Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

sambungan trip budged Hadyai: tempat makan halal

assalammualaikum....
dah kat 3 minggu yg lepas kisah ke hadyai
masih xberkesempatan nak update..
ni aku update lg sikit ye.....
gambar mostly dah transfer ke pc opis
hp xbyk ruang
gmbar byk menjadikan dia hang...
so kat rmh mmg xleh nak update lah..
kat opis lg la..haha

ni aku amik jln mudah...
upload gambar dulu...
then skrg kat rmh br dpt nak update cerita..
😁😁😊



sambung kisah aritu lepas check in hotel.....
aku mandi n tukar baju...
xleh solat..so xla terkejar2...
perut dah berkeroncong... dlm jam 4.30 ptg
so kami jln kaki je ke restoren tomyam halal al hamid just belah kiri hotel...
oh ye...ms thailand lambat sejam dr malaysia
kira ms ni br jam 3.30 ptg thailand


disebabkan dah lapar bebenor...
kami decided mkn nasi goreng je....
semua sedap...tp nasi goreng pattaya tu mmg x sedap..haha
nasi aku la tu....mcm nasi digaul dgn sos tomato je
marah akak opis aku gi jln jauh2 amik nasi goreng pattaya yg kat kl ada jual...haha

dah tekak sbenarnya xde selera nak mkn nasi
tp xmkn kang lapar...



harga makanan ni pd aku ok....
sekitar 70tbh ke 80tbh dlm rm8 ke rm9...air minuman dlm 20 ke 30 tbh sama dgn rm3 ke rm4
standart harga di malaysia
ko gi vietnam mmg terasa kemahalan....
 thn lepas trip ke ho chi mint... mkn je kena peruntukan lebih dr. rm100 ke atas sbb sepinggan nasi goreng dlm 90 ke 100dong sama dgn rm18 sepinggan... mmg mkn sampai menjilat pingan la...haha

suasana dlm kedai...
kami ni jln2 reramai...sekali gi satu2 tempat..
serombongan bas dok dlm tu...
budak2 muda order tomyam...
sempat la menjamah sikit dorang punye lauk....
masam2 weh! org thailand suka mkn masam2 dan pedassss!

lepas mkn kami berjln ke market
aku lupa lak nama market aku gi
kena naik tuk2
sekali naik tuk tuk dia caj 20tbh je
kalau pandai pujuk boleh dpt 15tbh seorg
tuk tuk aku naik. ni yg baru...
lawa bebenor




ni market pertama kami singgah..serius xingat nama....dekat giler dr hotel mcm kat 1 blok dr hotel..nyesal naik tuk2...haha
jln dlm ni xselesa...aku xsnap gmabr pun...sbb suasana dia mcm dlm ben tant market vietnam..tp lg kecik
kami jln kejap n decided keluar dr situ


then naik tuk tuk lagi kami pergi ke 1 lg market..pum x ingat nama
..jauh la sikit
kat sini br best... byk kedai2jual bj


tgk harga tshirt...1 helai 100 bath dlm rm13..nyesal aku terbeli awal kat nora plaza

beriya akak opis aku bl...aku dah sambar 2 helai tadi cukup dah


suasana dlm market....
mcm sungei wang la..
jual beg, tshirt, jeans...
opismate aku yg kurus2 beli seluar jeans kat sini.. the best part xyah test pun ko...hebat dorang...
seluar jeans murah gak la dlm rm30 sehelai

dah setel shopping kami pun blk hotel uk berehat n mandi lg...
berpeluh la gi jln2 kat market tu...
utk 2 market kami jln2 ptg tu aku byr tuk2 60bath

mlm tu sekali lagi kami keluar
kali ni ke asean night martket
dlm jam 8mlm semua dah berkumpul

naik tuk2 lg..
dlm 2 tuk2..1 tuk tuk boleh masuk 8 ke 10 org bergantung pd jenis tuk tuk ..
yg baru selesa sikit leh dok 10 je 11 org
tuk2 lama kecik leh msk 8 ke 9 org je




kami tiba di asean night market
mmg jual bj n kasut n brg je di tingkat bwh...
tingkat atas jual mknn sahaja


kami2 rombongan ke asean market...
kwsn sini besar...
sampai aku sakit kaki la...xmembeli apa2 pun
tben kami mkn mlm2...
mcm2 ada jual..ni je gmbr aku snap...haha



dlm jam 10 mlm kami blk n jln2 depan hotel
aku rasa depan hotel lg meriah nak soping barang.. aku sempat la beli beg owl ni



cabtik x? sevuah 100tbh je dlm rm13
nak bl byk xleh sbb duit bwk sikit..haha

ada gbar owl n elephant


seee..cantikkan

fridgemagnet x dilupakan

oh ye akak aku xjoin trip mlm...sakit kaki tanya

settle aktiviti hari pertama di hatyai
jam 11 gak la aku blk
budakw yg stay sampai tghamlm dpt la tgk org peniaga tukar gerai jualan

esok hari hari kedua jumaat di hadyai
yg ni trip penuh kami naik bas
pg2 kami gi mkn kat restoren salmah
mknn sedap n murah tp servis giler lambat..


muka fresh pagi2


sarapan pg aku mkn roti telur je
cicah kuah kari hijau....serius kari dia sedap
set ni 35tbh je

dlam jam 8.45pg kami gerak blk ke hotel
bas sampai jam 10...
dok layan wifi kat foyer memasing...

kita sambung next n3 jln2 sekitar hadyai n songkla
share gambar2 tempat menarik di hadyai
snap gmbar dari tuk2  ni
pepagi.mmg diaorg bersidai depan hotel...
pelancong turun je terus offer nak pergi mana
xyah risau berbahasa melayu sbb diaorg mmg paham... 😊



daaaa

1 comment:

Related Posts with Thumbnails