Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

demo memasak menggunakan noxxa - western food

salam semua...bismillah
n3 pasal kelas demo noxxa aku join sabtu lepas
bagus la group kak fiza ni jual noxxa.
baru tanya dah terus buat demo..
buat dirumh salah seorang dealer aktif amway..
nama dia aima...org panggil along...
rmh di LEP 7..

berkejar2 aku balk kelas hari sabtu lepas nak join demo masakan ni
dah la 1st time nak gunakan
sebenarnya xsabar nak amik periuk noxxa aku..haha
pada aku kalau join group biar support group tu aktif...
penting weh aftersales servis
ko bl barang xtau guna...fengsan
tgk youtube x puas weh berbandig dgr, pegang n belajar berdepan dgn tok guru
xgitew.... 

kelas memasak ni stat jam 2.30 lebih kurang..
sorang2 dtg..ada dlm 9org yg dtg..
ada la byrn sikit RM10 setiap org..
tp mmg puashati.... siap tapau bwk balik mknn berbaloi la kan
ilmu nak cari tu yg susah
aku xtau menu apa dia nak msk
rupanya menu western
n chef yg masak ni mmg chef hotel..
nama dia chef zack..
tgk menu ada 5 ko...



siap dah tulis menu apa...
cuma cara masak kena salin or tgk video yg dah upload

ok..dlm jam 2.45 ptg kami stat kelas memasak
menu pertama buat chicken chop gravy...
chef zack panggil ibu gravy....
oh ye..selain guna noxxa..
aima juga tunjukkan beberpaa brg lain yg ada aima guna n semuanya  dari amway...
cth mcm nak buat gravy chicken chop ni...
chef guna tulang daging 1 kg..

menu Chicken chop gravy

1kg tulang lembu / ayam
4 batang hirisan carrot
bawang holland 3 bijik - potong dadu
tomato paste
mix herbs 
air 
mashroom dan blackpaper



pertama tulang lembu ditaburkan sedikit garamm dipanggang samapi hangus bersama 2 batang carrot dan 2 biji bawang holland. kalau ada leak lg bagus dlm sebatang.
set suhu 180degree dan masa 30 minit

sementara daging tu masak...
kita buat chicken chop...


chicken chop guna peha ayam ye....boneless

Menu chicken chop
sediakan tepung gandum
telur 5 bijik
breadcrump
garam

memula ayam dilumurkan dgn sedikt garam
then celup dlm tepung dulu, then telur n last sekali breadcrupm..senang giler weiii!!







aku pun xnak kalah cuba buat...
selama ni bel kat unclebob je weh...
nak buat punyer senang
dah siap utk 10 pcs chicken chop

sementara tunggu gravy siap jugak..
beralih ke menu ke3

Spegeti Carbonara



chef tunjuk cara masak spegeti guna periuk noxxa....
xperlu rendam spegeti mee...
masukkan terus semua... 
letak air n minyak...
set high pressure (HP) utk 3 minit....
siap ko....
cantik je spegeti dia..
xlembik x keras..
tips chef bg... masa 3 minit mmg ngam2 dpt spegeti cantik...
xperlu basuh spegeti lepas tu sbb kepanasan spegeti tu akan melembutkan mee bila lepas tos

setrusnya nak masak spegeti carbonara



utk blend bawang putih, gunakan philips food processor je

Menu SPEGETI CARBONARA

bawang putih 4ulas
sepeket spegeti
minyak zaiton / jagung
herba pasley
whipping cream cooking
susu segar fullmilk
garam 
2 sudu butter
chicken ourbest sandwish
blackpaper
parmesan cheese utk pekatkan kuah
mashroom (utk spegeti with mushroom)

cara masak:

baru aku tau nak msk sepegeti carbonara rupanya sepgeti tu kena goreng sekali ok
caranya, tumis bawang putih dgn minyak jagung guna kaedah stir fry je
lepas tu masukkan chicken ham tu..
paStu masukkan herba dan masukkan spegeti yg dah rebus tadi...

agak2 dah naik bau...
gaul2..sedapnya bau...

lepas seminit 2
masukkan cooking cream dan freshmilk...
ikut byk mana kuah yg kita nak buat...
kata chef nisbah whipping cream kepada fresh milk adalah 1:2
then gaul2 n masukkan garam, serbuk cukup rasa butter dan last sekali cheese utk pekatkan lg kuah..
siap!!!





chef masak 2 kali spegeti..
means 2 paket spegeti
1 tanpa mushrom..yg kedua dgn mushroom



ok..ngam2 45 minit siap 2 resepi...
daging panggang tadi dah pun masak n cukup rentungnya




masa utk masak gravy chicken chop
chef buat 2 kuah...
blackpaper gravy n 1 lg mushroom gravy

cara masak ibu gravy ni.

tumis bawang holand, bawang putih dan carrot dan leak
sampai naik bau masukkan paste tomato
lepastu masukkan tulang yg dah panggang tadi
kata chef original ibu gravy ni mmg pakai daging ni....
lg hitam daging lagi bagus sbb nak dptkan kuah yg gelap
then masukkan air samapi penuh periuk noxxa
gunakan keadah stir fry je
biar gravy masak n mendidih sehingga 2 atau sampai isi daging, carrot n semua bahan dalam gravy tu hancur
jadilah ibu gravy
tp chef dah siap2 buat ibu gravy asing





sementara masak gravy..
gunakan airfryer utk masak chickn chop
letak minyak sikit je dlm setengah sudu atas ayam tadi
set 15 minit 150 degree

kuah gravy yg dah siap tadi
utk buat mushroom gravy
just tumis bawang putih dgn minyak jagung dan mushroom
kemudian masukkan ibu gravy yg dah ready tadi






masukkan jugak cooking cream sedikit, taburkan garam n sesuaikan rasa..
siap!!

sementara chef masak gravy kedua
iaitu blackpaper gravy...
pn. aima tunjukkan demo nak buat mash potato
potato dlm sekilo dikukus gunakan noxxa steamer selama 20 minit




then blend kentang dgn food processor philips


oh ye,,asyik gmbar chef...
gamabr sendiri pun nak enterpreme..haha

utk masak mash potato aku xlarat nak berdiri dah...
lenguh ok
haha

suasana kami ms program masak memasak ni..
meriah masing2 salin nota n rakam
aku memula tulis..last rakam je..haha

menu masak mash potato

kentang di blend halus
bawang putih
minyak
whipping cream 
freshmilk
garam n black paper

caranya:
sama guna kaedah stirfry
panaskan minyak n tumis bawang putih
masukkan kentang lenyek tadi
masukkan whipping cream n freshmilk
letak garam n blackpaer..
marbeles


n menu last adalah pumkinsoup

yg ni xlarat diri dah
aku tgk dari jauh je




pumpkin sup.

labu di chopped
carrot - chooped
bawang holland 
garam n black paper

memula guna kaedah stirfry
tumis bwg holland dgn minyak n masukkan karot
goreng sampai garing
masukkan pumpkin n goreng kejap...
pumpkin keluar air...
lepas tu tutup n ganti dgn HP utk 20minit
nnt pumpkin akan lembut...
kemudian guna hand mixer..
kita mixer pumpkin tu....letak garam n herb
siap!

ni hasil makanan...
giler meriah menu


mash potato

chicken chop

blackpaper gravy

mushroom bravy

creamy carbonara spegeti with mushroom

creamy carbonara spegeti 




bergamabr b4 makan
sedpanyer lahai...abis masak dlm jam 5.15 ptg

pastu..memasing makan...
lapor wei!



dlam jam 5.30 lepas mkn...
aima bg taklimat sikit tentang product amway.
harga n cara byaran
siap demo mop stem philips..
aku xsnap gmabar
n bg tips2 lain

dlm jam 6 kami mintak diri..
makanan byk..memasing tapau
semua sibuk menapau




dgn hasil tapau masing2..

tq team aima n kak fiza
best demo ni
mext time aku jemput buat kat opis or area rmh aku lak
mana tau ada yg minat kan...
daa



No comments:

Related Posts with Thumbnails