Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Showing posts with label syafiqah sekolah. Show all posts
Showing posts with label syafiqah sekolah. Show all posts

menyemak keputusan peperiksaan anak atas talian

salam semua...
harini nak share info...
pada semua parents...
kita dah boleh semak keputusan peperiksaan anak2 kita yg belajar disekolah rendah mahupun menengah melalui applkasi online sahaja....
selain drpd perjumpaan guru n ibu bapa disekolah..
dah semak boleh la print sekali kan dia punyer result..
semalam syfqah bg tau, cikgu pesan suruh mama & papa cek result kakak dlm web SAPS

macammana nak check...
just taip alamat address ini:
nnt akan terpapar page ini


lepas tu....klik di bahagian semakan ibubapa yg berwarna hijau striking tu

then akan keluar pula page ni

kat sini terus isikan no ic anak, pilih sekola dan tahun...
nnt akan terpapar maklumat tentang peperiksaan anak

yg ni pilih peperiksaan ujian 1 @ ujin pertengahan tahun @ peperiksaan akhir tahun

mudah gitew...!!!

ha..amik ko result syafiqah
dia lemah BM & MATH
jadi utk keputusan dia 2A 3B

yg lain so..so..jelah...
jenis nak belajar tp kena push...
kebanyakan yg lain result dia 80> ada la 2 je yg 90%... 

so pd semua parent di luar sana...
jom cepat kita tgk result anak masing2 ye... daaa

happy teachers day 2014

salam jumaat semua...
mmg lambat buat post arini sbb sgt sibuk...
dah ptg br sempat nak buat satu n3 khas utk hari guru tahun 2014

to all teachers in the world....
happy teachers day....!!!


tahun ni awal2 dah prepare hadiah utk cikgu kelas syafiqah, irfan n imran...
tp bab mknn apa yg aku rancang nak msk semua tergendala...
kiki..

nasib baik dah prepare dgn 1st punyer option..
kek Pisang!!!!


today... dlm beg masing2 ada sebijik kek pisang utk jamuan hari guru di sekolah
kecuali syfqah bwk 2 - 1 utk sekolah kebangsaan n 1 lg utk sekolah agama..
n hadiah utk syfqah pun ada 2...

ni hadiah utk cikgu2 semua...


kepada semua cikgu2 Sinar Bistari Ceria, Little Calliph Bandar putra Permai, SK Taman Universiti & KAFA ...
terima kasih atas jasamu mendidik anak2 saya....
tinggi sungguh pengorbanan mu....
all the best!!!!




cerita syafiqah sekolah 1st day 2014

hmm... xde pa nak citer sebnarnyer...
org dah senior la katakan 
mana de mcm irfan buat drama bagai...
yg dia tau..brg dia dah siap...
dr hujung kaki smapai kepala...
tinggal nak pakai je...
buku & beg pun sama... semua nak mama uruskan...
syafiqah sendiri xde hati pun nak uruskan barang2 dia...
serius... aku peliks sikit dgn syfqah...
dia xkisah bab nak belajar...
harap peel dia ni xberpanjangan...
xtau la dia sekolah sbb nak kwn je ke,,, or apa.,..
hmm.... xtau la...malas nak bebel...
mcm papa dia jugak ni....

ok berbalik pd cerita syfqah sekolah...
thn ni syfqah sekolah kebangsaan petang pulak...
n sekolah agama KAFA pagi...
rasa relex sikit x terkejar2..sbb KAFA kat sebelah transit SBC je...
masuk jam 7.30 am... 
kira sehala aku nak antar imran ke taska n tinggalkan segala bj n brg mandi dia kat taska transit SBC..
kalau dulu sekolah kebangsaan pagi..
kul 5.45am minah ni kena mandi, jam 6.30 pg dah kena gi school dgn papa...
ni jam 7.10minit br kuar rmh... legaaaa...

ok..hari tu xbl pun buku sekolah KAFA syfqah..
so smlm br kalut kena beratur panjang byr yuran dan bl buku sekolah syfqah...
ingat2 lupa yuran dia bape...
bila dpt flyer.. ni jumlah yuran dia

RM268.. ok la... termasuk yuran bln Jan 2014
kata sekolah private.. kat area Serdang, ada 1 je sekolah agama kerajaan..
tp kat pekan sri serdang la...  
kalau area pinggiran putra mmg semua private KAFA la..

muka kontrol cun kat sekolah agama...

then kami tinggalkan dia dan ke LC utk settlekan irfan...
then jam 11.30pg aku ke taska SBC syfqah utk tgk syfqah kat sana pulak..
abis KAFA jam 10.30 am
smapai2 dia dah siap mandi n salin baju sekolah kebangaan
mkn pun dah siap...
tgh main2 diaorg

kakak n the girls gang...

then tgk dia tunggu transit smapai...
aku byr kat owner taska je.. 
kira tumpang naik exora dia sbb dia nak antar skali anak dia yg sebaya syfqah

panas terik betul smlm...

ms utk naik naik van
then aku follow blkg van ke sekolah syfqah..
mmg jem giler sekolah tmn U ni tau..

kat sekolah dah ms ni..
cuma memula smpai aku pelik apasal xramai org.. mcm xde org..
so kami dok jelah tunggu dlm kelas... siap bl donut lagi..
sekali jam 1.15 mcm tu dgr pengumuman semua guru kelas thn dua sila ke dewan sekolah...
buat bodo lagi.. siap ckp kat hubby... cikgu kena bg taklimat kot..
lepas 10mint... nmpak semua org jln dlm barisan..
lorrr... rupanyer smua org beratur kat dewan daaa...
patutla xde org kat kelas...
tp xpe... cikgu xmarah pun..
n yg penting.. syfqah dpt cop tmpat duduk depan skali...muaahaha

tu dia suasana dlm kelas...
thn ni boleh kata semua org pakai tudung... xde sorang pun pakai skirt...
then kami terus balik lepas amik no h./p cikgu kelas dia...
n borak sikit dgn cikgu... 
xde yg menarik kecuali cikgu dia sombong giler n mcm ek sikit..
nama Cikgu Nik Zidah...

cuma... masalah sikit rupanyer anak sekolah ptg abis jam 6.05pm...
tp kelas tasmi 2 kali seminggu n perhimpunan sekali menyebabkan syfqah blk jam 6.35 pm..
menjadikan 3 kali seminggu syfqah balik lg lambat!
smapai taska smlm jam 7.00pm...
smapai rmh jam7.30 pm.. giler babon mcm ni...
kena tunggu depan taska setiap hari smapai syfqah tiba...
patut la ramai parents amik van hntar direct ke rmh terus..
tp tambang van or bas smpai ke rmh kami di LEP 1 dr tmn U leh cecah RM 100-120...
xpela... naik dgn cikgu asiah br RM60 je....huhu

kena sabar la sikit...kan....
tu je citer nyer..
hari ni syfqah gi sekolah mcm last year... relex je...
ok dah....

1st day school

assalammuaaikum....salam thn baru...
salam 1 malaysia...salam semuanyer....
 wah...harini anak2 naik sekolah kan...
 mak pak sgt teruja....
 anak2 pun sama...tp teruja sbb pakai bj baru sebenarnyer.hihi

 ok..thn ni syfqah msk darjah 2
dan irfan masuk umor 5 thn...
 i'm off today..as usual..pendaftaran anak...
kena settle mcm2...just kongsi sikit gmbar....


 muka gembira..suka tgk gmbar ni....



 irfan dgn uniform br n sekolah baru


 kakak muka biasa..kontrol ayu....

n adik pun xmau kalah nak pakai kopiah jugak bila tgk abg pakai kopiah


nnt detail kita citer esok ye...

jap gi nak gi taska transit syfqah nak tgk dia tukar baju bagai..
 n nak folow van gi sktu pulak....daaaa......

dah prepare ke nak sekolah?

xlama lg dah ni....
lg 2 hari anak2 dah nak msk sekolah tahun baru...
 syafiqah nak naik darjah 2 dan irfan nak msk 5 thn,...
 thn 2014, syfqah maintain di kelas UM...
 xpela... maintain dok kelas biasa jnji bkn linus kan....
 kelas cerdik pun xdpt sbb syfqah dok dlm range top 20..huhu

abg irfan pulak,,,bakal bersekolah di Little Caliph Kota Perdana
mcm biasa.. sedikit perubahan mental n fizikal utk irfan,,,
4 thn dok dgn cikgu n kwn2 sinar bistari ceria
ms utk berdikari abg..!

ok..bab preparation..? hmpir 95% complete!
yg 5% tu buku sekolah agama syfqah je lom bl lg...
lain... bj sekolah semua dah siap basuh n iron....
er lencana xyah jahit sbb syfqah gi sekolah nnt pakai tudung n tudung dah ready siap printed lencana...
legaa wei....

nnt kita tgk gelagat anak msk sekolah lg 2 hari ye...
meriah blog kita nnt kan?
aduhai.. xsabar...

bj sekolah nyer syfqah...
ready dah


dan bj sekolahnyer irfan....
xsabar tgk irfan comel pakai bj uniform dgn kopiah..haha

pssss: irfan jenis xsuka pakai pape kat kepala dia...
xdpt bayangkan...

balut buku pulak

sabtu lepas...sambungan n3 beli beg sekolah belah siang
mlm tu menyusun segala peralatan sekolah syfiqah
termasuk menyampul semua buku teks dan buku kerja dia...
eceli ni 2nd time balut buku...
penat ok...

mintak tlg syfiqah balut sendiri...
xreti je madang... hish!
last2 keje syfqah tlg potong selotape byk2..
senang mama nak tampal pd pembalut buku..

1st balut buku aritu balut buku kerja dia...
boleh thn byk gak kat 10 buah...
yg kali ni balut buku teks sekolah pulak...
ada gak dia dpt buku yg dah koyak...
aku kena tampal balik semua...
isi2 dlm pun dah terburai...sabar jelah...
ke aku boleh mintak tukar???
hmmmm...

cuma yg aku perasan, byk betul buku teks org balut dgn smapul yg mcm pelekat...
mcm mana nak ckp ek.. mcm tinted tingkap la...
bila dah lama2... nampak smpul tu buruk la...
then bila nak cabut.. susah giler...
last2 aku sampul je atas dia...


ada 3rd batch nak smapul..buku tulis n buku sekolah agama pulak nnt...
tp buku sekolah agama lom beli lg...
xtau bila boleh bl sbb tgk sekolah agama still tutup...
 uolls yg anak2 dah nak sekolah lg seminggu mcmmana persiapan?>
dah ready ke????

1 part lg yg xbuat bab nak jahit lencana sekolah pd bj sekolah...
aduhai...malasnyer...
rasa mcm kejap je sebulan cuti berjalan kan???
ok daaa..

beg sekolahnyer syafiqah

kisahnyer...jumaat lepas ke alamanda
as usual..... jln2 smbil bl brg mandi kat guardian n watsons...
kata dah dpt gajikan....then... mencari la skali beg skolah utk syfqah..
brg seklah lain dah settle dah semua...
eh ada 1 lg... seluar sukan & buku seklah agama lom bl lagi

jln punyer jln.... tgk kat tropicana life ada offer
dah usha butik lain..convers ke... adidas ke, nike ke...semua bag xde offer yg best
kat tropicana Life beli 2 beg dpt less 30%...terus sambar...
kalau bl senuah dpt lesss 10% je

nape aku xbl beg princess ke, minie ke....?? 
sbb syfqah skrg xmau dah pakai beg jenama minnie mouse or pincess tu lg...
 org dah besar la katakan...dah pandai bergaya
beg jenis tarik2 pun xmau sbb kat sekolah kebangsaan dia kena naik tangga
katanyer nnt susah nak angkut naik tngga.. so...nak beg sandang blkg je
tu yg bl beg cenggini...then nak jd citer... blk tu tunjukla kat syfqah..

bukan main suka dia...tpkan... ada satu beg tu xde slot tepi
dia xkisah n aku xsuka... yg kisah ni mama dialah...
sbbnyer nnt susah nak letak botol air ..biasa botol airkan letak tepi bag...
 silap aku gak sbb ms bl xhabis chek...then sabtu lepas ke alamanda semula utk tukar
tupun kebetulan nak bl brg dapur pulak dgn papa syfqah n adik2 lain..
kalau x, mmg xsinggah ke alamanda ni..

so..ada la gmbar ms pilih beg baru dgn syfqah..
amik beg yg harga below RM70 je...nnt dah less 30% tingggal 40 lbh je hrga diakan...
ni aktiviti pilih beg dgn kakak syfqah

aku suka warna unggu pink tu..
tp kakak xmau...
dah bosan kot dia dgn warna pink..
last ly...hasilnyer..
inilah beg sekolah br syfqah..

satu utk bw ke sekolah kebangsaan - yg wrna biru merah tu..
yg pink utk ke sekolah agama... beg pink tu aku yg bl..harga RM59.90

lepas less utk kedua2 beg tu aku bry cuma RM92.96...
ok la kan.... daaaa

cute sticker utk persiapan sekolah syafiqah

tghari tadi....ke alamanda..
tujuan sebanr bl brg sendiri.... ala..brg2 mandi...
kebanyakan dah habis...
lepas soping brg di guardian & watsons...
ternampak booth tempahan sticker2 comel ni...
thn 2013 xtempah sticker pun... sbb papa Syafiqah tlg printkan...
pernah buat sekali utk imran...buat tampal botol susu imran
tp tempah kat Aeon Cheras Selatan...

kali ni tempah kat booth Alamanda pulak...
kat sini mahal sikit kalau nak banding yg kat Aeon cheras selatan..

tp malas nak pikir2... buku n alatulis kena tampal gak dgn sticker ni
sbb syfiqah kuat buang barang..
hilang barang jgn cerita.... selalu sgt...

tp xpela... dah nama budak2 kan...
nak marah....dia buat lagi...
tp sekurang-kurangnyer kita amik langkah berjaga2 kan...
harap2 masuk darjah 2 ni syfqah belajar la jaga barang2 dia n berjimat cermat....

jenis ni RM12 utk 100 pcs...

saje je letak no. tipon aku...
ingat nak letak no. tipon papa dia sekali...tp mcm sarat lak...

ok..ni rupa booth sticker ni kat Alamanda ye...

kalau nak jenis sticker Iron pada baju pun ada...
katanyer walau basuh pun xtanggal...
RM15 utk 20 keping...
tp aku xbeli la... sbb mcm xcun...

planningnyer nnt baju sekolah nak hntar sulam kat tengkuk baju or kaki baju dgn nama syfqah..
tertekan dgn parent yg terambik / terjumpa baju yg bukan anak dia punyer..
tp xreti nak return balik...
this year.. 2 helai baju kurung sekolah agama syfqah hilang...
nnt kot jadi buat sulam nama tu... aku show off ok...dahhh

dah beli buku sekolah??

alhamdulillah...
buku sekolah syfqah dah siap beli..tp buku sekolah kebangsaan jelah...
papa syfiqah bl hari isnin lepas...
mama sibuk tgh tgk mantee buat presentation..
papanyer sibuk call tanya nak bl bj sukan anak nak beli bape??
tudung sekolah yg siap logo nak bl skali x???
nak tmabah pape ke>>
haih la papa Don...
layankan...pesan macam2... ni hasil belian..


ok...tudung sekolah ni jenis kain lycra tu...
tp kelebihan lencana sekolah siap diprint atas tudung..
thn depan ni insyaallah syfqah kata nak pakai tudung fulltime...
insyaallah... mama support kakak...
janji pakai baju n tudung xkotor2... 
kalau x..jenuh mama nak sental ye kakak

ni senarai bl buku sekolah
total buku + lencana 4 + baju koku 1 + tudung 2 = RM121

 beli baju ko-kurikulum...aku pesan kat papa syfqah suruh bl 2 helai...
dia beli selai...
thn ni (darjah 1), syfqah xde lansung bj koku sbb habis stok...whole year ok..
thn depan ni dah ada.. dia bl selai la pulok...
then seluar sukan xde stok lagi..
seluar sukan lama leh pakai lg tp dah senteng sbb syfqah makin tinggi...
so..kena gi kedai buku lagi ni nak bl selai lagi baju putih ko-ku dan seluar sukan...
then buku sekolah agama lom beli lagi...
terlupa lak...hihi

hari kantin sekolah syafiqah

sabtu lepas...
ada hari kantin sekolah syfiqah
beriya dia nak pergi...
katanyer ada rmh hantu kat situ.. ada boat besar boleh naik,...
nnt kalau nak naik boat kena bwk baju lebih..nnt kena tukar kalau basah...
ada jual macam2...
aku ok je nak bawak...
tp part dia kata ada boat kat sekolah mcm xleh nak percaya...
betul ke??
syafqah ckp lagi baot tu leh naik kat kawasan perhimpunan dia...
still xdpt bayangkan... tp bila dia bg surat jemputan sekolah utk aktiviti hari kantin tu aku percayala sbb ada tulis aktivit yg dianjurkan

so... pagi sabtu...jam 9pg kami ke sekolah..
pergi ber4 je...papa syfqah xjoin...
dia gi potong rmbut n gi pasar....
punyerlah seronok syfqah bila samapai sekolah jumpa kwn2..

si kenit imran setia dok dlm stroller janji dpt mkn mami dgn selera...
kakak syfiqah dah aim nak naik boat....
mata xkelip pandang..
then gi beli tiket nak naik waterboat ni...
rm7 ko.... 
suka dia dpt naikboat dgn kwn sekelas dia..
abis main basah2 kuyup bajunyer...

pastu dia sibuk nak main rmh belon ni...
tgk org baratur punyerlah panjang...
xkosa maknyer...
dia nak msk rmh hantu pun aku ckp xyah...
mana xnyer.. kat rmh hantu yg beratur je 4 lane ok...
tiket smapai rm4... skali msk 20 org... harap bunyi bising je lebih...
baik xyah...kang tido mlm ngigau2 kang

jadinyer...lepas naik boat...bl makanan sikit..hotdog, air bandung,
nasi lemak dah abis pulak... kek sikit.... then terus balik...
jahat mamanyer syafiqah....bkn jahat..tp penat...haha

ramai org ok...dgn panasnyer...
janji dpt lepaskan hajat dia nak gi hari kantin sekolah dan nak naik boat..
balik tu gi mkn roti canai kat Maulana Bistro lagi kenyang

pada ku...ok la..aktiviti sekolah mcm ni...
cuma hari sukan je aritu parent x dijemput..
tiba2 syfqah balik bwk piala menang johan utk aktiviti apa ntah secara kumpulan
paling xleh thn..aku xpaham syfqah ckp ms tu...
ms hari sukan sebenar dia xpakai bj sukan dia sbb dia ckp hari sukan hari jumaat sedangkan sukan sebenar hari  rabu masa tu...sabar jelah...

kad raya syfqah utk kawan2 n cikgu

aritu syfqah dpt kad raya..
so klini syfqah nak bg kad raya pulak..
biar dia rasa suasana hari raya mcm kita smabut dulu2 kan..
main tukar2 kad raya... 
balas2 pantun...
tp serius susah weh nak bl kad raya..
susah nak jumpa... ni pun jumpa kat kedai buku je...

jom tgk kad raya syafqah utk kwn n cikgu dia..


 kad untuk cikgu


 
n kad utk kawan.... sama je dia tulis...hhuhu
xpela.... saje je.. tanda ingatan kan...

her 1st raya card

owh.. comel anak mama dpt kad raya pertama dr kwn sekolah dia...
kata syafiqah kwn dia ni nak pindah sekolah..
kena duduk kampung dgn mama dia...so...dia bg kad raya
ok la tu...... comel kadnyer



tunggu kad raya syfqah pulak ye....

good luck Syafiqah & Irfan

owh... hari ni berdebar..1st day syafiqah exam..
Irfan pun exam rupanyer... camne leh lupa..td cikgu SBC masukkan gmbar kat FB
exam pertengahan semester...



moga syafiqah & irfan dpt menjawab semua soalan dengan betul dan tepat...
moga semua soalan dipermudahkan...insyaallah...
siap pesan macam2 dengan syafiqah...make sure semua alatulis ada..
sgt2 risau....
pesan jugak kat dia baca soalan betul2..
arahan soalan pun baca betul2...
pg td solat subuh siap suruh dia doa utk diri sendiri...
syafiqah & irfan  exam 4 hari...
moga Allah Permudahkan segalanyer..Amin...



Tag nama nyer syafiqah

Jumaat hari last day sekolah b4 cuti raya cina seminggu dpt tag nama ni...


pastu si syafiqah dok peram kan lelama dlm beg dia....
hari jumaat lepas br ditunjukkan kat mama dia...
bertuah anakku syafiqah....
so....mencari masa nak menjahit name tag ni kat bj sekolah....
last2..... hari ahad waktu dinihari jam 4.30 pg gigih aku keluarkan mesin jahit n jahit nametag ni...
inilah ms paling aman menjahit tnapa gangguan


lepas 20 minit...... siap utk 4 helai bj..



nampak comel kan??

terima duit bantuan khas persekolahan

pg td ke sekolah syfqah...
amik duit bantuan khas persekolahan rm100 tu..
eceli smlm syfqh sekolah, pg2 aku dah call guru kelas syfqah...
bg tau suruh dia amik MC syfqah...
aku takut mc tu xsampai je...
then cikgu dia siap pesan skali harini kena dtg sekolah amik duit..
blk ptg smlm... surat pun menyusul...
pastu..SMS pun ada jugak...
aku xrisau kalau surat xsampai sbb dah ada sistem SMS kan...hihi



ni gmbar pg td...
amik duit kat tgh2 tempat perhimpunan
semua cikgu dok kat meja..then parent kena beratur ikut kelas anak masing...
lepas dpt duit boleh bwk anak balik terus
ms ni aku tgh beratur

si syafiqah harini....
pakai bj sukan je.. sbb harini ada PJ..
esok pun sama.... 2 hari seminggu gi sekolah pakai bj PJ dan xyah tukar baju
tp syafiqah xde baju kokurikulum sbb stok abis..
so dia pakai bj putih kosong je...

dapat duit bantuan RM100 blkan extra tracksuit n bj t-shirt putih lg 2 helai
baki bagi kat papa duit..
cover duit papa yg dah beribu habis utk persekolahan anak...
mama tlg urus je... hihi



Related Posts with Thumbnails