Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

trip budged ke hadyai with oficemate

bismillah
mencari mood nak update pasal trip budged ke hadyai...
aku ni memula xberia pun nak join ke hadyai ni
trip ni anjuran kelab sukan dan kebajikan pku (KSKPKU)...
antara aktiviti yg dirancang utk thn 2017...bercuti ke hadyai...
since bln 11 dah announce...
aku lak bila pikir nak naik bas mcm aduhai...
nak xnak la konunnya...

entah macammana borak2 dgn akak opis..
ada la 2-3 org join...
yg baya aku mmg ramai la...
mcm rugilak xjoin..
nak tau berapa harga trip ni?
utk 3hari 2 mlm termasuk hotel dan bas RM300 sahaja ok...
murah giler kan???

then aku pikir at least setahun sekali dpt melancong obersea...bila lagi nak pergikan
kalau harapkan plan cuti2 dgn laki kesayangan mcm byk citer dari buat
kalau dlm malaysia aku mmg sure la aku sampai...luar negara tu...hmmm😅😅😅


ok.... jadi lepas pikir2..join jelah
murah je pun kan?
jadi bermula dgn passport dulu...
passport aku dah expired dah bln 10 thn lepas lagi...
aku buat passport 2thn je pasal gi umrah dulu....
jadi..... aku join group passport jelah utk trip ke hadyai ni...
just byr Rm20 lebih kurang utk passport group ni...sbb ada 15 org xsalah


ok...settla bab pasport...
tinggal menunggu hari utk pergi iaitu pd 7 februari 2017...
kalau ikutkan tarikh... trip ni bermula 8hb - 10 hb februari 2017...
saje je diaorg amik ms cuti thaipusam n balik hari sabtu supaya hari ahad cukup rehat... kami apply cuti hari jumaat 9hb sahaja
perjalanan hari rabu malam gerak dari upm jam 11 mlm...
dijangka sampai di bkit kayu hitam jam 7pg
oh ye... utk trip bercuti...as usual...
suami tersayang akan pulang utk jaga anak la...
oh ye...aku byk duit blnja pun xbyk...haha
dah gatal beli cincin dgn beads masdora...
budged lari nak tukar duit...hihi😅😅😆
ms aku pergi ni tukara duit malaysia ke thai bath dalam 100 tbh = rm12.64
n serius aku bwk cuma 2000 tbh je ok...😉😉😉😁


mlm aku nak bertolak dr rumah dlm jam 9.30mlm...
jam 10 dah kena berkumpul depan pku

muka excited nak ke hadyai
aku ajak jugak akak aku join sekali
along kalau bab berjalan... on je...
byk duit minah ni....haha

mlm tu kami gerak jam 11 mlm...
antara geng PKU yang join trip ke Hadyai...

dlm bas wajib swafoto...xnaj kalah..haha

kami tiba di hentian pertama RnR Tapah utk refreshing jap dlm jam 1.22 am..
then tido xsedar diri dlm bas..
tetiba jam 5.10pagi  alhamdulillah kami tiba di RnR Gurun
kat sini kami berenti lama la jugak utk solat subuh dan sesiapa yg nak mandi or tukar baju dah boleh tukar..
aku mmg x tukar baju la...
just basuh muka dan gosok gigi je..
lepas subuh n sarapan ringan sikit..
kami meneruskan perjalanan ke bukit kayu hitam..

bas berhenti di Naluri Aman Duti, Changlun..

kat sini ketua rombongan buat insurns n isi borang imegresin...
akak aku siap tukar duit siam lagi... dah tukar 3000 TBH... dia tampah lg 2000TBH xsalah


then kami meneruskan perjalanan ke melalui imegresin Malaysia di Bukit kayu hitam..
kat sini sempoi je...
turun bas n serah pasport n jalan...
xde org pun...kami2 je...
xsampai 5 minit settle

next..baru ke Imigresen Sadao
yg kat sini mmg lama...kami spend hampir 2 jam kat sini...
nasib baik kami samapai awal pg...jam 8.30 am dah ada kat imigresen songkla ni...

bayangkan punyer lama beratur kat sini... selfie je kami

ni ketua group edarkan borang imigresen...
Lepas settle kat imegresen...
kami pun gi mkan sarapan dulu di sadao ni..
group kami 40 org.. 20 org dah lepas terus gi mkn ramai2


jln2 dulu kat area imigresen sadao ni..
byk kedai jual mknn halal...
dan kedai simcard

stat dengan beli buah-buahan ni...
50 bath utk sebijik buah..
memula aku kata mahal...tp rupanya sbijik buah ko...
ok la.. kalau convert duit malaysia RM6 jugak la,,,
awal2 membeli dah asyik nak kira n convert je...muahaha

rupa di sempadan imigresen sadao thailand n malaysia


lapar xmenahan dr mlm smlm gerak ke thailand...
jam 10.00 am baru nak sarapan ko..
kata kwn2 yg dah dtg ke hadyai...
kalau sampai sempadan thailand ni... 
mesti pekena pulut mangga dan pulut ayam
apa lgi..order la

pulut mangga 80 bath

pulut ayam 80 bath
n serius... pulut ayam lg sedap dr pulut mangga..
1st time aku makan

lepas settle makan..
rombongan kami stat naik bas semula n group kami dipimpin oleh tour guid dari thailand..
namanya mariam


perjalanan dari sadao ke hadyai ambil masa dalam sejam setengah je..
lebih kurang 100km dari pekan sadao tadi..
n serius..tour guide kami sgt baik..
bahasa malaysia dia sgt fasih

sampai je kat hadyai..tempat pertama kami singgah adalah ke kilang kacang ni...
kira hari pertama di hadyai terus jalan dah...
masa terhad kan


kat sini ada jual kerepek, kacang dan lain2..
kat sini dah siap packing 500g dan sekilo..
kata mariam..kalau beli kat pasar hadyai...diaorg akan bukak guni, cedok n tutup balik...
jadi kacang xfresh
tp aku xbeli pun kacang ni
aku lebih prefer beli pes tomyam
org kata dah samapi thailand wajib beli n cuba pes tomyam dia 


kawan opis ckp..beli yg ada gambar udang..
ape lg..beli la sikit nak rasa
kang kempunan lak xbeli


megi thai ni pun berebut memasing bl...
120tbh utk 6 mangkuk..aku kongsi sorang 3 dgn akak aku...

yg jenis dlm plastik pun ada...sekotak 30 bungkus baru 170tbh...
aku kongsi 6 dgn budak opis...
kata nak merasa kan...haha

lepas tu kami ke destinasi kedua..
ke nora plaza..
ada jual sup burung walid dan menjual barangan kulit dan lain2


aku boleh terbeli baju tshirt kat sini..
giler xsabar..
pastu nyesal sbb mahal...aduhai..
akak aku dah ckp..jgn beli dulu..tp degil...haha


yang sup sarang burung walid ni...
akak aku nak cuba rasa..
harga 200tbh semangkuk..
kami ambil dgn buah longan
serius sedap...



along belanja...dia yg nak mkn....kata mariam..sarang burung walid bagus utk kesihatan dan menyejukkan badan...
aku masih terasa-rasa kesedapan sarang burung walid kat tekak ni
oh ye...halal ye..jgn risau....



lepas singgah nora plaza...
kami ke kedai madu lak...
kat sini dgr ceramah je..
xbeli pun..mahal ok..madu asli sebotol start dr 800bath ke 2000bath..
kira duit malaysia stat dari rm100 sebotol ke beratus2..haha
menang bergambar jelah kami



lepas abis 3 tempat kami melawat..
baru kami check in hotel iaitu grand hatyai hotel..
serius bilik cantik n selesa..
aku xtau bape harga semalam...




kami check in dah lebih kurang jam 3.00 ptg..
badan berlengas giler..
xsabar nak mandi...
nnt lepas tu br aku sambung story lagi ye..
ok... byk dah gambar...muntah korang tgk..
aku malas nak edit gmbar....
nnt sambung part kedai mkn n jn2 mlm di hadyai...
daa

1 comment:

Chekgu Azrine said...

bestnya hatyai..saya belm sampai lagi sini

Related Posts with Thumbnails