Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Last n3: Bercuti di Surabaya dan pulang ke KL

bismillah...
akhinya.aku cuba dgn gigih nk habiskan citer pasal ke indonsia awal bulan lpas
percutian 4hari 3 mlm menjadi 9 hari 8 mlm
alhamdullah...dari last n3 kisah aku selamat tiba di surabaya selepas 16 jam perjalanan
mlm tu tido dgn nyenyak...
kat surabaya masa dia lewat sejam`dari Malaysia n Bali
jadi waktu subuh dia pun lg awal dari Bali....
bayangkan wktu subuh di jam 3,30 pagi ok...

ni solat traker aku check ms baru sampai tgh mlm rabu tu.... 
kang esok bgn lambat sekali terlepas subuh lak...haha
serius dah rasa mcm kat mekah ok...
kat sana dulu ms aku gi umrah thn 2015 waktu subuh jam 3.30 pg...

esok tu hari pertama la kiranya di surabaya
kami plan nak round sekitar surabaya je
kalau nak ke gunung bromor or ke malang.... kena sewakereta lain dan tmbah kos lagi...
jadi just berjln kaki jelah melawat sekitar surabaya

nak jadi cerita, bos aku di PKU Dr. yahaya dan isterinya matron Rokiah pun bercuti di Surabaya
dr. yahaya mmg dtg utk main golf.... kak Kiah ni saje teman
kebetuln kak Kiah dah pencan pertengahan bln 10 hari tu..
byk la masa dia...
dia awal2 lg dah msg aku ckp dia tgh on d way ke Surabaya ms aku gerak ke Surabaya dari Bali
bila aku tiba di Surabaya,,suka dia...siap ajak jumpa...
jadi..... plan aku hari khamis tu adalah melawat kak Kiah sekali...
kak kiah dan dr. yahaya duduk di Hotel Santika Premier..hotel mewah ok...

ok..jam 7.00 pg kami turun mkn dulu...
mmg mknn kat hotel max one Tidar ni..... 
mknn pagi dah mcm lunch mcmmana
dari roti, kek, bubur nasi, sup ayam dan mee hoon, nasi dan lauk pauk seta bubur madura
bubur madura paling best sbb aku xpernah mkn...
serius sedap...

breakfast

bubur madura terbaik


lepas sarapan naik hotel balik utk bersiap n call anak2 jap kat KL
kata ibu, imran menangis2 non stop...dia kerinduan kat kami....
sian dia..
sesi memujuk imran...

lepas tu kami pun mulakan operasi kami...
so plan kami hari khamis pertam di surabaya adalh berjln kaki dari hotel kami ke premier satika hotel
sambil tu kalau kami jumpa apa2 kami akan melawat dulu
utk ke santika premier hotel perjalanan 3.2 km sepatutunya dlm 1j 30 mnit
tp kami tiba 3 jam kemudian dari jam 8,30 pg kami jln

kota surabaya ni mcm kat Kolumpo je....sebijik...
mcm korang jalan kat jln ampang dari KLCC nak gi ke Lot 10...
kat sini byk giler mall dia...paling besar adalah Four seaoson mall gabungan 4 mall besar...just 500meter dr hotel aku...


kami jumpa bangunan kerajaan ni apa ntah nama

kami jumps monumen ni...sory ku xingat nama

jumpa mall lagi....Plaza Surabaya 

next... melawat Muzium Samudera
ada bayaran masuk dlm 30k sekepala kot..lupa 


ada tayangan video sekali di muzium samudera...
 then kami meneruskan lg perjlanan ke hotel Dr. Yahaya
jam 12,30 kami tiba n tunggu dr. yahay yg baru balik dari main golf
rupanya Dr. yahaya ajak kami jln2 sekali...
aku n hubby cuba menolak...tp dia ajak jugak..so kami beralah la
dr. yahaya dah siap tmpah supir...
so progra ptg tu kami ke tanggulangin, melawat tempat jualan beg kulit..
perjalanan serius amik masa lama sbb jemmed teruk bandar surabaya ni..



terbeli jugak sepasang kasut kulit dan purse kulit utk budak2..
murh giler purse tu.... sebijik rm12 kot

with matron rokiah n dr. yahaya...siap dr. Yahaya belanja mkn tghri kat restoren nasi padang
habis seharian hari khamis tu...
kami samapi ke hotel semula mlm tu jam 8 mlm....
sbb perjalanan je amik 2j 30 minit

mlm tu kami mkn di satu restoren ni...nama dia Rawon Setan
masa pg tu jln kami nampak dah....rasa mcm pelik nama dia...ingatkan apa la
rupanya restoren mknn sup..ni pun supir yg bw kami ke tanggulangn tu yg bgtau...


apa dia rawon setan...rawon ni sup daging warna hitam...
kenapa dia tulis setan sbb katanya sejarah kedai ni dibuka selepas jam 12 mlm je
kalau keluar lepas tgh malam ni setan je.katanaya..
tu pasal dipanggil rawon stan..tp skrg kedai ni dibuka 24 jam sbb permintaan tinggi
tp waktu siang org lain berniaga dan mlm org lain pulak
haga sepinggan rawon campur IR28k kalau rawon kuah asing IR38k
yg telur asin, hati, limpa, tempe dan tauhu tu kira asing tau
kami ingatkan mmg set dia..kami balun mkn semua
sekali nak byr cecah IR125k haha
abis la hari pertama di surabaya...
plan hari terakhir di surabaya esok nya jumaat (1.12.17) sebelum kami balik pada pg sabtu 2hb 12 tu adalah nak jln sekitar bandar lagi
tp kali ni xjoin Dr Yahaya n kak Kiah lg dah even kak Kiah beriya mengajak
aku pun segan...laki aku lagi segan hhaha

ok....jom tido....
esok nya lepas`sarapan...
program mencari ole2surabaya lak...dan kami melawat beberapa tempat lain...
sama mcm hari pertama jln kaki...
memandangkan aku mmg xpakai data plan...
siap22 download google maps....
kami pakai GPS setting
n dah siap search dlm internet apa tempat best nak jelajar kat surabaya

morning di hari last day surabaya
plan pertama ke pasar genteng utk beli ole2 surabaya



katanaya kalau gi surabaya jgn lupa beli Almond Crispy Cheese dan dptkan kek lapis serta sambal2 yg kita mkn kat indon ni mcm samabl matah yg terkena di bali, sambal ijo dll lain2...aku mmg giler mkn sambal matah n sambal ijo ok

kami jln kaki dari hotel dlm 20 minit...
xjauh pun..mmg area hotel aku ni semua tempt bersejarah n pusat perniagaan area situ je

namapak benda menarik berhenti n snap gambar.. best ooo..walau pun kaki sakit..haha
mmg korang jln mcm ni kena bwk kasut yg selesa tau

koleksi sambal2 dari keluaran bu rudy...
harga sebalang dalam IR25k ke IR36k

kat sini jugak kami beli kek lapis n almond crispy tu
kek lapis coklat n cheese 1 kotak IR28
lepas tu kami ke pasar genteng beli buah salak...
kami beli 3 kg utk IR50k = RM15 ok..murah giler kan

dari settl beli ole2 kami nak melawat ke masjid Muhammad Cheng Ho..
dlm 1.5km..tp waktu ni hujan lebat....
lagi pun dah bwk kek smapai 6 kotak dan buah salak 3kg..

kalau jln kaki tak jauh..tp sebb hujan..so kami decided naik beca

naik beca dgn hasil belian...

masa kami sampai sini dah staf masjid tgh buat persiapan utk solat jumaat
aku sempat la solat duha disini....

then kami melawat ke musium surabaya
still dari masjid ke musum tidar kami naik beca lg...kos dia dlm IR15k
perjalanan 1.2km jugak...


kt musium ni xde benda menarik sgt...
tp boleh la baca tentang sejarah penubuhan surabaya, brg2 lama dan taman2 di surabaya

masuk museum surabaya ni percuma je...
kemudian kami ke four season plaza....mmg pasaraya terbesar kat sini...
ada sogo dll...semua jenama terkenal ada...paling best aku lalu depan butik kickers...
byk kasut yg xde kat malaysia n cantik2 ada
dah xmenahan...aku nak bei jugak sepasag kasut kat sini
marah laki aku..dtg jauh2 beli kasut..haha

cantikkan?? mana ada design ni msk malaysia

kasut aku beli di surabaya..less 30% IR 690K  = RM196 sahaja,,,boleh la

then kami lunch mkn A&W je..mcm kat malaysia xde...haha..
dah dok dlm mall nak mkn apa...tu je yg lalu

then aku jln kaki balik ke hotel dlm 500meter
masa ni masih lg hujan renyai2....mmg aku kena dera dgn laki aku
still kena jln kaki...stress je...
balik tu kami rest di hotel n aku rasa dah dedar lain mcm..
tp mcm rugi kalau xjln lg kat surabaya..lom tentu dpt dtg lagi...

so lepas rehat n solat...
ptg tu kami decided nak gi ke museum sampoerna dan melihat jambatan madura...
nak gi pulau madura jauh sgt.... 
yg ni kami kena naik bluebird or teksi...
agak jauh....
museum sampoerna adalah museum rokok sampoerna...
skrg dah dijual hak milik dia kepada syrkat inggeris
naik teksi ke museum ni dlm IR30k


then naik cab sekali lagi melihat sekeliling bandar surabaya hasil tinggalan belanda..
bangunan lama yg antik dan last sekali melihat jambatan yg menghubungkan madura dan surabaya
kalau ke madura xde benda yg manarik utk dilawat lg pun kos tiggi
tu pun dari museum samudera ke suramadu dan balik ke hotel kos dia IR110k jugak la

blkg kami adalah jambatan suramadu (surabaya-madura)
cantik...

akhirnya..hbisla 2hari kami di surabaya..
mlm tu kami ulang semula mkn rawon setan sbb sedap n sambal dia pedas giler..
hubby mcm xpuas mkn..layankan...
mlm tu pack barang

flight kami esok tu jam 8.55pg...
jadi kami kena ada diairport juanda jam 7pg sblm jln jemmed
dah siap2 booking bluebird semua
jauh jugak airport dari hotel kami n kos dlm IR140k

xsempat sarapan pagi di hotel...kami makan sarapan di dunkin donuts je
dan ada baki lagi duit rupiah..hubby habiskan bl FM dan jajan...

kami lepas check out hotel


babai surabaya, indonesia...ada rezeki lebih kami dtg lagi..
nnt ms tu terusgi malang n lawat gunung berapi bromor

sampai KL jam 1.45 tghri...
terus amik ERL amik kereta yg parking di putrajaya central..
sehari Rm6 je...budgd 4 hari jadir 10hari RM60 disitu
terus blik sg. besi jemput budak2..
sian imran x abis2 sebut rindu mama n papa




last..antara oleh2 dari surabaya...



alhamdulillah...abis n3 cuti bali n surabaya
pengalaman yg sgt seronok 
sesuatu yg baru kami tempuhi...
dan sepenuhnya masa aku spend dgn hubby 9 hari pg ptg siang mlm mengadap muka dia
mcm nak gi umrah lak
kalau x...aku jarang spend masa sgn hubby...sbb dia dulu selalu offshore
kalau kat rmh pun dia suka dok dlm bilik...
Allah nak rapatkan hubungan kami lg.....Allah bg masa dan kesempatan...
tq hubby sbb belanja sepenuhnya...
daaa


balik tu terus gelap aku sbb tiap2 hari berjln kaki di surabaya...

klik sini kisah ke Bali dan Surabaya:




operasi settlekan baju sekolah...

harini 30hb disember...
hari menguruskan bj sekolah budak2
korang dah settle dah? bagusss...👍👍👍

aku gak br mengelabah nak jahit lencana bagai
bj sekolah since 15 november aku dah beli
tu yg rasa relex je...
keje syafiqah sepanjang dok rmh cuti sekolah adalah tlg tetaskan jahitan nametag dan lencana lama
dah 3 thn aku x bl lencana baru
recycle je...
so harini stat cuti akhir thn...sblm budak2 sekolah...
pg2 gi sarapan kat maulana dulu...
gi berdua je dgn hubby
then bungkus roti canai utk budak2...
lepas budak2 sarapan jam 8.30am


aku clearkan meja dan mula dgn aktiviti
sampul buku teks sekolah irfan
buku teks kakak syafiqah awal2 lg dah settle
mama potong sampul kakak tlg letak selotape...cepat sikit siap...
lepas habis buku....ms utk bj sekolah lak

keluarkan baju sekolah dorang...
harini mmg target settlekan semua
dok atur atas meja n cabut plastik

thn ni bj sekolah kakak bl cuma 3 helai n 3 helai tudung...kain sekolah pakai yg lama lg dan pakai jugak bj kurung lama yg masih elok...

cuma irfan kena tukar baru semua...
bj lama dia mmg dah berkepam...
seluar sekolah semua berlubang kat lutut..
dah buang dah....xde bg org

dah bukak plastik tulis nama kat bj dulu
dok nursery wei..xtulis nama mmg boleh tertukar...
budak lelaki ni jenis bukak bj biar atas lantai...pastu gi mandi..
pastu br nak kemas
tu yg pastu tertukar baju

nak jadi cerita semua bj sekolah kami dah  bl awal kan...hujung november...
aku tetiba rasa risau kot irfan naik berat badan...maklumla dok rmh dgn kakak...
tgk tv, mkn tido...so... aku suruh irfan test dulu baju sekolah
sekali...tepat wei jangkaan aku...
seluar ketat.... huwaaaaa


ketat kat pinggang n peha...
aku susuh dia naik tangga pun payah..
membebel la papa dia
ko tgk perut irfan...berketak2 dgn lemak

maybe kena beli sluar baru kot
aku ckp kat irfan...stat sekolah ni abg kena diet balik..seluar 3 helai kot...
seluar sekolah agama pun sama ketat

pastu ms utk menjahit lencana lak....

wlau pun pakai mesin.... kat 3 jam settle ok
sementara tu syafiqah aku suruh dia tulis nama kat kasut n stoking
asyik la hilang
kalau kasut tertukar tu biasa...
ada sekali tu yg lepas cuti bln 9 tu...irfan aku tukarkan kasut baru sbb kasut dia hancur
boleh ada budak darjah 4 leh pakai kasut dia....
cikgu msg ckp kasut irfan xde...
sib baik kat rmh ada lg kasut lama xbuang lg...
terpaksa papa dia hantar kasut lama kat sekolah
tu dah siap tulis nama tu...
pun tertukar...


settle semua.....
basuh n aku sempat tido dulu ..penat wei...
 then mkñ

mlm ni dah mulalan proses iron...
lega wah...



setttle pasal brg sekolah anak2




selamat tahun baru 2018 dan rumusan tahun 2017

hi semua....
sebelum berakhir tahun 2017...
aku nak ucapkan selamat tahun baru dan selamat bercuti.....
hujung2 thn dpt pulak cuti free lg 3 harikan...
mcm aku sbb anak nak sekolah hari selasa 2hb..aku sambung cuti..haha

byk benda nak buat ni...
bj sekolah xbasuh n xjahit lencana lagi...
rasa mcm thn ni berlalu terlalu pantas..
byk perkara berlaku.....
byk jugak perkara baru aku hadapi...

BERCUTI DI LUAR NEGARA

sedar x sedar tahun aku dpt bercuti kat 2 negara..
percutian yg xdirancang awal...
tp syukur semua going smooth
bercuti di hadyai,Thailand pada bulan April bersama team opismate naik bas
dan bercuti di Indonesa pada bulan November bersama suami tercinta 
memula nak ke Bali terus dapat ke Surabaya...tq suami menaja penuh percutian


di songkla 


kami di Bali


kami di museum Sampoerna Surabaya


BERCUTI DI DALAM NEGARA DENGAN KELUARGA

bercuti dlm negara ni mcm sedar x sedar la....
eh byk jugak tempat kami dpt tuju...
stat dari raya awal thun dulu pun dah siap cuti seminggu berjalan dari johor ke penang..
siap singgah cameron..
merasa la jugak ke waterpark di Lost World of tambun pada bulan 23 - 25hb 12
nnt aku story pasal tambun ye...
lagi gi mana ye.... oh ye kami ke terengganu pada bulan 28 April - 1 Mei 2017
tp seronok dpt spend masa dgn anak2 dan family


bercuti di penang masa raya aidilfitri


balik dari penang kami singgah ke Cameron Highlands



bercuti di Kuala Terengganu sempena cuti hari pekerja dan teman papa memancing di kemaman

bercuti di Loast World Of tambun 23 -25 Disember 2017






SUAMI ADA DIRUMAH & DAH KURUS

yang ni mmg seronok sgt sbb hubby dah xde outstation dan offshore
kesan kejatuhan ekonomi dan harga minyak dunia...
company suami pun efek...
1 thn dia xkemana n dok rm menghabiskan cuti dia yg berbulan2...
tup2 hujung thn kena pula MSS...(sapa paham, paham la) huhu
mmg menatap wajah dia pagi petang siang malam

dan dia berazam menrunkan berat badan dari 115kg pada awal tahun...
skrg ending disember 2017 dia dpt turun ke 78kg....tahniah my hubby...
semua dok puji kata hensem....aku doakan dia kekal kurus, sihat dan setia..amin

hubby awal tahun dulu sehingga bln 9 2017

hubby masa bday aku bln 9 yg lepas dlm 88kg kot

hubby bln 12 haritu dah cecah 78kg aku lak makin tembun


KERJA

tahun ni genap 11 thn aku menjadi penjawat awam
this year dah stat dpt cuti extra 5 hari....
baru la rasa best....
tp part keje biasa je..sbb tukar bos baru ni agak kureng sikit
motivasi sikit down...tp xyah pikir sgt


PENDAPATAN TAHUNAN

ni efek elaun2 aku mengajar luar...alhamdulillah semakin meningkat
syukur sbb dah 3 thn berturut2 aku dah boleh byr zakat dgn penuh...
dulu kesedaran kurang.... tp dulu pun xlayak lagi..
maklumle..jadi kuli gaji kecik....
tp dlm 3 thn ni sejak gomen naikkan mcm2 elaun tetap, naikkan gaji, byk permintaan mengajar...
rasa lega sgt....


aku dan kelas BSMM 2017



WISHLIST

alhamdullah...
almost done..... pertama2 dpt penuh adalah bangle emas aku
sbb aku join kutu emas.... 2 bangle idaman aku mmg dapt aku beli....
termasuk rantai dan loket ukir mana aku 


ending dgn vacuum stick....
cuma gopro triway stik tu je aku x beli lgi......nnt kita carry forward ke thn 2018 ye



ANAK-ANAK

Alhamdulillah.....
kakak syafiqah dah 2 thn xpernah kena attact dgn asma dah...
berkat hubby dah x hisap rokok...dia hisap vape skrg...
tp mmg ketarakan kesan rokok pada anak2....
syaifqah dah stop appoinment dgn h. serdang dan dah stop pakai inhaler

irfan masih follow up sbb dia teruk part elergik kat kulit
adik imran lak mmg ada simpton nak kena asma even xteruk

pelajaran anak2 sofar ok..
syafiqah menunjukkan peningkatan dan irfan pun sama...
tp xla terbilang sgt.... tp aku still bangga dgn pencapaian dorang...
imran pun nampak dia minat belajar berbanding abg n kakak dia....
badan.??? masing2 membesar dgn jayanya....haha

ok la.... pada semua...aku ucap kan selamat thaun baru 2018...
jom fikirkan azam tahun baru.....






Related Posts with Thumbnails