Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

hari melawat dentist

skrg aku nak buat rutin tahunan utk anak2
sepatutnya rutin setiap 6 bln....tp xpela...
jadikan tahunan je utk jumpa doktor gigi....
memupuk minat  mejaga kebersihan gigi..hihi 😀😀
jgn jadi mcm mama dia gigi byk rosak.  haha huhu 😂
dulu ms kecik2 abah selalu je bwk gi check up kat  klinik cahaya suria kat tgh2 kotaraya KL tu...
sapa tau??? 
bila msk sekolah menegah gigi aku ada sebatang rosak sebab berlubang
tp aku takut n malas nak ke klinik gigi kat sentul tu
asal gi pun doktor kata tunggu nnt mereka akan  dtg ke sekolah utk buat checkup n rawatan gigi
last2 menunggukan team dental dtg ke sekolah ....
hancus gigi sebatang tu sbb gigi berlubang tu dari sebatang jadi 2 batang berlubang teruk
masuk upm aku selalu gi klinik gigi upm 
n beberapa kali tampal gigi tu..last2 xleh selamatkan dah
terpaksa cabut sebatang...

sepananjg hidup aku dah 37 thn.... ada 2 btg gigi kekal aku dah cabut...
1 btg gigi bongsu dah pernah buang..
gigi pertama yg pasal berlubang teruk tu lah..
gigi kedua belah geraham dalam...gigi tu penyebab aku sentiasa sakit gusi...
sbb gigi tu xrata n mengganggu gusi aku
n 1 btg gigi kena karies aku terpaksa salut dgn gigi palsu (crowning)..gigi depan
sejak  pakai gigi palsu since tahun 2010...
aku xpernah senyum bukak mulut dah... haha
sbb gigi crowning yg aku pasang tu betul2 fail...
tu penyesalan yg xdpt aku maafkan pada diri aku n doktor yg merawat aku
😂😂😂


ok..sambung citer pasal check up gigi ni
last week kan upsr...
budak2 dicutikan sekolah 2 hari sbb kena bersekolah bergilir2
jadi...baik aku gunakan ms ni utk bwk budak2 ke klinik gigi di upm
sbb dental klinik upm open hanya pada hari biasa 8 to 4 pm je
mcm kami staf upm dpt cover kos pergigian 1 keluarga rm500 setahun
tu pun jarang sgt guna..
aku jarang la guna...tp suami aku mmg every 6 month dia mmg pelanggan tetap di klinik gigi
gigi dia mmg kena scaling setiap 6 bulan...sbb dia dulu perokok tegar..skrg vapor tegar...

so bwk budak bertiga ni utk check up
imran xsalah aku kali ke 2 kot aku bwk
tu pun dia lupa ms kali pertama check up
pg2 buta aku terpaksa bukak youtube tunjuk di situasi check up gigi
nasib baik dia ok....
tgk utube klinik gigi mat salleh siap klinik gigi ada aquarium n gula2
mmg syiok la dia..haha





aktviti bermula dgn check up gigi kakak dulu...
tu pun silap..patutnya stat dgn adik imran dulu
tp nasib baik kakak cool je...
so adik tgk kakak ok..adik pun ok jelah...
gigi kakak bersih tp ada sikit plug utk dibersihkan...
so JP Nalitha buat scalling..kejap je


ni ms tgh scaling

lepas kakak syafiqah....
turn irfan lak
ni budak paling malas gosok gigi
setiap pg mmg mama kena leter n jerit kat irfan suruh gosok gigi
dia mmg akn dgn sengaja buat2 lupa gosok gigi
serius xpaham aku dg irfan ni
lepas check mmg byk gila plak dlm gigi dia
so irfan kena scaling lama sikit lah

last sekali br adik imran
adik imran mmg kelakar la....
naik kerusi belum pakai bib dah nganga mulut kot
mmg bersemangat sungguh dia nak check gigi


video

adik gigi tip top...xde rosak xde kotor
1 sminit siap,,,
bukan main berlagak dia...haha



siap dah budak2 checkup gigi

then giliran aku lak
ni pun dah setahun xdtg check up....
last check up bln 8 thn lepas



dr. fav aku skrg dr. dasril or dr. khairi je....
ni tgh preapre utk dicheck
ms check xde la snap gambar...malu ok ...haha

so far dr. kata gigi aku bersih...
just dr. scalling sikit2 je belah dlm yg kaw. sukar capai tu je
yg lain dr. nasihatkan utk urut ke gusi utk elak gigi crowning aku naik kedlm n msk gela gusi....

so korang bwk la anak2 gi check up gigi
just utk pupuk minat n kurang2 xfobia dgn doktor gigi
kan...ok daa

No comments:

Related Posts with Thumbnails