi

so far aku br kumpul 4 jenis kitchen utensil ni..
yg aku blat merah tu dah ada dah..


next time dtg nak bl soup ladle lak..hihi



balik tu gigih pasang meja
imran sorang xpuasa
n dia xbape sihat
so aku masaakn dia nugget n fries...


brg lain aku beli....
tu pintu utk rak billy aku
dan jam dinding baru
jam lama dah giler..haha

ok..part pintu OXBERG glass door tu
aku xde choice
terpaksa beli pintu frame kayu...
berbanding yg lama akau pakai frame aluminium...
sbb dah xde keluar lagi dah jenis pintu tempered glass bercorak...
xsuka bila letak buku n brg mainan anak tp berhabuk teruk,...

jadi.... 
inilah hasilnyer...
aku lom lg deco nak raya...
karpet n langsir lom tukar lg...
nnt dah deco aku snap pic lain ye...

tp puas hati meja kopi dah berjaya tukar n almari billy dah ada pintu....
walaupun lain design kiri n kanan...haha...

n satu lg aku teringin nak sgt tukar adalah bunga...
sayangnyer aku xtau nak gubah bunga...
tp kena cari jugak ni nanti....daaa

Mood rajin masak kuih 2: onde2 buah melaka

Ok..n3 kali pasal masak kuih buah melaka lak nak buat berbuka....
Kisahnyer Lama dah bl brg....
Lebih2 kelapa parut tu...
Sekali.... nak bl tepung pulut...abis ko
Tp aku gi 1 kedai je...
Kedai lain xmenyinggah lak
Haha....
Tapi kalau tgk balik kan...kebanyakan kuih-muih ni banyak diperbuat daripada tepung pulut kan??....
Contoh kuih koci, badak berendam, onde2 buah melaka tu, kuih kertas....... eh byk la...
Tu yg cepat abis kot tepung pulut tu....

Tapi bila otak dah set nak mkn gak buah melaka masakan sendiri...
gigih bl kepala parut lain utk buat kuih ni
akak opis aku siap ckp...
setakat nak mkn sikit...beli jelah kat pasar ramadan
mmg boleh je...
tp dapat xbyk..xpuas makan...dan 1 lg mahal wei...takut aku tgk harga makanan kat pasar ramadahn sekarang....rasa pun ntah hape2 ntah....
walaupun sebenarnyer yg mkn kuih ni aku sorang je kat rumah
anak2 aku kalau mknn dah salut kepala parut mcm ni mmg xle diaorg mkn...

1 lg sebab...bila lagi nak memasak sendiri kan...
asyik mkn air tgn org lain je...
pastu aku tgk daun pandan aku dari satu pokok kecik dah jadi 4 pokok besar
jarang sekali nak guna...
baik kita berbakti pada tumbuhan jugakkan...gunakanlah sebaiknyer..haha



sambil buat kuih leh ajar anak dara aku masak sekali
dah darjah 4 pun dah...
mesti kena pandai serba serbi kan...
aku dulu otomatik reti buat kuih sbb mak mmg jual nasi lemak n kuih muih
zaman la ni.....kena rajin belajar baru la pandai kan


ni masa rebus buah melaka
ckp kat syafiqah..... mama golek n masukkan..
kakak tgk kuih tu dah timbul...kakak kaut pakai senduk ni..
tu maksudnyer kuih dah masak...
suka je dia....


siaplah kuih buah melaka...
bagi sikit kat jiran buat berbuka sama....
esok tu jiran lak bg aku kuih badak berendam buat berbuka...
lupa snap gmabar lak...hihi

seronok lak bila tukar2 juadah time bulan posa ni...
happening ko....

Mood rajin puasa 1: karipap kentang blackpaper sedap

Salam puasa ramadhan ke 12 harini
Kejap je dah nak stengah bulan puasa....
Baru sempat puasa 7hari dah kena kibar bendera merah....
Xpela....

Last week sekali sekala dtg mood nak msk kuih....
Wah....bersungguh aku masak ko
Jam 4.30 pg dah keletang keletung kat dapor tumis inti karipap
Kemudian uli lak tepung karipap...
Tp best jugak sekali sekala kan

Mood dtg mencurah2 kebetulan aku bl alat memotong dari tupperware....
Bedt pulak guna cutter ni...
Nama dia mando chef...
Nnt aku buat n3 asing pasal mando chef ni ye
So...disebabkan potong kentang semudah 2minit...jd... 
boleh la buat karipap dgn mudah kan....

Mula dgn msk inti karipap
As usual aku suka kentang msk kurma blackpaper letak daging cincang...
Sedap ko....
Resepi.... ?
Sat gi naaa

Dah siap kita uli tepung utk kulit karipap...
Pun aku akan share resepi jap gi
Tp serius...aku suka resepi ni sbb senang n compom jadi...
Rasa mmg la sedap ya amat...
Xterlalu rapuh n xkeras.....
Mmg puas hatila...

Dah siap terus bulat2kan n mulakan prosese menggelek.....

Aku suka pakai cetak karipap supaya karipap aku sama je beso...
Jadi..... xle kang kejap lonjong..kejap beso kejap kecik kan....
Selain rasa....presentation jugak penting weh....haha....
Mcm chef lak..padahal nak mkn sendiri je pun...kiki

Ok..dah nak hujung2 buat karipap ni syfiqah nak tgl gelekkan kulit karipap ni
Yg ni pun utk buat karipap gula dia...
Faverote dia n irfan
akhirnya...
Taraaaaaaa......
Siap ko....
Ada lg dalam 1 bekas pyrex ada dlm 10bijik
Tu aku plan nak bwk gi rmh emak kat sentul utk buka puasa sama2 hari sabtu tu

Then bersiap nak gi keje.....
Ptg jumaat tu blk n masak mknn berbuka
Menu lain selain nasi haruslah karipap kan
Sbb buat byk....
Sedekah sikit kat jiran depan n sebelah rmh...
Bkn selalu pun kan


N hari sabtu lepas....
As aku rancang...
Buka puasa rmh mak kat sentul bwk karipap lg utk kasi diaorg rasa
Mak pulak siap masqk donit n meehoon sup


Oh ye..ada kek batik aku buat jugak b4 tu
Tu mmg request spesal dr adik imran 
Dia suka kek n coklat

Ok seperti dijanjikan...resepi karipap marbeles dari ilah fazilah....😀

KULIT KARIPAP

400g @ 2 1/2 cawan tepung gandum 
1 cawan minyak 
2 sudu margerin
Secubit garam
1/2 cawan Air sejuk dari peti ais

Cara- cara:
Masukkan tepung gandum, minyak n margerin serta garam
Terus ulikan semua
Then baru masukan air sejuk tadi sikit2 n uli samapi jadi dok....
Dah siap leh gentel2 buat bulat- bulat n letak tepi

INTI KENTANG +DAGING MASAK BLACKPAPER KURMA

Bahan-bahan:

5 biji kentang - potong dadu
1 keping daging cincang ramly burger
2sudu rempah kurma
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 hiris halia
1 tangkai daun kari
2 cawan air
Serbuk blackpaper
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Daun sup 3 batang - potong pendek2

Cara masak

Memula blend bawang besar, bawang putih n halia
Kemudian panaskan minyak dlm kuali
Masukkan daging cincang n goreng dalam 5 minit atau nampak masak...
Kemudian masukkan bahan yang diblend tadi bersama daun kari....masak samapai naik bau
Masukkan rempah kurma yg telah dibancuh dengan air n masak dalam 2 minit or samapi pecah minyak
Masukkan air dan kentang
Masukkan garam dan black paper
Masak samapi kentang empuk...
Buka api sederhana xmau kecil sgt xmau besar....kalau air makin kering n kentang masih lom empuk...just tambah air samapi kentang empuk...
Agak2 dah nak empuk kentang jangan masukkan air lg....
Tp biarkan kering...
Jgn lupa rasa.... masin manis n pedas blackpaper tu
Adjust ikut tekak masing2
B4 tutup api, masukkan daun sup yg dah potong tu....
Siap....!


Selamat memasak...


Related Posts with Thumbnails