Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

family vacation 2016 @fraser hill

bismillah...
mengabadikan kenangan bercuti dgn family husband di fraserhill pada 26 -27 disember selama 2 hari 1 mlm..

percutian ringkas tp mengabadikan kenangan yg xboleh dilupakan...
alhamdulillah..kalau tgk setiap 3 thn keluarga hubby akan buat short vacation...
kekadang nak berkumpul adik beradik ni mmg susah...
tp alhamdulillah..dpt jugak kumpul selain waktu raya...

ok...plan nak gi fraser hill ni xsalah diaorg rancang bln 10 aritu
aku sbnarnya takut nak gi fraser hill sbb kenangan thn 2010 dulu gi fraser ms kursus bawah pku opis aku...
kebetulan kot ms tu aku dpt rmh apartment yg menakutkan.... ada kes dpt rm yg bgn pagi ada darah menitik2...siap ada soranv opismaye aku keguguran ko... mmg xleh lupa...
jadi bila diaorg booking apartment kat silverpark aku seriau gak
tp alhamdulillah percutian semua ok
tido mlm pun lena
dan the best part aku x muntah sepanjang perjalanan pergi dan balik..haha

ok..kita citer pasal percutian aritu
kisahnyer kami gerak ke fraser hill pg n kami akan jumpa di air terjun jeringau fraser utk lunch dgn ber bbq..
so jam 8 pg kami gerak dr rmh...
hubby drive n dlm jam 9blh kami dah stat mendaki dr kuala kubu baru...
dlm jam 10.40 dah smapai atas dah

kami terus ke air terjun jeringau
sekali..
air terjun tutup da....


memula kami sampai dulu dgn bapa mertua..
then baru adik2 ipar sampai...
memasing frust..haha
perut pun dah keroncong..
tp diaorg gi siasat la jugak..nape tutup
rupanya ada tanah runtuh
kesian kat semua org yg dtg jauh2 turun ke air terjun ni kat 3km gak kot..jln mmg berliku2
signboard makluman penutupan xde dr jln msk..
dah berkilo2 drive, bila sampai2 kat depan pintu msk br tulis...xpatut betul

antara pengujung yg dtg tp hampa...huhu

memandangkan jam dah tunjuk kul 12..perut dah lapar...
kami decided utk cari mana2 wakaf yg kosong utk kami teruskan plan bbq
alhamdulillah dpt satu wakaf kosong..



utk bbq ni adik beradik hubby masing2 sumbang mknn
hubby sponsor kambing 4kg, ayam drummet n wing masing2 4kg
adik kamal sponsor daging angus 3kg dan air tin
brg utk grill adik uda yg sponsor kot
hakim, ibu, bapak n fahmi sponsor mknn lain
aku sponsor kek brownies cekedut haha


aktiviti buat bara...
tgk imran...dia sgt rajin tlg papa.. 
aku pun xperasan sampai ibu mertua tegur..
kata ibu..imran ni pemikiran dia agak matang berbanding cousin dia yg sebaya..
eceli imran ada cousin sebaya umur..zuhayr dan yusha..tp budak2 tu semua dok lari2 main...imran sorang dok tlg sana sini...
alhamdulillah dpt anak yg rajin menolong

ni brg2 utk lunch kami

aku mintak syafiqah snap gmabar aku
tgk..dia snap dr tepi..xboleh blah..
ni la satu2nya gambar aku tgh bbq..haha

hubby dgn ayam dia...

irfan tlg uncle kamal masak daging angus dlm kuali ajaib...cepat sikit..

lunch kami tgharitu adalah 

peha ayam n kambing

ha ni lunch kami... nasi putih...ada timun n sos.. mkm dgn hasil panggang..sedap beb..kenyang..

and the best part..... ngam2 kami abis mkn..n kemas brg..dlm jam 2 mcm tu nampak dah gelap... terun hujun turun renyai2 ok..
selamat semua dah settle..
so..jam 2.30 mcm tu kami pun terus check in ke silverpark apartment
family hakim n kamal je dok kat shahzan inn sbb bilik n rmh lain semua dah penuh..
apartment ni sewa rm250 je semlam..
1 rmh duduk 2 family
family aku dok kat apartment A2 tingkat 5



ok la apartment dia
mertua sewa 1 apartment di C13 tingkat 5 gak..tp rumah diaorg cantik sbb br reno..
n perabot semua cat putih..nampak ceria...

kami rest jap sampai jam 5.30 then kami jln2 kat pekan fraser hill ptg tu...
masih hujan renyai2
disebbkan pekan kecik..xde benda menarik utk dibuat...nak jln kaki hujan...
 selain dok snap gmabar, aku bl cenderamata fav aku...
fridge magnet n tshirt selai..hihi



tshirt

fm

bwh ni gambar2 sekitar bandar fraser hill
xbyk berubah pada aku
pej pos masih diposisi sama
clock tower
kedai mkn adala sikit




then utk dinner mlm kami janji kumpul di apartment mertua jam 7mlm
jam 6.30 dah smapai
aku tlg prepare brg2 utk dinner...
kami buat steamboat grill
kebetulan adik hakim ke terengganu bln 10 lepas..dia bl set utk steamboat grill tu rm70 je...
so bl 3 set... dapur portable tu mmg ibu ada...
lepas ni mudah la nak buat steamboat lg sbb peralatan dah ada kan
utk dinner mlm ni mknn uda dan akak ipar sponsor kot xsalah


sementara tunggu brg2 ready...
atas carpet dah bentang flysheet
set grill dah siap pasang n panaskan
kuah strambaot dah siap2 buat dari kl n kami bekukan dlm fridge...

aku n biras2..
semua dok tgk n layan anak buah..
kebetulan ms aku bl fm kat kadai cnederahati..ada jual kad old maid n snap..
budak2 ni beli..tu yg melayan masing main kad tu

jam 8.15 aktiviti grill n masak steamboat stat
kenyang ko... 
menu daging angus, ketam, udang, hirisan ayam, 3 paket steamboat pelbagai perisa, sayur candawan, salad, bendi, terung n cili ikan tenggiri, telur n meehoon
kenyang giler sampai telur x mkn pun
mknn pun byk sbb semua jenis diaorg bl 3kg xsalah

hubby jd tukang tlg basuh pinggan abis dinner

aktiviti mkn abis jam 9.30
then sesi potong kek utk yusya yg br sambut bday ke 4 thn bln 12 ni..
cantik kek dia ummi dia tempah

bergamabr dgn kek org...hihi

kek superhero ko

tu bday boy pakai bj dory tu

abis potong kek..mkn n borak n kami beransur balik apartment masing2..

alhamdulillah..mlm kami tido lena

esok tu 2nd day bgn pg2 jam 8.30 dah round pekan blk...
wajib bergambar family dgn gopro..haha


suka gambar ni

siap gi the paddock pg tu jln2

then jam 9 kami blk apartment ibu utk breakfast..
b/fast masak nasi goreng sbb lebihan nasi ms lunch byk smlm...hubby msk nasi goreng planta telur n ibu msk nasi goreng sardin
buat jugak sandwish sardin n ibu sponsor dimsum 8 paket..kenyang ko

lastly jam 11 masing2 blk apartment utk kemas brg n check out
janji jam 12.30 snap gmabar ramai2 kat depan silverpart ni




balik tu singgah the paddock utk naik kuda..
sempat la imran merasa dok atas kuda..
xdpt round je sbb kami lambat..kuda dah kena rest jam 1tghari tu


bergambar dgn kuda
oh ye..share harga kalau nak tunggang kuda


 murah je utk naik kuda..batu rm6.50 utk kanak2

then kami bergambar family last

so....cute gambar ni...
tamatlah percutian kami
jam 1.30 pm..turun dr fraser ikut jalan raub..
imran sempat muntah seplastik



our family @fraser hill 2016

n smapai bentong layan aiskrim kow pow sorang semangkuk n lunch jam 3.40 kat restoren arienna maju xsalah..
mkn patin tempoyak n udang galah..tp kami mkn sikit je...
 blk tu jln jemmed kat highway karak...
kami ikut jln janda baik n gombak
dlm jam 6.30 kami selamat sampai di seri kembangan....sekian...



persiapan persekolahan anak 2017

assalammualaikum....

nak abadikan tentang kisah persediaan utk persekolahan tahun 2017...
nampak kenaikan harga buku2 dan baju sekolah anak2 yg sgt ketara

tahun depan syafiqah akan menginjak ke tahun 5 dan irfan akan naik ke tahun 2...
dari segi kenaikan kelas alhamdulillah..
syafiqah nampak peningkatan dari segi prestasi pembelajaran akademik
kelas pun dpt naik kelas...
irfan pulak persaingan sgt tinggi utk batch dia..tp still ok..

utk persediaan pembelian brg sekolah thn ni kami beli agak lmbat...
selalu hubby suka bl awal2..jadi saiz bj semua ada.. tp thn ni hubby tunggu duit. bonus msk 15hb....then br soping.
aku awal2 dah prepare list...kalau boleh mmg nak jimat byk..nak pakai je kain n bj sekolah this year...
tp bila suruh anak2 test bj n kain sekolah...
semua dah xmuat...
bygkan irfan punyer seluar sekolah keb. n agama sampai kena tahan nafas br dia boleh cangkukkan... naik betul badan dia..
kemeja pun dah ngam2 badan...
jadi xde choice kena bl baru jugak


syafiqah lak...mcm irfan...
tp dia makin tinggi... kain sekolah semua dah senteng dan pinggang ketat..
bj kebanyakannya dah comot kena watercolour..
so hubby ckp bl je semua yg baru

projek membeli bj kami ke ioi city mall
kebetulan ada parkson di situ...
n ada offer setiap RM380 boleh dpt voucer Rm50....
lepas bl dptla voucer rm110




itu pun bj kurung kakak sepatunya siz 15 xde... malas nak jln tempat lain..ada siz 15.5 amik jelah..
sbln ni pakai saiz 14.5.. dah pendek n ngam2 badan
kain saiz 28 sbln ni 26
bj kemeja irfan mmg xde saiz 15 dah abis
kami sambung bl kemeja irfan di giant seri kembangan. kebetulan bl brg dapur.
bl sekali kain sekolah agama n kain samping di giant ni




settle bab baju sekolah

jumlah keseluruhan utk pembelian baju adalah rm1.2 k bagi 6 pasang bj sekolah setiap seorang

yang mana :

Syafiqah

1. 3 pasang bj kurung sekolah kebangsaan termasuk tudung
2. 3 pasang bj kurung sekolah agama x termsk tudung (pakai tudung lama)
3. 2 pasang kasut dan 6 pasang stokin


Irfan

1. 3 pasang bj sekolah kebangsaan
2. 3 pasang bj melayu sek agama termasuk samping
3. 2 pasang kasut n stoking 6 pasang.


kalau dulu.... kos bl pakaian ni termasuk dapat beli seluar dalam dan bj dalam anak2..dan alatulis sekali.. yg ni dapat bl 4 helai tuala je..
mmg terasa perbezaan belanja skrg...

next perbelanjaan utk yuran dan buku sekolah pulak..

ni yuran tadika n nurser utk imran
total Rm720 bln xtermasuk yuran bln januari Rm370 = RM 1090
next year 2017 yuran naik lagi rm20
n duit ot cikgu naik rm7 sejam selepas jam 6.30 ptg


utk irfan n syafiqah... yuran transit student lama pun nak kena byr pendaftaran... 
xmasuk akal...
byrn bulanan transit pun naik dari rm150 ke rm160 sebulan
so total utk transit RM 420.00

utk yuran sekolah agama...
aku gi byr RM676.50 utk 2 org termasuk buku dan yuran bln 1 dan nov 2017 dan duit mengaji RM50 utk jan 2016


part buku sekolah kebangsaan lak hubby gi beli
aku gi bl tp org ramai sgt... beratur dah 2 jam.. kaki letih..ak suruh hubby lak dtg awal pagi
total utk buku sekolah kebangsaan RM400 xtermasuk bj pj utk irfan n syafiqah sorang 2 helai. 
biasala... bl lambat saiz dah habis

ni aktiviti balut buku sekolah

nama pada buku masing2 tulis sendiri


sib baik ada pembalut buku tulis segera...lega rasa
cuma buku teks ada yg aku rasa nak bl baru sbb buku dah teruk sgt
tp masih xjumpa kedai jual buku teks..
kot korang ada tau kedai jual buku trks boleh la bg tau...ada 2 buku yg dah nazak sgt.... kadang pelik...cikgu spbt x cek ke buku teks b4 bg pada pelajar?? hmmm

n the last part bayaran tambang van sekolah..
aku kehilangan semua no telefon dari kad sim hp aku
jadi...pd kengkawan blogger mmg no fon korang xde dah...
diana, nad, nett, mummy ayu, ecar dll...xde
sama jugak dgn pakcik bwk van sekolah budak2 ni...
aku tgh pikir camne nak hubungi pakcik bas sekolah
rasanya bas sekolah RM 300 kena byr utk yuran bln jan dan bln nov. 2017

kisah pasal kad sim hp 012 aku yg menyebabkan aku hilang semua no. fon..
kisahnya last week.... aku dpt msg dari maxis suruh aku tukar simcard 4g baru
aku buat bodo n abaikan..msg tu aku dpt hari jumaat
then hari sabtu tetiba terus sim card aku kena bar
jadi... ms gi bl bj sekolah kat ioi hari ahad...kan ada maxis centre
aku terus gi tukar  sim baru..
the best part..lepas tukar hubby siap tanya..kad lama ni sy buang ye
aku boleh ckp..buangla..sbb hati happy giler sbb hp dah boleh call n wassup
esok hari isnin nak gi keje..aku nak call opis mate..
sekali tgk contact no.. 95% no. contact xde ok.
sbb simcard tu aku guna since thn 2003..dari aku pakai hotlink now dah pakai postpaid
hp bertukar..tp sim xpernah tukar...
nasib la... kan... 

ok... back to cerita persiapan sekolah..
total cost belanja hubby spend this year RM4k
aku blkan alatulis RM100 n beg rasanya x tukar baru kot..sbb bag sekolah ok lg...
daaa

Related Posts with Thumbnails