Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah 1st day school 2018

assalammualaikum
bismillah

hi semua...
selamat tahun baru 2018...
harini dah 7hb januari
anak2 dah msk sekolah semula
rasa mcm kejap je cuti
mmg cepat ms berlalu kan
semoga hari2 yg mendtg dpt kita isi dgn akyiviti yg berfaedah dan dpt mendekatkan diri dgn Allah taala.  amin

ni kisah preparation sekolah anak2...
aku dah mention dlm n3 b4...
kalau ikutkan settledah...bj dah irin, lencana dah jahit semua
tp bila  part irfan naik berat badan tu mmg sgt stress di situ...
eceli ms bl bj sblm cuti bwk dia bl bj sekolah mmg nice je seluar tu
sampai la nak bukak sek...
tgk2 seluar xmuat..
mmg aku stress...
papa irfan dah bising...
last2 ahad 21.12.17 kami terpaksa bl seluar baru kat aeon
tp x byk pun..just tmbah selai seluar sekolah kebangsaan baru
harga selai RM42... hubby siap nak blkan 2 helai..aku xkp xyah...
beli selai cukup...yg sediaada ada 3 helai kot...
nnt lepas sebulan kecut balik la badan dia

tp seluar sekolah agama terpaksa beli 2 helai sbb seluar sekolah agama mmg cepat kotor kan
sehelai seluar sekolah agama RM28... 
ni semua saiz 26

mlm tu keja aku mengoter kaki seluar sekolah
aku xnak potong takut nnt tersenteng
dah pernah kena dulu....so aku lipat ke dalam n jahit semula je


yeay settle!!!

maka bermulalah sesi persekolah tahun 2018
kakak syafiqah naik ke darjah 6, irfan naik ke darjah 3 dan imran masuk ke umor 6 thn
semua masih kekal disekolah yg sama...
even imran kekal di sinar bistari ceria...
aku percaya dgn hasil didikan cikgu2 di SBC....kalau dulu budak2 ni aku tukarkan ke tadika lain sebenarnya lebih kepada perubahan suasana...
aku risau syafqah n irfan xleh adapt dgn suasana baru je 
tp mcm imran aku tgk dia ni berani lain macm...
so... kami decided dia stay jelah kat SBC...
skrg pun dia dah pandai mengeja semua...cuma baca masih merangkak sbb dia suka mengeja..
lambat la sikit.... kat SBC masih guna kaedah lama mengeja...
xmcm kat Little caliph yg guna kaedah bunyi-bunyian.


masing2 segak dgn bj sekolah baru...
kakak this year gi awal giler.... jam 5.15 dah bangun ko...sian dia
kena tido awalla dia..

aku 2hb tu aku apply cuti....
ada la benda nak settle selain tgk urusan sekolah anak2....

pg hari selasa tu aku n hubby hntr imran dulu..
dia xyah hntr ke atas...
sbb sekolah mcm biasa kan....



then hantar irfan ke sekolah agama..
mmg yuran sekolah agama dia xbyr lagi aritu...
beratur la kejap.... 
settle byr yuran teman hubby ke pej pos seri kembangan  utk renew lesen memandu dia dan roadtax kete kancil kesayangan dia.....
tu pun jam 8 dia dah stat beratur ko...
jam 8,30 br pej pos bukak

settle situ kami ke kedai mamak utk sarapan pg...
aku je yg mkn...mkn tosey...



then balik ke rumh rest kejap..
jam 11 gi taska n tgk irfan bersiap ke sekolah kebangsaan lak...
jam 12 irfan ke sekolah naik van mcm biasa...
lega dah...
tp aku still ke sekolah utk tgk kelas irfan dan berjumpa dgn cikgu kelas dia
ada...dpt ambil no hp pun cukup..
at least ada perkara2 nak tanya cikgu kan senang





ptg tu aku uruskan keje aku sikit...
habis dah seharian tgk anak2 sekolah...
mlm tu masak ayam gulai lemak cili padi utk budak2...
thn ni sekolah kebangsaan buat jadual sekolah bagus sikit..
budak2 balik awal xlg balik jam 6.40ptg...
xsalah jam 5.40 ptg dah balik
kalau pelajar pagi jam 12.10 tghari dah balik sekolah ok...

kalau x kesian budak2 tiap2 hari blik lambat,...
kalau yg sesi pagi...mmg terkejar2 nak ke sekolah agama ptg tu...

keseluruhan semua ok jelah...
thn ni aku cuba dptkan personal tutor utk syafiqah n irfan..
tp masih lom stat lg this week..
teakwando syafiqah n irfan still continue...sayang xabiskan..
lg pun itulah waktu dorang excercise selain kat sekolah kan...
ok... daaa




1 comment:

sumysya said...

happy new year ilah...sya pun sama,,,sluar x nah potong,,lipat masuk dalam jer,,,da tgh tahun nt tetas jer,,,confirm makin tinggi anak,,leh pakai 2 tahun sluar tu,,tp tiap2 tahun skolah agama mmg kena beli uniform baru sebab smua putih,,ada koyak & kotor sangat..

Related Posts with Thumbnails