Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

#rumahhijauku @ my new house

bismillah...
hi semua..
ada yg ternanti nak tgk rmh hijau saya..hihi
saje letak #rumahhijauku sbb rmh ni kaler hijau
kalau ikut aku nak je cat lain tp duitnya hilek...haha
nak pindah brg pun aritu pakai byk duit gak...
nak cat lg... jwpnnya xla
so rikki dlm google konsep n deco rmhkaler hijau ni sesuai mcmmana
aku kalau ko suruh hias gitew2 xde contoh aku xleh deco
buntu

ada sikit klu ke..dpt la ilham kan...😊
eceli utk pindah rmh ni aku byk bw barang rumah lama je
mcm katil dan sofa...
cuma meja mkn je beli baru..
itu pun cari paling murah kat ikea
bkn sbb apa... nak bwk meja mkn marble kat rmh tu mmg idak la
tingkat 5 kot
aritu sewa lori pu boleh tahan mahal dia caj sbb dgr tingkat 5 xde lif
dah byr harga lori...bg lg upah duit kopi
esian weh...
bertrip2
sian diaorg

so kita stat dari langsirlah ye...
rmh ni org lama pakai dawai je...
dok lama gak..2 thn lebih...budak opis aku gak..MA @ pen. peg. perubatan
dia dpt tukar rmh landed
so bila aku mohon...kes special nak cepat....
UPM tawar aku rumh tinggi ni
rmh landed ada kosong tp byk yg rosak
tp org kata rmh apartment ni lg selesa sbb besar n ada 3 bilik
cuma xlarat ko kena naik tangga la....

OK..citer kemas rumah bermula lepas dpt kunci..
aku check dulu apa benda2 rosak utk dilaporkan..
then stat dtg bwk mop dan penyapu utk bersihkan habuk dan sawang..
ada dlm 4 bulan jugak la rmh ni kosong...
tp rumah ni ok je..xkotor apa pun..
cuma habuk kat dinding dan lantai jelah...

then aku bwk karpet rh lama ke sini..
termasuk pokok pisang aku..haha
lepas tu mintak tlg technition kat opis ni utk tlg drill kan lubang paku..
aku modalkan rm35 utk bl railing langsir sliding door dan 3 buah tingkap bilik
single railing je..yg paling murah... RM1 sekaki..haha



so langsir aku pakai langsir sliding door lama je
memula cuba yg kain putih kosong...tp mcm simple sgt..
so tukar ke langsir hitam kelabu tu..
nasib baik tinggi dia ngam2

then cari modal lg.. ada upah mengajar aku beli la meja mkn kat ikea
sbb xe choice..
nak mkn susah la pulak xde meja mkn
aku plan...anak2 nak buat kerja sekolah pun kat meja mkn ni
meja mkn rmh lama mmg xusik la..sbb marblekan
berat giler


ke ikea kita
sorang2 je ok..xbwk budak pun..aku pening bwk budak2..
nak amik mana perlu je

meja mkn dan kerusi 4 biji.. modal dlm RM311

tu dia dah siap pasang...
sapa pasang??
budak berdua tu..irfan n syafiqah
aku pasang meja....kerusi budak berdua tu



ok..siap meja dan kerusi


tu dia..dah siap pasang...siap letak alas lapik meja mkn...zaman tok non punyer
pokok bunga ikea tu pun amik rmh lama punyer



then operasi bwk dapur pulak



ni dapur aku hadiah kawin 13 thn lepas
masih elok boleh guna
bkn dapur sediaada di rmh paragon..mmg xusik
dapur ni mmg aku buat spare kat dapur basah


settle tu...
tarikh 27hb Disember operasi pindah brg..
aku sewa dari Greatmovers company
lori 1 tan pndah sofa lama ms irfan kecik2 dulu thn 2008
sofa ni aku pakai kat living hall atas

so bwk kerusi ni jelah...janji ada kerusi nak duduk tgk tv kan... xkan nak bersila

next katil lama aku ms irfan kecik jugak...jenis divan
katil ni mmg aku bg syafiqah pakai
so bwk katil ni

dan katil bujang 2 set irfan n imran punyer


27 hb aku pindah brg.... 
sewa lori greatmovers dia caj rm350
tu paling murah aku dpt
tu pun bila ckp rmh tingkat 5..semua tambah caj
last2 stay je amik dgn greatmovers ni

lepas hntr semua brg...
masa utk berkemas..
dan inilah hasilnya
rmh kecil baru ku
alhamdulillah..Allah mudahkan semua urusan


ni katil aku...
ada bwk sekali meja solek lama 


ni living hall
tv semua bwk naik lori sekali...
meja kopi lack tu semua rmh lama punuer

ni bilik irfan lepas kemas
iron tefal n board tu pun naik lori sekali

ni bilik syafiqah... bwk jugak meja study dia

lepas pindah semua...
barulah stat memasak sbb gas pun dah ada


aku bl la jugak kuali tefal murah 
ms gi genting premium outlet haritu
kuali tefal merah tu mmg dah lama beli kirim kat akak aku gi langkawi thn 2016
mmg aku byk kuali n periuk spare...

ni...
upgrade sikit meja kopi n meja mkn sbb meja kopi ikea tu dah kena air dan mengelembung
aku bl sticker dari homepro n tampal kat meja

rupa baru rmh skrg



alhamdulillah..nnt aku sambung cerita lg ye
daaa



2 comments:

roseziera said...

kak..sticker homepro tu self adhensive ke? berapa rm?

Iela Fazielah said...

aah roseziera... self adhersive... harga semeter RM33. kena beli ngam2 permeter...xleh beli 2.5 meter ke... bagusnya kalis air tau

Related Posts with Thumbnails