Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

biskut raya 2018

edisi masak2 kuih raya tahun 2018
aku xberiya memasak..
satu mungkin sbb mood xde
kedua kekangan kewangan pu mungkin jugak...
sbb duit aku habis kat minyak kereta, tol n parking hospital...
tu pun jimat cermat berbelanja nak bl butter utk cookies
selalu aku pakai butter anchor
thn ni aku pakai buttercup jelah
rasa sedap je..tp lemak better mahal ni rasa dia lebih ump!!! 😜

ok... disbbkan aku malas nak buat kuih beriya..
aku just buat 4 je kuih raya..

1. Conflakes Madu

ni mmg kuih wajib aku buat
sbb sekotak conflakes leh dpt beratus...
boleh bg kat mak dan ibu mertua
yg lain budak2 la mkn

menu conflakes yg mudah..
5 benda je..
- conflakes sekotak
- almond nibs sebekas
- madu secawan
- gula perang 1/2 cwn 
dan butter 125g
topping je kalau nak letak coklat rice


as usual budak2 tlg sudukan conflakes dlm papercup

conflakes madu


2. Conflakes Coklat

yg ni menu 1st timebuat..
tp senang yakmat ok
bahan2 dia
- conflakes stengah kotak di panggang dlm oven
- almond nibs dipanggang kejap
- coklat masakan or berryls coklat compound

ko cairkan coklat then ko gaul dlm conflkes dan almond nibs yg korang dah panggang tadi
siap!!!
letakkan topping hiasan coklat putih yg dicairkan


SIAP BISKUTNYA..

next.. projek buat biskut red pearl lak..
ni mmg biskut paling senang dan sedap di alam semester




dan last sekali 1st time buat biskut ni...
biskut oreo mily katanya
amik resepi dari blog azlita masam manis
sepattunya pakai acuan bulat..
tp aku xde..apakiala bentuk ais krim ni
sedap wei....


insyaallah..tinggal 2 hari b4 raya
butter ada 3 bijik lg..
plan nak buat almond london ada
tp badan xde..gi baguss nak bl badan tp abis.. tu yg xbuat
walau mcmmana pun still ada bisut ray ok lagi la kan...dr xde lansung..haha\
ok daaa



1 comment:

- dieyana - said...

syoknya buat kuih raya, kita mood nak buat kuih raya dlm hati je..kihkihkih...last2 semua beli

selamat hari raya iela n family!

Related Posts with Thumbnails