Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

jamuan makan raya simple

bismillah..nak abadikan gambar buat mkn2 simple aritu
eceli bukan openhouse tau
sebenarnya cousin aku sibuk nak dtg rmh...
beraya rumah cousin...
rmh pakcik makcik dah pergi..
kita yg dah besar2 ni jarang nak gi beraya rmh sesama sepupu kan
so kali ni kita buat trip beraya rumah cousin
then bila dah dorang request nak dtg rmh aku
aku ok je
tp dah alang2 masak...aku suka masak byk2 terus kan
terus la ajak jiran depan rmh dtg beraya
thn ni aku x buat jalan2 raya paragon
kira dtg beraya rmh aku ni dah msk aktiviti paragon la...haha
opis ni aku jemput gitew2 je
opis aku ni mmg aku xpernah menaruh harapan
biasanya mmg dorang jarang nak dtg beraya rmh aku sbb jauh n jemmed
lg pun aku kan geng dgn org tua.... mmg xla diaorg nak dtg rmh aku ni
haha

kebetulan jugak masa aku buat mkn2 ni pada 15 Julai 2017 lepas lebih kurang msk minggu ke 3 syawal la jugak..
ada 4 buah rumah la jugak yg sama2 buat mkn2...
meriah la area rumah dgn kenderaan..
paling meriah ada rmh hujung sekali kat sini siap pasang khemah n buat kambing golek la....
aku mmg buat simple je

ok...jom tgk menu..
memula planned nak msk mee kari dgn nasi ayam je...
mcm bosan lak masak laksa
tp cousin request nak mkn laksa jugak...
jiran2 bila aku hntr je msg kata ajak dtg rmh...pun sama...
siap tanya kak ila masak laksa kan...
aduhai..xsampai hati... jwpn dia mmg iyelah...
terus tukar msk la juga laksa utk tetamu

susun atur meja mkn n kerusi
sbb mkn2 simple... berbanding thn2 sblm ni
dah lama x buat mkn2...
meja mkn pun tukar last year..marble yg berat
aku xleh leh nak tolak jauh2... 
jadi tolak tepi dinding je
n still xle santak habis ke tepi dinding rapat
takut kuah or mknn kena dinding wallpaper..😅😅😅 nangis ai nnt..

 

ok menu utama aku pertama nasi ayam
lama dah x msk nasi ayam...aku msk 3 ekor ayam
aku klau msk nasi ayam dgn periuk - periuk aku letak sbb nak nasi panas2....haha
malas nak tukar2 dlm termos bagai

menu kedua laksa...as org request
ada menu sampingan kek batik..aku lupa bukak tutup bekas pyrex tu..haha
n menu sampingan ke 2 adalah sagu bijik...
ni mmg fav aku.... n leh tahan laku keras...
simple kan masakan?😊😊😊

utk air aku buat sirap laici dan cocktail buah - buahan letak jelly...
yg dlm periuk oren tu adalah kuah laksa...
ni pun aku suka buat.... masukkan kuah laksa dlm slow cooker..n kuah sentiasa panas...
abis kuah aku top up semula ☺☺
utk cocktail buah-buahan dgn susu aku xmasukkan ais sekali sbb xnak susu tu cair...
so letak ais asing dlm bekas ais hijau...
ha nak makan cocktaill baru letak ais...
aktiviti jamuan mkn stat jam 12 tghari sampai jam 7 mlm.. budged aku dlm 30 org je..xramai... tp rasanya tetamu kat 50 org gak la

ok... org pertama dtg adalah nana n hafiz sefamily


dtg sekali jugak kak zana n abg salleh laki bini
lama xjumpa kak zana ni...anak dah besor2 semua dah keje..jln berdua jelah laki bini ni
oh ye...mak dah siap2 ada kat rmh...
hari jumaat ptg aku awal2 lg dah jemput mak dtg rmh...
mintak resepi buat kuah cili nasi ayam..haha
jarang2 buat aku lupa..kiki

bila sefamily jiran dtg...dtg la jugak yg lain berturut2
next..rumiza, adib n si maryam yg comel

cak.... rajin adib layan cik yam
tq for coming korang
bergambar sama2 b4 balik

with rumiza n kak zana
eh sama theme oren la pulak...hihi 😊😊

next... mmg saja jemput khas..
ni kwn tuisyen n kwn sekolah syafiqah...
mama dia lacola..panggil lala
kawan syafiqah nama dia qaisara
tp sgt peramah...

dtg ber4 je sbb suaminya o/s
tq sudi dtg lala...
dia dah siap request awal2 sebenarnya nak dtg rmh dlm insta...tu yg menjemput tu....
ai ok je..😊😊
 
bila dtg ramai2 serentak rasa mcm rmh ni sempit je kan...tp happening..🤗

next tetamu khas yg dirindui...
my old best friend ms kat Upm...
Maslina dan family..uih...cikgu akaun yg sgt sibuk ni.... 


last jumpa lin thn lepas kat rmh lin lawat si kecil tu ms baru lahir...
skrg dah 8 bulan...chubby je mcm mak di muka bulat
bila bergambar bersama ni mcm abg naz laki lin ni dah makin kembang pulak...haha
laki aku pulak dah nampak mcm kecut sikit....

tq lin sudi dtg dr puncak alam jauh2...
sayang lin ketat2

ok next...
jemputan khas jugak...
pilot van sekolah anak2..abg rosli sefamily
last week sblm tu dia jemput kami sekeluarga ke jamuan raya rmh dia...
aku still teringat2 kat laksa yg isteri dia buat..serius sedap..rasa mcm aku msk
tp aku suka textur laksa dia yg di pecahkan guna jari x blend pun
next time aku cuba nak buat laksa mcm ni..
serius sedap

abg rosli ni dah 2 thn bwk van utk budak2 pergi n jemput blk dari sekolah
sgt baik dah peramah orgnya
susah nak jumpa pemandu yg peramah dan agt bertanggungjawab jaga anak2 mcm abg rosli ni..tq sbb dtg ye bang..
lama kami dok borak
sbb kebetulan dia smapai org dah beransur balik..reda la kejap...tu dpt borak lama

elok abg rosli balik...
kak ann lak sampai...opismate kesayangan aku ni
kalau dulu en zamri ada dia mmg xpernah xdtg..aku lupa jemput en zamri...😅😅😅huhu

kak ann dtg berdua dgn md aliff anaknya..
dia dtg dah buat aku seronok sgt...
sempat la aku top up mknn ms ni n masak lg nasi ayam lagi seperiuk...
aku msk nasi xbyk dlm 2.5kg je dlm 11 cup
tq kak ann

ms kak ann sampai ni cousin aku dah stat sampai

tu dia.... kak dulia n anak2..
bersama doa dan dini n anak2
abah n adik aku manja n anak2 pun dtg serentak
sayang siti xdpt dtg sbb suami dia excident last week
along pun dtg lepas tu..dia baru balik dari kursus kat sekolah x salah

with kak dulia, doa n dini

meriah la budak2 ni main mainan
lepastu  jiran2 lain dah stat datang...
tq nor n kak yani

diaorg dtg bwk budak2 je....
kak ellis dan abg zack pun dtg tp xsempat snap gmabar sbb hp entah kat mana la ms tu
makin ptg ramai org...
ain sharon n anaknya khalish pun dtg singgah...jiran depan rmh x dtg..nnt aku merajuk..haha 😊😊

ms ni kawan hubby eri dan wife n anak sampai...
ni kwn baik hubby ni
budak 1 opis yg paling sehati sejiwa dgn hubby
tq eri sudi dtg ke teratak kami yg xseberapa...☺☺

n tetamu yg ditunggu2 sgt...
rombongan cousin dan makcik aku mak leha, kak uji sefamily dan nizam sefamily


mmg penuh betul rumah
aku xtau nak layan mana satu
sampai gambar pun xdan nak snap
ni mmg tetamu akhir aku...
sbb mkn2 mmg sampai jam 7 mlm je
mintak maaf la kak uji xde gambar..
rombongan keluarga makleha je dah cecah 15 org.... 

eceli lepas raya rmh aku kami mmg planned nak ke rm kak dulia pulak
jadi.... 
lepas beraya rmh aku...
mak leha sefamily singgah rmh makcik kami mak bedah di puncak jalil
sementara aku kemas brg mknn dan mandi serta solat magrib..
 jam 8.15 mlm kami gerak ke seri putra pula...

akhirnya dapatla bergambar dgn semua sepupu aku...

 
tu dia.... sempat amik gmbar depan rmh je..
then bergamabr di rmh kak dulia...


kesimpulan...
aktiviti jamuan mkn2 yg lepas sgt seronok...
mintak maaf sbb aku mmg xberiya2 jemput org lain...
just mkn2 simple memenuhi permintaan kwn dan cousin yg teringin nak dtg rmh....
alhamdulillah... mknn semua habis..
nasi ayam, laksa, kek batik n sago..
siap dpt tapaukan utk adik aku siti n suami yg xdpt hadir la....

tq pada semua tetamu yg sudi hadir...
sesungguhnya yg baik itu dtg dr Allah dan yg buruk itu dtg dari aku sendiri..
minta maaf byk2.... 😊😊
insyallah ada rezek lebih nnt kita buat mkn2 lg ye...

1 comment:

- dieyana - said...

kemas je susun atur mknn tu...

rajin iela masak2

Related Posts with Thumbnails