Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Throwback: kisah tayar kete pecah

Ok...aku skrg semakin malas nak update blog
Sian blog...
Serius...dok opis buat keje rencam ni buat aku xde ms nak godek sana sini..haha
Tp fb tu mmg selalu on je...
Nak menaip kat blog tu yg malas
Kalau mlm jgn ckp...
Sibuk uruskan anak..mmg xpegang hp pun
Kang dok pegang hp anak tanya soalan nak buat keje sekolah xfokus lak

Ok..ni kisah 12hb feb yg lepas
Kisah sehari sebelum majlis persandingan adik aku kat rmh tamu datin halijah...
Nnt kisah pasal kenduri kawin aku citer kemudian ek...

Nak jd citer..
Aku cuti jumaat tu sbb nak blk awal rmh mak...
Sekali blk lmbat gak sbb last minit aku gatal dok potong kain n jahit bj melayu anak jantan aku 2 org tu...ko mampu jahit bj melayu teluk belanga?

Aku cabar kemampuan sendiri...
Sbb aku rasa bj melayu tu senang giler nak buat mcm buat bj kurung biasa...
Er serius...leh tahan la senang...
Cuma tang jahit poket tu agak mencabar...
Kiki..part leher lg mencabar...
Aku suruh tailor kedai jahit tlg jahitkan terus ms aku gi jahit tepi baju tu...
.haha

So..settle jahit bj...
Jam 5.30 ptg br aku gerak blk ke sentul ikut mex highway
Hari jumaat ko..jln jemmedt eruk kat area muzium tu sepanjang jln mahameru
Rupanyer ada excident
Lepas dr excident kat susur msk jln duta...
Jln lengang..aku siap pecut 110km/j sbb nak cepat2 sampai rmh mak
Bila msk ke simpang jln sentul kat mrr1..
Aku tgk meter minyak dah nak dekat takuk E
Serius gamble bwk kete xisi minyak dulu..
Haha...
Ok...terus decided nak isi minyak la dulu kat petron jln hj. Salleh sentul
Ms tu hujan lebat.
Elok aku park kete kat petron..turun nak gi kaunter byr minyak...
Ada brother yg berteduh kat petron tu tegur kata tayar belah kiri depan pancit..
Ok. Tq bang....
Segan pun ada...dlm hati pun dah berderau darah...
Tayar pancit ni...
Lepas isi minyak..aku tgk kat petron tu pam angin dia rosak
Pastu kat 20org ada kot mamat2 moto tgh dok berteduh sbb hujan kat petron tu
Terus call hunby tanya nak buat apa
Then dia ckp gi pam tayar kat memana..

Ok..patuh pd arahan.aku tanya gak kat salah sorang brother yg dok tunggu tu...
Kat mana kedai tayar terdekat...?
Dia ckp xtau...
Xpelah.. aku stat enjin n drove the car slow2 sambil bukak hazard light
Sampai kat jln sentul..nak msk simpang dato senu...ada pam petron ..
Terus berhenti kat situ kengkonun nak pam tayar...
Rupanyer hancur terus ko tayar kete aku...
Xsmapai 500meter pun jln ...



Agaknye owner petron tu nampak pemandu wanita terkial2 nak pam tayar dgn anak2 dlm kete..
Terus owner petron tu tlg...
Bila tgk tayar dah pecar...
Dia offer diri utk tlg tukar tayar spare
Kali ni dah siap beli n prepare nut pembuka tayar...dulu dah kena msk kat seremban
alhamdulillah berjaya tukar...


Bila tgk2 tayar sebenarnyer tayar mmg dah nak botak dah..
Budget bln depan ke nak tukar kan..
Sekali dia dah pancit dulu...
Yg tayar lain pun dah stay merekah
kira aku nasib baik la selamat sampai sentul...bila ingst balik aku istigfar byk2 n ucap syukur..
Sbb xjd pape kat aku n anak2...
Aku bwk laju tu..
Alahai...

Then abis kenduri kawin sabtu tu..
Aku xleh nak stay lama kat rmh mak sbb hubby suruh blk rmh jugak...
Lg satu dgn kondisi tayar yg dah xselamat digunakan...dia suruh aku drive je kete kancil next whole week utk gi keje..
Kete livina tu nnt tunggu dia blk utk tukar tayar....

Then dia blk pada 20hb feb. 2016 tu utk gi tukar tayar kete livina..
Sib baik rim x bengkok ko...
Tp boleh pulak penutup còver rim hilang 2 bijik sebelah kiri lepas dia tukar tayar
Katanyer klip pemegang penutup tu patah..
Sah sah la cina yg cabut n tukar tayar tu yg buat...bengong!
Aku lak kena marah...
Sbb ms dia tukar tayar aku xfollow..
Aku ada taklimat fasi dgn pusat koko upm
Dah buruk tayar kete xde penutup rim...
Lantakla...
dan aku masih xfaham nape hubby masih kekal pakai tayar jenama Archilis sedangkan tayar ni xbagus lansung...
Tayar ni botak dlm tempoh xsampai 1thn setengah penggunaan.


Pasal rim tu...
Nnt ada duit bl la rim baru...huhu
Itulah kisahnyer

Nota kaki: aku suka n perlu buat catitan sbb bila nak tau last tukar tayar bila...senang nak rujuk....daaa

No comments:

Related Posts with Thumbnails