Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

trip budged ke hadyai : elephant santuary, floating boat market, samila beach, hadyai hill

assalammualaikum
sambung citer trip ke hadyai
hari ke 2 kami di hadyai...

aktivti round2 naik bas
di mulakan dgn ke pusat gajah
kat sini mmg aku standby duit nak join aktiviti
tp byknyer bila dah dtg xjoin pun...haha

ok..tempat pertama kami pergi adalah di Chang Puak Camp Hadyai
sepanjang nak sampai sini kami tgk la jugak pemandangan bandar hatyai...
tgk universiti dia...dlm setengah jam gak la nak sampai kat sini

kalau kat malaysia ko pergilah kuala gandah tu
tempat gajah...





banyak aktiviti boleh buat kat sini
kalau nak naik gajah...nanti diab wk round siap mandi kot org cakp...sedia je 500 TBH
nak naik moto tu 500 TBH gak
paling murah..bagi mkn gajah... baru 100 TBH
nak memanah pun ada 300 TBH je

memula mmg plan nak naik gajah..tp dah aku je nak naik org lain xmau
jadi..sekian terima kasih...
kita bagi gajah mkn jelah..

ni pun aku kongsi berdua dgn si budak ezani ni
sebakul pisang dia bg utk bg gajah mkn


snap gamabr sikit sambil peluk pisang...haha


nak bergambar bg mkn gajah mcm xpernha bg gajah mkn..haha



part gambar aku xnak kalah...
nak bergamabr dgn ATV ni jugak

oke..lepas sejam dok kat area sini sbb mostly semua org xnaik gajah
kita terus ke pantai samila di songkla
tp kami mkn lunch dulu kat kedai ni
ms awal2 samapi, tour guide kami maryam ada ckp...
nanti kalau nak mkn lunch siap semua jenis lauk,,,boleh bg tau
dia kan tempah 1 restoren...1 kepala dicaj 130TBH
kebetulan..rombongan kami dapt sponsor dari Ketua PKU dalam 3500 TBH
dapat la cover cost mkn kat sini utk 40org rombongan
kami cuma tambah 100 TBH setiap seorang lebih kurang RM12.70 je

ko tgk lauk..penuh 1 meja

ada tomyam seafood, ikan siakap 3 rasa, ayam goreng kunyit, telur dadar, sayur campur dan samabal belacan...semua dia buat 2 set. 1 meja utk 10 org..


xabis mkn pun weh..

berselera memasing makan

dalam jam 1.30 pt waktu malaysia kami ke destinasi ke 3 iaitu menaiki lif utk melihat kawasan sekitar songkla dan pantai samila
nama tempat ni Tans Kuan Hill's Top, Songkla
memula mati2 kami ingat dia bawak kami naik kereta cabel..
siap2 spare duit 300thb utk naik kete kabel..
samapi kat sini tiketnyer 30 TBH je ko

ok semua pelik...
bila tanya...rupanya ni just lif je
kereta kabel ditutup sedang diselenggara



ni rupa lif...
boleh masuk smapai 20 org 1 lif..mendatar je
banyak monyet area sini
jadi lift ni terpaksa dia tutup sbb byk monyet yg bergayut kat kabel n mati kena karen..haha

kami dlm lif
gamat ko


suasana pemandangan dari atas..
nampak pantai samila, songkla



kat atas ni ada kedai cenderahati..
tgk2 jelah
memasing sibuk bergambar je





hi,,,


budak2 ni bergambar je kat sini...
aku stay dalam 30 minit then turun semula ke bawah..
kat sini mmg ms nak msk ke bangunan ni mmg ada org jual ais krim kelapa..
serius sedap bak hang.....
depan hotel ada jual..tp mahal ..

aice krim ni boleh pilih nak mkn dlm tempurung dia baru 35 TBH..
kalau dlm bekas mangkuk kertas 30TBH..
dan free air kelapa secawan...


siap letak buah kana xsalah aku nama dia... 
isi kelapa pun ada...
ok aku terliur skrg....mcm nak gi blk ke hadyai..haha

lepas semua berkumpul..lokasi seterusnya adalah ke Pantai Simila Songkla
aku nak bergambar dgn duyung tu je..haha

ramai budak sekolah kat sini..
aku rasa aktiviti badan beruniform..
dan pantai samila ni bersebelahan dgn kem askar vietnam

ramai org jual telur bakar.... aku xbeli la..xlalu..haha

cak....bersama duyung emas
kata mariam, ceritanya... ada seorg puteri tunggu suami dia balik dr menangkap ikan..
bila xbalik2... dia jadi duyung..eh betul ke..ingat2 lupa..
duyung ni sedang menyisir rambut dia

with dr. aditya

ni kat tanda nama samila beach...

seterusnya kami ke lokasi terakhir iaitu ke Floating Market Hadyai..
kira acara kemuncak lah

kat sini ada byk org jual barang2 n makanan

cenderahati mcm ni.... keychain, bag, kasut, baju, bantal..eh memacam...
aku berkenan kat tabung ni...
beli la jugak yg kecik utk budak2 mewarna nnt....
murah kot....yg kecik2 20 bath je..,
yg besar 100bath


makanan yg dijual dibahagian atas ni mostly xhalal...
kata mariam...nak bl makanan better beli kat org2 yg jual atas perahu tu n yg pakai tudung mmg semua islam
rupa dari atas jambatan...
sepanjang tebing tu semua perahu diikat dan mereka berniada dlm tu..
yg wakaf tu tempat utk makan...


ikut hati mmg nakbeli mcm2..tp aku kenyang giler
along aku la bl air bl meesoop bl kentang goreng, beli memacam..

ni br lepas beli kentang putar goreng
xlalu mkn weh... 

aku bl air dlm bekas ultraman ni...
tujuan nak bekas je..air dia manis giler weh!! xlalu minum

ni lepas beli mknan leh mkn kat wakaf yg disediakan



beria aku bl bekas tembikar ni...sampai KL pecah ko ..haha
tembikar nipis..sesuai dgn harga singgit duit kita


then habisla trip sehari di songkla n hadyai...
mlm tu aku kemas brg n xlarat nak turun
sbb kami sampai hotel dlam jam 7 mlm...
jalan2 depan hotel bl lg beg owl tu..
akak aku beli 10 buah ko....
opismate lain mlm tu diaorg round sekali lagi kat Asian Night Market utk habiskan duit thai tu
ada yg amik pakej urut dlm bilik...just bayar 300 bath je
aku mmg tido awal...haha

esok tu jam 8am kami ke berkumpul depan hotel sbb kami akan bertolak balik ke Malaysia jam 9.00pg
kami keluar awal sbb nak samapi kat border  awal
sarapan pagi kami ke 7E je...nak bl roti risau xhalal..
beli la biskut n keropok malaysia je..

di lobby hotel

ms utk bergerak

bergambar depan bas dan hotel Grand Plaza Hadyai

dalam sejam setengah kami tiba di imegresin thai...
yg tu kejap je.. 5 minit settle
yg lama kat imegresen malaysia
kena bwk semua brg bwk turun n kena scan 


disebabkan kami sampai awal... mmg xde orgla

masing2 tunggu turn weh....
kami keluar ikut imigresen Padang Besar...
haritu masuk ikut Imigresen Bukit Kayu Hitam

samapi Padang Besar dah kul 12tghari weh....
kelaparan sungguh
kita mkn dulu


kat sini aku dok beli periuk kukus utk makcik aku..
sibuk bank in duit nak jugak periuk kukus 44 inci..amik ko


aku pun nak kalah.... beli gak periuk kukus..26 inci je..ahaha
then jam 2 ptg kami gerak balik ke UPm dan kami tiba di UPM jam 10 mlm...



alhamdulillah....
selamat tiba....seronok bercuti....






No comments:

Related Posts with Thumbnails