Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

hari sukan sktu 2017

bismillah...
hi semua
abadikan kenangan kakak Syafiqah dan Irfan masa menyertai sukan sekolah yg lepas...

thn ni sukan sktu dibahagikan kepada 2 perifkat di mana tahap 1,2 &3 diadakan pd hari Khamis di dataran sekolah SKTU manakala tahap 4,5 &6 diadakan pada hari sabtu dan bertrmpat di Stadium UPM

Nak jadi cerita..ms sukan Irfan di SKTU khamis tu, aku terlibat dgn program taska Imran yg pergi lawatan kat planeterium negara...disebabkan dah janji dgn imran...dah aku xtau nak pergi yg mana...

this year irfan join aktiviti sukaneka. thn lepas xterpilih...kesian dia..
jadi utk x menghampakan anak2...b4 gi ke planetarium negara...aku singgah kat sekolah irfan utk tgk dia...
tp game dia stat lambat...xsempat la tgk dia main kasut terompah gergasi...

suasana aktiviti sukan tahap 1 SKTU pada 13 Mei 2017

irfan tgh jerit bg support kat geng rmh sukan dia...
this year SKTU tambah lg satu warna rmh sukan mereka iaitu rumah unggu or Exora
nama kereta semua
irfan b4 ni rmh satria merah..
kena tukar rmh exora...dah kena bl bj sukan baru...tp xpela..layankan jelah

gi ke khemah pelajar lawat irfan
xleh nak lelama sbb nak gi KL tgk adik imran lak kat planeterium negara

bergambar ber3..
kakak mmg sekolah cutikan sbb kakak akan sambut sukan hari sabtu
team irfan menang gangsa utk acara terompah gergasi
boleh la...suka irfan

sementara hari sabtu lak
bertempat di stadium UPM
kakak masuk acara perbarisan

kakak rumah sukan biru or putra
thn ni tema avengers
thn lepas paus biru

aku ada kelas akhir bsmm
student exam..
dtg kejap utk tgk kakak

geng perbarisan dah mulakan majlis perarakan rumah sukan

ni antara rumah sukan yg lain
kuning batman, hijau vle frog, unggu manggis n merah xingat...haha

papa pun ada ms ni...
so diala tukang bg laporan pasal kakak


team biru kena pakqi bj biru jugak...haha

utk acara sukan thn ni kakak syafiqah join acara lontar peluru ms kat sekolah n dia dpt tempat ke3..dpt la medal gangsa

while masa majlis di stadium utk acara olahraga...kakak join 4x100m dan 4x200m

eceli syfiqqh bkn la runner 
sbb badan dia besar...
tp utk pass baton dia boleh je

ni ms 4x100 m kot papa snap gambar


alhamdulillah... acara 4x100m team kakak menang johan
cepat betul turun dr stage kata papa


sedia uk lari 4x200m lak
n utk acara 4x200m pun team kakak dpt johan

tahniah pd syafiqah n team
thn ni memasing menang bwk blk medal
ok la... semangat kesukanan utk dorang sgt tinggi..
n blk haritu kakak sunburn teruk sgt..
samapi harini dah 2 minggu kulit still gelap ok

lawatan tadika. imran ke muzium polis, planeterium negara dan rumah komik

bismillah
nak share pasal aktiviti taska imran pada 13 mei lepas
tadika sinar bistari ceria
kebetulan jatuh pulak hari cuti utk syafiqah sbb sekolah kakak nak buat sukan tahunan..
jadi aku pun apply cuti n join gi lawatan ni
tempat lawatan sekitar taman tasik perdana je....

aktiviti bermula dgn aku hntr imran naik bas dulu...
budk2kan...naik bas lg best...
dia nak dok dgn kwn2 dia...
aku follow naik kereta je

ni masing2 dlm tadika...baru lepas mkn...ready nak turun

amboi imran..xleh dok diam
tgh beratur nak naik bas

hai semua

aku n syafiqah nak join budak tadika

cak

adik naik bas

baik2 ye adik...mama follow belakng
kami gerak ikut MEX...
jemmed kejap kat depan kem lama sg. besi je


destinasi pertama adalah ke Planeterium negara

bdk ni sampai dulu...
bermain dlm bilik graviti ni..
pening kepala weh...

kanan melayan adik

tgk wall pencapaina menerokaan angkasa

ni rupa angkasawan tido dlm shipspace..

ni kat kerusi angkasawan

hi....
dlm 2 jam jugak budak2 dok dlm ni sbb ada taman mainan
masuk percuma..cuma kalau nak tgk wayang je kena beli tiket
aku tereli tiket...tp xdann tgk..budak2 ni xtgk wayang pun

abis dah dari planetarium negara...2n place adalah ke Muzium PDRM

kami di bahagian kenderaan lama PDRM
masuk ke muzium ni pun free
tp dlm ni xleh snap gambar

ada part tayangan video mengenai sejarah penubuhan pasukan polis Malaya


kusyuk masing2 tgk video

besar jugak muzium polis ni...ni belah luar
ada skuad ni


kami masuk ke galeri senjata dan last sekali galeri pakaian uniform polis dan muzium semasa penjajahan english dan jepun ke tanah melayu

bergamabr beramai2 di muzium polis sebelum ke destinasi terakhir ke rumah komik dan kartun


utk masuk ke rumah komik kena byr Rm10 utk dewasa dan kanak2 Rm5 xsalah
dlm ni kami dilayan oleh kartusni taziri


hi....seronok tgk budak2 ni

ni kartunis select budak n suruh jawab soalan berdasarkan gambar dia lukis
dia pilih imran n suruh jawab ikan apa yg dia lukis

imran jawab betul IKAN PARANG

muka bangga dpt hadiah majalah Gila-gila

imran dgn mama dan kakak 

bergamabr dgn kartunis tarizi

sebelum balik...bergambar di depan Rumah Karton n Komic Malaysia

bye...

habis aktiviti kanak2 mkn nasi ayam di masjid negara..
tp aku ajak imran blk dulu n amik makanan yg dah siap packing
kami ke mid valley utk ambil sarung bantal sofa yg aku dah tempah..
xsabar nak pakaikan kat sofa..haha..
daa

progress home make over (part 1): wallpaper by Lamex Wallcovering

bismillah...
aku rasa aku xperlu tunggu raya kot nak citer pasal home makeover
kang aku lupa terus xciter pape...
hp dahla storan n RAM kecik
amik gambr byk2 "hang" terus..
baik aku terusa abadikan citer dlm blog
kot korang nak rujuk ke..senang kan...
manatau ada yg nak tukar wallpaper mcm aku...leh la baca ye

ok..utk house makeover aku budged below RM3k
motif utama dah bosan dgn kaler merah
dulu excited ms memula masuk rmh baru..
gi keje xsabar balik sbb nak lepak2 kat rmh
rumah bau baru je...rmh baru kan
tp msk 7 thn dok tgk benda yg sama aku bosan
nak bl rmh baru xde duit..haha
impian xberagak..
jadi..kita ubah suasana baru je...
utk perabut aku maintain je...
xde budged besar..lg pun mcm sofa masih leh guna..
so..pakai jelah apa yg ada...

utk major changes aku perlu ubah wallpaper dulu...
sbb dia tarikan utama dlm rmh ni..
jadi..
lepas penat usha2 wallpaper dlm laman web lamex..
aku ke midvalley utk gi tgk warna n pegang sendiri wallpaper tu...
n mcm aku dah pernah tanya kat korang dlm IG aku...
aku decided amik corak jalur2 utk theme colourful xsalah
nak yg lawa sgt ,mahal pulak harganya..


step utk pasang wallpaper lamex xsusahpun...
korang gi je mana2 butik lamex..kat MV ada, sunway ada
korang boleh pilih design
nak tgk dalam lamen web pun boleh
then byr deposit Rm300..nnt staf lamex akan call n dtg rmh utk buat ukuran n kira bape roll wallpaper yg diperlukan
then dia boleh bg cadangan if wall kita perlu diplaster or tidak
kebetulan ms aku dtg tu dah nak dekat home dec..
jadi... aku nakkan harga pakej homedec..
n tarikh diorg buat homedec tu jatuh pd hari aku gi KT..
aku dtg sekali lg ke butik utk booking price homedec..
standart harga lamex ni..
every 5 roll korang amik akan dpt free installation
tp... below 5 roll korang kena byr intallation Rm250
utk harga pakej homedec, kena amik 7roll ke atas dpt free installation n setiap roll ada diskaun lg..
tu yg untung bl time home dec..
xyah gi ke homedec tu..dtg je kat mana2 butik lamex...pun boleh..



total price utk 8roll aku ambil utk cover dinding dining area 5roll
dan living hall perlukan 3 roll...
so total RM 900
roll kelabu berteksture lebih mahal dari roll biru strips tu...
xsalah Rm180 seroll dpt Rm130 seroll
n yg corak stripes tu Rm130 dpt rm98 seroll
kalau rmh korang ada wallpaper lama nak kena remove..
korang boleh buat sendiri...
kalau malas mcm aku....upah org lamex..diaorg akan amik upah RM53 utk 3 roll 
so..cth kalau rmh korang pernah pasang sampai 6roll..byr la Rm100 upahnya..haha

n satu lg..aku ada byr upah plaster sbb keadaan dinding aku yg sgt teruk..
lepas bukak wallpaper lama berlekuk2 n cat tercabut2
ada jugak wall crack..so diaorg tlg baiki..
cost dia RM89...
n 1 lg...if wall korang tinggi lebih 10 kaki..pun ada extra caj Rm20 utk 3 roll..
jadi..total aku byr utk lamex adalah Rm1049 sahaja..

jom layan gamabr ms operasi cabut n pasang wallpaper lama n baru
memula cabut wallpaper lama
lamex caj rm53 utk 3roll...
nak buat sendiri boleh..tp xlarat..
lgpun xtau trick nak remove wallpaper

lepas cabut wallpaper lama...tinggal kesan kuning kat dinding...
trick nak cabut yg kuning tu pulak...
kena basahkan dindingtu dgn air..lap pakai span
then br diaorg kikis pulak...mcm leceh

dulu aku bl wallpaper bunga merah tu Rm150 perroll n aku bl 3 roll je utk cover 12kaki 
total RM700 jugak sbb upah pasang kena byr Rm250... kan rugi tu
baik amik je minimum 5 roll... n dpt free installation...


lepas settle cabut wallpaper...
uncle ni kikis kesan dinding dan mulakan plaster dinding xrata..
dinding sku bkn setakat xrata... siap crack lg ko....
kos plaster dinding rm89..


lepas siap plaster dinding area dining
sementara tunggu kering
diaorg bersihkan n ratakan pulak dinding living hall merah
dinding merah ni pun xrata..tp aku xplaster...
xmau tambah kos sbb dinding yg ni xdikira ms byr aritu

dah siap kikis n ratakan..diaorg pasang wallpaper di ruang sini dulu
lepas settle uncle mintak izin gi lunch jap sbb dah kul 1..sian uncle..penat diaorg

jam 2ptg uncle sambung blk utk potong wallpaper n install kat area dining hall
kali ni kat dining hall aku pasang penuh 22 kaki...
perlukan 5roll


dlm jam 4 ptg br settle semua keje
alhamdulillah


ni living hall before n after


ni rupa lepas siap pasang...
rasa lebih luas
so total cost utk pasang wallpaper rm1049

ext n3 aku citer pasal tukar warna kitchen cabinet lak ye...daa
Related Posts with Thumbnails