Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Cuti tahunan 2015 di pulau pangkor

Cerita bercuti2 malaysia utk penutup tahun 2015...
lama betul aku perap pasal citer gi cuti2 ni
serius la...
malas betul nak taip n3...
even kisah harian...
ada jugak snap2 gmabar.
tp tang nak mskkan dlm blog...masyaallah..malas giler nk taip...huhu

so..kisah cuti2 malaysia aritu berlansung 3hari sebelum buka sekolah 2016
Ms cuti krismas mmg xdpt nak gi memana sbb semua tempat penuh...
Kami cuba2 cari tempat utk bercuti...
rikki sana sini....riiki bilik la....sbb mostly penuhkan...
yg kosoong betul2 4-5 hari sebelum naik sekolah..
mmg xpenuh dah..

aku ni sejak hubby dah dok jauh kat sarawak..
aku xleh nak plan cuti proper....
sbb hubby ni time ada keje n meeting...dia xleh cuti...
jadi..nak bl tiket pun xberani sesuka hati...
sekali ada keje kena buat or cuti xapproved..mmg naya la...
jadi...kes cuti2 malaysia ni pun dah alang2 dia dpt cuti hujung tahun

sambung kisah lagi...
lepas search sana sini..
kami setuju nak ke pangkor je..
lama dah xke pangkor..
last aku dtg sini ms umor syafiqah setahun lebih tahun 2007 xsalah
kebetulan sbb kwn coursemate kawin kat pantai remis...
mmg betul2 dekat dgn pulau pangkor ni...
tu yg pergi..


so kali ni ada dah 3....diaorg mmg teruja...
kami pun seronok gak...
eceli kami gerak ke pangkor pada 31hb. 12 2015 sejurus lepas orientasi darjah 1 irfan..
irfan abis orientasi jam 11pg...
terus gerak dr sekolah ke perak...
nak jd cerita pg tu hubby mkn nasi lemak letak sambal kerang
boleh dia muntah2.... sib baik dia xbatalkan perjalanan...
mamat ni xboleh pakai sikit...kalau dia xselesa..mmg dia xmau kemana
sib baik xteruk..
so...ms on d way pergi...aku lah yg drive dr seri kembangan smapai rawang..
while dia berehat kat sebelah pemandu...
1sti time aku drive jauh2...haha....
lepas rawang nak msk ke perak dia lak takeover drive...
kami ikut highway...
xbest sbbb rasanyer sgt jauh n tol boleh tahan dlm RM 25 kot..
dr seri kembangan kami lalu ikut Guthrie h/way dan ELITE je dah caj tol RM12

sampai perak kami masuk ikut tol Bidor xsalah..tol dlm rm15
dari situ kami ikut jalan kampung n ikut je laluan dia tulis ke lumut/setiawan/pangkor..
leh tahan jauh gak
alhamdulillah dalm jam 5.30ptg kami smapai kat jeti lumut

parking kereta di jeti lumut ok la rate dia...
kat situ ada parking bertingkat...siap lif lagi....insyaalah kereta selamat
sejam RM0.50 kot...so kalau dok 3 hari..ko darab la berapa jam kan..
rasanyer aritu dlm RM25 kot....xingat
korang leh baca blog ni utk yg 1st time nak gi pangkor..
bayk membantu mamat ni tulis cara nak ke lumut..
maklumle..kami bkn org perak...kuikui

samapi2 wajib sanp gambo..
bukti dah smaapi ni

lepas bl tiket...
tiket xmahal...sekali beli utk 2 hala (pergi & balik)...
RM10 utk dewasa dan RM5 utk kanak2

suka ye nmpak laut n xsabar nak naik feri

kami dlm feri....semangat bergambar...haha

samapi di pangor..kami terus amik can utk ke penginapan kami di Pangkor Bay View Beach Resort
jauh gak sbb ia berada di area teluk nipah...
tp kawasan teluk nipah sgt byk kedai makan n mlm2 mmg meriah la..

suasana bilik kami
amik 2 katil double queen
anak2 dah beso kan..
aku bwk 2 je beg tarik..senang...haha
utk harga pada aku agak mahal n hotel xbape best pun...
hotel 2 bintang kot aku leh ckp..haha
memandangkan kami sampai dah hampir jam 7mlm...
lepas solat kami jln2 sekitar hotel n nikmati mkn malm kat gerai di tepi jln
gerai mlm pertama kami mkn ni mmg xsedap lansung...
dah terduduk kan....telan jelah..haha


jln2 dikedai2 sekitar hotel...
oh ye.....sambil2 jalan2 kami juga bertanyakan pakej snorkeling dan round pulau
kalau nak tau....disepanjang pantai ada byk agen2 snorkeling kat sini
sebaiknyer jgn bl pakej snorkeling dari darat (lumut) or ambil offer pakej luar..
sbb mmg mahal dan biasnya diaorg caj perhead hampir RM50 sekepala
tp,,kalau bl terus dr pengendali snorkeling yg ada kat tepi pantai ni...
mmg murah...
kami amik pakej sewa 1 bot besar utk bw kami whole family termasuk peralatan snorkeling di pulau giam hanya RM75 sahaja....all in....percaya or tidak??? murahkan>>
percayalah...haha
so....
mlm tu xkemana..
kami rest kat bilik n tido...
penat drivekan....
prepare diri utk gi snorkeling esokkk

penat taip la....sambung bext n3 ye....


2 comments:

Rizziela said...

bestnya.. nanti nak cari masa nak g PD

Nad MamaZN said...

seronok gak g pangkor. kami yg org perak ni pun payah beno nak sampai ke sana hehe

Related Posts with Thumbnails