Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Susun atur: Part 1 - shopping di Ikea

bersungguh nak buat program tansformasi bilik ni...
jadinyer part 1 kena gi soping la dulu...

harus IKEA.....
jalan bertiga dgn budak 2 org ni...

suka dorang
katil impian irfan...blm rasa nak bl lg sbb dia xmau dok sorang...


ni antara brg yg aku aim beli....

layankan bebudak ni lagi...

dah round ikea smapai 2 kali...
buat payment....

seterunsya ke tempat pungutan barang ni 

lepas bodek pak guard mynmar n bangla yg ada kat situ...
berjaya susun barang dlm kete...
nak suruh antar delivery ke rmh mcm sayg duit nak byr smapai RM75 tu
sib baik livina lepas nak bwh barang yg berjumlah 50kg tu...

smapai rmh... inilah keadaan brg dlm kete n hasil rembatan...

amik ko....
penuh satu kete...
alhamdulillah..selamat smapai rmh siap jemput syafiqah kat sg. besi lagi ari sabtu tu...

keadan dalam kereta ms aku drive blk dr Ikea ke sg. besi then br balik ke equin...
irfan n imran dok sebelah sana nangis2 n gadoh2 aku xnampk..
stress gak la....tp bertabah...
nasib baik traffic clear... kalau x..lagi aku bertambah stress


owh ye... jgn xtau..aku dok kat ikea + ikano + the curve total hour  hampir 10 jam ok
mmg kaw2 lepak sana....
soping 1st round...byr n simpan brg dlm kete...
then mkn lunch kat Ikano, solat..
then round kat the Curve n last sekali msk Ikea blk utk 2nd round

ms samapi rmh tu...
mmg hazab la nak menarik keluar brg ni ha...
kat Ikea ok lg si mat bangla tolong angkat masukkan.. 
bg upah RM15... save giler..
bersungguh 4 beranak tarik tolak sorong tarik...
akhirnyer berjaya!


so..tunggu hasil transformasi bilik tu nnt ye.... 
tp xla gempak mana lg... bl barang pun basic je...
buat sikit2..ngeh ngeh  ngeh.... daaa


kisah syafiqah sakit masuk wad 2014

aku kan..
kalau syfqah or irfan or imran sakit...
aku mesti nak buat catitan blog
bkn pe.... bila doctor tanya...
bila last masuk hospital puan...
aku pe lagi..
jap sy google dlm blog sy ye....
hah.... terkejut doktor....
tp tulah catitan tercepat nak tgk blk...
kalau x... ala....bila ye doktor...sy tak ingat..'bln mac thn lepas kot...
sakit apa tanya doktor lg...
emmm entah la.... payah ok...

so....kali ni syfqah kena blk bronkities tu
abaikan ejaan bronkities ni sbb aku main taip je
kalau ikut kan...syfqah kira dah lama sakit
cuma sakit dia xserang terus menerus
aku tgk pattern sakit syafiqah jenis..dah teruk giler2 br dia show off
tp mcm aku mention dlm n3 gi KLIA2 tu...
dia dah stat tunjuk tanda lemah
tp dia xde batuk teruk ke apa....
demam pun tak..
tp balik dr hantar papa tu n dr alamanda tu
dia terus flat dah...kenalak minum chatime

oh ye.. syfiqah ni...
dia sebenarnyer last masuk spital bulan mac thn lepas...
tu pun pasal kes sakit perut tu la yg konon nak bedah tp xjd..
pasal kes bronkities ni awal thn 2013 tu....
ms tungu syfqah kat zon merah ni mmg serba serbi dan syafqah dah nak off dah pakai inhaler dia
sbb dah hampir 1 thn kan kondisi dia ok...
walau deman n batuk..tp xde la smapai kena amik gas lagi dah....
jd bila dia kena balik mcm ni mmg aku menggelabah balik la...

so...mlm tu dia tido dgn meracau2..
merengek2... then bila aku taya dia kata dia sesak nafas
bygkan..jam 11> mlm...sambil mengendong adik imran yg dah tido..
kejutkan irfan yg tgh tido...
menggagau cari klinik yg bukak kat area ekuin ni
cuma Klinik Mediviron je bukak...
dah jumpa doktor, doktor ckp xde pape... nafas clear...
kami pun balik semula ke rumah.. mmg xde amik gas semua la...
tp bila blk rmh, minah ni dah mengamuk kata dada sakit
last2 aku blk rmh n letak minyak yuu yee kat dada dia
dpt dia rasa lega jap
tp mlm tu dia muntah 2x gak la


esok tu isnin...syfqah badan dia dah panas
lepas bg ubat ventolin syrup n panadol..
aku bwk dia dtg opis aku...kira nak pantau la...
dia tido je... n aku lak kena mengajar...
dlm jam 9pg mcm tu syfqah mengadu xleh nafas..
terus bwk jumpa doktor...
doktor check SPO2 syafiqah dah drop smapai 88% je...
terus amik neb

1st neb

lepas 1st nab....SPO2 naik 90 je...
terus dr. suruh continue ke 2nd neb..
SPO2 masih sama...dia still nampak lemah....

last2 dalm jam 12 mcm tu dr. decided kasi injection lak...

lepas inject.... bg lg 3rd neb...
SPO2 syafiqah still xnaik...range 90-92...
dr. dah risau...nak xnak syfqah kena refer ke hospital serdang gak...
aku gi asing naik kete n syfqah naik ambulans dgn abg MA
samapai2 syfqah dok kat zon kecemasan merah ni ha...
sian anak mama...siap kena pakai ECG


kat sini jugak syfqah siap amik xray...
mobile xray ko.... mesin xray dtg kat patient...canggih,..

dekat 2jam lebih aku dok berdiri dlm red zon ni...
then dr. decided, refer syfqah ke ward sbb mmg ada jangkitan kuman di paru2...

sian anak mama...
atendan n nurse tolak syfqah ke wad 5A


samapi wad ni...
wah..... kerusi utk parent menunggu ni yg best...
mcm kerusi urut ko...
terus rasa...alhamdulllah selesa la sikit nak teman jaga anak....
dulu.... kerusi dia... agak kureng selesa sikit

tu dia... nama atas kepala katil..
tgk berat syfqah... 35kg ko...
tp tgk nama bapak syfqah...tergantung sikit... zul irwan je...lantak le..haha

kakak lepas hari pertama...dia dah makin stabil


kesian kakak kena cucuk di tgn....
dia kena pakai antibiotik





hari ke 3...dah boleh mkn mcm2...memula semua xlalu

ramai dtg lawat syafiqaj..atuk, nenek, tok usu pun dtg



syafiqah dah pulih sepenuhnya n get ready nak blk dah 


terima kasih LAZADA !!!

sgt teruja iolls bila baca emel dr Lazada ni...
xsangka.... semata2 pasal entri pembelian kamera Instax

korang boleh bc n3 tu di link ni:






baca emel ni pun ari ahad semalam...
pelagi...wajib reply kat Lazada..
perkara kecik je pun....setakat masukkan link kan....

so korang2....yg rajin soping Lazada..
up sikit n3.. nnt diaorg search utk korang...
dpt free voucher.... sapa yg xnakkan??
daaa

klia2 n chatime

ahad lepas 19/10/2014.....
akhirnya berjaya tiba di klia 2....
menghantar si suami yg bertugas di over the sea...haha
(bukan oversea yea.. over the sea yg dekat2 jew....)
selalu dia naik MAS...
kebetulan, tiket MAS abis ke labuan...
so, dia terpaksa bl tiket air asia ke miri dulu then baru amik flight ke labuan...
jadi, merasalah kami tiba di klia 2

still tmbg dr stesen putrajaya ke klia2 xmahal mana
dalam rm6.20 xsalah sehala.... ke KLIA pun RM6.20 gak seorg
kira ok la kan.....
semenjak dua ni dah mcm tradisi lak menghntar papa ke klia utk kerja sambil2 tu melayan anak2 yg sgt excited bila dpt naik train...

kami sampai awal di stesen putrajaya..ada 1/2 jam lg b4 train sampai...
jd kami bergmbar dulu n jln2 sekitar putrajaya central ni...
see..budak 2 org ni jln sana sini sambil m
inum air kotak...


budak cenonet ni dgn aksi dia...

then dlm train...
apa ntah dipandangyer...
dlm train kami dok berinstax.. puas ko...
br lah dpt bergmabr dgn papa diaorg...
papa siap amik sekeping n simpan dlm purse lg...



then lepas 20 minit kot... smapai jugak ke KLIA2

owh ye... ucu ali pun ikut sama...
aku xconfident jln KLIA 2 tanpa teman,,,
dah la 1st time...
kang ada yg sesat xjumpa stesen balik kang

memasing heret barang..
papa siap heret batang pancing... xleh tinggal nyawa dia tu

kalut mamat ni 1st time tiba di KLIA2...
sbb rasa mcm pelik...nape ramai sgt org ni....???


settle check in brg...
papa belanja mkn kenny rogers...
ok lah harga di KLIA 2...
pada aku makann dia semua harga little bit up sikit je berbanding kat KLIA
set family meal KR harga KLIA2 Rm81 w/o tax...

oh ye...
sebenarnyer ms ni lagi syfqah dah nampak lemah..
asyik la nak baring n muka muram giler
ms tunggu papa check in bag pun boleh sempat dia tido...
dia dah nampk lemah..tp dia follow jugak...
mg ni mmg dah standby mental dah ni...
tp masih berdoa jgn la kena warded ke apa...
badan dedar2 eje

syfqah tido mcm adik dia...
adik imran lak.. beg instax mama jd harta dia...
xleh pegang ko.... tido pun nak atas badan dia

then...lepas mkn settle hntar papa
kami pun round2 sekitar KLIA2...
nak kata heaven sgt shopping xpun...
pd aku penuh dgn kedai mkn je adalah....
ko sebt je nak mkn apa..semua ada..
Johhny Rockets pun ada...haha

then dah puas tawaf..
naik train blk ke putrajaya


dlm train xpuas...gedik dgn intax lg...
adik la yg hover..
tgk muka kakak...still ketat je muka dia...
org xsihat kan...
paksa pulak ikut gi tmepat crowded dgn org...


so..kami ke alamanda lak balik KLIA2 tu..
kat sana..jln2 lagi...
xde jln mana pun...
saje tgk2 loomband utk syfqah...
tp mahal2 belaka... aku xde la beli..
sekali diaorg request nak minum chatime
aku xbg...
tp dah menangnis2 muka monyok2...
adik siap guling2 nak minum chatime...
so...bl gak la...layankan...

chatime kami standart xde ais or bkn iceblended

ni lepak tepi kolam depan area tempat mkn tu...
kakak muka senyum paksa je

gmabr akhir sama2...

lepas tu kakak terus flat..
stroller buat tolak dia la pulak...
adik jln kaki...
esok tu... bermula la certia di wad pulak...nnt smabung lg ye..daaa




penghuni setia hospital

isnin lepas 20/10/2014,
syfqah kena warded lg..
dah lama xwarded  ni..
last msk thn lepas bln 10...
tp thn lepas juara msk spital smapai 2-3  kali gak..,,
kes masih sama...
bronkities..xleh salah makan or minum...
terus sakit dada n xleh bernafas...
time papa xde..time tu kena sakit....

hirarki camne syfqah boleh kena warded nnt aku citer
abis lintang pukang hidup mana nak urus anak kat rmh lg, 
syfqah kat spitl lg
papa lak xde.....
tp alhamdulillah..masih ok n terkawal
n tq tu my sister nuyun yg sudi tlg jagakan anak kat rmh...
juga pada my MIL yg tlg jagakan imran & irfan






jom masak buttercake!

hmm..
sekali sekala mood baking kembali
tgk oven dah lama xberasap
dah lama xmegeluarkan aroma butter yg harum mewangi...
so.. godek2 dlm peti sejuk tgk apa yg ada
godek2 dlm gobok tgk tepung apa yg ada...

so..lepas godek2..
aku jumpa 1 kotok tepung cake...urk buat buttercake
aku pun xtau ms bila aku dapat tepung kek ni
bahan pulak...nak 2 benda je...telur n butter
sempoi...!
pelagi....
kuarkan mixer...
bc arahan n buat
aku xsnap pun gmbar

yg aku snap cuma hasil lepas buat...
gmbar budak2 dok jilat besi mixer tu


serius kek ni mmg gebu...
nak tau aku pakai apa apa..?? 
jeng jeng jeng....
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
vv
v

v
vv
vv
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
vv
v

nak....instant cake nono

cara n bahan masak: 
senang x?
senang ok...
kompom jadi!

siap menggunung lagi kek tu..
gebu ko.!

selamat memasak..
aku mmg sempoi...!!!!!
daaa



my new black instax mini 50s..my new baby...

owh...
sgt teruja dgn kamera instax sekarang...
lepas sebulan lebih pakai instax 8...
aku cadang jual camera tu n ganti dgn instax 50


nape aku ganti baru??
aku nak lg somehting yg canggih
bila dah bc review n tgk spec..
instax 25/50 lebih canggih sbb dia auto
berbanding dgn instax 8/7s...dia kamera manual
bila on n nak snap gmbar kita pakai instax 8 ni..
 kena set kan ikut kecerahan or kegelapan n outdoor or indoor mood
aku rasa agak confuse sikit disitu
lg pun instax 8 agak bulky berbanding instax 25/50

orait....
utk yg nak tau serba sikit tentang kamera instax...
ada beberapa jenis n version pd kamera instax..

ada instax mini 7s, 8, 25, 50s & 90
utk instax wide adalah instax wide 210

kalau tgk gamabr kat atas...kalau lihat dr segi design..
instax 7s & 8 berada dlm design yg agak trendy sbb dia ada byk warna
tp dr segi spec..instax mini 7s paling rendah sebb dia manual diikuti dgn mini 8
instax mini 25 & mini 50 berada dlm kategori middle sbb spec dia lebih kurang sama..
auto n slim menggunakan bateri CR2
so lebih ringan 
manakala instax 90 design dia lebih classic tp spec dia mmg canggih...
ok....
kalau tgk spec instax mini 25 n 50s...
hampir sama.... tp ada kelebihan pd instax 50 sikit je dr 25

part aku paling suka kat instax mini 50 adalah part boleh set timer, ada port utk tripod socket dan boleh snap 2 picture dalam 1 masa....
3 perkara yg sangat best
cuma xde self shot mirror je...
tp its ok... xde masalah pun...

instax wide, instax mini 8 & instax mini 50s


All features in Instax 25 are available on Instax 50s except Instax 50s doesnt have self mirror. And the added featured on Instax 50s ; has self timer, can be mounted on tripod and take two pictures consecutively. Use 2 CR2 Lithium batteries.
LIGHTEN & DARKEN feature available on INSTAX 25, Instax 50s & Instax 210 only.

so.... itulah serba sedikit tentang instax mini ni...
so lepas timbang tara...
aku decided bl terus instax mini 50s berbanding instax 25..
lg pun aku suka warna hitam..
utk instax mini 25.. hanya ada warna putih sahaja..
adala tmabahan biru or pink or hello kitty edition...tp stil aku xminat

then bila riki2 harga di lazada...
harga instax mini 50s aritu aku dpt grab dgn harga RM350 sahaja berbanding harga asal dia almost Rm500
then...b4 tu aku dpt grab pulak beg baru utk letak kamera n album..
(leh baca di n3 ini: http://mamailahfazilah.blogspot.com/2014/10/kegilaanku-kini.html)
plus bl mini film dgn harga dlm Rm18 sekotak utk filem yg bercorak..
lg la buat aku rasa...eeeeiiii bestnyer!

so..this is my new collection utk instax mini...
kalau korang perasan...
bab gadget..
aku suka sampul or something berkaitan dgn gadget yg berwarna hitam, pink n merah...
xtau nape..tp warna tu buat aku rasa....cool n lebih feminin...

ok..cerita tentang beg instax ni...
nama dia Caiyoule Instax Mini Butterfly Shoulder Bag Pink

apa yg buat aku jatuh cinta dgn dia adalah...
dia sgt chomel uolls....



aritu beli instax mini case utk camera dia betul2 ngam2
lepas snap gmbar dah payah nak simpan gmabr lak
tp bila pakai min handbag yg comel ni...siap leh masukkan sekali mini album instax..
kan senang di situ..... nak simpan extra film dlm ni pun boleh...
senang n chomels....

kesimpulan.... puas hati!!!

antara gmabar2 yg dah di snap...

daaaa...


kepada sesiapa yg berminat nak membeli kamera instax di lazada..
boleh klik link dibawah:


utk bl aksesori instax di lazada..klik link ni:



Related Posts with Thumbnails