Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

projek beli baju raya di jakel mall

bismillah...
assalammualaikum...
selamat hari rabu bersamaan 1 rejab
kejap je ms berjalankan...
lg 2 bln nak ke ramadhan...
pejam celik je...
insyalah.. moga kita sempat bertemu dgn ramadhan thn baru ni...

bila citer pasal tamadhan n raya
opcos nak kena beli kain n tempah baju raya kan
korang dah ready ke??
bagus dah ready...
aku pun rasa lega sbb dah settle bl bj raya kat jakel mall last 2 weeks...

beriya2 aku singgah jakel mall kl b4 gi kursus
part paling best valet parking la
sbb memula risau aku nak parkir mana kete nnt...
pastu kena jln jauh...
sekali akak opis ckp xyah pening2..
jakel ada valet parking
murah pun murah
yg penting xyah jln jauh...




aku bl kain aritu mmg aim kain puci je
malas nak pikir2






jln sorang2..ko bayang...nak mintk pendpt pun xde sape nak tanya...
last2 aku hnt gmbr byk2 kat hubby suruh dia pilih....
cantik2 design...
aku bl 5 pasang kain..
3 utk aku, 1 utk syafiqah dan 1 utk mak
tp sebenarnya x cukup...
biasanaya aku belikan utk syafiqah 2 pasang...
so...last week ulang sekali lg ke jakel mall kl...
kali ni hubby tlg drive...
aku tambah 2 pasang kain kosong...1 utk syafiqah n 1 utk aku
balik kenduri kawin ko terus terjah jakel
xlupa bl 2 helai tudung ariani
settle baju raya utk dihantar tempah....😊😊😊


Selamat ulangtahun ke 5 Muhammad Iman imran

bismilllah...
alhamdulillah...
semalam 30hb Mac 2017..genap lah umur Imran 5 tahun..
kejap je masa berlalu....
sedar xsedar dah makin besar imran
since bln lepas pun dah stat suruh imran tido di bilik abg...
xboleh tido dgn mama papa lg
datu segi perwatakan dan pertuturan...
imran nampak sgt dewasa berbanding umor...
bercakap pun bukan main petah...
jangan janji apa2 dgn dia...
dia akan sebut dan pandai menuntut ok...😁😁

this year aku mmg xplan nak. buat bday party bagai
xde hati..serius...
tp aku still belikan kek n aak potong kek kat rumah ramai2 dgn kakak syafiqah n abg..
imran suka je.. n request nak potong kek dgn kwn2 kat taska
tp kesian lak kakak n abg nak rasa kek
jadi potong kat rmh n merasa la sorang sepotong
then baki kek yg byk bwk gi taska utk bg kawan imran mkn sama2
jgn x tau imran siap cerita n offer kwn dia kek... πŸ˜…

sikit aktviti potong kek smlm..



bukan main suka adik imran...
xsabar nak potong kek  tiup kek



leoas potong terus jilat ko...adeh...

harapan aku smoga imran menjadi anak yg soleh, yang menyenangkan, yang dikasihi dan disayangi semua org, yang bijak dan pandai serta berjaya dalam apa yg dihajati dan ceburi didunia dan akhirat..amin



nak beli jam baru...

salam jumaat semua...
apa khabar...
aku..alhamdulillah..sihat
tp harini saje cuti...
aku rasa dah berminggu2 ni mcm keje xabis2
last week sepanjang minggu keje sbb kursus t.o.t kat ipk dr jumaat ke ahad...
kena pulak dr pg ke mlm
pastu isnin dah keje semula...
xde la rasa penat...
tp rasa mcm nak rest...
esok sabtu ada kelas bsmm....
pg ke ptg... wah... mmg perlu rehat

tp rest2 aku pun mcm xrest
byk benda nak kena buat ok
ni esok siap amik order tempahan laksa lagi
opismate kawinkan anak...
hari nikah esok dia nak hidang laksa
mcm xsampai hati...
buat la utk 100 org mkn
aku mmg xdpt dtg nikah esok..sbb ada kelas
betul2 dtg pg utk hntr laksa je nnt

oh ye.... tajuk beli jam
aku merepek pasal cuti n laksa
haha πŸ˜…πŸ˜…

ok...aku tetiba rasa nak bl jam baru...
koleksi ciput buat aku rasa mcm nak tmbah lg koleksi jam
dah berniaga jual laksa tu dpt untug sikit buat top up bl jam best jgak
duit lhdn pun dpt dpt ko...
last week aku buat e-filing...
smlm dah bank in duit lebihan tax...haha
ngam2 cukup buat bl jam ni...
ok planning je...beli lom tentu...

ok jam apa nak bl?
aku usha g-lide series...
cantik2 gak...
yg running series pun cantik...
hmmm tgh tgk nak pilih mana..

ni g-lide series...
cantikkan? yg kaler pink cantik..
yg kalerbiru turqoise ni pun lawa kan...

yg ni bga 230 series..
pun cantik...

utk running lebih menyerlah
bab function xde pun ...biasaje



ok...just cuci mata
mcm aku mention b4...
belum tentu beli
ada rezeki lebih nak la lekat jam sebiji..

Masak-masak: Granola with almond cookies

bismillah...

saje nak kongsi resepi granola almond cookies..
bkn aku beriya2 nak msk cookies ni..
tp pasal aku tgk hubby bwk balik granola almond oat ni...
dah dibeli kat miri, bwk balik dah kat seminggu lebih..mkn xpun
tu yg dia ckp nak mkn..makan la
tp bila rasa sgt manis sbb granola ni with honey...


bila belek2 pek granola ni siap ada resepi
resepi cookies...
apa lg.... butter anchor pun mmg ada stok dlm fridge...
jom buat operasi masak2 la..
bahan2 pun senang...


sukatan senang sbb dia pakai cawan je
pastu xpakai telur n hanya pakai air sejuk...
best ok

utk cara memasak...:

masukkan semua bahan butter,  gula halus, gula perang (resepi letak maple syrup aku pakai gula perang je), vanilla essence , gaul or pukul sampai sebati ..
then masukkan air kosong
granola oat dan tepung..
uli2...siap 
sudukan pd dulang pembakar..
bakar 350  selama 15 minit





dapat dlm 4 dulang pembakar..
sementara tunggu membakar adunan boleh simpan dlm fridge utk elak cair n lembik






sedap sgt..leh buat lg nnt....



kursus T.o.t jurulatih 2017

setiap 3 tahun aku perlu renew sijil jurulatih...
nak xnak kena renew...
sbb nak mengajarkan
cuma kali ni agak penat..
sbb kursus sampai mlm
n agak susah...




sesi pembelajaran cpr...
aku suka dummy baru ni... ada lampu...
bila tekan kuar jampu..kajau salah tekan kuar lampu merah..
best2

ni muka hari kedua berkursus...
br lepas sarapan


aku suka berΔ£ambar dgn ambulans
baru lepas solat zohor


ni partner sblh aku...
mr lim karken dr. chapter ukm..
suka dgn pengurusan ukm yg ada ramai ahli...

hari kedua alhamdulullah dpt blk awal habis jam 7 mlm..
lepas awal sbb prepare nak exam n ada penilaian esok

oh ye.  ni datuk dr. jarjit singh..
pengerusi j/k latihan kebangsaan...
aku sebenarnya xpernah jumpa datuk dr. jagjit ni.. 
seronok dgr dia kongsi ilmu...
byk jugak perkara baru yg kami pelajari...

ni muka 3rd day hari terakhir kursus
kami tgh tunggu turn  nak buat presentation..

 aku dan team cawangan selangor...
ada dr chapter gombak dan chapter hulu langat
kat selangor mmg ramai indian...
klau cawangan kl ramai chinese..

ni aktiviti amali cpr...
aktivi terakhir...mengah tp puas hati


gambar kenangan dgn team penilaian di bwh mr. ranikumar...


last but not least gmbar beramai2 dgn semua team kursus T.O.T jurulatih BSMM Siri 1/2017...
terbaek!!!πŸ‘πŸ‘πŸ‘


Nasi dagang terengganu paling sedap dan senang

bismillah...
arini nak share resepi
resepi nasi dagang teregganu
amboi ila..br diet sikit ko dah pulun mkn nasi dagang...
tinggi tau kalori nasi dagang...
sepinggan nasi dagang 508 kalori ok
haha..
xdela.... xpulun pun,,mkn gak la sepinggan 
sedap weh!!!!haha

ni kalau xpasal suami gi memancing dapat ikan tongkol seekor... 
mmg xtermasak nasi dagang ni..
dah dia sibuk nak suruh masak nasi dagang...terus mintak resipi nasi dagang
kalau nak tau..kat opis aku ni mmg ada sorang opismate mak dia mmg masak n jual nasi dagang kat kuala terengganu
dia tinggal kat batu buruk, k.t...korang kalau gi batu buruk leh cuba mkn nasi dagang acik azizah ni..di dok kat jln kenanga
nama dia kwn aku ni nora n mak dia nama azizah
selalu jugak mak nora kalau dtg UPM nak check up kat PKU ni
mesti dia masakkan utk kami satu opis ni nasi dagang...
kira dia sedekah la.... terima kasih la acik zizah...
mmg nasi dagang dia sedap betul...
ada byk kali aku mintak resepi tp buat nyer xpernah...haha

kali ni bersungguh amik resepi n nak buat
kata suami ikan tongkol skrg mahal n susah nak dpt
n mmg aku akui masak nasi dagang ni kos tinggi n xla renyah
cuma byk step...tp mudah.
Oh ye.... resepi aku bg ni mmg resepi asal nasi dagang terengganu tau
xde campur beras pulut bagai..
kalau korang makan ada kaler coklat tu nama dia nasi dagang kelantan...
jgn pelik lak ok

pinjam gambar daro blog http://annieliciousfood.blogspot.my


ok... xnak celoteh panjang
aku tau korang xsabar nak tau resepi
tp harus aku ingatkan..

disebabkan ini 1st time aku masak
aku xleh agak sukatan dpt byk mana
eceli nora dah pesan.... dpt byk ni kak nnt
aku mcm..ok...cukup ni....
eksen..
sukatan asal aku amik utk masak segantang...
segantang ni boleh mkn 30 org tau
lebih kurang 1gantang = 3.5kg
tp aku masak 2kg sahaja..
lebih kurang setengah gantang

jom tgk resepi

NASI DAGANG TERENGGANU

  • 2kg beras siam wangi (jenama Sunflower Beras siam wangi royal)
  • 1 mangkuk santan pekat (dalam 1kg)
  • 1 mangkuk santan cair/air kosong)
  • 7 bijik bawang merah bombay (racik halus)
  • 3 inci halia (racik halus)
  • 2 sudu besar halba
  • 3 susu besar garam
  • 3 sudu besar gula




ini beras sunflower siam wangi royal ok
aku mencari kat giant ada..tp 10kg je...
kat rm50 gak la utk 10kg

bawang n halia yg diracik or hiris guna mondo chef by tupperware...
kalau korang ada sagat..ko sagatla
hihi...

ni santan, garam n gula

ok...b4 masak aku nak tips yg mudah utk korang masak
sbb mak nora ckp cara mudah nak sukat santan dan air adalah dgn gunakan mangkuk
sbb sukatan dia adalah, semangkuk beras = 1/4 air
jadi.... mcm aku nak masak 2kg beras...
beras tu ko sukat dulu pakai apa2 mangkuk...
mcm kes aku aku amik mangkuk tupperware..aku sukat beras 2kg tu dpt 4 mangkuk...
itu bermakna.. aku perlu sediakan semangkuk santan dan semangkuk air/santan cair
kalau kita masak byk cth 4kg n dpt 8 mangkuk beras... air/santan adalah 2 mangkuk
paham x? xpaham pm aku...haha

terus ke cara memasak...

Cara masak nasi dagang

1. Rendam beras yg dah siap basuh selama 4 ke 5jam (aku lupa snap gambar)
2. esok pg tu bangun n tos air n masukkan dlm periuk kukus
kukus selama 30 minit


3. lepas kukus kali pertama 30 minit ni...
ko masukkan dalam1 bekas besar n gaul dgn semangkuk air/santan cair...mana2 pun boleh.,,
mcm aku pakai santan cair

lepas gaul nasi tu akan otomatik kembang...
then kukus sekali lagi selama 30 minit (kukus kali ke2)
tgk gambar no.3 kat atas... penuh periuk kukus ko....haha

4. kukus kali ke 2 selama setengah jam..bau nasi ni wangi giler ok!!!
satu rumah harum semerbak bau....

5. lepas cukup setengah jam, nasi tadi ko masukkan balik dlm bekas besar dan dah boleh gaul dengan santan pekat yg dah siap dibancuh dgn 3 sudu gula dan 3 sudu garam


6. lepas tu ko masukkan bawang, halia dan 2 sudu halba yg kita dah mayang halus2...

nasi dah siap gaul dgn santan, bawang, halia dan halba.....
time ni korang nak mkn terus pun boleh dah.... dah jadila nasi dagang korang...
berlemak cukup masin, manis dan rasa!!!

7. tp...cara terbaik.... lepas gaul nasi tadi....kita tekan padat2 dalam bekas, besen...
nak bg santan n semua bawang tadi meresap betul2 dalam nasi....
pastu tutup dengan daun pisang


8. siap dah... nak makan nanti baru la korang senduk ok....
senangkan???
serius senang...

mcm agak leceh part nak kukus n gaul dgn dgn santan...
utk aktiviti masak nasi dagang ni...aku stat masak jam 4 pagi..
n ngam2 aku abis masak jam 6 pg ok...haha
selang masa setiap setengah jam nak tuggu nasi tu ko leh layan fb ke....solat suanh tahajud ke...haha


ok..terus pada step ke2

KUAH GULAI IKAN TONGKOL

  • 2 ekor ikan tongkol (2kg berat seekor)
  • santan pekat 1kg
  • perencah gulai nasi dagang (jenama bunga ros)
  • cili padi
  • asam keping dan garam

ok.... aku nak maklumkan..utk masak gulai nasi dagang ni... aku pakai perencah haomemade mak nora bagi...
tp mcm korang kat luar sana boleh beli perencah gulai jenama bunga ros
mmg ada jual online
mak nora pun cakap...dia pakai perencah bunga ros ni jugak kadang2
bukan rempah kari ke apa.... ni mmg rencah spesel ok


rempah mak nora mmg dah siap tumis semua...
makcik nora yg supply sbb mak nora mmg berniaga kan....


ok utk masak gulai ikan tongkol ni

1. kukus ikan tongkol atas daun pisang..susun ikan tongkol dan antara ikan tu letak asam keping
kalau ikan tongkol tu banyak, untuk lapisan kedua, alas dengan daun pisang untuk elak melekat2


ikan tongkol fresh ni.......

lepas kukus




2. seterusnya utk masak gulai, masukkan rempah, asam keping, garam dan santan dalam periuk terus,
tak perlu nak tumis bagai....if rasa terlalu pekat boleh masukkan air ikut byk mana yg suka
santan dah mendidih, masukkan ikan tongkol yg dah kukus tu dan cili padi....

sorry aku snap gambar lepas masukkan rempah dlm periuk...lupa ko....haha
rempah ni mak nora punyer...warna dah cukup merah n pedas...thats y tak perlu letak apa2 dah




3. menggelegak je, boleh padam api dan siap
senangkan???haha...



jemput makan nasi dagang terengganu
aku xsnap gambar nasi dgn lauk proper..lupa weh..haha

serius sedap weh nasi dagang ni
tp gulai ni aku kena improvekan lagi masak
sbb aku rasa mcm masih xcukup..mcm ada kurang
kalau tgk kat blog lain, ada yg tumis dulu cili boh sebelum masukkan rempah...
or..air tangan kot..haha
pada yg nak mencuba masak...silakan
n aku jamin, gerenti jadi...
jgn risau...
utk nasi 2 kg aku masak serius leh dpt mkn utk 15 org
kalau korang nak mkn 6org ke bwah...
sama je sukatan...
cth, sekilo beras, ko sukat katakan dpt 2 mangkuk beras,,, bermakna air/santan hanya setengah mangkuk..
paham ea...
ingat tips tu je.... 1 mangkuk beras bahagi 4 bahagian air...

Related Posts with Thumbnails