Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

basuh drum mesin basuh...

kisah basuh drum mesin basuh
last week aku buat
selama 10 thn pakai mesin basuh sedia ada
aku xpernah bersihkan dgn drum wash cleaner ni...
samapi 1 tahap bila basuh baju...
mesti ada sikit2 keladak...
jadi aku rasa dah tiba ms aku cuci drum

kebetulan kawan jual cosway bgtau drum cleaner tu ada offer... baguΕΊ gak mencuba
so order la sekotak...
harga rm10.90 lepas offer
harga asal RM 14.30.  ok lakan...
dln sekotak wash drum cleaner ni ada 2 pek sabun yg boleh digunakan 2 kali


jadi mari mulakan operasi membersihkan mesin basuh
aku sepatutnya buat aktiviti ni mlm...
tp hari kejadian aku sgt penat sbb amik tender masak laksa....then sambung mengajar
jadi mlm leoas isyak tido awal
jadibaku buat aktiviti ni pagi..tu pun aku stat n tinggalkan sbb ada kelas..
aku cadangkan korang yg nak buat drum cleaner ada kat rmh sbb serius mesin berkeladak
n korang perlu utk bersihkan keladak tu manually
sbb ptg tu aku blk rmh n tgk mesin basuh..
masih ada keladak yg tertinggal n jadi kering
aku terpaksa jirus air n berus sbb dah keras..
n kutip pakai tangan nak bg keladak hilang..


ok.ni mesin basuh 'comel' aku
dah 10 thn umir dia..saiz 12kg
besar ok...dulu bl besar2 sbb senang nak basuh comforter
thats y smpai skrg aku basih bj 3 hari sekali sbb kapasiti besarkan...jimat letrik..ngeh ngeh ngeh...πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜Š

klau mesin basuh korang ada butang tubhygine ke lg bagus...
mcm mesin aku ada..just set program ke tubhygine n dia akan auto program dgn soak sekali...

klau mesin xde fungsi ni...
korang kena set wash n rinse biasa utk air muatan paling penuh dgn bilas dlm 3x


ni arahan menggunakan sabun pd kotak sabun...
dia duruh guna sepeket tu penuh..
tuang terus dlm mesin jgn budged2 ok..

ok.. ni program mesin basuh aku bwh tub hygine..
automatik dia set full water level dan 3 kali refill air

masukkan sepek sabun tu

ni lepas air dah penuh suku...mesin stat jln...
dah nmpk keladak yg keluar
selebihnya aku xdpt tgk sbb aku dah gi kelas
tp mcm aku ckp..lepas blk ptg tu...
byk keladak tertinggal.    terpaksa berys n kutip sbb dah kering...πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

so korang yg nak buat..jgn jd mcm aku k...
tp lepastu mesin bersih je...
xde lg sisa keladak melekat kat bj....
ada sepek lg drum wash utk digunakan....
daaa

2 comments:

syawalsimpsons said...

boleh la nak beli jugak nanti...mesin basuh kat umah tu pon dah semacam je..ada je kuar bendasing ni

Iela Fazielah said...

soya..silakan.... mmg kena bersihkan pun mesin basuh kita...

Related Posts with Thumbnails