Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Susun Atur : Tansformasi walk in closet (part 1)

ok.... idea baru nak susun atur semula bilik baju di bawah..
eceli dulu bilik tu bilik untuk tetamu...
tp penggunaannya sgt la jarang
tambahan pulak.... bilik ni kipas dia sgt tinggi
so, bila baring dlm bilik tu xterasa kipas pun...
jd nyer...
lepas 1st transformation yg pasang IKEA Algot yg lepas
aku ubah lg kali ni dgn menjadikan bilik ni sepenuhnyer bilik baju....

mmg lama dah mengidam nak buat bilik bj...
tp byk kekangan..sbb bilik ni boleh thn byk perabot n brg pun leh thn byk....
tp hati mmg dah tekad nak buat perubahan...
sakit mata tiap kali msk bilik ni...
so.... perlahan2 aku ubah perabot bilik dulu....
1st remove katil bujang dlm bilik ni....

katil tu nnt akan jd projek no 2 lak utk transform jd bilik irfan n imran lak...
tp tunggguuu..lmbt lg kot....haha

lepas remove katil.....
so misi soping perabot ikea la....
aku plan nak pasang almari pax ikea didlm bilik ni...
n plannyer nnt sku xnak pakai pintu kabinet tp nak pakai kain langsir gitew...
so.... lepas study berkali2 kat laman web ikea....
so aku pun terjah la ikea last 2 weeks utk soping almari ni

ok..sikit tips,... cara nak bl almari pax di ikea...
ni pengalaman aku....kata 1st time kan...
aku ingatkan bl almari pax mcm bl almari billy or almari lain yg kita perlu amik di market hall...
tu yg jadi aku soping 10 jam kat ikea tu n msk 2 kali.,,.
rupanyer.... kalau korang plan nak bl almari pax ikea...
korang dah kena prepare awal2 apa jenis alamri yg korang nak..
means, almari besar mana n warna apa.
termasuk jugak aksesori apa yg korang nak bl....

n cara belian, korang kena order di bahagian showroom almari pax tu,,,
means area wordrobe di showroom
kalau xde S.A yg jaga ms tu....
mmg korang kena tunggu samapai s.a dtg...
just buat order n s.a akan print sehelai kertas brg yg korang order...
kira dia print invois la...
nnt korang kena byr di casher di market hall kemudian...

ni antara gmabar2 yg aku snap kat showroom hari tu
jdkan panduan gitew...haha





settle order almari pax ni..
lepas tu korang leh sambung soping lg smapai lebam kat showroom or kat market hall....
then tiba ms beratur bayar....
korang hulur sekali slip invois brg almari pax yg diorder tadi....

mcm aku aritu aku bl 1 buah almari pax saiz 100x56x250 dan 1 buah saiz 50x56x250...
then aku amik 2 btg rod gantung bj n 5 keping shelves...
kos keseluruhan rm700...owh ada sikit aku tambah 2 bijik bakul algot n braket dia...

nnt lepas byr korang leh buat collection brg pax korang kaunter pungutan brg.
berat almari pax tu mmg membunuh diri la...
sebuah yg besar tu berat dia 25-30 kg....




then esoknyer br operasi kemas bilik n aku siap import adik aku tlg pasang almari ni
kaedah aku pasang, pasang dlm keadaan berdiri...
kalau almari terbaring aku xdpt bygkan nak tolak n angkat almaritu
berat weh...
better korang pasang dlm keadaan berdiri...senang je pun..
n pastikan siling korang cukup ketinggian dgn almari yg dibeli.
aku bl almari pax tinggi max 242cm tu

ok..jom tgk kronologi pembikinan bilik baju ni ye...
pertama

bilik yg telah dikeluarkan katil bujang dlm ni...
tinggal set algot je dlm bilik ni

then operasi pasang 1st almari pax saiz 50cm

utk 1st ni aku budget terhad..
just letak 4 shelves sahaja...susun la ala kadar apa yg rasa nak susun dulu

then operasi pasang lg sebuah almari pax saiz 100cm
mmg serius berat giler weh!
tp pasang xsusah..cuma kena guna kudrat lebih je..hahaha

part paling best adalah aku bl rod baju jenis 2 kedepan ni
mcm ala2 kat soping complex la..
mmg dah plan nak letak bj irfan n imran
bwh bj tu aku sorokkan menan dorang
bl bekas hijau tu murah giler...
rm5.50 satu...
kalau bl jenis putih or hitam transparent tu mmg mahal..tu bekas je dah RM15.90
baik bl yg hijau ni...

ok....ni lak rupa set algot aku yg dah setahun aku pasang dulu..
mmg praktikal la pasang set algot ni...
part paling best dia punyer bakul besi sorong tarik tu...



ha..ni dia...
ms soping almari pax aritu aku tambah lg 2 buah basket wire algot ni
bl braket sekali..tp ada 1 aku lupa
aku lupa bl roller pullout algot ni
dah xleh pasang basket ni...



so..utk part tansfomasi bilik baju part 1 ni..
sehingga di sini sahaja...
semua bj jalan aku n bj jalan anak dah pindah...
mmg nampak x lengkap sbb belah atas xde para lg...
n kena bl box ni..


model tunjuk contoh nak sangkut tudung gitew..haha

n lastly, padangan keseluruhan bilik ni

dlm bilik ni ada sebuah meja solek n papan seterika...
n blkg pintu bilik ni ada sebuah almari lama
sedang tunggu nak sedekah almari lama ni
serius xrosak lansung pun...
tp aku dah menyampah nak pakai...
adik aku nak..tp menunggu dia nak amik...
kena sewa lori ni...hmmmm


nnt tunggu part 2 soping lagi brg aksesori n interior pax ye...daaaa

1 comment:

mamaarifakeem said...

Wow..bestnya tengok.. nak jugak ;)

Related Posts with Thumbnails