Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

bercuti di terengganu 28 april -1 mei 2017 :alsafina kijal resort & restaurant

bismillah....
lamanya xbersiaran...
rindu blog...
rindu korang.....lama jugak aku x blog walking..
cuti lama sgt hujung bulan lepas..
ms cuti aritu dgr2 UPM siap banjir kilat...
akibatnya...dgn PC opis aku sekali kena sambar kilat ko...
terus network card rosak..
dah aku nak buat keje seminggu 2 ni menumpang komputer org...
pastu....sibuk pulak bwk student camping..
lg la xde masa nak update blog..
n seriusly..aku xdok opis pun...
rasa mcm seminggu 3 hari je keje...haha

ok...
nak simpan memori bercuti di kemaman dan kuala terengganu hujung bulan 4 lepas
trip ni mmg dah 2 bln awal dah hubby plan dgn budak2 pancing dia
eceli tujuan asal hubby nak memancing kat kuala terengganu
dah alang2 ke sana dia ajak la aku n anak2 bercuti kat KT sekali
aku pun xpernah sampai lg kat KT ni....
so dia siap2 dah booking homestay di KT..
lg sebulan nak pergi ni...geng dia tukar plan nak memancing kat kemaman lak
tp sbb homestay dah booking...
plan nak ke KT masih diteruskan tp terpaksa booking lak hotel di kemaman

sebenarnya ms memula hubby ckp nak gi mancing n candat sotong tu..
aku mati2 ingat dgn aku n anak2 sekali naik bot mencandat sotong
hapi giler ok..
sekali dia ckp..aku xikut...dok kat darat je...
dia je gi ngan kwn2 dia..tp dia ajak aku join sbb kesian budak2 xkemana cuti ni..
aku ok jelah...ingatkan dpt pengalaman baru mencandat sotong ke...
berangan jelah nampaknya..haha


sampai ke tarikh yg ditunggu 28 April 2017...
kami gerak pg..dalam jam 9am..
sarapan nasi lemak beli je dulu b4 gerak..
budak2 mmg ponteng sekolah la.... ala...sekali sekala
dlm jam 1 tghari kami tiba di RnR gambang
mmg hubby drive xde hentila....straight je....
nak cepat samapi katanya


lepas mkn tghari n solat jamak kat RnR gambang..
kami meneruskan perjalanan ke kemaman
kami menginap di Al Safina Kijal Beach Resort & Restaurant
tempat mmg serius cantik...
tp bilik xla besar sgt...
bilik pun ada 16 je xsalah...
eceli Al Safina Kijal ni baru beroperasi dlm 2 tahun n tarikan utama dia adalah restaurant mknn arab
ramai la pak arab dtg sini...
nak check in hotel pun ketat ooo
siap kena tunjuk kad nikah bagai

bilik hotel sebalh kanan yg sederet tu..
masa check in
hubby booking tru agoda je
dalm Rm140 semalam xsalah utk bilik triple sharing
sbb hotel ni berciri2 islamik...
kena tunjuk kad nikah ok
bilik kami sebuah katil queen n sebuah katil single
xde almari baju...ada hangler je depan toilet..
toilet luas n bersih..gambar dah terpadan
ada peti sejuk n kettle....
depan bilik hotel ada swimming pool n sebelah dia dah restaurant
lepas check in kami jln2 sekitar hotel menikmati pemandangan laut..
laut dekat giler...
tp xnampka org mandi pun...



bergambar berdua..
lama xgmabar berdua..
marah dia aku snap nmpak perut dia...haha

ada jongkang jongket antik....haha
best lak main
lepas round2 area hotel..
rest kejap..
then kami terus gi minim petang di kemaman...
dari kijal ke bandar kemaman dalam 20km la jugak
tp ok je...
mcm biasa kalau dtg kemaman xmkn satar, kopok lekor n pais mmg rugi
tempat biasa kami mkn otak2 ni semua di Warung Otak2 Che Wan di Kg. Geliga Kuala Kemaman



bos order mknn

makanan dah sampai

wah...sedap ok....
kalau mkn kat sini aku suka minum air kelapa laut..
baru feel...

lepas kenyang..
kami ke jeti kuala kemaman...
tgk boat papa akan gi memancing esok

yg belalang aku tu boat dia..
ada sorang kawan dia dah samapi dulu
borak2 kejap....
then kami pun balik la ke hotel sbb dah masuk jam 6.30 ptg..
penat ok

aku bc dlm blog..
kalau gi kemaman rugi kalau x beli n makan lemang...
korang akan jumpa lemang di kiri n kanan jalan di jual antara kemaman ke kijal..
kami mmg dok kat kijal...
mmg wajib berhenti beli lemang ok..

aku bl kat gerai no. 10 ni...
sbb xtau mana yg best..
so terjah jelah mana2..
n seriuys mmg best lemang dia...n lg satu..murah ok....
4 batang RM10 ..ko dpt ni kat KL.?? xdpt ok
beli la jugak rendang daging sebekas RM5 dan serunding daging pun RM5 sebekas
gmaabr lemang aku lupa snap.
mkn mlm kami lemang n rendang...

so mlm tu kami berehat n tido dgn lena..
penat kan/...

esok pg tu jam 6.30 pg lepas subuh..hntr hubby ke jeti utk dia gi memancing dgn kwn2 dia...

nah dia hntr gmabar sekeping dua bukti dia nak bertolak dah///
xde la harapkan byk...kalau cuaca cantik....aku doa dia dpt byk ikan

while kami kat hotel pg tu...
gi mkn sarapan dulu kat restoren sbb breakfast included 
mknn semua ala2 arab gitew...





mknn western pun ada gak


budak2 kalau sarapan ceriel jelah diaorg tuju

lepas kenyang..then baru mandi kolam..
b4 tu aku turun dulu ke pantai
budak2 main la air kejap...

aku jaln2 je tepi pantai..
nak main air laut nnt hitam....
haha







lepas dah kasi main pasir dlm 15 minit...
pelagi..mandi kolam la samapi kecut..haha
dlm 2 jam gak la dorang mandi

then tghari tu....
sbb hubby xde..
aku xde idea nak kemana
so kami decided ke Mesra Mall kemaman
layan tgk citer :

kakak hubby siap dtg hotel menjenguk n teman kami jln2 dlam mall b4 dia gerak
siap belanja mkn big apple la jugak
dah mkn donut xle beli popcorn msk tgk movie... kenyang dah kot


abis tgk movie...lunch mkn burger king jelah


cak...
tup tap cam gini...
jam 3 baru abis...solat jamak kat mall ni
then aku drive balik hotel semula.,..
ngantuk2 aku drive....
tgk movie n bwk anak mandi kolam pun penat yek..haha
budak2 ni segar je....
pelik aku

balik hotel relex n tido..jam 6 ptg kasi budak2 mandi kolam semula
mlm...aku malas nak drive keluar
n xde mood pun nak mkn nasi arab hotel
aku jln2 area hotel je







kami mkn maggi cup yg mmg aku bwk dr KL..
n ada roti n biskut gery utk dimkn jugak...
mlm tu tido lena 
hari ke 3 n 4 adalah ke kuala terengganu..
sambaung next n3..

2 comments:

aziekz said...

..mmg lemang no10 kt kijal ..sedap dan berlemak dari gerai lain...slmt dtg kemaman :)

nesaprima.blogspot.com

Iela Fazielah said...

o yeke aziekz.... kebetulan la kereta berhenti depan gerai dia..n serius..mmg sedap...

Related Posts with Thumbnails