Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

bercuti di cameron (raya 5 & 6) 2017

bismillah
sambung cerita cuti raya yg lepas..
kisah bersambung balik dari penang kami terus naik ke cameron
al kisah...rupanya ms hari khamis raya ke 5 siapa guna lebuhraya dapat rebet ye
hapa lagi..jemmed wei kat lebuh raya PLUS tu..
kami gerak dari penang jam 2.30 ptg
tp hubby boleh pulak nak tetido..
dia betul2 xleh bukak mata
aku lak xberani nak drive atas highway journey jauh2 ni
jadi..kami terpaksa berhenti kat hentian sebelah Alor Pongsu
hubby tido sejam la jugak...
aku dok layan fb je....

dalam jam 3.30 ptg then baru kami gerak semula
ms ni mmg keje aku tgk google map n waze jelah
tgk highway dah start jemmed
kete jalan tp slow
then hubby ckp...office mate dia ada pesan
kalau jln stat jemmed...dia suruh ikut jalan dalam...
masuk ikut changkat jering..yg penting biar lepas dari terowong manora
jadi.... kami cuba ikut nasihat opismate hubby...
kami masuk ikut changkat jering (exit 146)

nak jadi cerita..sebenarnya masa kami bertolak balik tu
kami jalan sekali dgn adik hubby uda...
dia gerak dr penang jam 3 ptg...
tp kami sbb hubby singgah berhenti tido sejam kan...lebih kurang la masa
masa ni dah pesan kat adik dia.. ikut jalan dalam
dia kata xpe.... dia nak stay ikut highway je...ok la...
adik hubby mmg terus balik ke kolumpo

kami ikut jln bandar... trafiic clear kecuali lalu kat bandar..
mcm bandar kuala kangsar, padang rengas....jemmed sb traffic light je
paling penting....kami mmg nak elak habis lalu kat trowong manora...
lalu jln kampung kami cross sg. siput lalu belakang bukit
then kami keluar balik masuk highway di gopeng...
alhamdulillah...dari jam 3.30 ptg...
kami sampai kat simpang pulai sebelum start mendaki cameron jam 6.00 ptg..
adik uda yg dok ikut jalan highway plus...masih xlepas lg dari terowong manora masa kami dah sampai kat brinchang jam 8.30 mlm
alhamdulilllah ngam2 smapi kat pekan brincang jam 8.30 n sempat singgah kat pasar malam baru cameron
kami check in jam 9.30 mlm
jam 10 masing2 dah siap mandi n dok dlm comforter nak tido
kepenatan dok dlm kete..sian budak2 n sian hubby
ok..cerita pasal adik ipar aku tu...
diaorg samapi rumah di bkt mahkota cheras jam 2pg ok...
agaknya kalau dia ikut kami lalu jln dalam..jam 8 mlm dah smapai KL kot...
tp mmg raya ke 5 tu jemmed teruk la....

imran dah kepenatan dok dlm kete...
dari depan ke belakang..last2 nak tido atas pangkuan
ms ni kami br tiba di pekan brincang... tu pun jemmed kat sejam gak dari kg. raja ke pekan brincang

kami tiba di pasal malam cameron
elok2 sampai hujan renyai..mmg sejuk giler

pasar malam ni dah ditempat di tempat baru tau...
ni rupa pasar mlm bila hari siang


mmg dah prepare bwk jaket utk budak

naik pucat dah muka aku....
xbeli apa pun... just beli jagung bakar dan mashmallow coklat
papa n budak2 beli nasi ayam utk alas perut

oh ye di cameron kami dok di samjade guest house
ni kali ke2 kami menginap di samejade guesthouse 
harga yg berpatutan dan bilik yg selesa
aku order tru agoda



kami ni ambil bilik quad sharing..ada 2 buah katil queen...
budak2 selesa la dpt tido atas katil


mlm2 mkn strawbery coklat...yummeh!!!!

ok... habis hari kelima beraya aritu...
pg naik ke bukit bendera penang...
then menempuh jemmed dan perjalanan 6 jam dari penang ke cameron
mlm tido dlm suasana yg sejuk kat cameron

ok..... syawal ke 6 (hari jumaat) pg dah bangun
as usual kalau dah samapi ke cameron tempat pertama dituju wajibla kea farm
nak membeli sayur2
fav hubby
semua pakai jaket...sejuk je sbb kejap2 hujan renyai


di kea farm


hubby beriya2 beli cendawan
segala cendawan dia beli

selamat pagi

dulu paekng kat kea farm ni dah jadi kea hotel

dlm ni jual mcm2


lepas beli brg sayur dll.... kami gi mkn sarapan
nasib baik ada 1 kedai ni jual nasi goren bihoon dll 
diaorg tgh pilih menu

ok la sarapan kat kedai ni

lepas sarapan n beli sayur... kami blk hotel utk berkemas...
mmg beli sayur, strawbery, jagung, jambu, keledek... penuh 1 kete
xde singgah tempat lain...
ni dah lepas check out...jam 11 pg ms ni...

trip kali ni nak gi ladang teh je..
so..on d way balik kami ke Bharat tea dulu

bergambar dgn latar belakang ladang teh 

budak2 ni beriya2 turun bukit... imran berkali2 jatuh tergelincir...
cuak lak aku sbb bukit kan...kakak dok pimpin adik sampai ke bwh
dah bergambar..letih pulak nak memanjat naik ke atas...haha

masuk kedai bharat tea beli la teh sekotak

pastu mkn ais krim strawberi n buah markisa..sedapnya

seterusnya meneruskan perjalanan ke ladang teh boh pulak

bergambar dulu kat ladang teh boh


last naik ladang teh boh 5 thn lepas....  
dulu boleh naik sampai puncak dgn jln berliku2
skrg rupanya xleh naik sampai atas sekali sebb jemmed
kata bus driver..kat bahagian atas sekliaboleh masuk 15 kereta sahaja
jadi skrg ni kalau naik ke ladang boh....
kita kena park di area bawah berdekatan dengan guard house

kereta kena parking di sini


then ada bas sekolah yg akan bawa semua pengunjung naik ke kilang ladang teh boh di atas
dlm 2km je

sampai atas ni mcm biasala...ada kedai jual teh boh dan kilang proses daun teh


kami beli teh boh dulu


aku beli teh hijau ni....sedap sbb pakai stivea,,xbape manis
rupanya kat giant melambak ada jual..haha

then kami sempat masuk ke kilang proses daun teh...
setiap sejam...kami masuk jam 12.30 tghari



antara daun teh yg telah diproses n bentuk, warna dan rasa adalah berbeza

sebelum balik bergamabr dahulu


jalan2 yg sekejap..aku rasa xpuas sebnarnya..
kalau boleh nak dok 2 hari..jln2 mcm2 tempat
tp hubby nak balik awal
xleh nak paksa...lg pun nak elakkan jemmed

lepas lawat ladang boh..
kami meneruskan perjalanan balik ke serdang
the worse thing aku lupa mkn ubat mabuk
lepas sejam perjalanan turun ikut tapah...
aku muntah kat tgh jalan...
mmg mabuk teruk..haha

then kami sampai kat kuala wok..
mcm biasa wajib singgah mandi sungai
suka budak2
mandi puas2 sampai kecut

suka memasing
aku xmandi sbb kepala still pening n tekak mual


dok kat tepi sambil mkn roti je...

jam 5.00 ptg kami stat gerak balik ke serdang
dlm kete budak2 ni bising je...
kami sampai serdang jam 7 mlm kot


percutian yg puas la sepanjang seminggu raya
part paling best pada aku dpt join beraya rmh sedara mara mak kat muar...
jln ke penang n cameron ni selingan je...
sbb kami xde kampung
kalau x..bosan je budak2 dok rmh kan....
ok.... habis kisah beraya 
aritu...daa

No comments:

Related Posts with Thumbnails