Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

mertua gi haji

bismillah....

sedikit catitan kenangan thn ni utk mertua aku yg berpeluang menunaikan haji kali ke2
alhamdulillah... persediaan since awal tahun bila ibu n bapa dpt tawaran mengerjakan haji
tp ibu n bapa ambil pakej....
dulu 1st time pergi mmg ambil muasasah..
xsalah 1st time mertua pergi dulu tahun 1993 ms hubby form 1

eceli tarikh gi haji mereka pada 20 ogos lepas...
ngam2 time tu aku kena gi kursus .t.t.t utk fasi pusat koko upm
ms lawat ibu tu siap ckp kat ibu mintak maaf sbb xdpt nak hntr ibu nak gi haji nnt
sbb kena kursus....n ibu ckp...ibu doakan ila berkesempatan  hntr ibu nnt...
entah....aku rasa terharu n bersalah sbb xdpt nak hntr sesama


tp....perancangan Allah itu tak siapa dpt duga...
4 hari sebelum tarikh bertolak...
tiba2 ibu kena denggi...
ibu demam tiba2 n terus dibawa ke colombia asia balakong
kami gi lawat mlm tu n ibu mmg disahkan positif denggi....
nampak ibu pucat n rasa mcm sedih
tp aku pun xckp apa la...harap ibu cepat sembuh dan dpt gi haji bersama bapa
kakak ipar call felda travel n tabung haji maklumkan kondisi ibu n mohon utk delay flight
incase ibu masih xsembuh dlm tempoh tu...
sampai hari gi haji...mmg ibu masih dlm wad siap dipindahkan ke ICU lg sbb  tekanan darah ibu tinggi...
bapa pula kena gi ikut flight asal xboleh tukar sama2 dgn ibu...
n hubby n anak2 berpeluang hntr bapa ramai2 di KLIA
Seronok bila tgk gambar mereka hntr bapa di klia

hubby n anak2 hantar atuk mereka di KLIA


ibu akhirnya discharge dr wad pada hari selasa selepas 6 hari dirawat dari denggi
keadaan ibu agak lemah....
tentang permohonan tukar tarikh penerbangan ibu akhirnya dpt jwpn n ibu dpt pergi dgn penerbangan bersama tabung haji pada 26 ogos 2017 (jumaat malam)
lega kami...
nmpk ibu masih lemah...n ibu agak risau sbb pergi seorang n berpisah dgn bapa
flight ibu jam 6. 50pg hari sabtu...tp dia perlu berada di tabung haji kelana jaya jam 12 tghmlm
kira ibu tumpang flight jemaah bawah kelolaan tabung haji...

akhirnya aku berkesempatan menghantar ibu mengerjakan haji
aku pun x sangka bila tiba2 ibu sebut semalam
masin mulut ibu dan termakbul doa ibu nak aku hntr dia...

seronok tgk ibu dpt pergi
n 1st time aku merasa tgk suasana org gi hantar jemaah haji

ibu bersama kakak dan birasnya...

dalam jam 1.30 pagi kami balik..'hanya uda n akak ipar yg tunggu ibu sampai ibu naik bas bergerak ke KLIA
ahhamdulillah ibu dah selamat tiba n selesai menunaikan umrah
dan dah selamat pun berkumpul dgn bapa dan adik dan kakaknya di tanah suci....
semoga haji ibu, bapa dan semua jemaah berjalan dgn sempurna dan memdapat haji yg mabrur...amin





lama x masak laksam...

last 2 weeks
..
punyerlah rajin...tetiba dtg mood nak msk laksam
kebetulan byk pulak resepi masakan melintas lalu dlm wall fb...
antaranya laksam...
terus rasa terliur....
ckp kat hubby... mcm nak msk laksam...
dia kata ok.... tp tunggu hari minggu
then sabtu pagi...
bersungguh kami ke pasar borong bl ikan dan sayur sayuran utk laksam
aku pernah msk laksam ni sekali dulu
mmg resepi ada je simpan dlm blog ni
sehari awal dah godek blog cari resepi...
blk je pasar...apalagi...
masa utk bersilat kat dapur la....

resepi msk laksam ni mcm msk laksa penang je
ikan di rebus dan ambil isinya...
bwg merah, bawang putuh dan halia... blend
ttp xde letak cili boh n sayuran dlm kuah
kita letak black paper je....
dan xlupa 2-3 keping asam gelugor...


rebus ikan 

dah siap...tu blend semua bahan dan letak asam keping dan sebatang serai


ni kuah laksam baru siap masak...dap ye.....haha
sendri masak sendiri puji...

ada yang nak resepi ke???? 
xde masalah....

jom tgk resepi...

LAKSAM

1kg ikan - rebus ambik isi dan kisar
1/2 kg santan pekat 
1 gelas air utk tambahan (utk sesuaikan pekat/cair)

Dikisar
10 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 
1 inci halia 
2 btg serai - ketuk 
1 sk serbuk lada hitam
3 keping asam keping 
Garam 
Gula secukup rasa.

Satukan semua bahan di atas dan masak di atas dapur sehingga mendidih dan masak. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa dan kepekatan, bolehlah diangkat. Jika terlebih pekat, masukkan sedikit air panas.


seterusnya adalah mee keowtiow  utk laksam

Laksam
Oleh: Azie Kitchen 


3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 air mendidih + 2 air biasa)
1/2 sudu kecil garam 

Satukan semua bahan dan kacau rata supaya tidak bergentel. 




aku malas nak kacau..aku blend je semua..haha

lepas tu....operasi kukus bancuhan tepung ni

tara.....
siap dah

utk 3 cawan sukatan yg azie kitchen ni bg aku dpt dlm 15 batang mee laksam



ni lepas siap...
ms utk makan...
ulam -ulaman ni akua pakai kubis, timun, daun kelsom, bunga kantan dan sambil belacan..
eceli aku skrg sambal belacan xyah buat..
ada 1 produk ni ready made tp sedap giler
nnt aku citer kat n3 lain ye..

pinjam gamabr...aku xreti nak snap gamabr cantik2 bila time dah msk pinggan
dah masuk terus ngap je ni..haha






makan-makan raya bersama family mertua

xabis lg kisah mkn raya
dah ada gmbar dlm hp kita kasi abis kuarkan.haha

ok..kalau tgk ms aku buat jamuan mkn raya aritu xnampak pun family in law aku dtg kan....
sebenarnya jumaat mlm sblm majlis mkn2 esoknya...family in law aku dah dtg dulu dah....
hubby saja buat mkn2 khas utk family dia..
semua disebabkabn perencah mee bandung muar

ni perencah dia...aku amik gambar dari google je
sebekas Rm10


masa 2nd day raya aritu kan kami ke muar...
then bapa mertua kirim perencah mee bandung ni....dah beli lupalak nak hntr kat rumah mertua...
then bila kami mesej cakap nak hantar...bapa cakap xyah bawak ke rumah dia..
tp nanti dia datang rumah n kita tolong masakkan untuk dia....
hubby ok je....

punyerlah excited dia nak makan dan masak mee bandung muar ni...
dia siap beli tulang rusuk lembu n rebus pakai noxxa lg....
boleh kata semua brg mkn mee bandung ni hubby la prepare...
sebab aku keje...hubby mmg tengah cuti sekarang
sehari sebelum tu hubby siap gi memancing udang rimau lg tu buat tambah menu mee bandung dia
dpt kat sekilo la jugak


ha..ni kuah mee bandung dia
aku xbape gemar mee bandung sbb rasa dia agak manis
nak msk perencah mee bandung ni mudah je

Bahan Utama:
perencah mee bandung
air rebusan daging
isi udang, daging, telur 

cara masak:

masukkan perencah dlm air rebusan daging
dan masukkan semua bahan...senang giler..


lepas rebus lama sikit..pekat dah kuah
pakai 2 bekas perencah mee bandung
sebekas rencah ni boleh mkn dalam 6 org
meriah dgn udang rimau, tulang n daging 

sementara menunggu mknn siap msk...
nenek melayan syafiqah n bg tips belajar...
maklumlah..mak mertua aku ni ex cikgu
mak aku pun ada sekali masa ni

imran n paklong layan tgk tv sementara yg lain memasak



tu dia mee bandung lepas disendukkan letak telur sebijik n sawi
yum2...jemput mkn

oh ye..baki sup tulang tu kami buat sup tulang makan dgn nasi n 
separuh udang rimau buat goreng butter
kenyang mlm tu dengan dinner kami yg simple ni



uda pun dtg jugak... cuma wana xde sbb msk wad ada jangkitan kuman kat peparu...
seronok dpt kumpul adik beradik makan sama2...
korang kalau minat mee bandung muar..
leh la bl perencah segera ni
senang nak masak pun.... 

Bila mood memasak mari

hi.... assalammualaikum
lama x bersiaran
ni aktiviti rajin bila time xkuar memana
kalau x keje aku sabtu ahad mesti nak jln2 kat mall
last weekend aku malas nak kuar

pg2 bangun kemas alamari n laci..
ala laci doremon aku kat dapur...
dlm laci ni semua brg mknn dok sini...
tempat fav anak2 bukak sbb dlm ni ada meggi
dah alang2 kemas tu
nampak la ada sepeket sagu bijik....
tanya syafiqah kot dia nak mkn sagu bijik
dia ckp nak
bukak peti sejuk air gula melaka ada lg....
susu ada setin...ok cantek..leh masak sagu bijik

kebetulan irfan ada kem jawi kat sekolah
hubby ckp nak bl nasi lemak bungkus je kat gerai balik dari hantar irfan
apa lg..xyah masak sarapan...

korang suka mkn sagu bijik?
aku mmg fav sagu ni...
lebih2 kuih sagu yg luar dia kelapa tu...ummmp!!

buat sagu ni x susah
senang sangat

resepi Sagu Biji:

1. sepek sagu bijik
2. periuk
3. air
4. daun pandan
5. secubit garam

caranya:

memula rendam dulu sagu bijik dalam 10 minit
then, panaskan air dalam periuk, letak daun pandan dan secubit garam
dah menggelegak, masukkan sagu bijik tadi..
paling nice air tu separas dgn sagu je..xlebih, xkurang
kalau lebih timbok la balik air tu ye
then kacau samapi sagu nampak jernih,
tutup api..

then step kedua, sebelum masukkan dlm bekas,
 amik tapis, masukkan sagu yg dah masak tadi dlm tapis n cuci dgn air paip utk buang kanji
then masukkan dlm bekas dan sejukkan.
siap

utk air gula melaka pun senang

 Bahan Air Gula Melaka :
Gula melaka
Gula pasir,
Daun pandan
Air

Cara masak:
Masukkan semua bahan dlm periuk, air jgn bayk ye
masak sampai gula melaka cair dan gula agak pekat 


eceli biasanya aku mkn sagu bijik ni dgn susu cair
tp lg best mkn santan pekat...
senang je..santan tu masak kejap letak secubit garam...
sedap ooooo


ok.... dah masak sagu bijik...
kemas lak peti sejuk...
ada seketul krim cheese..dah sebulan lebih beli tp x masak2
sebelum en laki tegur...
baik aku masak arini..dah alang2 terajin sikit...
haha

menu...cheesekut
nak buat cheesekut ni nak cari biskut deluxe cracker ni mmg susah ok
aritu pun jumpa kat jaya grocer


syafiqah lak rajin nak tlg pukul cream cheese ni dgn susu pekat manis..
then masa utk susun biskut yg dah dicelup kejap dlm susu

dah susun biskut, layer dgn cream cheese
tu dia..siap 2 bekas cheesekut...
topping atas letak milo n nestum



last sekali
ada seplastik agar2 tali
ni lg la..dah 6 bln kot aku bl agar2 ni
teringatkan ptg nnt nak lawa Ayah Su n isterinya yg bakal mengerjakan haji
jadi..aku plan nak bg sebekas agar2 milo
ada kat 15 bijik sumi lagi..
leh buat agar2 sumi - milo

tempting kan???

ni hasil agar2 lepas potong
puashati hari sabtu aritu aku msk dessert je 
lepas masak tido puas2....

ptg tu gi rmh ayah cu bwk agar2...


aku ni nak rajin masak bukan senang...
biasanya ikut mood je...
hihi





hubby yg sibuk diet

hi semua
bismillah...
n3 khas utk pakwe sy sorang
bkn main suka dia org dok puji nampak perubahan ketara dia sejak diet ni
aku pun jeles gak...
tp aku malas nak diet..nak wat camne
leh tgk jelah dia kurus sorang2...
haha

tp diet kalini mmg kaw2 dia kecut
muka la paling ketara

semoga hubby diet utk terus sihat n mudah beribadat...
jgn letak agenda lain dah....
maklumla...dah nak msk 40series ni...
aku maintain gini
insyaallah..nak mula diet balik
lepas diet hcg aritu berat maintain je...
aku dpt buang dlm 8kg
tp byk lg nak kena buang lemak ni
target masih lom capai...

ok..jom tgk rupa hubby b4 n after diet
gamabr kanan tarikh 27.4.2017 n gambar kiri tarikh 30.7.2017...
dlm 3 bln la dia hilang 30kg ++
mmg senaman n jaga mkn sungguh
xde suppliment
mmg kuat iman mamat ni....
neway..aku tumpang gembira..
yg hensem tu op cos laki kita jugakkan??? ☺☺☺
daaa

hi me

my another wishlist utk fazilah collection...
akhirnya...
sebulan lebih tunggu nak dpt since tukang bg gambar dah siap...
penutup wishlist n tabungan utk tahun ni...
lepas ni kumpul duit nak gi jln2 kat jepun lak...😊😊😊

introduce my new bangle

tgk dekat sikit..



😚😚😚



kemas stor dan komik papa

hi semua....
buat apa?
kejap je dah masuk ogos kan
cepat betul masa berlalu
harini dah khamis
esok jumaat... lusa cuti balik
last week macam baru je tinggalkan...
dah jumpa sabtu semula..

ok...citer pasal sabtu lepas...
eceli sepatutnya aku gi kursus untuk t.o.t pusat koko UPM
sekali aku demam la pulak
sekarang ni badan aku cepat betul sakit
stress sikit demam
stress sikit demam

stress je tau... stress dgn keje pejabat
org cakap kerajaan banyak dok relex...
ye la tu....
sekarang xde relex2 da..
semua multitasking...xde masa nak relex
10 keje sorang buat..semua nak cepat
dulu 10 keje at least ada 2 ke 3 orang buat...
kalau dah keje 3 orang sorang buat..xke ko stress...??
dpt bos mcm rimau kuat marah...
bertambah 100x stresss..haha


ok la..sambung citer...
disebabkan aku demam...berpeluh2 la keje aku..
since khamis demam...hari sabtu aritu baru betul2 aku beransur pulih...
tu pun kepala rasa pening2 sikit...mild je
biar demam sakit badan sikit2...bukan demam dengan sakit kepala teruk..
yg tu nak pejam mata pun xboleh kan?? 
tp mlm jumaat tu aku leh gi keluarkan barang dari stor bawah tangga..
puncanya nak kuarkan kipas kaki dalam tu
kipas sediaada dah rosak...
syafiqah pakai kipas kaki dlm bilik dia...maklumla musim panas skrg
dah la bilik dia xde aircond..
nak harapkan kipas syiling...xrasa ko...
teringat ada kipas spare leh la ganti..kipas spare hadiah dari dinner fmily day opis hubby PBJV 7 tahun lepas..xpernah pakai
nak kuarkan kìpas sekotak..tp sebilik stor aku kena keluarkan
sbb kipas ni dok bahagian dlm sekali

dah alang2 aku kemas stor buang khazanah lama yg xberguna...
dan ada komik laki aku kat 6 kotak dlm tu aku keluarkan sekali
saje nak check...
boleh jual sekali cadangnya...
berpeluh2 aku mlm tu
terus lena tido...kalau x..2 mlm xtido sbb demam teruk

dah kuar kipas n pasang...sekali xleh pakai kipas lama tu ko...
bengong
sayangnya....😣😣😣

esoknya....
dah kuarkan kotak2 buku komik tu
dok depan pintu rmh..
xkan nak biar...
aku ckp kat hubby kot leh jual
membebel dia kat aku
itu duit dia kumpul masa sekolah la...
dulu sehari kumpul 50sen...
komik senaskah rm2.50..
bertiga beli komik dgn adik uda dan adik kamal...pastu aku lak nak jual..
dia pun simpan kat 20 thn...


yela... last2 aku kemas balik buku ikut tajuk n no. jilid buku...
irfan n syafiqah punyalah suka...
tajuk kat 10 jenis la jugak

antara tajuk yg ada:

Misteri Naga
Mutiara Naga
X-Hunter
Penjelajah Jojo
Yuyu Hakusho
Penyiasat Remaja ada 4 topik yg berlainan
Great Teacher Onizuka (GTO)
Getbackers
Pakar Judo
yg lain xingat...



pastu budak2 request nak baca buku ni
so..aku susun elok2 kat rak buku aku sebijik ni...
sblm ni aku letak mainan anak...
mainan murah mcm hadiah happymeal mcd tu leh la buang

lepas siap susun...
ada jugak komik yg anak2 xleh baca lg mzm tajuk great teacher onizuka n getbackers..
n ada 4 lagi tajuk komik aku simpan sbb xcukup tempat nak letak....

kira ok la jugakkan komik bertukar tangan n generasi
skrg anak2 lak baca....
lepas abis baca mungkin leh jual kot nnt...
ok daa



Related Posts with Thumbnails