Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Imran di serang chikenpox

Bismillah...

Dugaan sblm puasa...
Well.. Nak buat camne...
Tetiba imran mengadu kata sakit kat pinggang dia.. 
Then aku ckp nnt aku letakkan ubat...
Mamat ni punyer peel kalau sakit mesti letak ubat or nak mkn ubat
So.... Ms letak aku perasan byk pulak kesan mcm kena gigit lipas...
Sekali tgk.. Bkn kesan kena gigit  lipas...
Tp bintik2 merah akibat chicken pox...

2 ke 3 hari sblm selasa lepas, sebelam  aku kesan dia kena chickenlpox ni..
Imran ada mengadu gatal2 kat kepala
N dlm ms yg sama dia deman on off
Aku ingat xde pape ..
Mamat ni mmg rajin kena allergik..kejap2 kan gatal...
kejap2 kang bengkak satu badan

Rupanyer dalam dia bising2 gatal tu
Dah nak kena....
So, terus aku  kena amik el start selasa lepas...
bawak ke PKU UPM untuk amik ubat
dah le cuti cukup2 makan...xpela...demi anak
asalkan mereka sihat.....

kat taska rupanyer ramai yg dah kena 
adala tu pembawanyer....
tp xpe..biar kecik2 kena...
dah beso kang xkena lg kan...

ni ms hari kedua imran kena.....
kat muka, kepala n belakang badan paling byk...
kat kaki xbyk sgt...
sampai dlm mulut n telinga pun ada...sian imran

ni gmabar pg rabu lepas (hari kedua)
pg2... hantar kakak n abf ke sekolah..
depan sek. agama kakak ada tmn menan...tu yg layan kejap

ni hari ke3....
cikgu taska imran beriya carikan daun semambu ni
ecli since 1st day dah dpt daun semambu ni...
tp dah kering pun
dpt yg baru..ni buat main ulek mayang diulek ..
suka si imran...

mknn fav dia hari2 mintak mkn roti canai kosong ni je....
yg lain xmau...
kalau tanya dia jwb kenyang je...

oh ye....
utk ubat chicken pox ni...
aku bg imran makan Zovirax syrup...
tp sehari kena mkn 5kali ye sbyk 5ml


mmg sgt bagus...
dlm tempoh 4hari semua virus ni keluar n mana br nak tumbuh terus mati ko...
lg bagus kalau sapukan sekali zovirax cream.....

tp kat PKU ubat cream dah abis...
n makesure yg original la.....dari GSK...
sbb ada gak yg tiruan...hihi

so....dlm tempoh seminggu (hingga harini Selasa 31.5.16) 
chicken pox dah pun kering penuh ok..lega
n ubat utk tahan gatal aku bg dia anti-histamine Aereus
n badan dia aku sapukan dgn calamine lotion
alhamdulillah...imran beransur pulih dah....

utk kakak n abg dia lak...
rasanyer dah pernah kena chicken pox ni...
tp aku still suruh diaorg xpeluk2 adik ni..bahaya...
ecan tido pun aku alaskan dgn comforter utk imran...
daaaa



3 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Semoga cepat sembuh ye Imran..

Iela Fazielah said...

tq auntie Yati...

adeQ said...

get well soon encem....

Related Posts with Thumbnails