Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

bercuti berdua di bali - 1st day

bismillah....
hi semua..... sedikit catitan ila bercuti di bali utk semua...
ms aku taip blog ni aku mmg kat bali...
panjang citernye...pengalaman yg xterbeli kat mana2....
nak stat dari mana ye?
ok kita stat dari awal la...
insyaallah kalau ada ms aku akan update cerita dari semasa ke semasa
kalau aku xupdate awal2 takut lupa lak nnt..
panjang sgt kisah travel ke bali.... satu kenangan bercuti yg xdpt dilupakan
sbb bukan bercuti di bali je...kisahnya bersambung sampai ke surabaya...haha

ok kita citer part memula nak bercuti ni...eceli hubby ada enrich point MAS
memula dia kata xleh guna pun utk org luar..sekali aku tanya kat opismate aku...
rupanya boleh..sebenarnya dia saje je nak kelentong aku...sabar jelah
then lepas pujuk2 akhirnya aku berjaya bodek dia bwk aku gi bercuti
kira honeymoon utk kali pertama kami berdua selepas 12 thn kawin..serius..xtipu..
since aku kawin 2005..kami dulu pernah plan nak gi honeymoon kat pulau perhentian kot
siap la beli pakej kat MATTA fair..
sekali tu xjadi pergi ko...burn..sib baik byr deposit rm100 je..
pastu aku xpernah berkesempatan gi cuti sama2.....
kami ni complicated sikit
n laki aku pun jenis nak cuti mesti nak bwk anak
entah nape kali ni dia kata boleh kot kita cuba berjln berdua
kami cuba arrange anak2 utk tinggal dgn mak mertua aku kat sg. besi

so..kami pun carilah tempat bercuti yg sesuai..
kalau ikut aku aku teringin nak gi Miri dan Brunei..
kan last 2 years hubby dok miri n keje kat sana...aku xpernah sekali pun gi miri
dia xkasi dtg..dia xnak bwk...
so bila dpt tiket free ni aku ckp bwk aku ke miri n pastu sewa kete gi brunei pun cukup
tp dia ckp mcm xberbaloi dpt tiket free tp nak gi dlm malaysia je
jadi aku bg la cadangan gi hong kong ke...sekali tengok.. point xcukup la pulak..
pergi lepas balik x lepas..haha

so...hubby ajak ke surabaya..dia nak gi lawat kawah gunung berapi bromor tu...
tp aku lak xmau sbb katanya kena panjat bagai...
mcm laki aku yg skrg ni dah slim melim n kaki runner boleh la..
aku mana de stamina
then dia bg cadangan utk ke BALI
aku mcm nak xnak sbb tau gunung berapi agung tu ada meletus kecil masa awal ogos 2017 yg lepas
tp mamat ni punyer lah yakin ckp semua ok sbb kedudukan tu jauh...
so..aku pun kata on jelah....
kami decided nak gi bercuti ni pun dlm 2 minggu b4 cuti sekolah ni
tu pun dok arrange berapa kali ntah takut terkena dgn aktiviti persekolahan anak2 n aktiviti bsmm aku
bkn apa nak habis sekolah kan..ada majlis ihtifal la..ada hari anugerah la...
so..lepas semua reda..hubby pun book tiket mas

utk ke Bali ni aku xde la rasa susah nak arrange sbb adik n akak aku dah pernah bercuti kat sini
utk arrangement ground tour kat bali adik aku bg no telefon Pak Bento supir yg bwk dia jln ms gi bali dulu
so hubby just contact utk booking je
n hubby booking hotel tru Agoda n kami menginap di THE BENE HOTEL Kuta, bali
akhirnya....tibalah saat yg ditunggu...masa utk bercuti di bali


yeah... honeymoon ko...
perasan ala2 mcm org baru kawin..haha
flight jam 11.55 pg xsalah
so pg tu hantr anak2 ke rmh nenek dorang dulu...
ikut mex dekat je pun sampai sg. besi..then kami pecut ke putrajaya central n parking di parking berbumbung sini
muka redo imran nak kena tinggal dgn nenek

amik tiket ke KLIA Rm9.40 sehala..hubby pakai TnG dia..TnG aku ada problem..
bengong.. last aku naik lrt ke ERL pakai kad tng tu aku xlog keluar...dah kad kena block
kena beli tiket manual...
kami xnaik dr stesen BTS sbb mahal tiketnya..RM34.80 sehala dari BTS ke KLIA
baik naik dr. putrajaya central Rm9.40 je sehala..murah gitew..
parking pun baru Rm6 je sehari

hubby check in brg dulu..kami bwk sebuah beg besar je... 1 lg kabin beg..
dia pemegang kad platinum....senang la sikit... xde org pun kat sini

masa menunggu nak boarding


aku pakai kasut skechers buruk aku je ke Bali while mamat ni mmg dah plan nak lari tepi pantai..
so dia siap2 pakai kasut running dia...pastu aku rasa mcm nyesal lak xpakai kasut running sama...haha

dlm flight...layan movie jelah..
perjalanan ke Bali 3 jam 15 minit

mamat ni suka dok kat sayap..aku xsuka sbb bising..
tp dia book tiket..aku follow je

ms nak samapi kat airport bali..traffic udara situ sibuk..kami xleh mendarat n kapal terbang berlegar2 atas udara 30minit ko...
sepatutnya kami mendarat jam 3.30 ptg dah jadi 4.30 siap solat jamak kat mosolla airport n lepas isi form imigresen indon

lawa je pulau bali dari atas.... 

yeah..akhinya....i am in bali...


ni pak supir kami tgh tarik beg n bwk ke kereta

pak ben supir kami suruh bergambar dulu depan airport Ngurahrai Bali


kenderaan kami 2hari semlm di Bali..suzuki Arena

sib baik snap gambar airport ni...sbb kami xbalik pun ke airport ni ms nak balik ke malaysia end of cuti2 ni

ok..ikut planning pak ben akan bwk kami ke pantai pendawa dahulu utk tgk sunset n kemudian ke Uluwatu temple utk tgk kecek dance
tp kami sampai lambat dan hari hujan renyai2 ptg tu..
jadi dia bwk kami lawat pantai Pandawa sahaja

sempat snap gamabr b4 cuaca gelap jam 5,30 ptg tu

di tepi pantai

jam 5.45 ptg dah gelap gulita

so..xjadi ke uluwatu 
pak ben terus bawa kami dinner di jimbaran...
di sini kami dibawa mkn ke Jukong Bali Seafood
dan katanya di jimbaran hanya restoren Jukong ini sahaja yg halal...yg lain semua non halal


sekali tgk menu dia set dinner 2 org je dah cecah sejuta ko...1juta rupee = Rm350 haha
katapun mkn seafood kan
so.... hubby kata jgn panik... baik beli menu asing...
mkn kat jimbaran ni best sbb sambil tgk dan dengar deruan ombak laut...
kalau xhujan kami dah dok tepi pantai tu candle light dinner



hubby ke depan restoren utk pilih ikan n sotong
kalau amik lobster mmg la mahal

sementara tunggu mknn sampai...
ada starter dulu...bubur jagung dgn kacang

ni menu kami...sotong goreng tepung n ikan bakar..sayur n nasi
alhamdulillah....kenyang n sedap
paling sedap jus alpukat tu...wallah!!!!


lepas mkn jln2 tepi pantai sbb dah xhujan dah..
dpt la snap gmbar tepi pantai di malm hari


total kos mkn mlm 1st day 415 ribu rupee... ok la...sama dengan hampir Rm180..huhu

perjalanan balik ke kuta sbb kami check in di Hotel The Bene amatlah lama...
kat 2 jam kot...
dgn jln jemmed teruk sbb kami tiba hari jumaat n org baru balik keje
kenapa amik kat pantai kuta..sbb dekat dengan mall n semua tempat nak shopping
ni pn adik aku yg suruh dok area sini

ok nak jadi cerita..kami check in hotel..
rupanya hubby dah salah booking hotel ms booking agoda
boleh dia booking bilik katil single...
akak stress dik..ni honeymoon ke apa ni..
lantok la....nak tukar bilik kena top up duit...sudahnya stay jelah bilik ni utk 3 mlm
1st night je aku tido katil sendiri... sbb penat kan...
dari pagi nak tiba ke bali ni penat
esok tu aku tido sekatil comel dgn mamat ni...sib baik dia dah kurus...
kalau x..akak mmg jatuh katil kena..hahaha.. 

ok sambung citer next en3...tunggu

PERKHEMAHAN BSMM - SKTU (hari ke2)

bismillah....
sambungan kisah camping SKTU - BSMM
hari ke2 hari yg penuh bg aku n student

muka kami yg ceria di hari kedua...
masing2 dah ready pakai bj tshirt bsmm.

aktiviti kepertama adalah senamrobik di pagi hari
aktiviti dikendalikan oleh abg n kakak fasi UPM
aku pening kepala jugak tgk budak2 ni berjoget
diaorg xready lansung..mati2 aku ingatkan dorang dah buat latihan senamrobik tu..
rupanya main hentam keromo.....malu dgn cikgu sekolah







seterunya kami sarapan pagi dan disusuli dgn aktiviti ke2 iaitu kelas 1st aid
dah namapun anjuran BSMM kan..wajib bab perkongsian ilmu 1st aid
lg pun kem ni gabungan bersama persatuan pengakap, pandu puteri, kadet remaja sekolah, bsmm dan puteri islam
jadi bkn semua yg ada belajar topik 1st aidkan...
tjuan kedua kelas 1st aid diadakan adalah persediaan sebelum pelajar2 ini akan buat jungle trekking

buat la demo balutan sikit, ajar peti 1st aid dan bagaimana merawat luka kecil
xlama... dalam 1 jam je...lepas tu pelajar bersedia utk aktiviti jungle trekking..
alhamdulillah keadaan cuaca pg sabtu ni cerah
sedangkan semlm tu sepanjang mlm hujan...
siap katanya banjir di sungai serai...parent2 yg hntr anak camping siap2 msg cikgu n aku tanya anak2 ok x....


taklimat diberikan oleh renjer hutan sebelum aktiviti jungle trekking dimulakan


seronok je diorg buat jungle trekking
aku x follow sbb aku n 10 org pelajar bersama 5 org cikgu bantu aku utk set up brg utk aktiviti orientering ptg nnt...

dlm jam 11.30 pelajar blk n budak2 ni merayu dgn cikgu nak mandi sungai...
bayangkan dari hari pertama smlm smpai diaorg dok pandang je sungai tu
lepas perbincangan cikgu bersetuju utk bg budak2 ni mandi kolam
seronok dorang


suka dorang mandi..air cetek je kot...haha



kakak fasi xmau mandi..dok tepi sungai je... x trill la mandi air paras buku lali

then budak2 relex...aku pun dah kepenatan...
cuma aku xpaham sepatutnya lepas balik dari jungle trekking sepatutnya budak2 ni kena mkn pagi
tp cikgu x suruh budk2 mkn....lpas tu terus mandi sungai..
kelaparan la budak2 sementara nak tunggu mkn tengahri jam 1 tghari
nasib baik kat kem ada jual jajan n megi segera
budak2 sekolah ni mmg dah siap bwk duit belanja....
sian dorang... then jam 1 dorang mkn tghari
cuma ms lunch tengahri tu aku agak x berkenan sbb kami cuma dihidangkan nasi, sayur kubis goreng dan ikan selar masak kicap yg halus tu sorang 2 ekor
dah la smlm mkn ikan jugak...
masakan sedap tp mcm xkena.... sepatunya gantila dgn ayam or telur...
xle mkn yg sama..pastu ikan kecik giler kot.... yg org buat ikan masin tu...

then jam 2 ptg lepas solat zohor berjemmaah aktiviti ke 3 di teruskan dgn mempelajari kompass dan bacaan kompas

aktiviti ptg ni lepas belajar cara baca kompas...
pelajar2 nini dlm kumpulan perlu mencari brg 2 masakan yg telah disembunyikan dgn koordinat yg telah diberi...
mereka dipecahkan kepada 10 kumpulan





budak2 ni cepat betul cari barangnya
dlm 1 jam settle semua
then mereka perlu masak minuman petang..
antara menu yg diaorg perlu sediakan cekodok pisang, cekodok ikan bilis, roti telur, sanwish tuna dan sandwish telur



memula orang msak di kawasan padang... tp disebabkan hujan...kami beralih ke kantin

ni aktivit masakan dorang..lepas masak le mkn terus...
tp still kita buat pertandingan

kumpulan syaifqah msk sanwish telur
ni sandwish tuna

ni pun roti telur

ni sandwish telur

ni sandwish tuna

ni roti telur

ni cekodok iakn bilis

ni cekodok pisang

ni cekodok pisang

dan group last cekodok ikan bilis

aku bersama student2...

seronok masing..

aktiviti ni tamat dlm jam 5...
lepas tu pelajar2 pelu buat persiapan malma kebudayaan
kakak dan abg fasi guide adk2 dlm kumpulan mereka
persembahan bertemakan negeri dlm malaysia

jam 7.30 mlm mkn mlm dan jam 8.30 lepas solat isyak..aktiviti majlis perasmina penutup dan persembahan kebudayaan diadakan
memandangkan kami bsmm upm perlu balik mlm tu jugak...
mlm akhir kami mkn basi goreng n ayam panggang serta hotdog
nasib baik mknn akhir ok..tp still xde sayur... kering je..huhu

PK koko SKTU

pengacara majlis tanusya n jackson


aktiviti persembahan kebudayaan
ucapan dari wakil pusat koko upm

sesi pembelian hadiah

majlis perasmian



dan akhir sekali bergamabar bersama


selesai aktiviit perkhemahan badan beruniform kerjasama BSMM UPM dengan SKTU tahun 2017

Related Posts with Thumbnails