Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

projek kuih raya 2017 : Biskut Sarang semut utk suami tersayang


bismillah...
nak share resepi pertama biskut raya aku buat tahun ni untuk suami tersayang
bertahun hubby dok suruh buat biskut sarang semut...
aku berulang kali jugak lah suruh dia order je...haha
susah weh nak buat biskut ni
eceli dah lama aku xbuat biskut ni..
dulu masa kecik2 mak pun rajin buat kuih ni...

aku berjinak2 buat cookie raya ni pun since aku ada oven...
so...utk raya 3 thn berturut2 ni aku sgt bersemangat buat kuih raya
kali ni aku dgn relahati nak buat biskut sarang burung sbb kos buat kuih raya sepenuhnya ditanggung oleh hubby....haha
org dah bg duitkan....
so..kita buatkan utk dia....
lgpun..boleh gilapkan balik skill buat biskut sarang semut ni

selain biskut sarang semut... mamat ni sgt suka biskut mazola
tp biskut mazola aku xberapa suka...
biskut sarang semut ok lg sbb dia mmg sedap

ok... utk biskut sarang semut ni...aku search ada byk version
ada yg pakai tepung jagung sepenuhnya
ada yg x....
tp aku rasa untuk lebih secure..aku pilih gunakan resepi dari blog kak Azlita Masam Manis
dijamin mesti sedap n jadik...
respi dr blog kak Azlita xpernha mengecewakan....:D

jom buat biskut ni:

Resepi Biskut Sarang Semut

Resepi Asal oleh : Azlita Masam Manis


Bahan A
225 gm mentega tanpa garam
80 gm gula icing
1 sudu teh esen vanilla

Bahan B
200 gm tepung red ros
50 gm tepung jagung
20 gm tepung kastard
secubit garam


Bahan Hiasan
Cawan Kertas
Coklat urai
resepi dari kak Azlita ni pakai tepung jagung, tepung kastard dan paling istimewa tepung red ros
memula aku ingatkan tepung jenama red ros tu sama dgn tepung red ros..
rupanya lain ok...
xdpt nak describe..tp lain la...
kat kedai bakery mmg ada jual

kita pergi ke cara membuat: 




1. Pukul bahan A dengan kelajuan sederhana hingga sebati



2. Masukkan bahan B dan gaul rata hingga menjadi doh yang lembut


3. Simpan doh dalam peti ais hingga doh keras ( untuk mudah parut )
aku simpan dlm sejam tp bkn dlm chiller ye...
sementara tunggu doh ni keras aku sempatla menguli doh utk biskut red pearl



4. Parutkan doh dan masukkan dalam cawan kertas

taburkan coklat urai sebagai hiasan




susah weh aku nak parut...
aku ingatkan dah masuk dlm peti sejuk doh tu jadi keras....
rupanya x ok....



5. Bakar pada suhu 150C selama 25 minit
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.



aku dpt dlm 110 bijik...
tu pun buat 3/4 cup,,,kalau penuh cup dpt 80 bijik je kot...
tp serius..mmg sedap giler biskut ni
kenalak pakai butter mahal...haha
xberagak..kiki...
sebekas dalam botol tutup merah tu utk rumah punyer...
pastu sebekas lg utk mak mertua... bekas kecik utk mak aku kat sentul...
2 bekas tupperware MM tu kuih lain ye....

o..settle biskut pertama...
tp aku lepas buat tu...samapi tertido kat 4 jam ko..
penat....haha

No comments:

Related Posts with Thumbnails