Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Sambutan majlis hari raya anak2 di sekolah

kisah anak2 sambut majlis hari raya di sekolah,,,
seronok sebenarnyer...
aktiviti last 2 week n last week...
eh...mcm ni...last 2 week 15 Julai 2016 (Jumaat ada majlis sambutan hari raya di sekolah agama KAFA syafiqah n irfan....sebelah pagi)
sblh petang pulak majlis Hari raya di sekolah kebangsaan 
anak 2 org....majlis serentak...
dah aku pening nak kasi apa utk budak2 bwk semasa majlis nnt...
xkan tgn kosong...
jadi... dari penat2 fikir...
aku seperti tahun2 sebelumnyer...pergi ke kedai dan beli kek pisang utk diaorg bawak sorang 1
marah betul syafqah...
dia sebut lagi...asyik kek pisang je mama ni
abis tu.... itu yg memudahkan mama
 aku bl yg panjang tu jenama samudera
dalam RM7.80 sebijik...
ok..siap....

utk baju lak....
memandangkan majlis serentak..
memula aku suruh je syfqah n irfan pakai bj melayu n bj kurung pg ptg...
xmau diaorg....katanyer nnt bj dah kotor kalau mknn tumpah
satu lg..nnt berpeluh...bau busuk..
nak bj lain2...
mmg xpernah sekolah buat majlis serentak....
jadi..aku ckp kat diaorg....pg gi sekolah agama pakai bj melayu thn lepas
n ptg nnt baru pakai baju thn ini
i baik muat lg ko....hihi



yg si imran lak sebenarnyer nursery dia belum lg buat majlis hari raya
tp budakkan......apa abg n kakak pakai...dia pun nak...
siap call papa pg2 buta ckp wan dah encem pakai bj raya ni papa....haha
tp tulah....dah siap pesan kat imran....
nnt wan sorang je pelik nnt sbb pakai bj melayu...
eh..dia xkira..nak jugak pakai
tu yg sampai sekolah cikgu terkejut tgk da berbaju melayu lengkap bersamping n songkok
ptg tu blik tanya dia ok x...
kata cikgu dia ok je..memula malu jugak
tp sbb cikgu puji2 dia.....so..dia xtukar bj pun
betulla...level confident anak2 ni tinggi kalau kita puji n bg galakkan pd dia
blk tu siap dt duit raya rm2 ko..haha

jadi sblm kuar rmh kita snap gambar sikit
mama pun amik mood pakai bj jubah hitam jugak..

cak....


ha......cantik x kami.....
syfqah pakai bj kurung masa kenduri kawin makcik dia dulu bln 2 lepas

sebelah ptg tu....
mintak cikgu kongsikan gambar2 kemeriahan anak2 buat sambutan majlis hari raya disekolah...
sporting cikgu...


aku xmenahan bila pandang gamabr ni
ms aku share kat hubby..dia tanya...
"ni sambutan deepavali ke or hari raya posa"
abih tu...dah kawan2 indian yg semangat n suka bergamabr...
mmg muka dorang la depan2 tu...haha


sebelah syafiqah tu cikgu norwati guru kelas syafiqah....


yg ni pulak irfan bersama cikgu kelas n kawan2 kelas dia tahun 1

cikgu irfan ni nama dia Cikgu Nurhana Firhani....
anak kepada arwah opismate aku dulu Sr. Nahariah..... meninggal last year sbb kanser...
ngam2 arwah pencen diusia 56thn... dia disahkan dpt barah rahim....
lama jugak dia survive...dlm 5 tahun jugak sblm meninggal

n last week 22 hb Julai baru pulak sambutan majlis hariraya di nursery imran
sbb imran sorang...
so...utk majlis ni aku bg dadih utk budak2...
xbuat byk pun..dlm 30 pcs je...baki tu utk mkn2 kat rmh

suka imran.....

muka excited!!!!

ni dlm kete masa on d way ke sekolah....
daaa

tgk wayang dihari raya

haha...korang sempat x tgk wayang??
kalau xsempat maksudnyer korang mmg bercuti sungguh2 n raya pun bersungguh2...
keluarga aku gak relex je...
nak ckp kami ni xberiya beraya pun xjugak...
kalau ikutkan..semua tempat nak gi..
semua rmh sedara nak terjah....
tp...bila tgk masa kami sekeluarga nak spend masa bersama2 sgtlah terhad...
jadi...masa suami ada nilah kami buat aktiviti family sendiri
program tgk wayang ni pun sebenarnya ms hari ahad raya ke5
kalau ikutkan best ikut adik2 aku beraya rmh pakcik makcik aku kat lembah keramat
tp sebab esoknyer hubby nak balik ke miri semula
so..kami mmg buat aktiviti sama2 la...

lg pun dah lama xtgk wayng sama2 dgn papa...
Jadi...pg2 buta hubby dah bl tiket online...
Time nak booking mcm2 cadangan ada...
Kejap nak tgk ice age la..kejap finding dory la...
Sekali gi tgk tarzan...haha

Sebelum ke alamanda....
Kami singgah ke tanah perkuburan upm utk lawat arwah batrisyia
Alhamdulillah seronok rasa dpt lawat kubur arwah.....tenang hati bila dpt bc yasin betul2 dia pusara anakanda....



Suruh irfan n imran bersihkan sikit kubur arwah....
Then br kami ke alamanda

Movie jam 11.20 xsalah
Jam 10 am dah terpacak kat alamanda
So..kita snap2 gambar dulu
Nak jln kedai byk br nak bukak...



Ok...sementara movie lom stat kita selfie sikit


,

Blk tu...dah jam 1 lebih...
Lapor ko...
Aku belanja semua mkn noodle je...
Mmg tempat fav kami anak beranak
Aku bknpe...budak2 sgt suka makan meesup
Kalau imran..bl seamangkuk beso pun dia bolwh mkn habis
Berbaloi la mkn...
Tgk tgk dia mkn...
Siap hirup sup kat mangkuk..adeh....
Itulah aktiviti kamisblm papa gerak blk ke miri semula...
Now dah msk minggu ke 2 xjumpa papa...
Nnt rajin aku corat coret lg aktiviti ye..da

Jatuh cinta dgn haruman japanese cherry blossom

Selamat mlm..
Lama xbersiaran
Dok belek hp...bukak internet
Then tetiba terbaca kisah2 dlm blog since thn 2010...
Kenangan mengusik jiwa di saat anak2 kecil
Bc progress irfan n syfqah ms kecik2 dulu

Ok.... ni nak citer pasal jatuh cinta pandang pertama...
Serius...aku jatuh cinta pada haruman baru dari the bodyshop ni...
Nama dia Japanese cherry blossom EDT

aku just baca iklan sebenarnyer...
Tetiba melintas lalu dlm wall fb...
Aku rasa mesti wangi
N aku teringatkan haruman fav aku dulu...nama dia morocon rose by the bodyshop jugak...

Morocon rose ni mmg fav aku...
Tp dah lama xkeluar dah...
Dah stop production

Bila hati tiba2 teringin tu...
Dan dan tu jugak aku wassup hubby siap bg gmbar kata nak minyak wangi cherry blossom ni
Main sebut je...sedangkan x pernah bau lg pun
Hubby kat miri mcm layan xlayan je...
Ms tu dah hujung2 ramadhan aritu b4 dia blk...
Bila dia mcm xlayan..aku pun xpela...
Pendam kan aje perasaann..huhu
Konun2 request hadiah sempena anniversary bln 5 yg lepas...

Then lg 2hari hubby nak blk ke kl ms bln posa tu tetiba dia wasuup aku pasal perfume bodyshop ni..
Dia kata dia cari kat bodyshop miri tp xde jual...
Then aku ckp mana aku tau sbb aku tgk iklan dlm internet
Kalau xde xpela...

Sampai la hari dia blk kat kl ms 3hb julai tu
Touch down klia...suruh aku jemput dia blk dr putrajaya central...
Then smapai rmh..dia letak bag...
Then terus dia kuar blk sorang
Rupa2nyer dia gi amik spek oakley yg dia tempah kat midwalley n gi bl perfume bodyshop cheery blossom yg aku nak tu

Serius...terkejut..ingatkan dia xmau bl
Laki aku ni xpandai nak romantik
Tp nak surprise pun xkena gaya...
Lepas dia beli then br dia msg tanya betul ke percume yg aku nak tu

Aduhai...risau lak bau xbest...
Sbb xpernah test bau...
Tp dia dah bl diam2...aku amik jelah
Ckp lebih2 kang dia terasa lak
Konun niat nak surprise bini...haha

Tq hubby sbb belanja minyak wangi sebotol
Ptg tu...
Xmenyempat aku ke aeon ekuin ni singgah ke bodyshop utk gi bau perfume ni
Serius sedap ko
Lembut je bau dia...
Kuat lg bau morocon rose
Yg hubby bl aku x bukak lg sbb kalau xbest aku plan leh gi tukar...
Tp mmg smooth n menenangkan jiwa bau dia
Tq again hubby...
Xsesia request dpt lak
Kira hadiah anniversary wedding ke 11thn
Saya sayang awk....
Aku dpt perfume fav aku dr bodyshop mmg hapi giler dah...

Then esok tu dia pulak bl parfume baru lg utk diri sendiri...
Skrg mamat ni jadi pengumpul perfume...
Kali ni dia bl polo red lak

So cantik la..1 utk dia..1 utk aku...
Itulah kisahnyer...
Pd yg suka haruman lembut
Leh dptkan parfume baru dari the bodyshop dgn harga rn129 xsalah...daaa

Program jalan2 raya pertama dan kedua

Ok.. ni share sikit kisah program jln raya kami....
lama peram citer.....dah masuk 15 syawal dah harini...hihi
Kan kerajaan bg cuti peristiwa sehari ms syawal ke3 jumaat tu
So merasa la cuti dlm 6 hari gak
Hari isnin 29 ramadan tu aku still keje
Xleh la nak amik cuti panjang
Lg pun kat rumah xde buat apa pun
Cuma isnin mlm tu gi buka puasa rmh mak aku kat sentul n salam raya...
Hubby nak mkn laksa aku msk...
Siap masak pg2 tu n bwk ke sentul utk berbuka mkn sama2 dgn mak abah n adik beradik aku yg lain....

Then mcm aku mention dlm n3 kisah raya tu...
Kami bermlm di rmh mertua
Then pd pg syawal lepas aktiviti bermaaf maafan tu...
Kami terus beraya di rmh pertama iaitu rumah ayah long hubby di damansara...

mostly pakai bj warna biru...
mmg dah janji kot sbb kebanyakan meraka pakai bj ms kenduri adik ipar aku hakim yang lepas....
recycle baju....hahah

snap gamabr family ramai2...

then dari damansara semua balik rmh dibandar tasek utk packing brg...
ptg tu kami terus gerak ke Alor Gajah melaka utk beraya di rumah Pak Itam Hubby...
tp ahli keluarga hubby yg lain akan terus menginap di Semerah...
kami pulak blk ke seri kembangan utk hantar baju...n hubby xbercadang utk tido kat kampung
so..dr seri kembangan kami drive ke Alaor Gajah.
tp xsangka lak kali ni raya pertama highway jemmed teruk
jadi kami lalu ikut LEKAS n keluar senawang


di rumah pak Itam Alor Gajah


kat rmh pak itam boleh tahan juadah raya
makcik hubby masak mee goreng mmg best la
then kami mkn ketupat santan....1st time aku mkn...
kata pak itam itu menu org kelantan sbb menantu dia org kelantan
beras ketupat rebus dlm santan..rasa mmg lemak2 la

then ptg tu semua org terus bali kampung ke Semerah...
tp kami pulang semula ke Seri Kembangan
aku xleh nak ckp apa...hubby xmau tido kat kampung kecuali adik beradik dia amik homestay
tp bapa mertua aku nak tido rmh pak andak...jadi....sbb hubby nak tido selesa...
dia kata jumpa pagi esok je....
kita ni ngikut jelah...lg pun bukan aku yg drive... dia yg drive

then pg esok tu raya ke 2 dgn tema unggu...
jam 5dah kejut budak2 suruh mandi n bersiap
jam 6.10 am lepas subuh terus gerak balik ke Semerah Batu Pahat
ko gerak pg2 buta mmg jln clear giler la
tp jeles dgn orf yg kat kampung...jam 8.00 am diaorg dah dok berendam dlm air panas sg. gersik...huhu
budak2 semua frust je xdpt mandi air panas

dlm jam 8.30 am kami tiba di bandar muar
memandangkan takut blk nnt mlm xsinggah bandar muar...
so kami terus singgah kedai kopi 434 di bandar maharani utk borang kopi stok setahun kot...haha



1st time aku breakfast kat cafe 434 ni...
nasi lemak dia spesel sbb warna hijau....

then kami meneruskan perjalanan ke semerah n tiba di kampung jam 9.30mcm tu


rindu kampung.....aku suka tido ramai2 golek2...
tp dah 2 kali raya xmerasa...sedih
hubby xnak tido....huhuuhu

lepas semua org bersiap n sarapan...
masa utk gerak beraya di kampung...
sblm balik dr rmh pak andak...
kita bergambar dulu...

kami2 dgn pak andak n mak andak

then melawat kubur arwah atuk hubby 


seterusnya ke rumah pak long hubby pulak
saje selfie....

abis tu kami lunch n buat sedikit tahlil untuk arwah atuk n pakcik yang dah meninggal di rumah mak uteh...
thn ni rmh mak uteh dah tambah belakang
2 thn lepas rumah ni br dibina ada rmh induk atas je..
lebih selesa bila tambah belakang ni dan buat batu...sejuk sikit...haha


sebelum semua balik ke kolumpo semula..kami bergamabr beramai2...
di sini semua ada....
pak long, pak andak anak beranak, pak itam anak beranak, mak uteh laki bini dan family kami


kami pulak tgahri tu meneruskan perjalanan ke batu pahat utk ziarah raya rmh kawn hubby...
nnt sambung lg ye...
sekian cerita raya kami di raya pertama dan kedua...
kejap je rasa masa berlalu...


Meriah mkn lobster

Sejak hubby dok belah sabah sarawak ni...
Kami kat rmh ni meriah mkn lobster...
Sbb mamat ni mmg selalu gi labuan utk meeting
Biasanyer kat labuan jelah dia bl lobster ni
Kalau dia meeting kat kota kinabalu...
Biasanya dia blkan ikan bilis
Jadi stok ikan bilis mmg xpernah putus la

Aritu ms b4 raya dpt la buat shellout
Ni ada baki lg lobster...
Buat la masak butter cream...
Dah jadi ketagih mkn lobster lak



tu belum campur coklat...
Setiap kali blk wajib oo beli coklat
Si imran hantu coklat
Aku suka almond goldbar je
Kalau coklat lain aku prefer vochell or berryls
Sbb aku suka mkn dark coklat dari milk coklat....

Kita tunggu papa blk lg nnt
Dah pesan coklat n lobster lg
Kali ni suruh bl byk2 lak
Xpuas mkn sorang sekor
Nak mkn paling koman sorang 3 ekor...br puas...haha
Korang lak suka x lobster?
Cer citer...cer citer....

Daaa

Jam raya utk anak2

Selamat pg ahad...
Arini mood aku baik sgt ni...dah 3 n3 aku post
Korang rajin leh jengah...haha

Jam pun boleh jadi kisah raya...
Haha...sebenarnyer...
Aku lekatkan duit raya bebudak ni...
Diaorg sibuk nak pakai jam...
Tiap2 awal tahun mmg aku blkan..tp asyik hilang...
Xmau dah pakai duit aku..buat aku geram je
So aku ckp kat budak2...
Nak jam beli pakai duit raya...

Dan nak jadi cerita...
Ms raya aritu...ms balik kmpg...
Ada sorang cousin hubby ni
Dia punyer koleksi jam g-shock kat 30 bijik kot
Aku xsnap gmabar lak..lupa
Aku tanya ori ke.
.op cos ori kak ila kata nyer
Byk tul duit dia bl jam...bukan murah maaaa...
Rupanyer dia bl kirim kat kwn dia
N ada jugak yg dia beli dari satu tempat ni
Nama dia belispree.com
Dia jual semua product casio original n harga murah dr market
Bila aku tgk web dia mcm ok je
Harga baby g n g shock mmg murah la...
Jam casio lg la...
So bila teringatkan budak2 ni nak jam
Aku cuba la bl dr belispree ni
Serius murah ko....
Servis pun debaek...haha
Arini order lusa dapat...
Nak check tracking order semua ada...
Warranty card semua ada...
Tp warranty dr belispree la...
Kedai dia kat bukit tinggi klang

So...inila jam raya hasil duit raya dorang

Ni jam utk irfan...
Rm 74 je...kat kedai aku tgk rm149 ko

N ni jam jam utk syafiqah..rm 82 je..
Kat pasaran kedai pun rm159 xsalah..

Jam baru dpt rabu lepas...
Aku order isnin...
Postage free...

Dedua muka happy dpt jam baru
Cuma aku pesan kat budak berdua ni
Ms mandi kat transit xyah cabut jam sbb casio man water resistant..
Tp nak amik wuduk je cabut tp masukkan dlm poket baju jgn tinggal atas meja or almari or mana2 
Takut hilang lg...

Teringat 1 qouate aku bc..
Nak didik anak bg diaorg sorang 1 jam
Supaya mereka tahu nak hargai masa...
Daaa


Musim org membeli steam iron

Isy...xleh menahan nak citer pasal iron ni
Aku xle beli lg...
Tp xleh tahan bila gi beraya pun siap mak sedara hubby buat demo cara nak guna generated steam iron by phillips ni...

Al kisah.... ni sorang jiran dok tag laki dia kat fb pasal nak  bl steam iron ni
Xpela..then xmemasal laki aku lak leh tag aku pasal iron ni...
Eh...dia berminat nak belikan ke?
Best kalau dpt ni....
Aku ni sekali iron bj sekolah budak setiap hujung minggu samapai 18pasang...
Xmasuk bj kurung keje aku sekali...
2 ke 3 jam tu mmg pasti...berpeluh2 ko

Cam ne rupa iron ni...
Yg ni ha


The best part bila dok tanya hubby mcm beria dia nak belikan...
Tp bila tanya nak bl bila?
 Dia jwb...nnt dia pikirkan..eh..???

Eceli kat opis aku lama dah pakai ko
Since 3 thn lepas...
Kes nyer... mcm opis aku kan pusat kesihatan...
Jadi kain linen n cadar ni mmg tiap2 hari kena cuci n iron
Sian pada auntie2 yg keje dobi linen ni
Kalau pakai iron biasa diaorg kena keje kuat sikit la....kain linen n cotton ni kan tebal2 n berat..then sorang supervisor opis aku ni cadangkan suruh bl generated steamer iron ni..... 
Byk kelebihan ooo...
Xde lg masalah kain hangit lg...keje mendobi dorang lebih mudah...
Tp harga dia mahal ooo...kat rm2k lebih
Jadi mmg aku x bercadang la nak bl

Tp bila skrg dah femes...wah..sana sini dok tag n cerita....
Lebih2 lg...product ni bole dibeli dari agen amway dgn harga yg sgt rendah rm1325 termasuk iron board sekali...
Iron board dia mmg khas...besar gedabak ko...
Sbb nak letak iron ni kan berat n beso..
Mcm best jugak kalau dpt bl sendiri kan???haha😅😅😅

Function dia mmg best
Sbb korang xperlu nak set temperature bagai..dia guna wap air je...
N sekali korang gosok bahagian atas...
Dah cover bahagian bwh kain sekali....
Kan cepat n mudah keje tu...
Xde mslah kain hangit pun....

Leh baca product review di phillips .com.my

Aku ni xtau la bila nak dpt merasa pakai
Kalau suruh aku bl mcm xla kot
Prefer bl emas lg kot...haha
Kalau ada org nak blkan aku suka sgtlah...
Ni jiran siap jual leh buat installment

Tp rupanyer ada byk model ko..
Setiap model berbeza dr segi tank capacity 
dan water tab freindly...
Sbb yg amway jual katanyer kena pakai air meneral water je
Yg jenis spec tinggi harga rm 1.7k ke atas ni pakai air pili biasa je pun ok...
Emm  ntah la...

Leh la aku promote skali jiran aku punyer fb ni
Sbb dia menjual dgn installment plan 3 x byr..haha


Ni antara model steam iron yg ada dlm web philips malaysia
N katanya kat harvey norman je ada jual
Nnt nak gi ioi mall putrajaya lah gi rikki tgk rege...😆😆😆





Ok dah...saje je nak celoteh..haha..daaa

Shellout sblm raya

Assalammualaikum..
Nak share kisah ber shellout sblm raya
Alkisah 3hari sblm raya...
Hubby blk ke kl ni...
Dia mmg ada sebut dah lama dah nak mkn ala2 shellout ni
Kebetulan dlm 10 hari terakhir ramadhan tu dia ada meeting di labuan...
Dia pun cuba2 tanyakan ada x lobster n ketam..kot nelayan2 sana dpt tangkapan lebih
Sbb cuaca kat labuan xberapa menentu katanya
Kejap hujan, kejap ribut kejap cerah
Dia order dlm 10kg ketam n lobter mana dpt je..
Alhamdulillah dpt ketamnye
Dlm 40 ekor gak la ada yg besar n ada sedang2..
Tp lobster dpt xbyk...

N adik ipar lak ada kenal pembekal ni
So yg selebihnyer dia order je dr kl...


Then suami balik pd 4hb xsalah....
Bwk la ketam n lobster dlm 13kg kot
Nasib baik lepas masuk kargo kapal terbang
Kwn hubby kena pikul naik dlm flight

Then aktivti masak2 n mkn2 shellout ni hari ahad
Tukang masak dia adik lelaki hubby si kamal ni..
Mmg respect la adik beradik hubby ni semua pandai masak
Turun temurun dari ibu mertua yg pandai msk
Hubby pun pandai masak..tp pemalas je
Semua nak isteri buat...
Haha..tp aku pun pemalas gak...kiki

Preparation nak mkn shell out xsusah pun
Just bl alas meja plastik kat kedai hardware dlm 2meter
Then bl kertas greese proof paper ni utk lapik


Yg lain menu masakan aku xtau sgt
Tp masak pedas la...
If aku xsalah menu...
Lobster masak butter cream
Ketam msk deep fry calamari..gitulah..



Sotong goreng tepung

Lala n kupang masak sambal 

Lobster msk butter cream

Ketam masak deep fry calamari dgn jagung n brocoli xsalah..


Nah lepas susun...panjang ko
Konun xmau pakai pinggan
Tp mcm xbest...
Kena pakai pinggan gak
Mkn dgn nasi panas


Air mlm tu aku buat air nenas
Lama x minum air nenas yg kita potong dadu then masak dgn air, gula n daun pandan
Mcm nakbuat ais krim nenas

Tp family suami x reti minum air nenas mcm ni
Nak minum jenis fresh juice blander...
Xpela...x habis air nenas tu mlm tu..
Aku bwk blk...
Kami anak beranak minum 3 hari br habis ko....
Minum air sambil kunyah nenas...
Mmg marbeles...haha

Syafiqh berselera mkn ketam
Irfan pun sama...

Samapi satu tahap xlarat nak abis...
Byangkan 30ekor ketam belah dua je dah jadi 60 ketul...
Lobster ada kat 20ekor...
Kupang lg...mmg full mlm tu


Aksi anak2 lepas kenyang mkn...
Alahamdulillah.. tq en suami belnja kami mkn satu keluarga
Xsalah kos mkn2 tu dlm rm450 tp kami dpt mkn utk 21 org termsk 6 kanak2...
Ok la kan...
Dr mkn kat kedai....
Kata adik kamal...
Dia mkn ber3 dgn isteri n anak dia dah rm250 seset...
Ni dpt lebih....

Ada rezeki lebih n dpt lg ketam...leh buat sendiri pulak...kena belajar msk dr adik kamal....
Daa

Related Posts with Thumbnails