Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

berpindah ke rumah kuaters UPM

bismillah...
hai semua...
rasanya ramai yg dah tau aku berpindah ke kuaters UPM.
akukan staf UPM..
tp ramai yg tertanya2 nape aku pindah??
mcmmana dgn rumah lama di Paragon??
yup..ramai yg tertanya2...
eceli plan ni aku decided since bln Julai tahun 2018 yg lepas...
since hubby sakit mcm2 berlaku..
tp sbb utama adalah bagi mengurangkan kos perbelanjaan bulanan isi rumah aku
since hubby sakit byk benda kami terpaksa berjimat...
mula2 tu mmg la hubby diam je,.,
aku tanya mcm2 utk jimatkan belanja..
tp dia xbg respond..
sepanjang treatment pun hubby xbyk ckp dgn aku..
sbb asal kami berborak akan ada yg tersinggung hati...ending bertekak...

tp bila masuk bln september mcm2 benda kena dibudgedkan
bermula dgn kami tutup unifi...
then msk oktober kos perbelanjaan bulanan rmh pun dikurangkan..
n november even yuran taska pun kami byr utk imran sahaja
irfan n syafiqah punyer kos transit, owner SBC bagi free sbb dah nak last sekolah...
Tq cikgu asiah...

then kisah rumah pulak since bln julai aku dah naik turun pejabat pendfatar utk mohon kuaters
eceli bkn senang nak dpt kuaters ni...senarai menuggu beratus org kot.. 
pada aku rezeki anak2... ada hikmat disebalik apa yg berlaku
melalui duduk kuaters, kami dpt jimatkan kos bayaran transit anak2 memandang thn 2019 ni irfan, imran dan syafiqah semua dah bersekolah.
selain itu, kami dpt jimat utk tidak membayar kos pengangkutan bas anak ke sekolah.
duduk di kuaters UPM aku perlu tukarkan sekolah mereka bertiga ke sk sri serdang atau sk serdang.
jadi urusan persekolahan mereka aku akan uruskan sendiri pergi dan balik sekolah
letih tak? tipu xletih...
dulu lunch hour aku boleh nap 30minit n solat dan rehat2
skrg xde lunch hour bg aku...
cukup time kuar jemput anak n hntr ke sekolah... mkn cepat ms anak salin bj kat rumah dan siap2 solat..
eceli kos transit, dan van sekolah anak sebulan boleh cecah RM600. 
tu belum byrn sekolah agama utk 2 org RM130 sebulan. total penjimatan adalah RM730.

selain itu, aku jugak dpt jimat minyak kereta ulang alik dari paragon ke upm..
yg setiap bulan mkn kos RM300.. so kos ni digantikan dgn sewa rumah kuaters tu
then aku xperlu nak berjammed2 setiap pagi dan petang balik kerja...
sbb dari opis ke kuaters cuma 5 minit dah sampai...
jemmed pun dlm kampus tp pak gad jaga 😃
tp aku kena naik moto la pulak sbb nak jimat koskan
utk seminggu ni aku calculate minyak moto cuma RM5 seminggu utk 6 kali trip ulang alik jemput anak n hntr ke sekolah

alhamdulillah kuaters lulus dan dpat surat pada awal disember yg lepas
so aku stat gi tgk2 rumah,...
cuma aku xdpt duduk rumah landed
dpt rumah apertment n part paling xmenahan tingkat atas sekali dan tanpa lif
ko bygkan??? rmh ni ada 5 tingkat...
xpela... still ok utk aku asalkan urusan anak diutamakan dahulu
budak2 awal2 dulu mmg mengeluh n gayat naik tanggi tinggi2
skrg semua ok dah..
sehari naik turun tangga min. 4kali...
mcm aku..sehari 8kali naik turun...haha

rmh yg cantik...cuma warna rumah kaler hijau..
bertabahlah...haha

jom tgk2 interior dlm rumah


dari pintu masuk rumah

ada sliding door 2 pintu dgn balcony

ni master bedroom

toilet dlm master bedroom

bilik kedua

bilik ke 3 dan ada toilet antara 2 bilik ni yg attach each other

ni dapur

dah ada ruang utk mesin basuh dan jemur baju

tangga depan rumah

pandangan hall dari pintu masuk

luaskan rumah ni...mmg luas n selesa..
setiap bilik adabuid in cabinet
tp tulah tinggi bebenor..

then.... perlahan2 aku stat pindah rumah ms krismas lepas... ending dia...
nak tg hasil deco simple?
tunggu next n3


😊😊😊😉

daaa

3 comments:

mummy_ayu said...

Penatnya bab pindah2 ni. Semoga semuanya dipernudahkan utk Iela & family.. caiyok caiyok!

croft said...

Semoga segala urusan dipermudahkan Allah

- dieyana - said...

Alhamdulillah, semoga dipermudahkan semua urusan iela n famili

Related Posts with Thumbnails