Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

jom masak Sangkaya versi boatnoodle homemade...

ok...
nak share resepi msk sangkaya...
ni salah satu menu yg ada klau gi mkn kat boatnoodle...
sangkaya ni adalah roti yg dikukus dimakan bersama kaya yg diletakkan susu atas dia...
mmg sedap ko..
klau gi boat noodle mesti beli 2 set...
1 set rm6...
Image result for sangkaya boat noodle

nak jadi cerita....jumaat tu tetiba ada org share cara buat  sangkaya
wah.... eksited aku snap gambar dari pc weh..
senang giler nak buat
barang2 semua ada je kat rumah...
ape lagi..hari sabtu tu pepagi dah buat projek masak sangkaya ni
n utk makluman korang...
bancuhan ni mmg banyak dan korang boleh mkn 4 kali ulang lah...
mmg xrugi buat ok..
jom kita tgk resepi n kita buat ok....

Resipi : Sangkaya ala-ala Boatnoodle by Mama Ilah Fazilah
(Resepi asal : ihsan google n fb)



Bahan-bahan:

4helai daun pandan 
40g gula pasir
175g santan kelapa (aku pakai santan kara je)
25ml susu sejat
15g tepung jagung
2 sudu besar air
40g gula melaka
1 biji telur
Roti gardenia sebuku


Cara buat:

1. Memula blend dau pandan dgn air dan tapis




2. Kemudian Masukkan semua bahan kat atas dalam kuali or periuk...
santan, telur, gula, bancuhan tepung jagung dan air daun pandan yang dah ditapis tadi


3. kacau dan masak dgn api yang sederhana...
aku xletak pewarna hijau sbb warna daun pandan dah nice hijau
masak samapi jadi kaya, bancuhan dah kenyal n meletup2 tu dah masak la




dah siap masak kaya..

4. step seterusnya..
korang amik la roti gardenia n potong 4 je..
masukkan dalam periuk kukus

dlm gambar aku pakai tupperware steam it.. 

5. Then...ko susun la roti ko mcmmana cara yg ko suka




then kukus la roti tu....


utk hidang....
masukkan kaya dalam mangkuk n letak susu sejat 
nak kukus sekali ms kukus roti pun boleh...
lg best... mkn panas2



jemput makan ...
sebuku roti sekali mkn abis ko




ni gambar 3rd time aku makan hasil dari bancuhan pertama di atas
sbb dpt banyakkan...kita simpan dlm bekas..
nak mkn lagi masukkan je dlm mangkuk n letak susu


cara sama mcm sebelum ni..
amik roti n potong n kukus roti n kaya sekali...
jadi kaya tu lembut balik...
yum yumm!!!!







walla...


ape lg korang..'jom masak sangkakya versi sendiri...
murah n boleh mkn bykkali
g boat noodle nak mkn kat situ pn beratur puyer panjang ko...




3 comments:

mama tisya said...

Mmg fav sangkaya boat noodle.. Ada gk tgk org share resepi tp blum try

mama tisya said...

Mmg fav sangkaya boat noodle.. Ada gk tgk org share resepi tp blum try

- dieyana - said...

wow, hebatnya, boleh masak sangkaya di rumah! nak kena cuba jugak nih! ;-))

Related Posts with Thumbnails