Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kem BBOM @ NLP day 2

bismillah
cerita hari ke2 di BBOM camp 
bercinta nak karang n update blog...hihi
ok..kita sambung utk aktiviti hari ke2 kem BBOM
jam 5pg aku bgn
kepala pening..nak mandi towel dah lencun smlm terendam dlm khemah
nak xnak aku mintak diri kat budak2 utk blk kejap
lg pun ada beberapa brg msk aku kena beli n top up

Just tinggalkan pesanan pada kem komandan utk pastikan aktiviti pg tu berjln as yg dirancang n ditentatifkan
pd fasi pun aku pesan suruh set 1 kes pg tu utk bebudak biar segar sikit badan

aku blk serdang, sblm tu singgah pasar borong dulu beli ayam n tempe...
menu wajib utk lunch nnt..
n ayam tu utk menu lanch hari lastday esoknya
then blk rmh mandi n tukar baju n towel baru
dlm jam 8.30 dah gerak semula blk ke kem
tp sbb jln jemmed kat langat pg tu jam 10 br sampai

sampai2 tgk budak2 dah ada atas bukit utk aktiviti abseiling
pg tu dorang sarapan mee goreng..
giler byk baki mee sbb aku salah beli mee kuning
kiraan aku dah betul sepeket mee kuning utk mkn 4 org
tp aku terbeli mee kuning yg saiz besar  boleh mkn utk 7 ke 8 org
budak2 ni dah tau byk dihabiskan jugak msk 10 peket mee..huhu

ni aksi budak2 ms buat abseiling
aku sampai2 je dah perasan byk benda yg pihak nur lembah pangsun xsediakan


antaranya...pihak NLP xsediakan glove utk peserta turun dr bukit tu
bayangkan pegang tsli mcm tu je...
mmg ada yg melecet tapak tgn nnt....
setting tali pun 1 je...xde safety line
hai..sabar jelah...
byr mahal tu kot



student aku tgk seronok je kat atas tu
yg takut n 1st time pun ada
aktiviti abseiling n operasi menyelamat di tempat tingggi dikendalikan oleh en mdnoor liza dibantu anak dia
sementara yg dah turun dulu..dah nak dekat jam 11 pg
so...kump msk lunch tetap kena prepare lunch
menu tghari tu sambal ikan bilik dgn tempe n kentang

aku dok perati budak2 memasak..
risau tgk diaorg manag dapur n clinton cooker je...

bergambar sikit pg ni utk hari kedua


aktiviti pg tu tamat jam 12.30 tghari..
gmbar dorang buat operasi menyelamat aku xshare la ye sbb aku dah transfer semua gmbar dlm pc kat opis
ok jam 1 tghari mknn dah ready n budak2 dah lapar
eceli dorang naik atas bukit tu ajk mknn dah prepare minum pagi dgn roti kaya dgn butter serta air mineral sorang 1 botol
tp agaknya memasing dah penat..xlalu mkn kot atas bukit tadi..


inilah mknn lunch kami hari kedua


berselera masing2 mkan...
ni lah rupa2 anak2 didik aku utk 2 sem aku ajar dorang bsmm

mkn di area dapur bersebelahan khemah
khemah jadi perhiasan je sbb diaorg lg prefer dok kat dewan terbuka dari dok khemah sbb panas

dlm group ni...2 org je lelaki melayu

n ada 4org lelaki chinese
the rest semua girl dari total pelajar 27org

tuan tanah kedaung nak selfie jugak


en md noor liza dah kepenatan..xmau dia mkn

lepas mkn masing2 rest n solat berjemaah
jam 3ptg pelajar berkumpul semula utk aktiviti ptg tu operasi menyelamat di air

b4 operasi sedikit tsklimat dari en md noor tentang keselmatan di air, cara nak survive di air dan sebagainya..
terang xde praktikal xleh oo

jam 3.45 ptg pelagi...
ms utk merendamkan diri di kolam takungan...ms utk praktikal


kami request kolam besar..tp pihak NLP xbg..
lg pun kami xbyr....dpt la kolam comel ni...
pastu air dia pulak baru dignati....
kami msk air still x penuh
layankan jelah
walau pun air takat pinggang je
air ni mmg air dari bukit
kenetulan sbb hujan mlm smlm..so air ni agak keruh n byk pasir


suka je budak2 ni belajar cara apungkan diri dlm air
ala basic2 je

dah kat sejam berendam..boleh lak sorang ni si Sharmini cramp..ni real case

aku pun terjun gak 
berenang jap dgn dorang...
iyolah berenang..berendam je..😝😝

 ni antara fasi student aku ajak join kem ni
asrul or ayoi nama dia..
ni keje si shing ming lan i snap gmbar dia
dah msk dlm ni aku citer jela





ni ms aktiviti menyelamat di air...
cara nak balik lati n tarik mangsa ke darat

dlm 2 jam dok berendam...
aktiviti tamat... budak2 naik utk mandi n solat asar...
dlm kalut2 tu saje je bg 2 kes
kata kem bencana alam...
kemalagan dtg xkira masa...

fasi set kes kena patuk ular n rrnjatan letrik

aku pun tgh mandi ms kes ni dijlnkan...
mmg power fasi ni....
kelam kabut budak2 ni cari org nak selmatkan kwn dia


part angkat org ni mmg wajib diaorg bg...



mangsa sampai kat basecamp
aku tunggu kat basecamp
tgk camne dorang handle peserta

lepas abis 2 case ni kasi budak2 ni rehat...
yg prepare dinner pun tgh prepare....
dinner mlm kedua adalah sup telur + soon
dan sayur campur
baki sambal ikan bilis tghari masih ada...
berselera budak2 mkn 
kelaparan kot...dah la berendam dlm air
abis tu kena handle case lak

mlm tu aktiviti seterusnya adalah kami ada tetamu jemputan..
ex- BSMM C UPM..junior aku 2 batch bwh aku
nama dia Chan Zi lie..aku suruh dia handle case besar utk simulasi kecederaan
dlm ms yg sama aku mitak di cerita pengalaman dia dlm bidang BSMM dan cara buat dan sediakan brg utk faking or makeup mangsa simulasi kecederaan


aku dgn student mlm tu
muka dah kenyang masing2..

ni masa aktiviti yg disampaikan oleh Mr chan


gamabr amik dr fb...haha
lepas tu mlm tu diaorg dpt kes berturut2 kat 12 kes serentak...
naik lembik budak2.....

ms 1st kes mmg dorang kalut giler....
tgn terputus..memasing blur..xingat nak buat apa.... 
maybe sbb diaorg sgt takit n panic...


aktiviti tamat jam 1pg
siap post mortem dlm jam 2pg baru budak2 boleh tido...
penat tp puas hati
aku yg dah berumur ni kesana kesini dok ikut student
naik bukit turun bukit...
giler la..mmg rasa nak pengsan
n serius sku tido mlm tu xsedar apa dah
nnt aku share 



No comments:

Related Posts with Thumbnails