Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kem bantuan bencana alam dan operasi menyrlamat (BBOM) BSMM 2017

bismillah...
nak share sekitar aktiviti kemBantuan Bencana Alam dan Operasi Menyelamat  BSMM Chapter UPM yg telah diadakan di Nur Lembah Pangsun pada 5 - 7 Mei 2017 yg lepas

utk pengetahuan korang...
kem ni julung kali diadakan selepas hampir 10 tahun BSMM C UPM xaktif
selama ni aku buat pra BBA kem je
tu pun buat kat sekitar kwsn PKU UPM
just nak kenalkan kat student apa itu clinton cooker n simulasi kecederaan

tp kalau buat BBA camp or BBOM yang real sgt susah ok...
sebaiknya buat dlm 2 team...lg ramai lg best
n penyertaan fasilitator mmg kena ramai
sebab fasi kena set aktiviti untuk pelajar dan memantau aktiviti

tp alhamdulillah..kem ni aku dpt manage dgn baik
perbelanjaan pun dpt diminimumkan sebaik mungkin
n the best part my student well organised semua benda yg sepatutnya disediakan
cth part beli brg2 bash utk memasak, tempah tshirt kem, buat banner n penyediaan peralatan utk BBOM
pengalaman last year gi camping diaorg gunakan sepenuhnya utk aktiviti kali ini...
alhamdulillah

part aku lebih pada penyediaan jurulatih n fasi...
eceli aku pernah share aku gi rikki n booking tempat Nur Lembah pangsun di langat ni...
last buat aktiviti BBOM gak tp tahun 2007
mmg lama giler xbuat...


ok...
terus pd hari kejadian..
kami berangkat jam 3ptg dari UPM
3 org student exam naik kemudian dgn aku
sorang ni boleh dia dtg lambat.kena tinggal bas...last2 naik dgn aku gak

budak sampai ke NLP dlm jam 5.30 ptg n terus set khemah
lepas tu bagi taklimat dan pembahagian kumpulan 
yg ditugaskan memasak dah stat masak utk prepare dinner

jam 8.30 kami mkn dinner sambal sardin dgn msk lemak putih kubis..
terangkat ko.... kenalak ada telur dadar..yum..yum!!

mlm tu aktiviti pertama adalah belajar tentang tali temali n ikatan
penting utk diaorg tau sbb ikatan ni digunakan pd strecture utk operasi menyelamat di tempat tinggi
1 lg utk aktiviti esok nak buat abseiling...
aku jemput en Md noor liza utk kendalikan aktiviti






sedang elok belajar...
dtg satu kes mangsa kemalangan di dapur...
alhamdulillah..fasi student yg aku jemput ni boleh kendalikan kes2 utk peserta..]
ringan sikit keje aku..

pelagi... kes pertama budak2 ni handle..menggelabah pun ada


tu dia jumpa mangsa..badan besor lak tu
dgn hujan lebat pulak tu
utk 1st kes agak kelam kabut student manage
mungkin terkejut n xsedia
tp alhamdulillah... feedback diaorg ok je


oh ye..ms mlm pertama ms taklimat belajar tentang tali tu kat luar hunan lebat
disebbkan tapak khemah jenis bersimen..
abis air bertakung... dah khemah banjir
so mlm tu kami tido ramai2 kt dewan terbuka kami
syok la jugak sbb sejuk..xde nyamuk
memasing berbungkus dgn sleeping bag masing2




abis aktiviti utk 1st day...
aku xdera budak bg kes tghmlm sbb tau masing2 kepenatan sbb kehujanan
ngan aku pun tido baju badan basah2 n brg aku pun basah sbb khemah masuk air...


Ulangtahun perkahwinan ke 12 ilah 💖 irwan

bismillah
hampir terlupa nak create n3 utk diri sendiri
27 mei 2017 lepas genap 12thn aku mendirikan rumah tangga
pada aku dlm hubungan ni  perkara utama adalah tabah dan cekal dlm menghadapi kerenah pasangan tu paling penting
bersyukur jika dikurniakan pasangan yg baik, memahami, rajin beli jiwa pasangan mereka, bantu membantu dan saling sayang menyayangi...
dan perkara2 inilah yg kita sentiasa inginkan dan doakan dlm sebuah pernikahan....
aku pun sentiasa berdoa semoga antara kami sentiasa ada perkara2 mcmni

anak2 pun dah besar2...
oh ye bln ramadhan ni senang la sikit nak beribadat..
aku masih belum boleh mula puasa lagi
harap2 esok rabu 5 ramadhan dah boleh mula puasa
xsabar nak gi solat terawih di surau or masjid

pd suami....selamat menyambut ulagthn perkahwinan kita ke 12 thn...


gambar dok tukar2 baju ms malam berinai...



share gmbar2 ms nikah dulu
saje je bukak album lama n snap gambar...
😁😁😊

sambutan bulan anti dadah UPM..PKU juara...

bismillah
mengabadikan kenangan PKU sbg johan utk kontigen antidadah peringkat UPM pada hari jumaat lepas
sblm tu pd hari rabu tu diadakan pertandigan pameran antidadah
dan PKU mendapat tempat ke2
tahniah pd semua warga team pku yg bertungkus lumus membuat persiapan


aku join bawah kontigen sorak je
nak berlakon pelakon dah cukup..
😁😁☺









gambar semasa diumumkan sebagai juara kontigen
satu team naik atas pentas ko
gamat!!!
kemenangan pertama selepas 10 thn xjoin program universiti
pd kitaorg..kalau pentadbir aktif n rsjin bg support..
anak2 buah ok n aktif je
tp kalau pentadbir haprak..
anak2 buah pun xde semangat nak buat apa2


last kelas BSMM II with 1st bach koko bsmm berkredit

13 mei hari tu last jelas bsmm utk kursus berkredit pusat koko
my 1st class koko berkredit yg aku daftarkan utk silibus persijilan jurulatih...
2 thn lepas aku ajar student bsmm xde wajib jadi ahli n just kursus biasa

2 sem diaorg bersama aku menaikkan semula nama bsmm chapter upm
2 kali buat agm...
peel masing2 dah msk dlm kepala...
tq to all my students
masih xberkesempatan nak update pasal kem
gambar dah pindah ke komputer..
tp xleh nak update sbb komputer masih rosak...

aktiviti last kelas haritu
ada exam n kami buat majlis mkn2
aku tlg masakkan meehoon sup
lepas exam kami makan dan bergamabr...
seronok sgt




siap bergmbar guna instax camera
budak2 request nak bl gmbar ni..
layankan...





moga korang2 student kekal sebagai ahli bsmm yg aktif seoanjang 4thn pengajian korang di upm ni..
tq semua

hari sukan sktu 2017

bismillah...
hi semua
abadikan kenangan kakak Syafiqah dan Irfan masa menyertai sukan sekolah yg lepas...

thn ni sukan sktu dibahagikan kepada 2 perifkat di mana tahap 1,2 &3 diadakan pd hari Khamis di dataran sekolah SKTU manakala tahap 4,5 &6 diadakan pada hari sabtu dan bertrmpat di Stadium UPM

Nak jadi cerita..ms sukan Irfan di SKTU khamis tu, aku terlibat dgn program taska Imran yg pergi lawatan kat planeterium negara...disebabkan dah janji dgn imran...dah aku xtau nak pergi yg mana...

this year irfan join aktiviti sukaneka. thn lepas xterpilih...kesian dia..
jadi utk x menghampakan anak2...b4 gi ke planetarium negara...aku singgah kat sekolah irfan utk tgk dia...
tp game dia stat lambat...xsempat la tgk dia main kasut terompah gergasi...

suasana aktiviti sukan tahap 1 SKTU pada 13 Mei 2017

irfan tgh jerit bg support kat geng rmh sukan dia...
this year SKTU tambah lg satu warna rmh sukan mereka iaitu rumah unggu or Exora
nama kereta semua
irfan b4 ni rmh satria merah..
kena tukar rmh exora...dah kena bl bj sukan baru...tp xpela..layankan jelah

gi ke khemah pelajar lawat irfan
xleh nak lelama sbb nak gi KL tgk adik imran lak kat planeterium negara

bergambar ber3..
kakak mmg sekolah cutikan sbb kakak akan sambut sukan hari sabtu
team irfan menang gangsa utk acara terompah gergasi
boleh la...suka irfan

sementara hari sabtu lak
bertempat di stadium UPM
kakak masuk acara perbarisan

kakak rumah sukan biru or putra
thn ni tema avengers
thn lepas paus biru

aku ada kelas akhir bsmm
student exam..
dtg kejap utk tgk kakak

geng perbarisan dah mulakan majlis perarakan rumah sukan

ni antara rumah sukan yg lain
kuning batman, hijau vle frog, unggu manggis n merah xingat...haha

papa pun ada ms ni...
so diala tukang bg laporan pasal kakak


team biru kena pakqi bj biru jugak...haha

utk acara sukan thn ni kakak syafiqah join acara lontar peluru ms kat sekolah n dia dpt tempat ke3..dpt la medal gangsa

while masa majlis di stadium utk acara olahraga...kakak join 4x100m dan 4x200m

eceli syfiqqh bkn la runner 
sbb badan dia besar...
tp utk pass baton dia boleh je

ni ms 4x100 m kot papa snap gambar


alhamdulillah... acara 4x100m team kakak menang johan
cepat betul turun dr stage kata papa


sedia uk lari 4x200m lak
n utk acara 4x200m pun team kakak dpt johan

tahniah pd syafiqah n team
thn ni memasing menang bwk blk medal
ok la... semangat kesukanan utk dorang sgt tinggi..
n blk haritu kakak sunburn teruk sgt..
samapi harini dah 2 minggu kulit still gelap ok

lawatan tadika. imran ke muzium polis, planeterium negara dan rumah komik

bismillah
nak share pasal aktiviti taska imran pada 13 mei lepas
tadika sinar bistari ceria
kebetulan jatuh pulak hari cuti utk syafiqah sbb sekolah kakak nak buat sukan tahunan..
jadi aku pun apply cuti n join gi lawatan ni
tempat lawatan sekitar taman tasik perdana je....

aktiviti bermula dgn aku hntr imran naik bas dulu...
budk2kan...naik bas lg best...
dia nak dok dgn kwn2 dia...
aku follow naik kereta je

ni masing2 dlm tadika...baru lepas mkn...ready nak turun

amboi imran..xleh dok diam
tgh beratur nak naik bas

hai semua

aku n syafiqah nak join budak tadika

cak

adik naik bas

baik2 ye adik...mama follow belakng
kami gerak ikut MEX...
jemmed kejap kat depan kem lama sg. besi je


destinasi pertama adalah ke Planeterium negara

bdk ni sampai dulu...
bermain dlm bilik graviti ni..
pening kepala weh...

kanan melayan adik

tgk wall pencapaina menerokaan angkasa

ni rupa angkasawan tido dlm shipspace..

ni kat kerusi angkasawan

hi....
dlm 2 jam jugak budak2 dok dlm ni sbb ada taman mainan
masuk percuma..cuma kalau nak tgk wayang je kena beli tiket
aku tereli tiket...tp xdann tgk..budak2 ni xtgk wayang pun

abis dah dari planetarium negara...2n place adalah ke Muzium PDRM

kami di bahagian kenderaan lama PDRM
masuk ke muzium ni pun free
tp dlm ni xleh snap gambar

ada part tayangan video mengenai sejarah penubuhan pasukan polis Malaya


kusyuk masing2 tgk video

besar jugak muzium polis ni...ni belah luar
ada skuad ni


kami masuk ke galeri senjata dan last sekali galeri pakaian uniform polis dan muzium semasa penjajahan english dan jepun ke tanah melayu

bergamabr beramai2 di muzium polis sebelum ke destinasi terakhir ke rumah komik dan kartun


utk masuk ke rumah komik kena byr Rm10 utk dewasa dan kanak2 Rm5 xsalah
dlm ni kami dilayan oleh kartusni taziri


hi....seronok tgk budak2 ni

ni kartunis select budak n suruh jawab soalan berdasarkan gambar dia lukis
dia pilih imran n suruh jawab ikan apa yg dia lukis

imran jawab betul IKAN PARANG

muka bangga dpt hadiah majalah Gila-gila

imran dgn mama dan kakak 

bergamabr dgn kartunis tarizi

sebelum balik...bergambar di depan Rumah Karton n Komic Malaysia

bye...

habis aktiviti kanak2 mkn nasi ayam di masjid negara..
tp aku ajak imran blk dulu n amik makanan yg dah siap packing
kami ke mid valley utk ambil sarung bantal sofa yg aku dah tempah..
xsabar nak pakaikan kat sofa..haha..
daa

Related Posts with Thumbnails