Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

karom games in the house



karom...
mainan yg aku xreti main..
tetiba hubby beli utk anak2 main...
kisahnya aku ke AEON AU2...
saje teman mak n along bl brg rmh sentul2...
wan dan anak2 malas nak follow aku n mak
dia pergi round tempat lain
aku, syafiqah, along dan mak jln tempat lain...
bila habis soping kami jumpa kat kenny rogers
sekali mamat ni siap bwk papan karom...
katanya tgh offer..
satu set rm139 


rupanya budak2 ni dah biasa main karom kat taska...
biasa bila time cuti diaorgkan dok taska
byk games yg cikgu kenalkan kat diaorg
aku xsuka main karom sbb sakit tangan nak jentik

tu papa tgj tunjuk kat budak2 apa entah

suka je budak2 ni papa melayan

kat rmh ni ko sebut je apa2 board games
mmg suka je papa diaorg belikan 
pastu bosan nak main....
kami kat rumah ipad n henpon mmg budak2 xde....
xpernah bagi pun...itupun selalu je diaorg curi main hp aku..
kalau hp papa mmg mimpilah nak pegang...

kita tgk bape lama je diaorg nak main...
daaa

wishlist 2017

lama aku x tulis entry pasal wish list kan
selalu tiap2 tahun mesti ada barang aku dah aim
rasanya masih belum terlambat sbb masih bln januari kan...haha


ok... 

this year ada beberapa brg yg aku aim nak beli
thn 2014 & 2015 wishlist aku masih byk lom tertunai
sbb major sgt itemnyer mcm nak buat tembok pagar rumah...
tahun 2016 lepas aku cuma letak azam je
dan alhamdulillah... sepanjang tahun lepas hingga kini aku kekal pakai kasut bertutup
tp bab stoking masih culas
insyaallah..kena usaha gigih lagi ni


kalau aku tgk balik tahun lepas
aku xbuat pun wishlist
sbb mostly impian aku byk ke emas je
alhamdulillah... penuhla jugak masdora haha


tahun ni aku lebih prefer nak beli barang2 yang aku teringin nak pakai
selain tu..aku prefer nak kumpul bangle emas lak...
pandora ada ada hampir 2 set tu...cukup2 la
kalau ada design cantik baru aku beli nanti

ok..jom tgk apa wishlist aku utk tahun 2017


1. Vacumn cleaner electrolux ergorapido




asal jalan2 je kat soping mall aku mesti dok gi tgk n pegang2 bendalah ni
aku suka dia sbb dia jensi rechargable..
lg satu boleh jadi hands vacum
mcm aku kat rmh yg pakai fabric sofa n carpet mmg perlukan vacum ni
skrg nak sapu sampah pakai penyapu biasa mcm leceh la... nak yg senang n cepat je...hihi
vacum lama kat rmh pun kaki dah patah sebijik...
xsyok nak pakai


2. Gorpo 3 way tripod



ni next aim aku...gopro triway tripod... best oo pakai ni.... 
biras aku pakai gopro Hero 4 dgn tripod ni...
nak selfie family pun senang ko sbb dia oleh berdiri setinggi 20 inci...


3. Bangle atlas inspired tiffany 916

serius cun kan??
cincin dia aku dah dpt dah sebentuk awal januari 2017 ni aku sambar...
aku kalau part beli emas ni cepat je wishlist ni dipenuhi...hahaha..

cak.... bangle ni agak padu n estimated weight dlm 18g++


4. bangle dan rantai ukir nama FAZILAH

insyallah... moga termakbul jugak wishlist ni...
lama dah usha.... join kutu lg cepat kot...hihi

xnak besar..comel2 je..ni contoh..lawakan??
aku budged dlm below 15gram je

utk rantai loket ni insyaalah on d way dah..
standart siap dlm 2 ke 4 minggu...


rasanya cukup kot 4 wishlist ni
jenuh menabung ni...
tp bila dah dapat..seronoknyer..berbaloi2 rasa
kalau vacum n gopro tripot tu mmg best la pakai sbb kerja rumah jadi mudah dan pergi jln dpt snap gamabar dgn mudah kan
kalau 2 bangle tu pulak...lg besar nilai pelaburan tu
itulah simpanan tetap tahunan utk aku...
always remember... 
harga emas makin naik...
ada duit belum tentu ada emas,...
tapi bila ada emas, sudah tentu ada duit kan???


whatsupp video calling best!!!

ok..aku baru tau whatsupps boleh buat videocalling
tu pun akak aku bgtau
adik lelaki kesayangan aku dah gi keje kat singapore
anak bongsu kesayangan mak lak tu
dah mak asyik ckp rindu kat fadlisyah
now..sejak ada whatsupp video calling...
mak xdela rindu sgt
nak tgk muka fadlisyah pun senang.,,,
yg penting....free call kan
cuma guna data jelah
kalau kat rmh pakai unifi or kat opis ada wifi
selamat data kita kan...

whatsupp videocalling ni diaorg lucnh ms 14 November lepas
dah 2 bln baru aku tau ko
sesapa xupdate whatsupp mmg xleh nak guna videocalling
so....updatedulu ok...


apelagi
aplikasi ni harus aku pakai jugak
mcm aku dlm proses nak PJJ dgnhubby balik ni
seronok la budak2 tiap2 hari dpt borak dgn papa tgk muka
sebelum tido pun boleh layan borak dgn papa dulu
aku pakai pakai skype ni aku xbape suka
kalau pakai iphone best la boleh facetime kan
dulu ms pakai hp nokia..senang je nak buat videocall
tp sejak hubby pakai i phone aku pakai samsung..
xleh nak videocall
dah 2-3 thn ni kalau hubby dok jauh mmg harap dgr suara jelah



skrg ni nak borak dgn mak, adik beradik n kwn2
whatsupp video je weh!!
puas!!!dahh



jom masak pizza segera

assalammualaikum...
ok..harini nak share aktiviti masak pizza sabtu lepas
idea opismate share
aku xpernah terpikir nak buat pizza pakai roti paratha
bila kwn ckp pakai roti paratha lg senang..
apa lg..mari kita cuba...

aku ni kat rmh stok roti paratha segera mmg sentiasa ada..
sebulan bl 2 pek..
imran suka mkn roti canai
kadang2 ada time malas nak msk..
roti paratha, nugget, hotdog, burger mmg dah standby

ok...nak buat pizza segera roti paratha ni mmg org kata pejam mata pun boleh buat
haha..jom tgk bahan2 yg diperlukan..

Pizza Paratha

Bahan-bahan:

1. 1 pek roti paratha
2. sos tomato
3. hotdog
4. pizza topping - cheddar cheese dan mozarella cheese
5. Bawang putih / merah - optional
6. lada benggala - optional
7. Mayonis



Cara masak:

1. Panaskan oven pada suhu 150degree
2. Rebus hotdog sehingga masak dlm 5 minit
3. Keluarkan roti paratha dan letak atas pan. Roti xperlu defrost. kalau defrost nnt roti lembik dan melekat-lekat.. beku2 tu letak je terus atas pan
4. Sapukan sos tomato atas roti paratha
5. Hiris nipis-nipis hotdog n susun atas roti yg telah disapu sos tomato
6. jika nak tabur bawang, cendawan atau lada benggala....silakan
7. Taburkan pizza topping...siap!!!

seterusnya.... oven dah panas boleh la kita masukkan dlm oven..
bakar dalam 5-7 minit..kalau roti paratha dah stat kembang tu...dah masak la tu


dah masak kita letak mayonis atas dia
anak2 aku jenis xmakan sayur..pizza dorang xde sayur


makan panas2 best ooo

kalau korang nak pedas..
aku letak sambal bilis segera je



anak2 mkn berulang2...
aku msk 4 keping...
sorang sekeping..
imran xpandai makan pizza
utk imran aku goreng roti paratha tu je....
jom masak pizza utk anak2...


good luck kakak syafiqah

harini perlawanan bola tampar peringkat Majlis Sekolah Sekolah Daerah Petsling Perdana
bertempat di Dewan Teratai MBSA Seksyen 19 shah Alam
alhamdulillah...syafiqah masih kekal sebagai pemain bola tampar sekolah

since bln 12 thn lepas diaorg dah mula training
sepanjang bln januari ni training hari selasa, rabu dan khamis




perlawanan isnin lepas team SKTU menang 1 game je dari 4 games
tapi kira ok la... utk pemain junior mcm diaorg..
pd aku yg penting syafiqah ada semangat nak improvekan diri
aku suruh jugak syafiqah join aktiviti lain contoh pertandingan bercerita ke...
insyaallah... 

gambar- gambar yang cikgu share sebelum dan semasa perlawanan di shah alam yg lepas








x lupa....gmabar team lelaki SKTU...





kisah si livina yg mintak perhatian...

lama x citer pasal kete kan
ni ha cik ina kesayangan aku ni...
pejam celik mata tahun 2017 ni dah nak cecah 5 thn dah dia berbakti
ikut umur si imran


alhamdulillah...sepanjang tempoh 5 thn berkhidmat mmg pd aku livina ni tip top
enjin mmg mantop
minyak jimat..jimat sgt...
kami pun jaga maintanence dia tip top
every 3 month msk tanchong express service centre.(tces)
even warranty 3 thn dah abis...
hubby mmg xnak buat kat luar
kos servis kat tces mmg mahal la...
tp xpe...sekurang2nya kete ni 1 tgn je pegang kan...
alhamdulillah jugak... sepanjang aku pakai...xde berlaku apa2...
mintak2 sampai bila2 jgn berlaku apa2...
penuh hati2 aku bwk dan jaga cik ina ni


1 lgi..cik ina ni aku bwk gi balik keje je..opis dekat je pun
dari rumah ke UPM pergi balik dalam 28km je... 
campur jemput n hantar anak...sehari dlm 35km la aku guna
seminggu dlm 220 - 250km utk minyak RM50 dgn harga minyak RM2.10 ni
kurang lebih kot aku dok round tghari or gi bl mkn pagi2 kat area dlm upm ni..
jadi la kos minyak Rm55 ke RM60 seminggu
boleh la kan....


nak jadi citer...

baru-baru ni 27 Disember 2016 ni cik ina buat hal kat bateri...
sedang elok balik dari fraser hill
hari selasa tu nasib baik aku cuti...
tiba2 kete x boleh stat...
kebetulan pagi tu hubby nak bwk baju gi dobi..
bila xleh stat aku suruh dia gi naik kancil...
biar aku settlekan kes cik ina ni
malas nak pening2 aku call je nissan tanchong
suruh diaorg rescue jumper bateri
masa nak jump bateri tu, technician ni dah tegur
bateri akak ni leaking...
n bateri ni terminal negatif dia dah goyang
sedangkan bateri tu baru tukar awal januari 2016
xsampai setahun ko.
aku ckp kat mamat tu..xpe..jump je dulu..
kalau berlaku lg....mmg sahla ada problem kat bateri tu
takut terminal dia dah patah...tu pasal xleh cas


then..selang 2 hari (29.12.16) ...aku bwk gi opis..blk keje tu kete xleh stat
terpaksa mintak pemandu kat opis lak tlg jump...
cuak aku weh...

aku ckp kat hubby..mmg ada probelm
esok tu aku gi keje naik kancil ko..
xnak aku blk keje kete xleh stat lgi
then esok tu terus hubby bwk kete gi kedai aksesori..beli bateri baru

lepas cabut bateri lama...
ngam2 terus patah ko terminal dia...



ok...part kelakar...
disebabkan bateri ni leaking...terus skru yg pegang bateri ni pun reput ko
jadi satu keje lain lak


bila skru patah.... wayar yg pegang rod tu x pegang bateri kuat
2 kali jugak la kateri xleh stat.... bahaya ooo
berpeluh2 aku dgn hubby mngerjakan wayar tu supaya xgerak
lepas godek2... jumpa sebijik nut..kami pasang kat skru...

alhamdulillah selamat..settle dah masalah

xsangka lak..... nak jadi cerita lagi
ni kejadian isnin lepas ((16.01.17) lak...
ngam-ngam aku sampai opis tgk2 tayar depan belah kanan pancit ko
masa aku bwk kete xrasa apa pun
nasib baik aku selamat sampai opis

aku mmg ada satu peel
setiap hari lepas park kete aku akan check tayar n kedudukan kereta
sebab aku ni fail parking undur..
setiap hari bila park...aku undurkan kereta..mesti kereta senget
kekadang terkeluar kotak parking
jadi..lepas park..aku keluar kete n tgk kedudukan kete
tu yang perasan tayar ni pancit

terus msg hubby maklumkan
dia ckp maybe tayar kurang angin je kot..
aku malas nak berbalah dgn dia sbb dia selalu xcaya aku ckp
lg pun ms tu hujan lebat..kan hari isnin aritu pepagi dah hujan lebat kaw2..
so...aku naik opis dulu...

dlm jam 10 hujan dah berhenti..
aku  gi balik kat kete
nak double check..
bukan pe....kalau dah blk nnt baru nak check...xnaya aku
ptg2 kang hujan ke.. or xde org nak tolong ke..susah nnt
sekali....betulla apa aku tgk n cakap..mmg tayar pancit
siap koyak dah tayar ni ko
agaknya pagi tu mmg pancit...aku lanjan lak gi opis...
15km siap bwk 110km lg kat highway
kenala tayar jenis nipis...


terus aku naik opis balik gi kat bilik driver mintak tlg pemandu
sebenarnya nak mintak tlg dia verifiy utk aku....
betulkan tayar koyak
dah terus dia ckp dia nak tolong tukar
aku dah siap2 bukak boot kete n keluarkan tayar spare semua
tp kalau xde dia mmg xmampu aku buat sorang2..

alhamdulilah...
settle tukar tayar spare...
msg hubby...ckp dia settle

pakai tayar spare nissan

so camne part tukar tayar lain???
kisahnyer,.,,,ingat x kes aku terlanggar devider kat stesen minyak shell kat seremban dulu..
rujuk n3 ni..
kes ni berlaku bulan disember 2014..


masa aku bwk budak2 BSMM ke Kg. Temiang Seremban
then.. 20.02.2016 hubby terus tukar tayar kete livina
tukar semua tayar.. tu pun kes pasal tayar koyak gak
baca kat sini:
http://mamailahfazilah.blogspot.my/2016/02/throwback-kisah-tayar-kete-pecah.html
tp sbb tayar mmg dah patut kena tukar
then.... bila tukar semua tayar..
tayar yg aku ganti 2014 tu masih elok..
mmg simpan tayar ni buat spare
jadi..bila kena kes yg ni..pakai tayar spare ni lah
tayar dunlop.... setahun gak pakai ni..tp xrosak ape pun
jadi...selamat lah duit dari nak kena beli tayar baru...
kalau x...mampus hubby kena bayar kat RM300 utk sebijik tayar baru
ptg tu gi kedai tayar utk tukar tayar kos RM15 je...



pasal kes tayar tiba2 pancit n koyak ni...
kami simpulkan...sbb kurang angin..
satu lg... yg kena ni kat tayar belah depan  belah aku pemandu...
ada beban (berat) dan tayar depan selalu kita gerak ke kiri kanan
angin akan kurang....jadi... kena selalu cek tayar depan ni
walau bagaimanapun..alhamdulillah aku selamat dlm kejadian ni

masak keria

asyik tgk org post pasal mkn keria je..
aku mmg le xberjalan memana semata2 nak mkn keria gula merah tu...
tgk org beratur berejam2 nak beli keria...
pada aku baik masak sendiri
senang je kot buat keria...
ko beli sebijik keledek saiz sedang...
ko rebus letak garam.. ko tumbuk..letak tepung gandum..
kepal2 buat lubang tengah jadi keria
pastu ko goreng..

aritu aku beli keledek buat keria ni...
lupa lak nak snap gamabr...
sbb ms aku tgh buat mak mertua on d way nak dtg rmh nak bersarapan pagi..
kalut ko buat cepat2..
sbb dpt byk...aku simpan sikit utk husband...
laki aku gi memancing pg tu
jadi.....gmbar aku goreng utk 2nd time nak bg hubby mkn...
boleh la share kat korang...hihihi


goreng keria samapi keemasan


nak buat sira dia pakai gula dgn air je pun
nak sira gula melaka.,.. ko pakai la gula melaka tu...

aku sira pakai gula putih je


dah likat air gula...masukkan keria


masak sampai gula kering


mcm aku dah biasa mak masak dulu sira ni mak letak sikit tepung..
so gula tu berkeping2sikit...
kalau gula keria tu melekit2 aku xlalu mkn
haha.....


jemput makan....
nnt nak repeat masak lagi




kisah cuti 10 tahun berkhidmat

assalammualaikum...

harini nak celoteh pasal cuti dalam perkhidmatan awam...
eceli  bln 10 thn lepas aku dah genap 10 tahun servis sebagai staf tetap dlm perkhidmatan awam di UPM...
kalau kira total servis campur kontrak dulu dah 13 tahun..
alhamdulillah...masih dapat berbakti utk UPM
n UPM pun berbakti kat aku bg duit gaji....haha
tq to husband yg dah boring bagi galakan dan nasihat suruh aku cari keje lain
keje xsetimpal dgn degree yg ada
tp aku redo...aku gembira n bahagia dgn keje skrg..
korang ingat senang ke nak keje berpuluh thn 1-1 tempat
susah weiiiii....

aku tgk dlm UPM ni....staf PKU je yg setia sampai pencen dok PKU
kalau tempat lain..berpindah randah ko....
environment keje tu yg susah nak dpt
yg kena dgn jiwa...rakan yg memahami...
aku dok kat PKU ni kwn2 aku semua kebanyakannya dah berumur...
tp alhamdulillah... dpt group yg byk bg nasihat...
aku xbape masuk dgn org2 muda ni...
lg pun aku dok bahagian HR... hati dgn mulut kena kental...haha
mostly ramai xbape suka aku kot..... org HR kan...
part potong gaji..part jaga kedatangan, part uruskan cuti n kontrak org...
hihi...



ok...citer part cuti ni...
kalau servis dah cecah 10 thn ..biasanya kami akan dpt extra cuti 5 hari lg
aku ni masuk 30 Oktober 2006...
kununnya 30 Oktober 2016 lepas dah genab 10 thn servis dapatla naik cuti dari 20 - 25 hari
tunggu dok tunggu surat x dapat2...
dah berkira2... cuti 5 hari extra tu leh hntr masuk ke cuti pencen...
aku kan br ada 51 hari cuti pencen...ececeh....
10 thn servis baru nak dpt simpan kat 60 hari....
bila xdpt surat tu apa lagi....call la pejabat pendaftar...
apasal saya masih xterima surat kenaikan cuti?? saya dah cukup servis 10 tahun...

sekali.... cuti aku tu kena tahan ko...
baru aku tahu.... kesan dari aku amik CUTI SEPARUH GAJI masa tahun 2009 dulu
kes aku lahirkan Irfan pramatang..
aku ada apply cuti separuh gaji 2 bulan...
tahun 2009 masa tu cuti bersalinkan 60 hari je...
imran dah la lahir 2 bln awal.... dgn trauma kembar dia meninggal
dia underwight

rupanya...sapa2 yg amik cuti SEPARUH GAJI/CUTI TANPA GAJI/ CUTI HAJI/ CUTI BERKURSUS/ LUCUT HAK EMOLUMEN/ CUTI TIBI,KUSTA DAN BARAH/ CUTI BELAJAR BERGAJI PENUH (kecuali cuti blajar yang diambil sebelum 01 November 2001)/ SABATIKAL / PENYELIDIKAN.... tidak boleh diambilkira sebagai perkhidmatan yang melayakkan pegawai mendapat tambahan cuti rehat tersebut....


stress aku tau....!!
aku amik cuti separuh gaji 2 bulan...so....  cuti yg melayakkan aku dpt cuti rehat tambahan tu kena tahan 2 bulan jugak ok...
sepatutnya thn lepas dpt.. dari 20 hari ke 25 hari... 
nampaknyer this year la 2017 baru merasa....

n kalau korang nak tau..kata staf Pejabat Pendaftar...
kesan pengambilan cuti2 kat atas tu... 
efek jugak kenaikan pangkat kita dan sebagainya...
so....inilah sedikit info dari aku...
n the best part....
tahun 2009 tu akak jaga cuti aku ni kira aku punyer cuti macam biasa...
rupanya...bila ko cuti tanpa gaji or half pay leave ke...
kalau cuti tahunan 20 hari... tolak 2 bln cuti tanpa gaji tu...
cuti tahunan jadi 17 hari je.... bila diaorg cek semula...
cuti aku skrg ni kena tolak ko....
dia amik balik cuti yg terlebih bagi tu...
sabar jelah...

xpela.... this year dah dpt cuti extra tu...
lepas ni nak masukkan byk2 dlm golden hand shake or cuti gantian utk ke pencen tu byk2.....
haha...
kalau kot bersara awal ke... still dpt jugak duit graduiti termasuk cuti tu...

strategi ok... strategi....
jgn dah tua2 baru nak simpan byk2..

dah tua.... amik cuti byk2 pergi holiday..
sbb masa tu duit dah berkepuk2 dlm bank...
kalau xguna duit kita simpan...nnt mati org lain guna....
sendiri jugak rugi kan??haha...
ok aku joking... 


daaaa
Related Posts with Thumbnails