Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

borak santai pasal persiapan raya

assalammualaikum...
hi semua....
rasa lama xberborak dgn korang
borak la konun....haha
yela....update blog seminggu sekali
n3 ikut suka n ikut done
alhamdulillah...hari ni dah 27 ramadhan...
ya Allah..kejap je ms berlalu...
mcm xsempat buat byk perkara pun sepanjang ramadhan ni
rasa mcm x cukup masa pun ada

ok... jom borak pasal puasa dulu...
awal2 puasa haritu aku period....
5hari gak la cuti....
lepas leh solat...pulun tiap2 mlm gi solat sunat terawih kat surau LEP 4


awal2 je budak2 ni follow gi terawih
pastu suruh dok rmh je
sbb stat sekolah semua kepenatan
org solat diaorg tido

imran n aku b4 dia potong rambut aritu..serabut rupa dia 😁😁

Ada sekali je solat kat surau kat area rmh ni...
seronoknya dpt buat terawih tiap2 mlm....
sempat la jugak dpt buat qiamulillail sendiri..solat tasbih n solat sunat lain
tup2 hujung ramadhan ni aku didatangi cik P again...
serius sedih...kena awal n hujung
mlm2 akhir xdpt nak beribadah...
aku bakal mengantikan 10hari gak la puasa nnt....
berdoa semoga dapat berjumpa ramadhan tahun-taun yg akan datang...
amin

pasal juadah buka puasa...
boleh kata every day aku masak sendiri
hubby tgh on diet...
dia xmau mkn kat luar..
 n dia target nak tarawih kat surau or masjid setiap mlm...
so...dia xnak bersesak n kalut nak gi terawih kalau gi mkn kat luar
eceli bkn la x mkn kat luar langung..ada la 3 kali sebenarnya
1st puasa berbuka dgn ibu n bapa mertua di. sg. besi
2 nd berbuka dgn family hubby di rmh adik ipar
dan ke3 berbuka dgn family aku kat sentul
yg lain mmg mkn kat rmh je..
bosan je budak2..haha
xpela.. setahun sekali kan
menu aku pelbagai..tp byknya msk nasi la..haha
tu yg hujung2 ni asyik la mengeluh budak2
mama ni... bwk la kami mkn kat luar pulak...alahai
sian budak2..tgk la ptg ni
kita mkn kat kedai tomyam...hihi

persiapan deco raya rumah
since bln mei sblm ramadhan dah mula
mcm korang tgk n baca progress
tinggal carpet je br dapat beli...
alhamdulillah....  total kos makeover rmh dlm rm2k je..boleh la
pd aku yg penting dpt rasa suasana baru..
warnakan mainkan peranan...
rasa la lain sikit...haha


rumah ku yg biru.....

simple n raya segar.....😘

persiapan kuih muih raya..
alhamdulillah..5 biskut raya dah buat
ada lg 1 ke 2 biskut masih xmsk lagi..
tetiba rasa malas je...haha
ni xleh solat terawih ni boleh kot pulun msk balik
butter ada lg 2 ketul tu
ada 2 jenis biskut aku beli 
mcm tat nenes 2 bekas dan semperit..ada la biskut lain kan
simple2 je...
still lom masukkan kuih dlm balang lg..
hasil masak sndiri biskut raya dapat la bg kat mak kat sentul n mak mertua kat sg. besi
kan...


sugi arab

red pearl

conflakes madu

sarang semut


almond london




bj raya anak2....
alhamdulillah..last week hubby dah soping bj jln kat ioi mall je
tp bj melayu anak2 lelaki xbeli lansung
dorang pakai bj lama je.... so far muat lagi
kita recycle..tp songkok n samping still lom beli lg...
utk bj kurung raya aku n syafiqah mmg tukar 
sbb syafiqah dah makin tinggi n besar
kain kurung semua dah senteng...
budak2 dpt la sorang 2 pasang seluar jeans n 2 helai t-shirt...
thn ni mmg kami byk berjimat
kasut raya budak2 as usual aku mmg beli baru...
kasut tahun lepas bl macam belacan...
seronok tgk anak2 happy....
aku brg2 bj raya n tudung raya aku beli dah awal2 sblm gi terengganu haritu
dah siap pakai pun...😁😁
xmenahan ko... beli n simpan konun tunggu nak pakai raya
sekali mati sblm raya..kempunan lak xdpt pakai.. 😝😝
ok...memain je..doakan semuanya sihat n selamat je hendaknya

ok..planning raya lak??
tahun ni beraya belah family aku...
akalu ikut kebiasaan seak 10 thn lepas...
kalau time sehari sebelum raya aku akan dtg ke rmh mak mertua belah siang utk tlg apa yg patut
tlg masak rendang ke....apa ke...
tp thn ni xtau la....
n biasanya mlm raya aku dah kat rmh mak utk masak juadah raya esok dgn adik2
thn ni insyaallah..harap adik beradik semua dpt berkumpul
n thn ni plannya pg raya di sentul n jln2 ziarah kubur atuk di keramat n lawat pakcik makcik kat keramat
then blk ke serdang semula..
then raya kedua kami akan ke muar johor utk ziarah raya pakcik n makcik aku di muar
1st time aku join ni..sb selalunya kalau akak aku lambat bgtau plan raya...
aku dah follow family laki aku beraya di pahang....
then...insyaallah kami akan ke penang lak utk melawat biras aku yg baru melahirkan baby girl kat sana..
plannyer nnt semua biras2 n mertua aku akan berkumpul di penang
n last sekali kami akan singgah bercuti....
kat mana.... nnt bgtau...tp tempat biasa je...
hotel semua dah booking...
harap kereta semua ok...
sbb aku xtau nak check kete..tp br je check dgn nissan service centre 2 bln lepas
ok lg kot...entahla...
aku doakan perjalanan selamat la hendak nya

pd korang semua..
aku ucapkan selamat hari raya n semoga perjalanan kita sepanjang syawal nnt selamat ..
amin
😊😊



No comments:

Related Posts with Thumbnails