Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

irfan kena beguk

bismillah...
salam semua
nak update pasal anak...mmg lama pun xupdate blog kan
kisah si Iman irfan yg diserang beguk....
aduhai..benda xsangka nak jadi
tp alhamdulillah sakit xlama dan irfan pun dah sembuh
tp memula kena tu mmg xsangka

kisahnya jumaat 6hb oktober 2017 irfan balik sekolah mcm biasa
tp dia nampak pucat n cakp x sedap badan
then kami ckp mlm tu xyah la gi tuisyn kumon
dia berehat je lah kat rmh
biasnya irfan ni kalau xsihat dia mmg nampka pucat n dia akan stat pening n xnak mkn
esok tu sabtu dia nampak ok jelah...
sbb dah cukup rehat kot kan
then ptg tu siap balik ke rmh mak kat sentul sbb adik aku siti n nuyun buat bday party in avandce utk anak dorang

 ni ms dlm kete ptg sabtu tu balik sentul...
muka elok je

bergamabr dgn anak nuyun si Aali Mirza ms bday tu..
hihi..geram je tgk budak dobot ni

then kami balik mlm tu mcm biasa n dorang pun tido

then pg ahad tu bgn pagi irfan dtg kat aku ckp leher dia sakit
tgk dah bengkak dah sikit

aku saspek ni mesti beguk ni
then sbb haritu byk benda nak kena buat..
xdan la gi klinik lg
kami siap gi tgk wayang citer lego ninjago movie la kat Alamanda
papa baik hati nak belanja....
irfan masih boleh teleng2 kepala lagi

tp dah stat sakit dah mlm tu
then baru la gi ke klinik qistina mlm tu
sah doktor ckp dia beguk
terus dpt MC 1 minggi

esok tu dah beso dah muka
menangis la dia sbb dah stat sakit 
kepala xleh teleng
ramai yg msg suruh sapukan nila dgn cuka


sian irfan
papa irfan la cuti kat 3 hari 
tp alhamdullahh...dari hari ahad bengkak...
masuk hari khamis bengkak makin surut n sakit dah makin kurang
beguk ni mmg xde ubat...sbb dia jangkitan virus MUMPS
tp kena kuarentin sbb virus beguk terebar melalui air liur n batuk
masuk hari khamis irfan dah gi sekolah dah
aku mmg xleh cuti
jumaat tu irfan sekolah sepenuhnya..
alhamdullillah irfan dah sihat dah skrg ni..dah seminggu berlalu..

teringat ms irfan sakit ni
ada gak kwn yg pm siap nak jual prodk kesihatan
tp aku tolak cara baik
faham..niat kwn ni baik...tp bkn aku xcaya dgn uabt2 supliment
mcm aku lebih prefer mkn vitamin n minyak ikan kod or omega je...
yg lain2 tu xyah la.
jaga mkn n diet..insyaallah ok je...
mkn mcm2 produk pun..kalau Allah nak bg sakit... kena jugakkan...



1 comment:

adeQ said...

beguk ni boleh tahan bahaya jugak kan.. awal2 tahun hr tu kat skolah/ ade wabak, bejangkit2 beguk ni..

Related Posts with Thumbnails