Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Kisah Ke Langkawi: Lastday dan raya haji

bismillah..

n3 terakhir pasal ke langkawi n cuti raya haji
gigih nak abiskan jugak taip
sbb kebanyakan n3 aku gi jln xde ending
sbb masuk n3 ke 2 aku dah malas nak taip
dgn kekangan keje yg sibuk
blk rmh jgn harap aku nak pegang komputer
xpernah on langsung ok
aku blk rmh je terus bukak peti sejuk keluarkan lauk n tanak nasik
pastu pung pang2 masak kat dapur... jam 8 paling lambat dah kena ready sediakan dinner
then mandi, solat n mkn
kemas dapur n kemas rmh
jam 8.45 dah terbaring atas katil okeh
janji rmh kemas, sinki clear, dapur berkilat
mknn xde satu pun atas meja....
kain baju letak tepi...
esok pagi sambung
panggil anak2 suruh buat keje sekolah
jam 10 semua dah msk bilik masing2
aku ngadap fb jap sebelum tiba2 hp tu terjatuh atas muka aku
maksudnyer...aku dah terlelap sambil tgk fb
pastu babai smapai esok pg jam 4 aku bgn utk uruskan pakaian anak2, beg sekolah n kerja rmh yg lain...
itulah rutin harian

jadi biasanya aku update blog tghari nak lunch kejap n kul 5 lepas opis hour
kalau rajin..
kalau xrajin tu yg xupdate..haha

ok....citer ending aku n family blk dari langkawi adalah hari raya haji isnin 12 september
serius rasa rugi xpuasa sunat 3hari akhir b4 raya haji
dah tgh bercuti kan...
pastu hari raya haji tu kat langkawi semua kedai tutup ko
nasib baik kain baju bercuti aku dah settle laundry mlm ahad tu kat kedai dobi layan diri
mmg ini adalah aktiviti wajib aku bila gi bercuti
sehari b4 balik kl mesti siap2 cuci baju kat dobi...
aku borak dgn budak opis..diaorg xpernah terpikir nak buat mcm ni
ni aku bg tau supaya senang keje korang bila blk dr bercuti 3-4 hari
siap2 bwk bakul bj kotor je msk dlm kete
ko blk kampung ke...bercuti ke..
baju kotor msk bakul je terus...hari last day b4 balik esok ko gi kedai dobi layan diri or gi kedai dobi biasa pun boleh
ko gi basuh bj kat situ...sejam je kot...paling lama sejam stengah
modal rm10 je kot...
siap baju bajan pakai 3 hari dah cuci
tinggal nak blk esok..bj tido mlm, bj mandi kolam xsempat kering n baju pakai ms blik je korang nak urus ms dah smaapi rumah
bj korang bercuti tu dah boleh terus gantung or simpan dlm lemari ok...

then kami tido dgn nyenyak di mlm akhir
esok tu brakfast last kat hotel....
aku susah hati sebenarnyer takut xjumpa pulut palas n lemang
mmg xjumpa pun ms nak blk tu
hotel mana ada lemang or ketupat palas...haha


sarapan hari last day b4 check out

nah mkn puas2 sbb harini ni nak jln jauh...
aku siap bwk baju kurung sebenarnya
kata raya kan
sbb plan nak singgah kampung jiran depan rumah kat arau
hubby marah ok...haha tipical kampung dia kata aku....hahaha

bergamabr dgn syafiqah sementara hubby amik deposit hotel utk checkout...
beg baju semua dah siap masukkan dlm kete...
kuali, pinggan mangkuk mmg xkeluar dr kete pun lepas beli..coklat je bwk naik atas msk bilik..takut cair kan

dari pekan kuah..kami round2 kat jeti langkawi jap...
airport je ramai org...kedai lain semua tutup
then gi pantai cenang pun semua kedai tutup
minyak gamat pun xdann beli
berdoa adala kedai bukak di pagi raya
alhamdulillah...ada 1 kedai bukak...dpt aku bl t-shirt langkawi sehelai...
wajib aku bl time bercuti n 20 botol minyak gamat
then kami terus ke Dermaga Tanjung Lembong jam 10.30pg...
feri ke kuala perlis jam 12 tghari
tapi kena ada kat dermaga/jeti 1-2 jam awal



standart sampai dermaga bila bwk kete
kena parking tepi, then ke pejabat imegrese utk amik pass yg akan diprint oleh pegawai imegresin
just tunjukkan tiket feri balik yg kita dah booking online aritu...



then kami beratur beramai2 dgn kereta2 lain yg naik naik feri..
dalam 4 baris kot
lagi 30 minit b4 naik feri baru pegawai imegresin akan dtg ke setiap kereta utk cek brg apa yg dibeli
biasanya kereta plat KV or langkawi yg diaorg cek lebih...
kita yg bwk kete plat luar xde msalah
yg penting diaorg tanya bape byk kain batik korang beli??aku xbeli sehelai pun kain batik..hihi
just bukak bonet kete je...
duduk lebih 3 hari xde masalah n xkena cukai pun

then baru kami naik feri roro semula
mcm masa pergi...budak2 sibuk nak duduk kat tingkat atas..
kat dalam feri ada jual makanan..semua sibuk nak mkn megi cup...layankan
sebekas rm3.50



dua jam 5 minit perjalanan...akhirnya kami tiba di jeti kuala perlis

tamatlah cuti2 kami di langkawi...
mmg seronok..

dari jeti dah msk zohor..solat jamak kat masjid kuala perlis..then kami terus ke arau...
call jiran ckp kami dah samapi kuala perlis
sementara jiran gi beraya,...
kami menyinggah di kedai pancing dulu....
hubby nak beli joran baru....

then kami ke Padang Besar....


punyerlah jauh memabdu kat 70km ko
sekali rupanya kedai2 kat padang besaq tutup ko...
ada 1 ke 2 je kedai yg bukak...tu pun kedai cina
harapan nak mkn pulut mangga berkecai..huhu

then kami tuggu jiran jemput kami dr padang besar terus ke rmh dia
mmg seronok sekali sekala dtg kampung
kami xde kampung
kena pulak rmh jiran ni ada kolam ikan...
siap ajak memancing ikan....
n aku paling xsabar nak mkn pulut palas....
kena dgn rendang daging...
heavennyer rasa....raya kan
rupanya belah kedah, perlis n kelantan serta terengganu..
mereka sambut raya haji meriah
thats y semua kedai tutup
 xpela....

kat rmh nana....
1st sekali dijamu pulut palas..my fav tu ..
sedapnyer pulut palas...tq makcik...
dah borak2.... nana bwk ke kolam blkg rmh...
tempat anak2 dia selalu memancing ikan



suka budak2.... kolam ni bersambung dgn parit..pakai umpan cengkerik
xdpt pun ikan...

dah puas memancing...round2 tgk sawah...
boleh tahan jugak ayah nana ni...
pencen dari kilang tebu.. dia bl traktor n lori..dia usahakan tanah bendang..
amik upah uruskan sawah2
siap ada kebun lg tu

budak2 xpernah pegang pokok padi

siap nak jln atas batas sawah...
plan asal kami tido di perlis lak...
tp hubby lastminit tukar plan...
dia nak blk kl mlm tu jugak...

with nana jiran depan rmh.. 
beraya di kampung nana


kami stay sampai mkn mlm...
budak2 sempat mandi dulu...
mak nana masak nasi n lauk daging goreng...
serius sedap walaupun simple...
b4 balik siap ayah nana bg kami 3sisir pisang emas, dan sebotol kicapn sos home made...tq nana
percutian yg sgt menyeronokkan..

kami gerak blk kl jam 9mlm...
samapi di rmh jam 3.30 pg...
aku mmg tido sepanjang jln..
kejap2 je bgn tanya dah sampai mana...
to my hubby...tq sbb support sepenuh percutian ini..syg awak ketat 😄😄😘😘😚





Bercuti di Langkawi (Part 6): Laksa Ikan Sekoq Jln Airport

Assalammualaikum...
Wah..xpernah dibuat dlm hidup dik taip n3 byk part pasal gi bercuti..haha
Selalu aku cerita xpernah abis pun..kiki

Ok.... cerita pasal part mkn laksa ikan sekoq
Serius mmg sedap...
Mcm2 review org bg...
Tp mmg best ok...
Nak cari tempat dia pun xsusah...
Ms aku gi aritu...aku ikut jln padang mat sirat sampai ke depan airport langkawi....
Then kami ikut je susur sepanjang jalan di airport tu
Then br nampak kedai mkn ni warna merah dari jauh
Betul2 sebelah landasan kapal terbang langkawi ni mengadap laut
Ms balik br ikut jln susur pantai terus jumpa pantai cenang
That means..nak lg senang...
Dr pantai cenang tu korang jln je ikut tepi laut ke airport langkawi
Lagi dekat
Sbb search dlm google maps xde la pulak...

Cuma ms kami dtg ni ada 2 je lori jual laksa
Kata org or pengunjung lain...selalunya ada byk lori yg jual laksa kat sini
Maybe sebab nak sambut raya haji kan
Ramai yang dah start cuti berniaga
ni gerai laksa ikan sekoq yg kai singgah mkn...



gambar dekat sikit
kami mkn masa balik dr island hopping hari kedua di langkawi
irfan n imran tido dlm kete...
kepenatan....nak kejut xsampai hati..
so...kami bertiga je mkn disini
utk budak 2 org tu...irfna aku bungkuskan laksa n imran aku bungkuskan meehoon sup

kami order 3 pinggan laksa ikan sekoq...
kat sini ada jugak jual mknn goreng2 n fishball cucuk2 tu


tgk ni ha...ikan sekor n telur sebijik


ada jugak rojak pasambor
tp xbeli la...sbb otak set nak mkn laksa je

hidangan aku....dgn ketam, udang hotdog goreng..
laksa sepinggan Rm5 je..
cucuk2 tu sebatang Rm1
pastu order pulak air lemon asamboi...rm1 segelas

xleh thn tgk hubby.....sedap sgt kata dia..
pergi tambah lg sepinggan ko...haha

suasana gi gerai ni...
ada air kelapa lg tu...ramai org
nak mkn tepi pantai pun boleh...


kalau korang ke sini..wajib singgah ok///
abaikan muka aku dah pucat sbb kepenatan...

ni peta ke laksa ikan sekoq......







Bercuti di Langkawi (Part 5): hari ketiga Mangrove Tour & tempat makan murah

selamat petang....
amik masa jap utk share pengalaman seterusnya
untuk hari ke3 kami di Langkawi 
ok....aku nak share sikit pasal tempat makan b4 cerita pasal mangrove tour
terima kasih pada blogger2 yang sudi share tips n tempat mkn korang terjah kat Langkawi utk jadikan panduan...
kata dah lama xdtg kan...mmg byk berubah
jadi...aku mmg refer n3 korang2 yg mana dah dtg mkn kat sini
bila hubby tanya...ni nak mkn mlm kat mana??
dah mana aku tau...
terus taip tajuk tempat makan best n murah di Lankawi
amik ko..xle byk..tp adalah..mana dann aku terjah tu ni jelah aku dpt...

eceli lepas kami blk dr Islan hoping masa ari sabtu tu dah msk jam 3 lebih..budak2 dah penat..
terus tido dlm kete ko...so kami mkn kat laksa Ikan Sekoq Airport tu
nnt aku share apa ada situ dlm n3 lain
then blk apartment n relex....n biar budak tido
kata mandi laut...mana xletih
ptg tu br kitaorg keluar utk gi jln2 kat Dataran Lang n snap gmabar


tp dah nak senja dah masa ni...tu yang gamabr kaler kuning je semua

ok....blk tu kami terus gi makan...
tempat yg dituju nama dia
yup..Restoren Sajian Murni berdepan dengan Langkawi Parade..
kedai kaler kuning...
tq cik na...mmg murah lg sedap...


mmg berbaloi la mkn kat sini..
kami order tomyam ayam putih, tlur dadar, kailan goreng belacan, daging goreng halia, sotong goreng tepug dan ikan jenahak (500g) bakar serta nasi putih 5 pinggan
air pulak milo ais 3 gelas dan 2 gelas air buah




ikan bakar mmg sedap giler...pes ikan bakar dia mmg terasa


guess berapa harga dia???
RM78 sahaja ok....
serius... dah la dekat dengan Apartment kitaorg...
mlm tu budak tido lena ko

aku sgt suggest kan korang kalau nak mkn mlm dtg sini...siang tutup ye...
oh ye mlm pertama eceli nak mkn kat kedai yg cik naa suggest..
tp xdpt cari tempat lg pun parking xde kat pantai cenang
jadi....kami mkn di telaga Seafood

tempat mmg cantik la...
ada mkn western n masak2 semua...
tp serius mahal....tp sbb 1st day samapi kami mmg betul2 kelaparan sbb dah sepanjang hari dok dlm ketekan
dpt mknnan xsnap gmabar terus ngap ok...
rasa sedap tp harga mahal..xrecommended la...
kami order tomyam ayam putih 1, kailan ikan masin n kangkung goreng belacan, nasi putih 3, nasi goreng kampung 1 n nasi pattaya, air milo 3 n teh o ice limau 2 semuanya RM 89..
bayar jelah...

hari ke 3 kami mkn megi cup dlm bilik sbb kepenatan...haha...
xmkn mlm...lg pun stok biskut n roti sgt byk dlm bilik...

so...abis part makanan
kita teruskan ke mangrove tour
serius aktiviti paling best'sesuai dgn harga RM50 sekepala...
utk pakej ni hubby byr tolal RM220



utk mangrove sama mcm island hopping
kena tunggu kat lobi AM motel ./travel
cuma tempat jauh nak pergi iaitu di tanjung rhu
jadi semua org naik bas kesana....kami xmau naik bas tp kami drive follow bas ke sana
pakaian...santai je sbb xde aktiviti air ye...
cuma perjalanan mmg lama...
dr pantai chenang ke tanjung rhu mmg kat 40minit ok

kami follow bas

samapi kat tanjung rhu...terus ikut ketua rombongan untuk naik bot.. 

satu bot dalam 22 orang
nak amik private boat pun boleh... rm250 ke rm300 kot

kami dlm boat ready utk mangove safari tour

anak2 dok depan sekali

so..perjalanan menyusuri sungai ..
lalu hutan paya bakau
sejuk je...
terangkat rambut imran...haha

1st temapt eagle feeding
kalini eagle kat sini beza dgn helang kat pulau smlm
helang sini kecil2 n warna coklat
apa bezanyer..lupa..helang laut dgn sini kot xsalah
n helang coklat ni lah yg diaorg buat sbg ikon langkawi yg ada kat dataran lang tu


mcm biasa...tabur kulit ayam

then perjalanan diteruskan dgn menyusuri sungai n bakau...
samapai 1 kawasan semua bwk bot slow n kami berhenti utk tgk moyet
pemandu bot siap pesan supaya simpan semua mknn nnt monyet ni akan rampas

monyet naik atas bot
xtakut pun ko

siap panjat lg atas bot...terkejut irfan...haha
dalam 10 minit
kami teruskan perjalanan lagi..jauh gak la


then kami tiba n masuk dlm gua buaya
kebetulan air surut... dptla masuk n tgk dlm gua ni



ni rupa dari luar lepas kami keluar dr gua ni.... rupa dia mcm mulut buaya

next... kami ke gua kelawar

kat sini kami turun n diberi masa 40 minit utk teroka gua kelawar
ada bayaran masuk dikenakan
RM1 utk dewasa dan 50sen utk kanak2
tp kalau nak sewa lampu picit..tambah lg rm1
tp aritu dia bg disakun kami bayar rm3 siap lampu picit


sebelum masuk gua

dlm gua xbape nampak n xleh pakai flash kalau snap gmabar
tp hebat gak camera hp aku
leh gak nampak benda yg disuluh tu

nampak x? kelawar bergantungan

dlm gua lg ni...ada cahaya matahari sikit.... adala gambarnyer

dah kaur gua

ada monyet byk kat sini

mmg jalan pusing gua ni mcm ni...
dalm 25minit setlle lawat
rehat kat jeti b4 bot samapi
ada jual makanan n minuman kat sini
berpeluh gak ooo


then...kami teruskan perjalanan tgk kilim geoforest

belakang aku tu ada perkataan dia
seronok sbb boat berlumba2 n menyusuri arus sungai..
melompat2 kami dlm boat ko

last b4 akhir kami ke Foating Fish Farm
kat sini ada restoren sekali
diaorg bg penerangan jenis ikan yg ada
diternak dlm sangkar kat sini



sape nak pegang ikan pari pun boleh
aku amik kesempatan utk pegang
yg lain boleh tgk je




losbster, ketam n siput pun ada
harga siap masak 100g RM10..nak makn boleh je....haha mahal dowh

aku pegang siput harimau

dlm 40 minit kat sini
ramai yg sempat mkn tghari kat sini sbb dah jam 1tghari
tp hubby ckp xmau mkn sini sbb mahal weh

dah abis kami pun balik semuala ke tanjung rhu
perjalanan 45 minit... jauh gak...
no wonder amik masa hampir 4jam
sblm balik dia tunjuk bukit king kong....



smapai kat jeti..
mcm biasa ada souveniour
aku bl gmabar n pinggan bergambr lg
blk tu kami singgah di makam mahsuri sbb searah dari tanjung rhu
tp sampai kat makam mahsuri anak2 tido ko
kejut xmau bangn
last2 xjadi masuk makam mahsuri
kami ke pantai chenang utk mkn lunch..
tp hari ahad tu byk kedai dah stat tutup sebb esok raya hajikan
last2 kami mkn KFC kat chenang mall

then kami ke Underwater wold
ok...sambung n3 akhir nnt...daaaz
Related Posts with Thumbnails