Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

CCM 2015 Pulau Pangkor: island tour & day 3

Sambung lg kisah bercuti di pangkor...last n3
Sbb cuti 3hari 2 mlm je kan...
Kena la mengoptimumkan sepenuhnya hari2 yg ada...
Perjalanan pergi  je dah amik ms sehari sbb tolak jam 11am
Blk pun sama lebih kurang sbb check out jam 12 tghari kan..
Jadi hari sabtu 2nd day di pangkor mmg kitaorg nikmati sepenuhnya...

Sbb pangkor ni kecik aktiviti xle byk
Pg dah gi snorkeling n tgk pulau2 sekitar...
Tghari tu bl nasi bungkus n berehat di bilik
Tp budak2 xtido pun...aktif lain mcm...
Kebetulan pulak haritu 1hb jan 2016 boleh ada cerita Khabi Kushi khani Gham kat tv3..
Terlayan la kejap...haha..siap nangis2 la

Ok..abis citer jam 5 kami turun ke lobi resort utk minta staf resort callkan taxi or van
Konun2 niat nak gi pekan pangkor nak bl ikan masin ke...
Sbb bila tanya resort..
Kalau nak booking van utk island tour diaorg caj sampai RM100 sekali trip...
Kalau lebih 4 org kena extra caj rm15 sekepala xsalah...
pastu..time sabtu ahad lg la mahal dicaj.xsalah dalam RM120 katanyer
So..xla amik pakej tu

Xsmapai 6min 
Bila dah naik van kami ckp kat pakcik yg kami nak ke pekan bl brg...
Then terus pakcik van offer kami bwk round pulau dgn byrn rm75 je...
Wah...boleh grab!
N sbb kami berlima..... pakcik suruh top up rm5 jadi rm80 je..
Dan juga sbb kami keluar pun dah ptg sgt jam 5.30 ptg mcm tu...

Hubby setuju je..lg senang...
Ms ni lah br pakcik van ckp...
Kalau nak round island mmg jgn amik dgn resort...
Sbb biasanya diaorg ni call atas call
Then diaorg amik commision...
Tu yg jadi mahal...
Sib baik kami terus tsnya pakcik van ni...

Ok....1st pakcik bwk kami lawat sekitar pulau sambil2 cerita kisah pulau
Tempat pertama tuju adalah tempat bl hasil laut dr nelayan...
Aku bl beberapa bungkus ikan bilis tamban, ikan masin pekasam n tenggiri...
Murah n bersih


beli ikan masin n ikan bilis  tamban halus di persatuan nelayan pangkor...
tempat ni tertutup tau... 
biasanya pemandu teksi van je yg bawa... kalau dtg sendri mmg xtau la


Then br melawat kilang sotong lak
Kakak opis mmg dah siap pesan sorang nak sekilo sotong kering tu...
Mahal betul sotong tu..rm90 sekilo... aku beli 2 kilo
Bl la sikit satay ikan utk sedekah kat opis n mkn2 anak2 semua...

di kilang sotong 



Kemudian kami meneruskan perjalanan ke kota belanda...
Cantik tempat dia...
Snap gmbar sikit...



hasil peninggalan sejarah org belanda masa dtg ke perak dulu....
kat sini ramai betul mat rempit yg dtg dari tanah besar masuk pangkor bwk motor naik feri....


Then seterusnya melawat ke tokong..
nama dia taman FU Ling kung....
Kat sini ada jual byk fm dgn harga yg sgt murah....








Dlm jam 7.30 mlm kami pun pulang blk ke resort... 
kesimpulan...
Seronok...
Berpeluh2 tp puas hati...
Akhirnya dpt gak tgk satu pulau pangkor....


mlm tu kami mkn di gerai fav...utk dinner n balik ke bilik utk berehat...
barulah budak2 betul2 lena tido...
cuma imran je asyik mengingau...
sepanjang malam aku lak xleh tido sbb terpaksa tepuk imran n bukak bacaan yasin...
xtaula sbb pergi kota belanda ke atau terlalu penat sepanjang siang kan....

esok pg....hari terakhir..
pg2 anak2 turun mandi laut unutk kali terakhir dan kemudian mandi kolam resort
aku xfollow sbb sibuk kemas brg n brg2 termasuk ikan bilis n sotong kering yg berkilo2 aku beli...
pada aku utk dapatkan kualiti ikan bilis yang cantik better beli di pulau pangkor sendiri berbanding beli di jeti lumut
harga mmg lebih kurang sama..
tp jeti lumut punyer nmpak xberapa segar...

oh ye... last jugak aku round2 disemua kedai di sepanjang pantai utk beli souvenior baju tshirt pangkor...
tp mahal2 belaka...jadi aku decided utk bl tshirt di kedai di pekan pulau pangkor sbb kat sana lebih murah harganyer berbanding beli di area teluk nipah 
last but not least...
ajak anak2 jln2 tepi pantai sebelum blk jam 12nnt





jam 12.00 tghari kami check out n bergamabr dilobi hotel sebelum van tiba

Perjalanan balik kami pulak smooth 
N utk balik kami ikut jln lumut n masuk ke kuala selangor...
Then terus masuk highway LATAR dgn byaran tol cuma rm10 je xsalah
Highway latar keluar di persimpangan rawang n kami balik ke seri kembangan ikut guthrie highway semula
Beza milage ikut plus dgn Latar dlm 30km n masa lebih kurang sama dlm 5jam

Dan laat sekali...
Ms pergi haritu di area lumut kami nampka ada sebuah gerai LAKSA IKAN SEKOQ
mmg jln slow sbb blk tu mmg kami ckp nak pekena laksa ikan sekoq tu
Alhamdulillah..mmg jumpa n dpt mkn..
Serius mmg sedap laksa dia...
Cuma sayur dia timun jelah...ikan sekor atas tu
Pekena lak dgn cendol..terangkat weh..tgh2 panas terik...







N xlupa ms lalu kat sabak bernam...
Nampak org jual jambu loceng, ciku n jagung...
Wajib beli jugak...
Penuh 1 kete ko...

budak2 kepenatan..
siap tukar baju lepas beli tshirt di pekan pangkor...
dpt serendah RM18sehelai berbanding bl di kwsan resort yg caj smapai RM35sehelai...

Ending 2015 percutian yg sgt menyeronokkan...

No comments:

Related Posts with Thumbnails