Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

WWW: dramatic!





she is sooooo dramatic..!!!!
suka buat muka! 
sayang kakak ketat2!


syafiqah admirer to...

aku bila dgr lagu kump. one direction aku mesti teringat pasal kisah aku borak dgn syafiqah
kisah dia mcm ni...



ingat tak awal feb ruari aritu syafiqah warded kat h. serdang pasal sakit perut tu..
kisahnyer... esok tu syafiqah kan xjd dibedah..
so..lepas doctor comfirmkan boleh discharge nnt tghari..
lepas tu aku dgn syafiqah pun layan la youtube kat tab..
nak jd cerita.. aku ckp kat syfqah.. nak dgr lagu ape??
dia ckp nak lagu one direction....
wah....darjah 1 dah kenal artis barat ko..
tu xcampur dia ckp...justin bieber pun boleh..
wah2... bukan main...
ni pasal kat transit sinar bistari ceria... tiap2 hari cikgu dok mainkan video justin bieber n one direction ok
paling xtahn dia tanya aku..

SyafiQAH: mama suka yg mana???
aku: suka ape?
Syafiqah: suka lelaki yg mana??
aku: wah..... kakak ada yg kakak suka ke??? wah..kakak ada pakwe la...(aku saje sakat dia)

terus dia blushing malu2 ok..
lepas pujuk dia.. dia tunjuk yg dia suka salah sorang anggota one direction..
yg xleh tahan... dia tunjuk yg rambut panjang tu...
wah...minat syafiqah boleh tahan..

syafiqah suka...
si Harry....
wahhhh...
kecik2 pun pandai admirer...


bila dgr je lagu one direction..
terus dia ckp ..ni lagu kakak...
pastu aku akan teringat kisah ni..
sbb aku xleh lupa bila aku ckp kat dia.."wah..kakak ada pakwe...."
pastu muka dia blushing n malu2...
mesti buat aku rasa nak tergelak je..
comel muka syafiqah ms tu...
miss my only princess of my heart..
one n only one..
permata hati yg rajin tp sensitif..
sgt baik hati dan sayangkan adik dia..
pandai jaga adik n tlg adik..
tp penakut kadang2...






koleksi fm setakat ini

hmmmmmm...
xle byk sgt...tp boleh la...
asal member opis or family nak gi vacation somewhere...
mesti kirim fm ni...
paling latest since bln disember aritu...
sorang kwn opis gi new zealand lawat anak dia...
pastu adik ipar gi tour company dia ke usa dpt 3 ketul skali gus
siap FM statute of Liberty NY tu patah dah tgn dia..terjatuh..ruginyer
pastu ada doctor bercuti kat kemboja awal jan lepas dan jepun hjg jan
paling latest adik ipar gi bangkok...
so... inilah koleksi fm sy...
oh xlupa mak mertua fi umrah last year dpt unta oman..
tu pun patah tengkuk unta tu..gara2 terjatuh... imran tepuk..
pelagikan...gam balik le



FM keseluruhan..
boleh bilang dgn jari je.. xbyk..
mummy-ayu punyer FM masa bday ian dulu pun ada..
tunggu FM dr aku lak nnt sempena bday budak bertiga tu hujung Mac ni..
ai pun dah siap tempah dah...weee

senang nak kumpul pahala wahai sang suami..

kongdi dr FB...
senang je si suami nak kumpul pahala kan??
tp xsemua  suami nak buat semua ni...



kami masa kenduri aqiqah haritu

my lovely family....
in pinky + blacky...
nnt detail majlis esok2 ye...


my cintahati in pinky....
#imran wearing baju raya abf irfan tahun 2009#
untung ada anak lelaki sebelum tu...:D

Phillips Avent sales at Littlewhiz

sesapa peminat botol susu Avent..
mas utk tukar botol susu baru.. jom terjah littlewhiz


sendiri pakai, sendiri basuh..sendiri kapur

tajuk dah cerita segala...
mak nyer dah penat sental bj kurung + bj sukan dia yg stok seminggu tu..
yg amat kotor lg berdaki xterkata....
lepas penat berus bj.... terus tetido mamanyrr...
otot bisep yg dah terbentu ni jgn cerita...
lepas sethn dpt otot mcm anold susahnakeje..muahahaha...



 gmbar basuh kasut xde sbb dia basuh sambil mandi pg td...
gmbar sensor ko...
da...
salam ptg ahad...
fenat tol harini


#sambilperahsusu#sambilupdateciter#

sayangi alam sekitar

aktiviti aku every 3-4 bulan..
kumpul segala mak nenek botol2 mineral kosong dan 100plus, tong dynamo, botol softlan,
tin2 sardin & tin coke, botol sabun mandi J&J dan lain2.....
skali jual segala kotak2 lama dan brg2 xguna lepas kemas bilik stor bwh tangga pasal kena serang dgn sang Tikus ari Isnin aritu... ada sekor tikus mati ok!!!! tensi mak!
pastu basikal lama syafiqah yg dah umor 7thn tu..
xlupa box motor habby yg dah setahun dia biarkan...

lepas kumpulkan, masukkan dlm cik Ina kita..
aku bwk gi opis smlm...biarkan sehari dlm kete
then..ptg smlm balik keje singgah ke kedai besi buruk kat area pinggiran putra

penuh brg 1 kete

brg ditimbang atas timbang gergasi...

oh ye..ada sebijik bateri kereta kancil pun kasi jual skali...hihi
hubby br tukar bateri kete kancil dia...

hasilnyer....
muahaha....
balik tu terus ke jusco pulak gi terjah kedai buku popular
duit hasil jualan bl kertas sikit utk preparation party bln 3 nnt

hubby.... jgn jeles...
org rajin punyer hasil ni....
org malas dok diam2 tgk je...muahahaha

sy support breastfeeding..

seronok aku tgk adik aku yg br je bersalin minggu lepas..
seronok sbb dia dah berjaya kumpul susu dgn jayanyer..
dulu biras2 aku berjaya aku ajak berb/f...
kasi pinjm pam before diaorg bl pump sendiri...
biar diaorg rasa feel menyusu...
sbb mostly aku tgk ramai yg cakap..
mak saya dulu susu xbyk..mesti susu sy pun xbyk..
xpun.. dulu ms sy anak pertama, susu sy xde pun...
mmg la xde susu sbb kita xstimulate... xpam..
itu comtoh la...

cuma tulah... nak bf anak ni mmg azam kena kuat dan kental la..
sanggup korban ms dan tenaga...
ckp kosong je xleh..,
kena ada azam yg kuat, usaha utk mengepam dimasa yg sama dan kerap
 dan semangat berterusan utk terus buat disamping support dr suami dan org sekeliling
insyaallah berjaya.,,

utk adik aku..,
aku support dia suruh bf anak.,,
so... aku kasi hadiah kat dia set starter penyusuan susu ibu,.
pump spectra aku yg byk berjasa kat aku dan org lain...
aku jual 2nd hand kat dia..
tp brg lain mmg aku kasi hadiah la...

utk adik aku ni..
 bkn stakat brg menyusu..,
 buku panduan pun wajib bg..
biar dia bc byk2 pasal hal penyusuan spnjg tempoh dia berpantang..
moga Allah mudahkan segala urusan

untuk adik aku....
hadiah dr aku....

pam kesayangan ku...my 2nd pump after Avent manual

set starter utk menyusu..
beberapa biji botol BPA free... plastik breast milk storage..
ice pack dan beg ice


bakul picnic

kirim kat opismate yg blk kuala...
bestnyer....
utk letak brg susu anak saat travelling...
xpun gi picnic... humban semua dlm bakul..
senang dan besih



Tag nama nyer syafiqah

Jumaat hari last day sekolah b4 cuti raya cina seminggu dpt tag nama ni...


pastu si syafiqah dok peram kan lelama dlm beg dia....
hari jumaat lepas br ditunjukkan kat mama dia...
bertuah anakku syafiqah....
so....mencari masa nak menjahit name tag ni kat bj sekolah....
last2..... hari ahad waktu dinihari jam 4.30 pg gigih aku keluarkan mesin jahit n jahit nametag ni...
inilah ms paling aman menjahit tnapa gangguan


lepas 20 minit...... siap utk 4 helai bj..



nampak comel kan??

lama xsoping bj kat butik poney..

owh hari ni jenjln kat mines..
saje usha brg kat mines utk arty bebudak ni.
so far aku jumpa kertas balut hadiah polkadot hijau je..
owh 1 lg gula2.. marshmallow..... owh..haven...
next month br bl..,hihi..

ok... selain misi usha brg party
aku mmg niat nak blkan bebudak ni baju baru...
mcm biasa... butik poney aku terjah..
eceli aku dah jarang turun butik ni...
aritu ms nak raya soping bj kat metrojaya je..
skrg ni bila soping tgk mana offer dgn rebet n voucer yg best..
bj poney mmg aku tetap bl...

jdnyer td...
bila dah msk butik poney sibuk la pilih bj..
aritu sale raya cina xmau grab...
 ni dah abis sales br poyo nak bl..
tp still ada offer...
nak jd citer... salesgirl tu tanya aku ada memberkad poney ke?
sure la aku ada kan...
skali nak byr... rupanyer ada memberkad yg lain.,
lorrrr nmpk sgt lama betul aku xmsk butik poney ni
aku ada kad colect point je... skrg ni rupanyer ada 1 lg kad utk dptkan less...
tp nak dptkan memberkad poney yg baru ni...
kena bl sekurang2nye rm250 ke atas
nak dptkan less punyer pasal... xde hal lah..
 ni kad br dia n kad collect point



utk irfan n imran..
aku bl selai t-shirt sedondon..
eceli nak bl 2 helai sorang..
td over budget la pulak...
ni 1st time ni nak kasi budak berdua ni pakai bj sedondon..
hubby xsuka sbenarnyer..
tp harini aku soping sorang... pelagi...
misi mencapai cita2 la..haha..

utk syfiqah...cam biasa.. selai dress new arrival
ni yg sibuk nak grab less15% tu...
bj imran n irfan bestbuy..
owh top up selai lg tshirt utk imran yg less 50%

so lepas sejam lebih...
inilah hasilnyer!


my kid's soccer party preparation....

owh.... pejam celik dah nak abis bln 2....
so far... xde byk preparation yg aku buat....
buat ms ni br bl brg sikit2....
tp mcm kad jemputan dan goodie bag punyer design aku tgh siapkan...
kad jemputan tinggal nak ketak peta rmh je...
tp semua lom print out lg...
ada templete yg aku design sendiri...
ada yg aku amik terus dr google je...

ni antara brg yg dah dibeli....
brg deco tema bola dr bugsparty.com



kad dan colour papar nak buat banner


gaji bln ni nak bl brgan goodies bag tu...
aku masih mencari bola kaler hitam putih...
susah betul nak jumpa...
lom lg turun ke GM klang... xdann...
kek, cupcakes n cookies insyaallah dlm process order...
main menu pun dah compom order...
hmmm...
budak berdua tu dah xsabar2 dah..
sbb bila aku sibuk suruh diaorg posing pakai jersey..
diaorg igt esok bdaynyer...
hai la anak... sabar ye...
lmbt lg... korang buat mama panik...

basikal roda tiga utk imran...

sejak imran dah kenal mcm2 binatang skrg...
dia gemar sgt kalau dpt main kat luar...
hsiwan jegemaran dia... kucing dan burung...
nmpk je 2 binatang tu... terus ckp 'huh!huh!'
tp tulah... bila dok luar.. xlarat la nak dukung je..
bila suruh dia tatih... kejap je..
selebihnyer... dia lg gemar bukak n tutup strap kasut n cabut terus kasut kat kaki..
so... solution dia.. kasi dia naik basikal..
basikal roda 3 syfqah dulu still ada lg..
tp tau la kan... umor dah 7thn...
mmg dah uzur giler basikal tu...
tayar dia makan diri..terus hncur..

so...pujuk hubby blkan basikal br utk imran...
jiran2 lain dah bl dah basikal tu utk anak2..
imran pandang je.., sian...


so smlm... blk keje ke kedai bskl kat seri kembgn..
wassup dgn papa imran rupa n harga...
lepas tawar... dpt rm130 je..
boleh la...

basikalnyer... 

antara basikal lain yg ada kat kedai tu...

smaapi rmh... bersemangat syafiqah n irfan suruh keluarkan sbb xsabar nak suruh adik imran naik

tu dia budak encem naik beskal dia

voommmm...voooom....

1st time imran mandi kolam...

salam rabu uolls....
selamat bekerja semula....
ada lg yg cuti ke? hihi.. slmt bercuti..
aku ingat sekolah cuti seminggu dgn sekolah agama pun cuti skali seminggu..
omg! rupa2 nye sekolah agama still ada yek!
pg td antar syfqah ke taska sbb sek keb cuti kan...
lalu dpn sekolah agama kafa dia...
ramai budak tgh gi school...
ayoyo... itu budak sudah bising la...
apsal mama xbwk bj sekolah agama kakak?
aiseymrn..mana mama tau.. hari ni kakak cuti school whole day..
 gi main lari2 kejar2 tgk tv kat taska je...
esok br kakak skolah...

ok.. intro je bkn main seperenggan...
hihi
ni... nak citer.., smlm... kasi anak2 mandi kolam
sian kolam tu..., sbb beso sgt.... nak kasi mandi slalu dlm kolam tu mmg idok le..
bkn pe.. letih nak pam ko...
tp dah 4hari cuti xwat pape...
gagahkan jugak pam kolam tu
maklumla.. pam manual.... 15 minit baru kembang sepenuhnyer kolam tu...

bila dah ready..., ms utk mndi la...
kakak n abg dah sah teruja giler...
adik..1st time....
rupanyer xsusahpun nak kasi imran mandi kolam...
lepaskan je dlm kolam tu...
pandai la dia main sendiri....

utk mkluman.., imran dah pun 10 bln..
dia dah pun berdiri sendiri dan memapah dgn lajunyer...
org kata dah berdikari la..,..
seronok tgk aksi diaorg mndi smlm....
layan gmbar n video..
zasssssss!


budak dobot dah pandai berdiri
baju mandi imran akak opismate aku bg.. 
anak dia punyer...ms umor 1thn 
jgn terkejut kalau aku ckp anak dia tu skrg dah umor 17thn ...
punyer lama dia simpan bj mandi tu...





tahniah adikku...dpt anak sedara pertama

alhamdulillah..
syukur kehadrat allah...my sista selamat melahairkan bayi sulungnyer di hkl pg ni
saat palng gempak yg temankan adik aku bersalin adalah akak sulung aku sendiri...
suami adik aku on d way dr kota baru naik mas..
xpe...... yg penting adik aku selamat melahirkan baby girl yg comel lote
cuma kesian rizal xdpt temankan isteri tecinta dibilik bersalin...
kewajipan sebagai anak melawat ayah yg sakit di Icu since hari jumaat lepas...
aku tau rizal dilemma dan tekilan... xpe...
insyaaah..ada rezki anak seterusnyer dpt temanakan.
kalau jd ape2 pada ayah..... lepasni xde 2nd time dah.

along.... gabra ko ye bila tgk org sakit bersalin sbb ko xde pengalaman lg.
xpe...1 ms nnt..insyaallah.... smpai seru ko...dpt ko rasa bersalin tu sendiri.
bc statut fb aong sambil temankan manja yg kesakitan bikin semua org saspen...
along xtau nak buat mcm mana bila manja mengadu sakit....haha
mmg pun... even laki dia teman pun still xleh buat apa2...
just bg support n suruh bc doa byk2 je.

to manja n rizal...TAHNIAH!

baby girl
Nor Auni Irdina Bt. Nornazrizal
3.0kg
HKL
11.02.2013


kambing aqiqah imran

cuti 1st day srmpena raya cina 4 hari ni..
dimulai dgn misi menjenguk kambing utk aqiqah imran dan cousin nyer...
tempat betul2 kat puchong belakang ioi..
depan jusco ioi puchong tu...
eceli majlis nak buat hujung blm 2 ni...
tp bkn buat kat rmh aku ye..
buat kat rmh mertua aku kat bts.sg. besi..
majlis melibatkan 3 org cucu mertua aku..
mcm pernah aku ckp..
Thn 2012 mertua aku terima 3 org cucu terus..
imran bln Mac, zuhayr bln Sept. dan  Yusha bln Dis 2012..
jd majlis combine skali..
aku xdpt la nak jemput sesapa.. majlis kat rmh orgkan..
kalau rmh aku mmg aku jemput ok...



kmbing kami order 4ekor..
sepatutnyer 6ekor la kan sbb anak lelaki semua....
tp part hubby aku n adik dia si daddy zuhayr cuma tumbgkan sorang sekor je..
niatnyer lg sekor nak aqiqahkan ms raya hj thn ni
hntar ke palestin ke terus kan..

so pg smlm ke puchong utk akad penerimaan kambing tu..
kami pilih sendiri kambing yg ada...


Ni antara kmbing yg dipilih...

Sda 5ekor kmbing kst sini...
Br je sampsi dr port dickson..

Kakak tutup hidung..
Statement mcm biasa dia...Busuknyer.....



Gi kandang kambing pakai skirt....xpernah dibuat org..

Ok....ptg tu ke kem wardiburn setapak wedding kazen aku...
Hari ni tak kemana lg... 
just lepak2 kat rmh je...

bday party in the making...

insyaallah,...selepas 2thn...
aku dah lama xbuat bday party utk anak2 aku
thn 2013 ni aku berazam utk buat bday utk irfan, syafiqah n of coz smbutan ulang thn pertama Imran
aku dah rancang since disember lepas...
tema "SOCCER FEVER"...
eceli kebetulan sama lak dgn tema bday party anak Nett..
welll nak watcamne...
aku dah terbeli pun brg party tu awal2..
dah kebetulan samakan.. on jelah kan....

cuma aku masih mengekalkan tema warna HIJAU, HITAMPUTIH...
dah lama xbuat party...
mungkin xsemeriah bday anak nett n ayu.... (korang ilham aku tau!)
tp aku cuba....

sikit gmbr Soccer Bday Theme...
sedang memerah otak nak baut sekretipnyer..
andai xleh pikir..aku tiru je dlm internet ni..habis citer..haha





aku cuba do it myself...
nak kurangkan kos katanyer...
cuma nak ke Kl dptkan brg mcm xdann...
hmmm...
inysaallah..
siap kad jemputannyer nnt aku annaounce ye...
korang-korang..dan kamu yg baca ni...jgn xdtg tau..
aku buat bln MAC tau..
insyaallah.. ngam2 pada tarikh lahir IMAN IMRAN...
tungguuuuuuu!

syafiqah sakit: hampir dioperate!

owh..aku tak tau nak citer dr mana bila part syafiqah sakit ni
tp aku tau ramai dah bc status aku tulis kat FB pasal kondisi kesihatan syafiqah
serius...syfiqah w/pun badan besar..
tp dlm dia xkuat...
dia br je discharge wad 2 minggu lepas (pertengahan Januari 2013) aritu
xsangka secepat ni dia masuk balik
cuma sakit nyer bukan asma la... tp sakit perut...

mulanyer syafiqah just sakit perut selasa mlm lepas
ituppun lepas mkn mlm..
aku ingat dia sakit perut biasa2...
aku suruh dia gi berak...
tp dia ckp xleh berak...
sampai tghamalam... kondisi dia makin worse...
aku sapukan minyak angin cap yu yee...
tp dia still mengerang2 kesakitan
bila tepuk perut dia bunyi angin je...
n dia muntah lepas tu sekali...
so esoknyer (harti rabu) aku bwk dia ke klinik PKU

kat sini doc bg dia ubat..n dia stay kat PKU whole day
tgari tu sakit perut dia still xok n dia makin mengerang2 kesakitan
dok nak diagnose dia appendix dia xde la pulak smapai mengeringkot kan badan
pastu dia boleh jln... so dok kasi injection pulak tgari tu
ptg.. masih x ok..
smapai jam 4pm.. doc decide buat urine test n nak buat blood test..
tp doc nak refer ke hospital
sebb nak refer hospital aku xnak la syfiqah dibuat blood test..
nnt kat hospital kompom amik darah lg.. aku xmau syafiqah trauma
korang jgn tak tau..dpt doctor pandai..2 minit je dpt amik darah
yg bln lepas stengah jam xlepas tau...
smapai syfiqah dah trauma n menjerit kesakitan!


so... aku tunggu hubby dtg.. dia yg follow ambulans refer ke hospital
aku mmg dah flat sbb aku serius xsihat... demam n batuk
jam 7 mlm hubby sms kata syfqah dah dimasukkan drip n diberi ubat tahan sakit


gmabr ms kat emergency br lepas amik darah n masuk drip

jam 9mlm dia dah ditransfer ke wad
doctor kata nak bedah esoknyer utk cek appendix

mmg gabra la aku kat rmh...
nak tido mlm pun xleh tau...
hari khamis smlm..jam 6.15pg aku dah send budak 2org tu ke nursery n bergegas ke hospital utk tukar shif dgn hubby...
hubby xleh cuti sbb dia kena attend meeting.. ada kes org putus jari kat kilang dia
so smlm...aku smapai tu...jam 7pg.. syafiqah dah ready dgn bj hospital nak msk bilik OT


paling kesian kat syafiqah whole day smlm (rabu) dia xmkn
ms nak kena bedah dia kena puasa...
elok pulak hospital hantar bubur pg tu..menangis dia nak mkn kata lapar

syafiqah nangis2 nak mkn...(pakai bj pun terbalik)

tp ms tu dia ckp dia xsakit perut dah...
aku pun rasa risau sbb perlu ke bedah kalau dia xsakit perut dah..
tunggu punyer tunggu smapai jam 9.30pg...
doktor pakar dtg cek syafiqah n dia ckp..xjd bedah sbb syafiqah dah ok...
ya Allah...lega aku tau..
muka lega xjd operate n br lepas mkn...


Allah makbulkan doa aku agar syaifqah sembuh...
tp doktor still xdpt nak agak syfqah sakit pasal pe..
mungkin just kembung n gastrik...

tp aku ckp syafiqah lepas ni xyah la bl mknn kat kantin sekolah
aku saspek mknn tu xbersih or xckp masak or dah basi ke...
sbb last syafiqah ckp dia mkn yong taufu kat skolah hari selasa tu...

kira ni 2nd time syfiqah masuk hospital utk thn 2013
thn 2012 alhamdulillah... syafiqah sihat walafiat
1st time syfiqah warded thn 2011 sbb jgkitan paru2 dan diagnose asma
tu pun 2 kali dlm tempoh 2 bln...

lepas ni aku sgt berjaga2 dgn kesihatan syfiqah
imran pun sama... diaorg xleh batuk or demam
kompon dgn kahak n amik gas punyer...

aku ucapkan terima kasih pd semua kwn2 FB & blogger serta my sibling n family 
yg mendoakan kesejahteraan syafiqah....
berkat doa korang semua.. syafiqah sihat...
tq ye korang

syafiqah sakit perut pulak

since ptg smlm dia mengadu sakit perut...
agaknyer sakit perut yg memulas- mulas dan angin..
sepnjg mlm smlm xtido dan mengerang- ngerang...
cirit tidak..tp muntah ada sekali je...
pg ni aku bw ke klinik...
jln pun xlarat..




terus stay kat klinik je...
keadaan m kin worse...
tghari ni doc bg injection pulak...
dpt la dia muntah skali....
harap makin pulih...
ni dah jam 3 lbh... still x ok..
kata doc...kalau x ok jugak..
kena refer hospital la nmpk gaya ye...

soooo tired...
me also not ok...
batuk, selsema dgn hidung tersumbat n sakit tekak..
badan dah seram sejuk je rasa ni...
harap syfqah makin pulih n x direfer ke hospital...
plez doakan yg terbaik utk syfqah ye kengkawan...
Related Posts with Thumbnails