Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Projek Deco: cadang nak tukar warna tema rumah

bismillah...
aku ni kan...dah bertahun dok cadang nak tukar warna temah rumah
tahun 2015 yg lepas...ye aku ada tukar...
minor je...
just add warna kelabu...
tp warna utama merah masih dikekalkan
tp this year aku mmg nekad nak tukar n keluarkan warna asas merah dlm deco rmh aku...
serius..7 tahun aku hadap warna merah ni ok..
setiap hari... xde masalah pun..
tp lama2 mcm jemu....

then..
dlm thn ni tgk org dok pindah rmh n guna warna baby blue or turqoise..
n last week kat group decor fb..
owner tu share gmbar rmh dia...
cantik sgt warna turqoise or baby blue dia
serius aku terpikat...
rasa nyaman bila tgk warna baby lue or turqoise ni...
ganding pulak dgn warna kelabu cair...
cantiknya

2
beberapa gambar aku screenshoot
cantikkan

ni gamabr dr google..contoh2 rmh yg menggunakan warna turqoise


ok...last week aku ke midvalley utk gi lamex wallcovering...
sbb utk rmh aku..kalau plan nak tukar warna... 2 perkara utama aku kena ubah adalah wallpaper kat dinding rmh tu
sbb sediaada dah warna merah menyala...
kedua adalah dinding merah di living hall
dinding tu pun kena cat semula...

so....jln2 kat lamex pilih la beberapa corak
tp mcm xbyk choice..

aku berkenan jugak dgn corak ni
nampak lembut je




1 lg corak jalur2 ni
sbb dia ada lebih warna putih
target aku kali ni nak rumah lebih cerah..
nak bykkan warna putih dan maybe tambah warna kelabu cerah


aku n anak2 di kedai lamex midvalley

dlm masa yg sama..
kat mv ada kamdar kan...
aku masuk la jugak usha2 langsir kot ada warna baby blue or turqoise..
serius ada ok...
legaaa...
ada jugak jual cover sofa...
tp mahalnya la hai sarung sofa ni...

cantiknya lahai
aku suka dgn design stripes ni...


mintak syafiqah snap gmbar aku dgn sarung sofa...
lom tempah lg sbb aku kena kira budged dulu...
bantal sofa ada 6 bijik...
kena tau sebijik bantal pakai bape meter kain...upah jahit lg...

smlm ke satu kedai interior designer ni
kebetulan jumpa dlm group emas masdora
tokey id ok...
sajelah gi tgk bebrapa kain sofa yg dia ada...
ada 3 design...mana lg lawa...
kain ni jenis corak timbul n rasa baldu...
still belum decide...

ok...dlm masa yg sama...
jiran dok suruh tgk rmh sorang kwn dia
dia pakai wainscoting ko...
dah aku berbolak balik nak pakai wainscoting ke x...quatation dah dpt...
tp kena buat keje sikit la sbb kena pasang sendiri dan perlu cat dinding sendiri
dlm rm1.5k jugak kalau termasuk bl cat



ada 2 company aku tgk... yg dari wallmaster wainscoting dia lg cantik design
tp aku keliru part mainan penggunaan wainscoting dgn wallpaper...
dr rmh design modern jadi english modern lak

aku masih mengekalkan sofa L shape aku disebabkan kekangan budged...
thats y aku tukar sarung kusyen je...
xtukar sarung sofa...mahal weh..
kalau ikut hati nak jual je sofa ni n tukar sofa chasterfield dgn beli 2 bijik wing chair...
tp ni dah melampau lak budged...haha


so..aku nak mintak pendapat korang2..
adakah aku perlu pakai wainscoting ni atau maintain pakai wallpaper sahaja....
aku keliru...

insyaallah projek wall deco sedang berjalan....
langsir dah tempah.... lg 2 minggu siap le tu
wallpaper pun dah decide cuma baru bayar booking price..
nnt kena dtg balik utk compom design sahaja


1 lagi tentang kitchen cabinet dapur pun aku akan tukar kaler pintu tu
tu pun projek DIY..
kalau  nak tempah baru semua pintu dapur mmg xmampu la...
barang x rosak xkan nak tukar baru kan...haha..
nnt aku akan upload progress berperingkat ok...
carpet lak kita tunggu raya sale...

daaaa


No comments:

Related Posts with Thumbnails