Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Kelahiran Anak2 Kembarku.... - Part 1

Alhamdulillah..... kalinie aku nak cite pasal kelahiran anak kembarku.... bermula dari saat gembira hinggalah ke saat paling sedih dalam hidupku..... Aku dah tempuhi dunia mengandungkan anak kembar yang penuh mencabar dalam suasana yang gembira.... ku tatang anak dlm perutku bagai minyak yg penuh.... ku tidak pernah sekalipun lupa utk berdoa semuga anak2 ku nanti dilahirkan sihat, cukup sifat, cantik, kuat, berkulit cerah seperti papanya, berhidung mancung seperti papanya, beragama, cerdik & pintar dan mudah semasa aku melahirkan mereka nanti....

Minggu ke 32 aku dtg buat rutin checkup..... dr. buat ultrasound sprti biasa, cuma kalini kulihat perkembangan anak ku tak sama... biasanya setiap 2 minggu berat mereka akan naik 300-400g setiap org, tp kali ni kata Dr. yg girl naik ke 1.8kg tp boy cuma 1.5kg (tiada peningkatan). Risau jika salah seorng mereka xdpt cukup bekalan w/pun diaorang ni kembar xseiras n dok kat kantung sendiri2, tp kemungkinan plasenta tertekan atau lain2 boleh berlaku. Bukanpe, aku ni dikategorikan berrahim pendek, baby ada 2, space xckp besar. Kalau nak tau, ms aku 24mggu preggie sorang baby aku dah 'turun' sbb xde space. Disebbkan itu, aku dah start MC since 24 minggu lagi....syokkk kan dgr MC punye lama... mmg syok sbb xyah buat pape, tgk internet, tido n mkn, tapi xleh nak kemana sgt sbb badan dah bertambah berat, byk jln nnt sakit kaki, hubby jd mangsa jd tukang urut..... pastu sian kat mmber ofis kena tanggung wat keje kite...

Disebabkan diaorg xsama membesar, next week tu (minggu 33) aku kena dtg hospital almost everyday sbb kena buat CTG n ultrasound lg......n Dr. bagi tarikh utk aku bersalin iaitu pada 5 Mei 2009 (6 minggu lebih awal dr duedate bersalin iaitu pd 13 Jun 2009) ...tu yang last pegi (ms tu ari rabu 29hb April) balik tu aku ckp kat hubby nak gi Alamanda beli breasttpump.... balik tu aku kemas brg sikit sbb hari Jumaat 1 Mei dah kena msk wad....

Nak jd cerita.... esoknya 30hb April 2009 aku kena dtg HPJ lg utk buat CTG lagi, tp kali nie aku gi sorang sbb hubby keje n aku rasa gembira sgt tp cuma badan rasa penat... sbb setiap hr dtg spital.... lepas buat CTG, aku jumpa Dr. n dia ckp dr result CTG tu nampak ada contraction... terus dia buar VE kat aku n dah buka 3cm..... time tu jugak Dr. kata sbenarnya aku dah nak bersalin..... tak terkejut beruk dibuatnye!!! Bukan aku ada rasa sakit pun.... so... bermulalah episod baru aku melahirkan anak kembarku secara C-section!!!

Tgh buat CTG - sempat ambik gambar lagi....


Tetiba kena bersalin arini jgk.... tgh tggu Q nak masuk Dewan Bedah (Muka xsakit langsung)


No comments:

Related Posts with Thumbnails