Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah si livina yg mintak perhatian...

lama x citer pasal kete kan
ni ha cik ina kesayangan aku ni...
pejam celik mata tahun 2017 ni dah nak cecah 5 thn dah dia berbakti
ikut umur si imran


alhamdulillah...sepanjang tempoh 5 thn berkhidmat mmg pd aku livina ni tip top
enjin mmg mantop
minyak jimat..jimat sgt...
kami pun jaga maintanence dia tip top
every 3 month msk tanchong express service centre.(tces)
even warranty 3 thn dah abis...
hubby mmg xnak buat kat luar
kos servis kat tces mmg mahal la...
tp xpe...sekurang2nya kete ni 1 tgn je pegang kan...
alhamdulillah jugak... sepanjang aku pakai...xde berlaku apa2...
mintak2 sampai bila2 jgn berlaku apa2...
penuh hati2 aku bwk dan jaga cik ina ni


1 lgi..cik ina ni aku bwk gi balik keje je..opis dekat je pun
dari rumah ke UPM pergi balik dalam 28km je... 
campur jemput n hantar anak...sehari dlm 35km la aku guna
seminggu dlm 220 - 250km utk minyak RM50 dgn harga minyak RM2.10 ni
kurang lebih kot aku dok round tghari or gi bl mkn pagi2 kat area dlm upm ni..
jadi la kos minyak Rm55 ke RM60 seminggu
boleh la kan....


nak jadi citer...

baru-baru ni 27 Disember 2016 ni cik ina buat hal kat bateri...
sedang elok balik dari fraser hill
hari selasa tu nasib baik aku cuti...
tiba2 kete x boleh stat...
kebetulan pagi tu hubby nak bwk baju gi dobi..
bila xleh stat aku suruh dia gi naik kancil...
biar aku settlekan kes cik ina ni
malas nak pening2 aku call je nissan tanchong
suruh diaorg rescue jumper bateri
masa nak jump bateri tu, technician ni dah tegur
bateri akak ni leaking...
n bateri ni terminal negatif dia dah goyang
sedangkan bateri tu baru tukar awal januari 2016
xsampai setahun ko.
aku ckp kat mamat tu..xpe..jump je dulu..
kalau berlaku lg....mmg sahla ada problem kat bateri tu
takut terminal dia dah patah...tu pasal xleh cas


then..selang 2 hari (29.12.16) ...aku bwk gi opis..blk keje tu kete xleh stat
terpaksa mintak pemandu kat opis lak tlg jump...
cuak aku weh...

aku ckp kat hubby..mmg ada probelm
esok tu aku gi keje naik kancil ko..
xnak aku blk keje kete xleh stat lgi
then esok tu terus hubby bwk kete gi kedai aksesori..beli bateri baru

lepas cabut bateri lama...
ngam2 terus patah ko terminal dia...



ok...part kelakar...
disebabkan bateri ni leaking...terus skru yg pegang bateri ni pun reput ko
jadi satu keje lain lak


bila skru patah.... wayar yg pegang rod tu x pegang bateri kuat
2 kali jugak la kateri xleh stat.... bahaya ooo
berpeluh2 aku dgn hubby mngerjakan wayar tu supaya xgerak
lepas godek2... jumpa sebijik nut..kami pasang kat skru...

alhamdulillah selamat..settle dah masalah

xsangka lak..... nak jadi cerita lagi
ni kejadian isnin lepas ((16.01.17) lak...
ngam-ngam aku sampai opis tgk2 tayar depan belah kanan pancit ko
masa aku bwk kete xrasa apa pun
nasib baik aku selamat sampai opis

aku mmg ada satu peel
setiap hari lepas park kete aku akan check tayar n kedudukan kereta
sebab aku ni fail parking undur..
setiap hari bila park...aku undurkan kereta..mesti kereta senget
kekadang terkeluar kotak parking
jadi..lepas park..aku keluar kete n tgk kedudukan kete
tu yang perasan tayar ni pancit

terus msg hubby maklumkan
dia ckp maybe tayar kurang angin je kot..
aku malas nak berbalah dgn dia sbb dia selalu xcaya aku ckp
lg pun ms tu hujan lebat..kan hari isnin aritu pepagi dah hujan lebat kaw2..
so...aku naik opis dulu...

dlm jam 10 hujan dah berhenti..
aku  gi balik kat kete
nak double check..
bukan pe....kalau dah blk nnt baru nak check...xnaya aku
ptg2 kang hujan ke.. or xde org nak tolong ke..susah nnt
sekali....betulla apa aku tgk n cakap..mmg tayar pancit
siap koyak dah tayar ni ko
agaknya pagi tu mmg pancit...aku lanjan lak gi opis...
15km siap bwk 110km lg kat highway
kenala tayar jenis nipis...


terus aku naik opis balik gi kat bilik driver mintak tlg pemandu
sebenarnya nak mintak tlg dia verifiy utk aku....
betulkan tayar koyak
dah terus dia ckp dia nak tolong tukar
aku dah siap2 bukak boot kete n keluarkan tayar spare semua
tp kalau xde dia mmg xmampu aku buat sorang2..

alhamdulilah...
settle tukar tayar spare...
msg hubby...ckp dia settle

pakai tayar spare nissan

so camne part tukar tayar lain???
kisahnyer,.,,,ingat x kes aku terlanggar devider kat stesen minyak shell kat seremban dulu..
rujuk n3 ni..
kes ni berlaku bulan disember 2014..


masa aku bwk budak2 BSMM ke Kg. Temiang Seremban
then.. 20.02.2016 hubby terus tukar tayar kete livina
tukar semua tayar.. tu pun kes pasal tayar koyak gak
baca kat sini:
http://mamailahfazilah.blogspot.my/2016/02/throwback-kisah-tayar-kete-pecah.html
tp sbb tayar mmg dah patut kena tukar
then.... bila tukar semua tayar..
tayar yg aku ganti 2014 tu masih elok..
mmg simpan tayar ni buat spare
jadi..bila kena kes yg ni..pakai tayar spare ni lah
tayar dunlop.... setahun gak pakai ni..tp xrosak ape pun
jadi...selamat lah duit dari nak kena beli tayar baru...
kalau x...mampus hubby kena bayar kat RM300 utk sebijik tayar baru
ptg tu gi kedai tayar utk tukar tayar kos RM15 je...



pasal kes tayar tiba2 pancit n koyak ni...
kami simpulkan...sbb kurang angin..
satu lg... yg kena ni kat tayar belah depan  belah aku pemandu...
ada beban (berat) dan tayar depan selalu kita gerak ke kiri kanan
angin akan kurang....jadi... kena selalu cek tayar depan ni
walau bagaimanapun..alhamdulillah aku selamat dlm kejadian ni

2 comments:

- dieyana - said...

aduhai, macam2 pulak ye... tapi bagus la iela ni, ada pengetahuan psl keta.

Iela Fazielah said...

sikit2 dieyana... dah tiap2 hari bwk kete kena byk belajar... laki selau outstation...berdikari katanya...hihi

Related Posts with Thumbnails