Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Mesin nebuliser untuk anak

salam semua...
bismillah....
cerita last week....
aku beli sebuah mesin nebuliser utk kegunaan anak2...
rasanya korang tau kan anak2 aku ni mengidap asma dan elergik...
lebih2 si kakak syafiqah....
walaupun terkawal...tp sekali batuk dan berkahak..samapi xleh nafas la masing2

tapi semenjak dua menjak ni...
kakak dah makin ok...jarang batuk berkahak....
yang paling kronik skrg adalah imran...
sbb bila dia kena tu tiba-tiba...
dalam bln puasa lepas....
2 kali dia kena....
jenis salah makan...tiba2 batuk2 xberhenti2
pastu mlm2 xleh tido dan mengerang-ngerang...
serius..1st time dia kena mmg aku xtau dia rupanya xde nafas...
ingatkan dia merengek2 sbb mengada-ngada
mcm kakak syafiqah...dia xde nafas pun dia diam je...
bila tanya dia ckp dia ok..cuma batuk2
sedar2 dah lembik je xlarat jalan semua
tp imran dia x tau nak ckp..dia merengek-rengek jelah..
sekali bwk ke klinik rupanya dia semput....
giler berdebar aku....
time kena mcm ni kena ulang alik ke klinik utk dptkan nebuliser
klau siang ok lg...tp kalau lepas jam 10 mlm..kalut weh...
diaorg ada inhaler...tp xselega kalau pakai nebuliser

last week imran kena 2 kali berturut2
siap dr. suruh mkn seretide la...
baru2 ni syafiqah lak...
blk sekolah dah lembik..
seriau aku...
dah 2 thn kakak xkena attack
siap dr. pakar h. serdang dah stopkan inhaler kakak la...
xsangka tiba2 kena.... kami pun xdpt detect punca..tp dari makanan la jugak
bila aku kena ulang alik ke klinik amik neb
aku lak rasa stress....
akak opis aku dah berulang kali pesan...
beli je mesin nebuliser sebijik kat rmh
jadi apa2 senang...

so....aku dah xmau tangguh2
kali ni kena beli jugak mesin ni
singgah ke farmasi area sri serdang...
tanya harga...dah nak ambil..
sekali lepas cek brg...xcukup aksesori...
aku ke kedai farmaai area equin lak...
kat tmn dato demang ni...
sib baik byk choise n lagi murah..

ada 2 jenama...
samada phillips or omron
dan aku amik yg jenis mesin elektrik
bkn jenis portable
sbb anak aku bkn jenis accute asma yg kerap..kalau gi sekolah pun leh kena..
mmg xla... lg pun mahal jenis tu
ni kalau batuk...berkahak dan perlukan nebuliser
or tiba2 kena....aku xkalut ke klinik utk dptkan neb


phillips lepas less rm300 je sebijik...
tp dia lebih bulky..
jenama omron lepas less rm345 sebijik
separuh saiz phillips n ada beg lg
nak simpan semua brg senang sbb dlm 1 beg

jadi aku decided amik je brand omron...
lg pun dr segi servis lebih mudah
dan paling byk digunakan di hospital...

pakai mesin ni mudah...
yg penting dptkan dos ubat ventolin nebulus tu yg betul dari doktor..
boleh beli di farmasi....
mcm aku dptkan dari PKU je...


syafiqah guna neb pagi sebelum ke sekolah...
mask tu aku pakai pku punyer yg dia buat smlm...
aku mintak bwk blk..
memula xterpikir nak bl mesin neb...
tp takut syafqah perlukan nebuliser lg...
kang nak gi ke klinik area rmh ni..
baik pakai sendiri punyer mask..
yg klinik private punyer dah la xbasuh...
dah nak lunyai bape puluh org pakai ntah...
tahap hygine dia teruk...sabar jelah

tp
tu yang masuk je kete aku pikir nape xcuba tanya kat farmasi kot ada jual mesin ni
tu yg menyinggah n ada....
dan aku beli...
pada aku..nyawa hilang xleh ganti or beli
mesin ni sekurang2nya penyelamat
semoga anak2 kekal sihat 
kalau bole xnak la jadi apa2 n xnak langsung diaorg kena sakit...
xtido mlm dibuatnya..kan....? 
daaa


2 comments:

- dieyana - said...

uisy, teruk juga asma diaorg ya...cik kmbr ada jugak semput nih, tapi skrg ni dh kurang...kalau dulu, setiap kali demam/selsema/batuk...mmng kena semput n kerap ambik gas/nebulizer ni..

senang lah dh ada alat ni kat rumah..
moga anak2 iela baik-baik selalu..
risau je kan bila anak2 tak sihat ni.

Farah Izza Shafik said...

kalo mmg family ada semput.. better ada alat ni kan... nak pi klinik malam2 mmg susah.. huhuhu.. ingat dulu time farissa kecik2 slalu gak kene neb sampai kene amik inhaler setiap hari..

Related Posts with Thumbnails