Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

home deco (part3) : langsir dan sarung bantal

bismillah....
sambung kisah deco rmh utk raya 2017 ni
kali ni nak kongsi pasal kisah tukar langsir n sarung kusyen pulak
semua ni aku beli n tempah di Kamdar Midvalley

mcm aku pernah mention dlm n3 b4 ni
aku dok pilih langsir n sarung kusyen ni kat MV kat 3 jam ok...
n x terus tempah tau...
tp langsir mmg aku terus tempah
sbb mata  tgk je kain langsir ni terus jatuh cinta ok...
kain dia jenis kain baldu..berat tapi lembut...
kali ni aku xlarat nak menjahit sendiri...
penat weh...baik tempah je

kat kamdar MV ni aku beli langsir biru ni Rm26.90 semeter
ada 15% less... 
n langsir sheer waraan putih ni rm19.90 semeter tp less 10% je
n kali ni aku decided nak pakai langsir 2 lapis..
ada sheer n black out curtain
terasa kemahalan harga langsir ni ok..
selalu tempah langsir RM350 je utk sheer cuirtain sahaja
yg kali ni kos total tempah 2 set langsir (1 sheer n 1 blackout)
total RM600 ++
upah jahit kamdar ambil RM3 sekaki
dlm 2 minggu siap!




resit tempahan...utk rujukan berapa meter aku perlukan utk tempah langsir pada masa akan dtg..


hari ms ambil langsir yg dah siap



utk part sarung kusyen
aku pikir seminggu gak la b4 nak tempah
sblm tempah aku jln2 la jugak kat bangi..
tgk2 sarung lain...mmg harga dia mahal ok...
lepas pikir2...aku decided amik jelah yg kamdar punyer

harga sarung kusyen ni RM99.90 semeter..
ada less 10% permeter

serius berkenan...corak jalur2...
material lembut n ada baldu

utk sarung kusyen...
kusyen aku ada 6 bijik..tp aku mmg xplan nak buat utk semua guna corak belang2 tu..
mahal wei....semeter RM99.90 ok..fengsan!!!
lepas pikir2.. aku decided nak buat 2 bijik kusyen berjalur biru, 2 biji warna biru plain n 2 bijik warna kelabu plain
kat MV ni utk sarung kusyen corak kosong, xde warna kelabu n biru
jadi.... worse come worse dari xbuat langsung
aku tempah 2 bijik bantal corak n 2 bijik lagi pakai kain langsir yg aku dah tempah
teringat kata eric leong... kalau tempah langsir buat sikit sarung kusyen kasi matching
lagi 2 bijik tu aku pakai je lah sarung bantal lama warna merah maroon tu...haha

2 bijik bantal kusyen tu perlukan 1.5meter kain.. saiz kusyen dalam 55cm
utk kusyen corak belang2 ni kos dia sahaja Rm174.90 ok...
menggigil masa nak bayau..haha
utk biru tu xmahal sgt sbb kain langsir tu RM26.90 je semeter..
 utk 2 bijik bantal still perlu pakai 1.5 meter kain
upah jahit kusyen Rm17 sebijik

so total utk tempah saung kusyen 4 bijik je dah RM239.15




settle semua tempahan n pertengahan bln 5 hari tu sarung kusyen semua siap
terus pasang dah...haha


gambar bawah akiviti pasang langsir hari ahad lepas
mcm aku ckp..sbb sblm ni sliding door aku pakai 1 railing je
terpaksa la aku tambah 1 lg railing langsir
n railing ni pasang rendah dari railing pertama....
xde choice sbb yg sblm ni pasang dlm siling
tambah cost jugak kat sini...
1st time beli sendri railing langsir dgn braket bagai
kos keseluruhan RM33
n hubby tlg pasangkan



lepas siap pasang railing...dia jugak tlg pasangkan langsir..tq hubby


ni lepas pasang...
cerah terus rumah...


ni sarung kusyen...
2 corak belang biru, 2 plain biru kain langsir
2 merah yang lama...nnt ada budged aku akan tempah jugak yg baru warna kelabu tu..xpuas lak warna xseiring
bantal kecik tu pun kena tempah warna biru....

so... keseluruhan utk langsir n sarung bantal kira settle la
nak beli table runner warna biru.... mahal la pulak..ada jual kat kamdar tu..rm59.90 ko
nnt nak jln2 kat aeon kot ada jual table runner murah..haha
sementara xde warna biru..aritu ke ikea..aku bl table runner waran kelabu..murah je kot..rm15.90 xsalah..letak atas console cabinet putih tu

next nnt citer pasal makeover kitchen kabinet lak ye...
daaaa


2 comments:

Fyda Adim said...

cantik kak

mamapp said...

Wow cantiknya pandai awak hias

Related Posts with Thumbnails