Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Mahligai Impiana... Rumah Ku Syurga Ku

en3 ni aku nak cite skit pasal rmh ku yg baru ku beli tahun lepas. Rumah ni skrg dlm progress dah 80% siap, insyaallah..... bulan 12 ni siap sepenuhnya..... cuma aku rasa kalau betullah siap bln 12 2009 ni, mungkin bulan 2 tahun 2010 baru aku dapat duduk kot..... ye la, kena touch up dulu baru leh duduk kan....

anyway untuk 1st en3 cite pasal Mahligai Impiana ku ini, aku nak tunjuk camne rupanye dulu lah.... of couse aku tunjuk rmh contoh lakan.... jom kitaa tgk ye....

Starting dari design dulu k....

Design yg agak modern... ia dinamakan Paragon 202 Lestari Putra terletak di Seri Kembangan... mempunyai keluasan 18 x 65 sqf (kecik je) tp build up area 1400kp.... rmh aku lot tgh je.... yg rmh contoh ni corner lot ye.... beza dr rmh aku ada tmbah 2kaki je...

ni peta ke kaw. perumahan aku.....


ok jom tgk design dalam dia.....

starting from living hall




Pandangan dari pintu masuk ke ruang living hall n terus ke dining hall


Gambar ni dining hall terus ke dapur..... straight dr pintu masuk tadi

close up sikit dapur dia




ok... kat sebelah dapur ni ada toilet..... standart lah kan.... pastu ada bilik kat sebelah dapur ni......




ok... gmbar kat atas ni aku nak tunjukkan kat sblh pintu bilik tu ada 1 pintu warna putihkan? itu pintu bilik store bwh tangga yg dah siap dibina terus.... so kira senang la aku nnt nak sorokkan barang mainan anak2 ku nnt n dah save budget xyah nak bikin store bwh tangga kan.... he3....



now dah habis round kat bwh....
jom kita naik atas lak...

tangga ni dibina tgh2 antara living hall n bilik bwh... menjimatkan space with storage room



cerita pasal tangga ni.... finishing dari laminating floor.... stat dr tangga dan lantai keseluruhan bahagian atas..... jd nye kira up 2 date jgk la..... sbb biasanya rmh lain pakai lantai tiles je kan....

naik je tangga terus nampak family hall kat tingkat atas dan ada 3 bilik lain



kat bahagian atas ni.... satu yg aku n hubby suka, toilet ke 2 ni berada diluar, betul2 sebelah tangga.... jdnye, kalau buat mkn2 ke, kenduri ke, org leh gi toilet kat bwh n kat atas tanpa masuk dlm bilik.... ini toiletnye....

pastu mcm bilik- bilik standart la, 1 master badroom dgn toilet di dalamnye, 2nd bedroom yg agak luas jugak n 3rd bedroom yg comey.... meh lihat gambornye...

masterbedroom



ruang dlm master bedroom utk letak almari berdepan dgn toilet....




2nd bedroom


3rd bedroom.... aku lupa amik gambar.... tp biasa je la.... bole msk katil bujang... klau msk katil queen... ngam2 je bole lalu...
tu je la..... kat bahagian atas ni.... kelebihan lain, dah siap buat plaster siling utk semua bilik kecuali family hall..... so aku pun nak balik... turun tangga balik....




terus menuju kat pintu depan.......

Dah sampai sini, buka pintu n pakai kasut... then jalan la..... he3...
ok next time aku cite progress lak ye..... dahhhhh....





13 comments:

mama auni firdina said...

wahhh,canteknyer rumah..kt area sri kembangan ekk..mmg cantek!modern...

besh nye klu sya dpt umh cmni..heheh (cm x bersyukur dpt umh yg ade nih)..

so nnt nk tmbh pe kt umh tu?awk nk quotation wrought iron ker???

Iela Fazielah said...

mama auni: quatatiom wrought iron tu sure mmg nak.... boleh dapat harga murah ke? hehehe

ala rumah mama auni pun cantik gak.... besor lagi tu, rmh ila comey je....

cdgn nak buat kabinet kichen, buat ruang tamu n masterbedroom buat build-in cabinet je... yg lain hold dulu... nak pasang w/iron pun cost tu....

mama auni firdina said...

ok..nnt sya cuba dptkn quotation wrought iron tu ok..nk pe?grill?gate?anything,bgtau k..

oo nk wat kitchen cabinet ekk..sya pon nk wat gak tp rase2 nye bln dpn la kot..insya allah..=p

nnt jgn lupe update umh yer...

Iela Fazielah said...

tq.... mama auni.... nanti ila bg tau nak yg mana.... kena kira dulu tingkap bape, pintu, dll....

Wat kichen kabinet pun mau mkn RM10K jgk kan.... kitaorg nak wat yg sempoi je nnt... kaler merah putih kot... tema modern... hehe

Nadra Farissa said...

hi kak.. just tercome across your blog.. tak lama lagik kami berjiran la ye.. hehe.. i pun baru saje sign snp for this paragon 202house.. kalo ada masa terluang.. meh la cek out my blog - babynadra.blogspot.com :)

btw.. i'm farah..

Iela Fazielah said...

hi farah: aisey... bestnyerr... ada jiran la.... rmh farah blok mana ye...? rmh akak blok B.. nnt akak jenguk blog farah

Ahmad Nor Azlie Bin Ramli said...

Tahniah rumah ini cantik tapi saya khuatir ia tidak dapat di siapkan by dec 2009, sebab sebelum ini saya dpt tahu tarikh siap yg baru selepas Extention Of Time adalah Nov 2009. Jika pun Dec 09 masih byk yg outstading kene buat.

Based on my observation yg outstanding item utk most unit at most block adalah:
1. wall plastering luar dalam
2. wiring on going
3. plmbung dn sanitary fittings
4. external n internal painting
5. flooring n tiling
6. fencing

Untuk common area pula seperti :
1. road
2. pavement
3. street lighting
4. landscaping
5. storm drainage
semua lom siap lagi

Dulu projek ini dibagunkan oleh Talam Corp tp since Talam bermasalah kemudian tergendala seketika sebelum kerajan negeri ambil alih dan award to new developer yg ada sekarang.

Anda beli Block mana satu?

*sekadar info dr saya berdasarkan tinjauan saya di tapak bina pada 28 Sept 2009

khairul_dany said...

ermm saya pun salah seorang buyer Paragon202 nih..tapi saya di Blok C..berdepanlah kita nanti hehe..rumah ni memang cantik tapi cuma masalahnya skang tgh tunggu siap yg lambat skit, tapi tak kisahlah lambat asalkan siap kan..nampaknya kita kena ambil inisiatif utk mengadakan satu komuniti paragon202 ni..setuju tak puan ila n nadra..en azlie, sebenarnya projek Talam di sebelah paragon nih, encik salah info..projek ni baru je dimulakan jan 2008..yg Talam tu mmg dah lama..

Iela Fazielah said...

hi en khairul n azlie.... salam perkenalan... kita bakal berjiran... sy setuju dgn en. khairul nak wat komuniti paragon.... dulu ada 1 web tntg paragon ni tp dah tutup... klau x byk info tntg progress paragon dpt kita view...

pasal info en azlie ckp ni projek talam mmg xbetul.... saja setuju dgn komen en. khairul sbb paragon mmg projek baru.. paragon bl tanah dr talam...

saya pun berharap rmh ni dpt siap dlm dec ni... org paragon pun bg jaminan kata rmh ni bakal siap selewatnye dec @ jan ni....

Ahmad Nor Azlie Bin Ramli said...

Salam,

info saya adalah dari consultant SK Perunding, salah saya maka salah lah dia.

apa pun saya telah menyiapkan penambahan 2 bji tiang rumah di satu blok dan kini decided nak pull out dari projek tersebut atas sebab
1. payment sangat lambat
2. consultant sangat pandai menipu utk kepentingan dia
3. kos kerje pemecahan ground beam dekat 2 biji rumah di block yang berhadapan dengan show room tidak ada lagi kata putus dari consultant (do first nego later)

ada 2 rumah di situ yang future ada masalah transfering dead n live load to the ground sebab column and ground beam not really sitting on the foundation stump

saya advice esok bila dapat umah semak ukuran rumah anda

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dah pindah tak??
cantik umah ne
masa beli berapa RM?

Iela Fazielah said...

hi mama amana: blm pindah lg.. tgh tunggu nak masuk le nih...
masa beli aritu harga dia RM238K.. skrg dah naik RM265... tp bila dah siap i maybe org nak jual kat RM280K @ RM300K kot

Suzana Sarif said...

Salam....Nice house n interior design. I like it.

Related Posts with Thumbnails