Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

deco raya (part 2):makeover warna console cabinet

bismillah...
ok....kita smbung kisah deco raya part 2
kali ni citer pasal almari konsol ni
betul ke nama dia?
yela kot...
almari kesayangan
aku bl tahun 2007...
masa dok kat rmh lama lg...
warna dia oak gelap


sebelum bermula...
almari hitam

bila pindah ke rmh paragon ni..
aku make over warna dia 
tukar ke warna hitam sbb nak matching dgn tema rumah merah hitam putih
kali ni...lepas 10thn hidup dia
kita tukar warna lg...
ke putih lak sbb nak ikut tema warna skrg turqoise, putih n hitam
aku perlu tukar kaler sbb aku letak almari ni diapit dgn rak buku billy 2 bijik yg warna putih tu


kalau ikut nafsu...

nak tukar je console cabinet yg baru
tgk dlm group deco...ramai org pakai almari cermin semua
gi ssf....byk yg lawa2..
tapi......tapi......mahal ok!!!
ada plan nak jual almari ni...
siap dah ambil no h/p kedai 2nd hand shop
tp sayang weh..
dulu beli harga dia rm1780..
so...option yg murah n jimat...
baik kita cat je


kos utk cat baru ni dlm rm70
kos bl undercoat Rm15.90,  cat Rm25.90, thinner Rm8.90, berus cat 2 saiz Rm16 dan kertas pasir RM4



gambar lepas dah siap



ms aktiviti undercoat
lepas 1st undercoat aku kena ratakan pakai kertas pasir..then cat undercoat sekali lagi
penting utk cat undercoat sbb nak tukar dr hitam ke putih agak leceh
kalau xbyk kali cat nnt nampak warna kelabu


frame cermin lepas siap cat




pasangkan cermin dulu...
sbb almari still lom kering




nah..rupa lepas siap
smlm touch up lg almari dgn baki cat yg ada...
bila dah kering still nampak warna kelabu cat lama
aritu undercoat 2 lapis dan  2 kali cat

dah 2 x cat... tp still nampak warna kelabu...
last week touch up lg sekali almari ni
baru nmpka warna putih menyerlah

tp kalau dtg dekat ko tergelak tgk lemari ni
org xpandai ngecat ok...
nmpk la titisan cat la...
lantok la labu..asal tukar kaler 😅😅


sudut ni aku panggil sudut serabut
sbb kalau blk jln2 semua brg letak sini....
dgn 2 rak kiri kanan tu yg penuh barang...
tp puas hatilah...
daaa ☺☺😚

2 comments:

Farah Izza Shafik said...

very nice ilah.. nak mengecat2 nih kene rajin.. sebab keje dia remeh..

Iela Fazielah said...

tq farah..betul..nak cat kena rajin...kalau x....aduhai.....
hihi

Related Posts with Thumbnails